icon

Prečo okolie neakceptuje pracujúcich dôchodcov?

4. okt 2025

Pýtam sa za mamu. Má 67 rokov a robí tak cca 2 dní v týždni po 8 hodín, mesačne okolo 90 hodín spolu. Dôvodov je viac. Prvý financie-je rozvedená a sama a nemá dôchodok ani 500 eur. Druhý že vládze ešte a chce byť medzi ľuďmi. Tretí že doma sa nudí, nemá taký koníček čo by jej zaplnil dni.
Ale okolie to nechápe, čuduje sa prečo robí, že sa jej chce, že prečo sa radšej neuskromní. A preto sa pýtam prečo to okolie nedokáže prijať že robí?

anonym_06234f
4. okt 2025
@mizoko

@anonym_06234f ďalšia frustrovaná - ja nie som záchodová misa na vyblutie tvojej frustrácie 😘

@mizoko a predsa sa tak správaš 😀
Stačí mi prečítať tvoje ostatné komentáre v tejto diskusii a je mi jasné kto je tu frustrovaný 😊

mizoko
4. okt 2025
@anonym_06234f

Stačí mi prečítať tvoje ostatné komentáre v tejto diskusii a je mi jasné kto je tu frustrovaný 😊

@anonym_06234f to bude tým že si sa doteraz nenaučila čítať s porozumením a vysvetlenie niečoho berieš ako názor daného človeka ☺️🫶🏼 a ešte si tu aj ako anonym. To sa dobre trepu sprostosti keď si tu zakaždým pod iným anonymom aby si ľudia nespájali tvoje stupidnosti s jedným nickom 😘

mizoko
4. okt 2025
@anonym_06234f

@anonym_06234f ries si svoju frustráciu na sedeniach s terapeutom,ja za to nie som platená ☺️☕😘🫶🏼 za svoj pokaslany život si môžeš sama tak si to ries a neobťažuj. A nauč sa čítať s porozumením. Nejde ti to 😌

58jozef
4. okt 2025

Lenze mladi povedia stari robia a beru nam pracu. Ďalsi mladi povedia. My chceme do kolektivu mladych nie aby nas tu stari buzerovali. A mlada pani v praci povie. Nech uz ten stary paprdo vypadne. By prisiel mladší a by som si tu manžela našla. Ked nic iné aspon intimny vzťah na pracovisku ak by bol ženaty. Atd atd mal by som este toho vela povedat. Ze vas toto nenapadne co ste to tu za ludia.
Ale uvediem vam aj dalsie dôvody : ked stari chodia do roboty aj v 80 desiatke ako písete tak potom mladym zvyšuju odchodovy vek do dôchodku.

anonym_56defd
4. okt 2025

My mame v praci (statna sprava) asi 5 dochodcov, ktori sa drzia zubami nechtami a nechcu ostat doma. Nikto ich nesikanuje, spravam sa k nim slusne ale na druhej strane oni maju klapky na ociach, tazko prijimaju zmeny a novinky a nechcu sa nic nove ucit. A najviac vtipne je, ze roky hovorili ako sa nevedia dockat dochodku a teraz nie a nie odist.. A neznasam ked vravia, ze mladi nechcu robit. No aj by chceli, len mnohi nemaju kde.

poleva
4. okt 2025
@mizoko

@anonym_06234f ries si svoju frustráciu na sedeniach s terapeutom,ja za to nie som platená ☺️☕😘🫶🏼 za svoj pokaslany život si môžeš sama tak si to ries a neobťažuj. A nauč sa čítať s porozumením. Nejde ti to 😌

@mizoko uplny suhlas s tvojimi vsetkymi komentmi..ja napriklad na to doplacam a to doslova..pracujem vo firme kde normalne uprednostnuju dochodcov/ vieme kvoli čomu/ odvody a tak..a ked sa hodia na marodku, vkuse im dačo je..raz hlava, raz noha, raz neviem čo ...tak volaju mna...

lauricka
Autor odpoveď zmazal
anonym_bd3e93
4. okt 2025

Moja mamka ma 71 a pracuje 3-4 dni v tyzdni. Lebo chce, ale aj potrebuje vzhladom na tu almuznu od statu. Neviem u nas to nikto nerieši. Aj ujo pracuje na dôchodku a ja plánujem tiez..

anonym_3b8cf2
4. okt 2025
@mizoko

@anonym_autor pozri,dôchodcovia kt majú aj dôchodok a ešte aj prácu majú dvojitý príjem a mladým zaberajú pracovné miesto. Ti keď nemajú prácu nemajú ani tých 500€ ako tvoja mama dôchodok a ten má tvoja mama isty. Už chápeš? Ja sa teraz nenavazam,len vysvetľujem. Potom dochodci plaču že musia robiť do vysokého veku. No musia lebo keď zaberaju pracovné miesta tak mladí nemajú kde robiť a teda nie je na dochodky a takto to ide dookola. Moji rodičia ešte pracujú ale majú vlastný obchod. To pracovné miesto si vytvorili,nezabrali ho. A koncom roka už aj tak končia. Budú mát 70

@mizoko my sme mali kolegyňu, ktorá keďže mala dôchodok, tiez okolo 600€, nevadilo jej robiť robotu za 800€. Keď odišla do dôchodku, tak sa sefstvo čudovalo, ze nevedia nájsť vola, ktorý to ďalej bude robiť za 800€. Co tým chcem povedať? Áno, pokojne, nech si dôchodcovia robia aj naďalej, ale tým pádom, nechvsi výberu, či budú hrať plat alebo dôchodok. Lebo inak deformuju trh prace.

mizoko
4. okt 2025
@anonym_3b8cf2

@mizoko my sme mali kolegyňu, ktorá keďže mala dôchodok, tiez okolo 600€, nevadilo jej robiť robotu za 800€. Keď odišla do dôchodku, tak sa sefstvo čudovalo, ze nevedia nájsť vola, ktorý to ďalej bude robiť za 800€. Co tým chcem povedať? Áno, pokojne, nech si dôchodcovia robia aj naďalej, ale tým pádom, nechvsi výberu, či budú hrať plat alebo dôchodok. Lebo inak deformuju trh prace.

@anonym_3b8cf2 na východe je výplata 800€ dobrá. Takže brala klasický plat aký je na východnom Slovensku. A áno,deformuje to cenu práce. Ja si myslím že je fajn ak pracujú ak majú čo robiť. Ale nie za takúto cenu. Moji rodičia majú vlastný obchod.

mizoko
4. okt 2025
@anonym_bd3e93

Moja mamka ma 71 a pracuje 3-4 dni v tyzdni. Lebo chce, ale aj potrebuje vzhladom na tu almuznu od statu. Neviem u nas to nikto nerieši. Aj ujo pracuje na dôchodku a ja plánujem tiez..

@anonym_bd3e93 a čo znamená almuzna? Plat na východnom Slovensku je bežné cca 740€. To je za osem hodín práce a z toho musí vyžiť mladý človek. Takže čo je almuzna pre dôchodcu? 600€? Z kt zivi len seba a nie ešte malé deti kt potrebujú školské potreby,stále nové oblečenie a podobne? Vieš mali by sme si ujasniť kto čo naozaj potrebuje. A nie,nemôžu všetci odísť pracovať do BA. Alebo to by ste chceli? A nie,nie je na východe toľko práce že si môžeš vyberať.

anonym_3b8cf2
4. okt 2025
@mizoko

@anonym_3b8cf2 na východe je výplata 800€ dobrá. Takže brala klasický plat aký je na východnom Slovensku. A áno,deformuje to cenu práce. Ja si myslím že je fajn ak pracujú ak majú čo robiť. Ale nie za takúto cenu. Moji rodičia majú vlastný obchod.

@mizoko to je ta podstata, ze dôchodcovi je 800 fajn, keďže ma 500+ ešte k dobru, no mladému človekovi, ktorý má hypo a rodinu v žiadnom prípade.

zuzana76
4. okt 2025

A my by sme chceli prijimat este nejakych cudzincov medzi seba, ked sa nevieme zniest medzi sebou. 😂 Mladi neznasaju starych, stari mladych, a tak dookola.

maminkadeticiek
4. okt 2025

Nech im odpoveda,ze to robi preto,lebo sa tak citi stastna a potrebna.Ludia,serte na nazory inych.

mizoko
4. okt 2025
@zuzana76

A my by sme chceli prijimat este nejakych cudzincov medzi seba, ked sa nevieme zniest medzi sebou. 😂 Mladi neznasaju starych, stari mladych, a tak dookola.

@zuzana76 tu je problém inde. Ak by sme mali ekonomiku ktorá stúpa tak by sme mali aj normálne platy a starí ľudia normálne dôchodky. Problém nie je v ľuďoch dole,ale v politikoch. V tom,kam smerujeme a ako sme na tom ekonomický a preco

anonym_3b8cf2
4. okt 2025
@mizoko

@zuzana76 tu je problém inde. Ak by sme mali ekonomiku ktorá stúpa tak by sme mali aj normálne platy a starí ľudia normálne dôchodky. Problém nie je v ľuďoch dole,ale v politikoch. V tom,kam smerujeme a ako sme na tom ekonomický a preco

@mizoko u nás nie sú problém nízke dochodky, ale nízke mzdy. V pomere k platom sú naše dochodky vysoké. A to nehovorím ja, ale ekonómovia. Nie je predsa mysliteľne, aby mal priemerny dôchodca , a to zdôrazňujem ešte raz, ze priemerny, pomaly vyšší dôchodok ako pracujúci človek minimálnu mzdu. Toto je ten problém.

vlado19822
5. okt 2025

@anonym_autor vieš ono nie všetci dôchodcovia sú odkázaní pracovať kôli nízkemu dôchodku , napríklad poviem príklad za mňa ja som pracoval s jedným čo mal 70rokov a jazdil na nákladnom aute on dôchodok okolo 800eur a na hodinu mal 8 eur lebo za neho podnikateľ neodchádzal nič ja ako zamestnanec 7eur na hodinu ,príde ti to správne !
Proste podnikatelia radšej zamestnávajú dôchodcov a hlavne dôchodkyne lebo po prvé nič za nich neodvádza a po ďalšie nemajú doma deti takže žiadne ocr ,pn a podobne .
Takže áno aj ja som jeden s tých čo si myslí že dôchodca ak chce robiť nech vráti dôchodok ,teraz sa nebavíme o 2 dňoch v týždni ,ja mám na myslí že dôchodca ktorý odpracuje celý mesiac dôchodok by nemal dostať ,chce robiť nech robí

vlado19822
5. okt 2025
@zuzana76

@zuzana76 a to ti kto povedal že chceme prijímať cudzincov ?

vlado19822
5. okt 2025
@anonym_3b8cf2

@mizoko u nás nie sú problém nízke dochodky, ale nízke mzdy. V pomere k platom sú naše dochodky vysoké. A to nehovorím ja, ale ekonómovia. Nie je predsa mysliteľne, aby mal priemerny dôchodca , a to zdôrazňujem ešte raz, ze priemerny, pomaly vyšší dôchodok ako pracujúci človek minimálnu mzdu. Toto je ten problém.

@anonym_3b8cf2 áno presne s tebou súhlasím , dôchodky sú oproti mzde vysoké ,sú ľudia čo pracujú za 700 ,800 eur a dôchodky v priemere sú tiež okolo 800 eur

anonym_3bef76
5. okt 2025
@mizoko

@anonym_bd3e93 a čo znamená almuzna? Plat na východnom Slovensku je bežné cca 740€. To je za osem hodín práce a z toho musí vyžiť mladý človek. Takže čo je almuzna pre dôchodcu? 600€? Z kt zivi len seba a nie ešte malé deti kt potrebujú školské potreby,stále nové oblečenie a podobne? Vieš mali by sme si ujasniť kto čo naozaj potrebuje. A nie,nemôžu všetci odísť pracovať do BA. Alebo to by ste chceli? A nie,nie je na východe toľko práce že si môžeš vyberať.

@mizoko no ja sa nečudujem, že Tí dôchodcovia sa tam zubami nechtami držia. Majú 700-800€ plat a dôchodok 600€ ako bonus. Ešte stále vládzu, majú energiu. Takže konečne majú na viac ako sú bežné náklady, konečne môžu ísť niekam na dovolenku, trošku ušetriť a niečo v domácnosti prerobiť, kúpiť si nejaké veci, po ktorých túžili a nebolo na ne. Presne takýchto dôchodcov som tento rok zažila v HR na pláži. Manželský pár, druhým rokom poberali dôchodok a povedali, že konečne sa dalo a ešte vládzu, tak išli. Chceli by ešte novú kúpeľňu ale na tú zatiaľ nemajú, tak aspoň to Chorvátsko.Môj muž s nimi diskutoval a poradil tomu staršiemu pánovi ako kúpeľňu prerobiť len čiastočne a lacnejšie. Jednalo sa im hlavne o výmenu vane za sprchový kút. Pán bol nadšený a konštatoval, že bude aj kúpeľňa a zostane aj na to Chorvátsko, aj na rok. Pani zas mala sen ísť ešte do Egypta. Lietadlom vraj letela ako dieťa do Bratislavy.

anonym_3b8cf2
5. okt 2025
@anonym_3bef76

@mizoko no ja sa nečudujem, že Tí dôchodcovia sa tam zubami nechtami držia. Majú 700-800€ plat a dôchodok 600€ ako bonus. Ešte stále vládzu, majú energiu. Takže konečne majú na viac ako sú bežné náklady, konečne môžu ísť niekam na dovolenku, trošku ušetriť a niečo v domácnosti prerobiť, kúpiť si nejaké veci, po ktorých túžili a nebolo na ne. Presne takýchto dôchodcov som tento rok zažila v HR na pláži. Manželský pár, druhým rokom poberali dôchodok a povedali, že konečne sa dalo a ešte vládzu, tak išli. Chceli by ešte novú kúpeľňu ale na tú zatiaľ nemajú, tak aspoň to Chorvátsko.Môj muž s nimi diskutoval a poradil tomu staršiemu pánovi ako kúpeľňu prerobiť len čiastočne a lacnejšie. Jednalo sa im hlavne o výmenu vane za sprchový kút. Pán bol nadšený a konštatoval, že bude aj kúpeľňa a zostane aj na to Chorvátsko, aj na rok. Pani zas mala sen ísť ešte do Egypta. Lietadlom vraj letela ako dieťa do Bratislavy.

@anonym_3bef76 a pracujúci človek sa môže zodrat a nájsť si druhú prácu na noc a makať tak v podstate 24/7, vsak? Ci on nemá právo na dovolenku? To len ten chudáčik dôchodca? Plus plno benefitiv pre nich? Hento zadarmo, tamto zadarmo, tu príspevok, tam prispevok? A to len preto, že ma status dôchodcu? Mlady pracujúci človek, ktorý má 2tisic v čistom, tak ten je bohatý, hoci z toho platu živí ďalšie osoby, ale pracujúci dôchodca s 500€ na hlavu je vlastne chudáčik. Hoci v prepočte, v čistom na hlavu ma oveľa oveľa viac. To myslíš vážne? Ono dôchodca si svoje odpracoval, mal čas si našetriť a žiť ma teraz z tých úspor. Tak ako budeme my, lebo my už žiadne dichodky nedostaneme, keďže teraz sa vďaka našej sociálnej vláde prezere uplne všetko. A po ďalšie, pokialakuajetly, nech nech predaju tie a nie ich skemru pre svojich dedičov. A ak áno, tak nech sa o nich staraju ti budúci dedovi, nie stat.
A ani sa nedivím, ze smejdi idú po nich ako po udenom. Lebo mlady človek doma 30 tisíc v igelitke jednoducho nemá.

zuzana76
5. okt 2025
@vlado19822

@zuzana76 a to ti kto povedal že chceme prijímať cudzincov ?

@vlado19822 https://www.aktuality.sk/clanok/Ca47QsX/potrebu...

Napr. Neviem ako ty, u nas v kauflande je kopec indov, pakistancov, alebo co su zac, pracuju vo fabrikach ako landrover

Dalej, dochodca si dochodok zasluzil, nesuhlasim, aby ho vratil, ked pracuje. Mala dom niekolko kolegyn dochodkyn uciteliek. Stiahli ich na dlhodobejsie zastupy- viac ako dva tyzdne. Niektore dokoncíi sk. Rok, lebo mlada kolegyna po operacii nemohla nastupit. Mala by vratit dochodok, ze urobila sluzbu skole? Mladeho na zastup nezozenies, bud uz robi, alebo student nemoze plnohodnotne oducit cely uvazok a byt v skole 5 dni v tyzdni do 14:00. Cize dochodkyna odrobila niekolko mesiacov, urobila cennu sluzbu a nala by vratit dochodok. Vybodla by som sa im teda na skolu a nech sa decka ucia niekolko mesiacov kazdu hodinu s niekym inym.

katulienkax
5. okt 2025
@mizoko

@anonym_autor pozri,dôchodcovia kt majú aj dôchodok a ešte aj prácu majú dvojitý príjem a mladým zaberajú pracovné miesto. Ti keď nemajú prácu nemajú ani tých 500€ ako tvoja mama dôchodok a ten má tvoja mama isty. Už chápeš? Ja sa teraz nenavazam,len vysvetľujem. Potom dochodci plaču že musia robiť do vysokého veku. No musia lebo keď zaberaju pracovné miesta tak mladí nemajú kde robiť a teda nie je na dochodky a takto to ide dookola. Moji rodičia ešte pracujú ale majú vlastný obchod. To pracovné miesto si vytvorili,nezabrali ho. A koncom roka už aj tak končia. Budú mát 70

@mizoko ale netáraj sprostosti, nič mladým nezaberajú . Tuna v Tesco pracujú take 2 dôchodkyne a vravia že mladi vobec nechcú prísť robit, a keď aj prídu do mesiaca zdrhaju preč. Mladým sa nepáči robit takáto manuálna práca a keby tam neboli tie 2 dôchodkyne, tak pri pokladni už nikoho niet. A mladi bezdetni nech sa nevyhováraju , môžu sa kľudne odsťahovať z mama hotela, skúsiť zahraničie, vzdelávať sa. Nechce sa im ani len učiť mnohym. Pokial nemajú zdravotne problémy sú to len bohapuste vyhovaracky, že im starí zaberajú miesta.

katulienkax
5. okt 2025

A ešte dodám keď si mladi narobia deti skôr ako majú bývanie a dačo našetrené, máte ich ľutovať.? Kľudne nech aj Slovensko vymrie ale treba premýšľať, kedy priviesť tomuto štátu ďalšie deti

mizoko
5. okt 2025
@katulienkax

@mizoko ale netáraj sprostosti, nič mladým nezaberajú . Tuna v Tesco pracujú take 2 dôchodkyne a vravia že mladi vobec nechcú prísť robit, a keď aj prídu do mesiaca zdrhaju preč. Mladým sa nepáči robit takáto manuálna práca a keby tam neboli tie 2 dôchodkyne, tak pri pokladni už nikoho niet. A mladi bezdetni nech sa nevyhováraju , môžu sa kľudne odsťahovať z mama hotela, skúsiť zahraničie, vzdelávať sa. Nechce sa im ani len učiť mnohym. Pokial nemajú zdravotne problémy sú to len bohapuste vyhovaracky, že im starí zaberajú miesta.

@katulienkax ty si neotieraj o mňa papuľu. Takto sa bav doma s mamou. Ja viem že u nás v Tescu robí kopa mladých ľudí. Rovno zo školy. Dôchodkyne tam nevidím. Takže?

mizoko
5. okt 2025
@anonym_3bef76

@anonym_3bef76 pozri,ja im rozumiem. Opäť zopakujem že ja nevidím ako problém že dôchodcovia pracujú. Len vysvetľujem prečo sa to ľuďom nepáči. A keď mladý človek zarobí cca do 800€ a má z toho vyžiť rodina tak áno,ľudia sú nahnevaní. Ale na zlú skupinu. Ti dôchodcovia za to nemôžu. Problém je inde

autor
5. okt 2025
@anonym_3b8cf2

@anonym_3bef76 a pracujúci človek sa môže zodrat a nájsť si druhú prácu na noc a makať tak v podstate 24/7, vsak? Ci on nemá právo na dovolenku? To len ten chudáčik dôchodca? Plus plno benefitiv pre nich? Hento zadarmo, tamto zadarmo, tu príspevok, tam prispevok? A to len preto, že ma status dôchodcu? Mlady pracujúci človek, ktorý má 2tisic v čistom, tak ten je bohatý, hoci z toho platu živí ďalšie osoby, ale pracujúci dôchodca s 500€ na hlavu je vlastne chudáčik. Hoci v prepočte, v čistom na hlavu ma oveľa oveľa viac. To myslíš vážne? Ono dôchodca si svoje odpracoval, mal čas si našetriť a žiť ma teraz z tých úspor. Tak ako budeme my, lebo my už žiadne dichodky nedostaneme, keďže teraz sa vďaka našej sociálnej vláde prezere uplne všetko. A po ďalšie, pokialakuajetly, nech nech predaju tie a nie ich skemru pre svojich dedičov. A ak áno, tak nech sa o nich staraju ti budúci dedovi, nie stat.
A ani sa nedivím, ze smejdi idú po nich ako po udenom. Lebo mlady človek doma 30 tisíc v igelitke jednoducho nemá.

@anonym_3b8cf2 Sorry, ale niektorí máte strašnú nenávisť voči starým ľudom a je to smutné. Najradšej by ste ich predtým ako idú poberať zaslúžený dôchodok zakopali 2 metre pod zem... A matky za čo dostavajú rodičák, kočikovné a podobne je to zaslúžené a majú právo si popri tom privyrábať? A čo študenti? Veľa z nich brigáduje na úkor školy ktorú im všetci platíme z daní lebo sú fajnoví a napríklad internát sa im nepáči a chcú zdieľaný byt a mať peniaze na žúrky a kaviarne? Každý človek si pomôže ako vie a nevidím na tom nič zlé.

stranakovazuzana0
5. okt 2025
@vkatush

Poznám pani, čo má 82 (!!!) rokov a stále pracuje. Svoju prácu miluje a je v nej dobrá. Každý deň chodí do kancelárie na tretie poschodie bez výťahu. Ja by som ani tie schody nezvládla, nie že pracovať v jej veku 😅

@vkatush moja svokra má tiež 82 rokov a pracuje.Kazdy ráno prejde prší cez pol mesta do polikliniky.Robí zdravotnú sestru u zubara.

anonym_3b8cf2
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_3b8cf2 Sorry, ale niektorí máte strašnú nenávisť voči starým ľudom a je to smutné. Najradšej by ste ich predtým ako idú poberať zaslúžený dôchodok zakopali 2 metre pod zem... A matky za čo dostavajú rodičák, kočikovné a podobne je to zaslúžené a majú právo si popri tom privyrábať? A čo študenti? Veľa z nich brigáduje na úkor školy ktorú im všetci platíme z daní lebo sú fajnoví a napríklad internát sa im nepáči a chcú zdieľaný byt a mať peniaze na žúrky a kaviarne? Každý človek si pomôže ako vie a nevidím na tom nič zlé.

@anonym_autor za tu nenávisť si môžu sami. A matka koľko pobera ten rodicak? Kocikovne? 20- 30 rokov? Vsak sa stara o malé dieťa. Ze ti nevadia 13te dochodky, pričom SP ma aktuálne na 10!!! Vieš počítať, ze sa im niečo vyplaca vlastne na dlh? Tebe zamestnavatel dáva výplatu ako? Podľa prace, či len tak, hodí nejakú nerealnu cifru? Deti, na ktoré sa poberajú každý mesiac davky v priemere 500€ je koľko 1,5miliona? Sa prebud konečne. Tvoja matka keď pracuje 2 dni, to koľko asi zarobí? A vlastne, co take robí? Asi nič podstatné, keď 3 dni v praci nechýba. Väčšina z nás tu píše o dôchodkoch, ktorí pracujú na full time a k tomu berú ešte aj plat. A plus 13ty dôchodok, lebo chudacikovia este aj zivoria. Si pamätám, že jedna tu raz písala, že jej rodicia poberajú slušný dôchodok a ešte aj pracujú. Prijem majú 2 takmer 3000€!!! A to dostali este aj 13te dochodky. Nie, ja dôchodcom nezávidím, ale nech sa im pomáha ADRESNE, nie plosne. O tomto to je. Bohatí dôchodcovia, nech sú solidarni, presne tak, ako je to u pracujúcich ľudí.

anonym_da1948
5. okt 2025
@stranakovazuzana0

@vkatush moja svokra má tiež 82 rokov a pracuje.Kazdy ráno prejde prší cez pol mesta do polikliniky.Robí zdravotnú sestru u zubara.

@stranakovazuzana0 ako vážne?! 82r.starena robí v zdravotníctve😱 moja babička v tom veku zomrela ...A veru to už bola riadna staroba, ale je pravda tá sa v živote narobila.