icon

Problémy s komunikáciou v domove sociálnych služieb

18. okt 2025

Ahojte, brat je už rok umiestnený v DSS. Čiže mesačne zato pekne platíme. Má schizofreniu. Jednoducho nevedel sám fungovať. Už na začiatku sa pýtal, či bude mať voľný režim, to mu potvrdili, že áno, režim je voľný. On totiž rad niekam chodí, ide k babke, ktorá je v domove dôchodcov, k ujovi, niečo si kúpiť a tak. Minule to trosku prehnal a vrátil sa až o 19.dal však vopred vedieť, že bude meškať. Komunikácia a riaditeľkou je taka, ze ona sama sa mi neozve, ale len cez brata mi dáva vedieť, že sa s nami chce stretnúť, od toho posledného neskorého návratu ho už nechcú nikam pustiť. Čiže my tam mame ísť pondelok, ešte sa vyjadrila, že len ja a ujo, čiže manžel má čakať v aute. Je na izbe, ktorá je dvojkova, sle keďže spolubývajúci odišiel, tak ma zrazu platiť sumu ako na jednotkovej izbe aj to mi dali vedieť len cez neho. Nie je zbavený svojpravnosti. Akurát ja môžem disponovať jeho účtom.
Rozumiem, že porušil nejaké pravidla, ale nepáči sa mi ako jednaju s niekym kto je psychicky chorý, neviem prečo by som tam nemohla ísť s manželom. Čiže aj pôjdem s nim. Proti tomu sa ohradim, nechcem sa sními hádať, no nepáči sa mi komunikácia z ich strany a ak nie je zbabeny svojpravnosti, tak majú vôbec právo mu zakázať niekam ísť? To ze porušil pravidlá a vrátil sa neskoro, to si uvedomil a oľutoval, len tiež sa mu nepáči to jednanie.
Potrebovala som sa len vyrozprávať. Vďaka

biba_18
18. okt 2025

neviem aké majú pravidlá, prečo sa mal vrátiť skôr ako o 19-tej? 😒 určite s nimi treba prebrať aj tú izbu aj celkové pravidlá…

autor
18. okt 2025
@biba_18

neviem aké majú pravidlá, prečo sa mal vrátiť skôr ako o 19-tej? 😒 určite s nimi treba prebrať aj tú izbu aj celkové pravidlá…

@biba_18 v podstate oni majú o 16:30 večeru a ak.pride neskor, tak mu ju odložia a chcú, aby sa vrátil o 18.to aj stále dodržal. Teraz prišiel o 19.ale dal.im vopred vedieť. A zbavený svojpravnosti nie je, takže nie sú zaňho nejako zodpovedný...nejako sa mi to nepozdáva, ale samozrejme s nimi porozprávam. Bola by som nerada, ak by ho vyhodili alebo mu zakázali niekam chodiť.

0silvia0
18. okt 2025
@anonym_autor

@biba_18 v podstate oni majú o 16:30 večeru a ak.pride neskor, tak mu ju odložia a chcú, aby sa vrátil o 18.to aj stále dodržal. Teraz prišiel o 19.ale dal.im vopred vedieť. A zbavený svojpravnosti nie je, takže nie sú zaňho nejako zodpovedný...nejako sa mi to nepozdáva, ale samozrejme s nimi porozprávam. Bola by som nerada, ak by ho vyhodili alebo mu zakázali niekam chodiť.

@anonym_autor byt do 18tej v dss neposobi ako volny rezim. Toto moze vyhovovat mozno dochodcom.

anonym_2c0196
18. okt 2025

brat ma schyzofreniu- kludne si veci moze vymysliet alebo poupravit etc..skor ako urobis zaver-treba sa porozpravat s riaditelkou a hned im oznamit,ze komunikovat maju vyhradne s tebou kedze on je ten chory a ty ta co platis a mas zodpovednost .. pozri si co mate v zmluve ohladne platenia -ci je to za izbu ci postel... pride mi nezmyslene aby ste platili volnu postel-to nieje vas problem,ze tam nemaju koho dat ...

autor
18. okt 2025
@anonym_2c0196

brat ma schyzofreniu- kludne si veci moze vymysliet alebo poupravit etc..skor ako urobis zaver-treba sa porozpravat s riaditelkou a hned im oznamit,ze komunikovat maju vyhradne s tebou kedze on je ten chory a ty ta co platis a mas zodpovednost .. pozri si co mate v zmluve ohladne platenia -ci je to za izbu ci postel... pride mi nezmyslene aby ste platili volnu postel-to nieje vas problem,ze tam nemaju koho dat ...

@anonym_2c0196 samozrejme, nerobím skôr závery. Len som sa potrebovala vyrozprávať, netvrdím, že to co mi on povedal je 100% pravda, len tak komunikácia mi nepríde správna a to platenie tiež nie...

autor
18. okt 2025
@anonym_2c0196

@anonym_2c0196 teraz pozerám co je v tej novej zmluve, keďže to mi ani nedali vedieť oni, ale lem cez brata a on mi doniesol papier, je tam veta, že poplatok za jednopostelovu izbu, lenže on je na dvojposteľovej izbe, len pri ňom nikto nie je, lebo pam bol v nemocnici a potom odišiel, to je nepodstatné.. ale na inú izbu ho nedali, len je sám

anonym_2c0196
18. okt 2025

dvojpostelova by mala byt lacnejsia ako jednopostelova-kedze sa o nu deli nie? ty mas zmluvu na sumu a tu platis .. ak ma v zmluve ze je v takej a tak tak ju ma mat -a nech to zariadia oni- ty za ich kapacitu nemozes... v praci mame ludi sozacinajucou schyzofreniou a oni pravdu nerozoznaju - ked maju svoje dni .. vymyslaju si obvinuju a veria tomu .. a oni by to mali vediet -musia vediet ze co mu povedia moze poprekrucat alebo vobec ti nepovedat z toho dovodu s nim komunikovat o dolezitych veciach ani nejde .. musia informovat vas priamo