Skúsenosti so zariadeniami pre seniorov na Slovensku
Ahojte,
chcela by som sa spýtať na vaše skúsenosti s domovmi sociálnych služieb / zariadeniami pre seniorov na Slovensku.
Momentálne si robím prehľad o rôznych možnostiach a veľmi by ma zaujímalo, ako ste boli spokojní so starostlivosťou, personálom, prístupom k seniorom či celkovým fungovaním zariadenia.
Ak máte skúsenosti — pozitívne aj negatívne — veľmi mi to pomôže pri orientácii.
Kľudne mi môžete napísať aj do súkromnej správy, ak nechcete písať verejne.
Ďakujem všetkým, ktorí sa podelia.
Môj otec bol v Arcuse v Košiciach. Písala som o tom, o našej negatívnej skúsenosti. Dá sa to niekde dohľadať. Pozitívna skúsenosť bola v Humennom - Ošetrovateľské centrum.
A čo tak necapnut chudáka seniora do domova, ale postarať sa oňho?
@anonym_be61e9 ver mi ze niekedy je to zariadenie ovela lepsim rozhodnutim...
@anonym_be61e9 myslis ze clovek s alzheimerom,nechodiaci po uraze,plienkovany,so zachvatmi,a sklonmi k ublizovaniu sebe aj inym moze byt len tak doma?nas dedko potreboval nonstop lekarsky dohlad,to nie je sranda si nechat len tak pribuzneho doma
@anonym_be61e9 pracujem v sukromnom zariadení pre seniorov a ver tomu, ze absolutne neodsudzujem pribuznych! V niektorych pripadoch by totiz ich zivot doslova skoncil.... ale to by si si sa o takeho plienkovaneho alzheimerika s katetrom a ng sondou musela skusit postarat aspon tyzden.
@anonym_be61e9 pracujem v sukromnom zariadení pre seniorov a ver tomu, ze absolutne neodsudzujem pribuznych! V niektorych pripadoch by totiz ich zivot doslova skoncil.... ale to by si si sa o takeho plienkovaneho alzheimerika s katetrom a ng sondou musela skusit postarat aspon tyzden.
@jaond19 presne tak,este keby opatroval stareho cloveka s demenciou,ktory sa cez den nevie ani sam najest,ale trpi insomniou a v noci chyta silu supermana,uteka z domu alebo rozotiera vykaly po dome,rabuje chladnicku(vyhadze vsetky potraviny a pošlape)..teta takto opatrovala svoju mamu,nespala,bala sa oka zazmurit aby sa daco nestalo..mamu doopatrovala,ale zdravie podlomene 😏
@jaond19 presne tak,este keby opatroval stareho cloveka s demenciou,ktory sa cez den nevie ani sam najest,ale trpi insomniou a v noci chyta silu supermana,uteka z domu alebo rozotiera vykaly po dome,rabuje chladnicku(vyhadze vsetky potraviny a pošlape)..teta takto opatrovala svoju mamu,nespala,bala sa oka zazmurit aby sa daco nestalo..mamu doopatrovala,ale zdravie podlomene 😏
@anonym_9c3196 inak tie vykaly sú hrozne. Manzelova babka ich rozotierala po stenách (presne sko píšeš, v noci utekala z domu) a jeho mama zase tie vykaly jedla, musela sa to riesit skafandrom, aby sa nedostala k plienke. Muž babku doopatroval, mamu nie. Jednak vedel, do čoho už ide, že to môže trvať dlhé roky vzhľadom na jej vek a zároveň sa mama o neho nestarala,
@kika339 Babka je v DSSke vo Vranove, ma dvojizbovu jednotku, cize spalna a kuchyna s obyvackou, je maximalne spokojna, ma svoje sukromie, zaroven dostupnu opateru, varia vynikajuco a take porcie, ze obcas mi da polovicu z obedu a dve to nevieme dojest 🙂 na chodbe ma susedky, ktore ju navstevuju, stale niekto pride, cize nikdy nie je dlhsiu dobu sama. U nas to chvala Bohu dopadlo na jednicku, vsetci spoko...

@kika339 dedko bol v Alzheimer centre v PN,velka spokojnost,super starostlivost,dedkovi sa polepsilo,pribral,bolo vidiet ze sa im venuju.babka je teraz v Domove seniorov pri TT,a tiez fajn,prisla po uraze nechodiaca,leziak,po pol roku babka opat chodi-fyzio ju postavil na nohy.