Skúsenosti so zariadeniami pre seniorov na Slovensku
Ahojte,
chcela by som sa spýtať na vaše skúsenosti s domovmi sociálnych služieb / zariadeniami pre seniorov na Slovensku.
Momentálne si robím prehľad o rôznych možnostiach a veľmi by ma zaujímalo, ako ste boli spokojní so starostlivosťou, personálom, prístupom k seniorom či celkovým fungovaním zariadenia.
Ak máte skúsenosti — pozitívne aj negatívne — veľmi mi to pomôže pri orientácii.
Kľudne mi môžete napísať aj do súkromnej správy, ak nechcete písať verejne.
Ďakujem všetkým, ktorí sa podelia.
Môj otec bol v Arcuse v Košiciach. Písala som o tom, o našej negatívnej skúsenosti. Dá sa to niekde dohľadať. Pozitívna skúsenosť bola v Humennom - Ošetrovateľské centrum.
A čo tak necapnut chudáka seniora do domova, ale postarať sa oňho?
@anonym_be61e9 ver mi ze niekedy je to zariadenie ovela lepsim rozhodnutim...
@anonym_be61e9 myslis ze clovek s alzheimerom,nechodiaci po uraze,plienkovany,so zachvatmi,a sklonmi k ublizovaniu sebe aj inym moze byt len tak doma?nas dedko potreboval nonstop lekarsky dohlad,to nie je sranda si nechat len tak pribuzneho doma
@anonym_be61e9 pracujem v sukromnom zariadení pre seniorov a ver tomu, ze absolutne neodsudzujem pribuznych! V niektorych pripadoch by totiz ich zivot doslova skoncil.... ale to by si si sa o takeho plienkovaneho alzheimerika s katetrom a ng sondou musela skusit postarat aspon tyzden.
@anonym_be61e9 pracujem v sukromnom zariadení pre seniorov a ver tomu, ze absolutne neodsudzujem pribuznych! V niektorych pripadoch by totiz ich zivot doslova skoncil.... ale to by si si sa o takeho plienkovaneho alzheimerika s katetrom a ng sondou musela skusit postarat aspon tyzden.
@jaond19 presne tak,este keby opatroval stareho cloveka s demenciou,ktory sa cez den nevie ani sam najest,ale trpi insomniou a v noci chyta silu supermana,uteka z domu alebo rozotiera vykaly po dome,rabuje chladnicku(vyhadze vsetky potraviny a pošlape)..teta takto opatrovala svoju mamu,nespala,bala sa oka zazmurit aby sa daco nestalo..mamu doopatrovala,ale zdravie podlomene 😏
@jaond19 presne tak,este keby opatroval stareho cloveka s demenciou,ktory sa cez den nevie ani sam najest,ale trpi insomniou a v noci chyta silu supermana,uteka z domu alebo rozotiera vykaly po dome,rabuje chladnicku(vyhadze vsetky potraviny a pošlape)..teta takto opatrovala svoju mamu,nespala,bala sa oka zazmurit aby sa daco nestalo..mamu doopatrovala,ale zdravie podlomene 😏
@anonym_9c3196 inak tie vykaly sú hrozne. Manzelova babka ich rozotierala po stenách (presne sko píšeš, v noci utekala z domu) a jeho mama zase tie vykaly jedla, musela sa to riesit skafandrom, aby sa nedostala k plienke. Muž babku doopatroval, mamu nie. Jednak vedel, do čoho už ide, že to môže trvať dlhé roky vzhľadom na jej vek a zároveň sa mama o neho nestarala,
@kika339 Babka je v DSSke vo Vranove, ma dvojizbovu jednotku, cize spalna a kuchyna s obyvackou, je maximalne spokojna, ma svoje sukromie, zaroven dostupnu opateru, varia vynikajuco a take porcie, ze obcas mi da polovicu z obedu a dve to nevieme dojest 🙂 na chodbe ma susedky, ktore ju navstevuju, stale niekto pride, cize nikdy nie je dlhsiu dobu sama. U nas to chvala Bohu dopadlo na jednicku, vsetci spoko...
Veľa robí aj zdravotný stav seniora. Ak je pohyblivý, nie je problém nikde, má program pestrý navaria mu, operú. Ak ležiaci hlavne v tých lacnejších je málo personálu a starostlivosť nestíhajú.
Tu sa pripnem, lebo v krátkej dobe nás to v rodine čaká. A tiež to nie je o capnutí seniora do DSS, ale často je to aj želanie seniorov, mať spoločnosť seberovných, celodenná možnosť byť v spoločnosti a pindať vie iba ten kto sa o ťažko chorého nikdy nestaral alebo sa hral na Matku Terezu v 10násobnom martýrstve.
@anonym_be61e9 a ty si sa uz o kolkych leziacich a dementnych staral?

@kika339 dedko bol v Alzheimer centre v PN,velka spokojnost,super starostlivost,dedkovi sa polepsilo,pribral,bolo vidiet ze sa im venuju.babka je teraz v Domove seniorov pri TT,a tiez fajn,prisla po uraze nechodiaca,leziak,po pol roku babka opat chodi-fyzio ju postavil na nohy.