icon

Som nešťastná zo správania 70-ročnej matky

Dnes o 17:23

Keďže sa veci vyvinuli tak ako to momentálne je, som dlhší čas doma, s mojou 70 ročnou mamou. Úprimne, mám ju rada, ale jej správanie je mi normálne odpudive, úplne mi lezie s tým na nervy. Vysvetlím, mama je relatívne zdravá, mobilná, nie je ani dementna, nič také všetko má v poriadku, lieči sa akurát na tlak. Avšak nerozumiem jej správaniu, príde mi úplne ako blbá, jej celodenný program je ísť ráno na 10 minútovú vychádzku so psom, a tým to padlo. Potom sú ľahne do postele a číta do 11-12.ej, naobedujee sa , zaspí. Poobede si sadne k televízoru a sedí tam či niečo ide, či nie, do cca 22.ej, a potom do postele. Absolútne ju nezaujima, že je napr.spinavy sporák ( robota na 10 minút), že v drese je riad, ktorý treba umyť, že by bolo vhodné aspoň 2-3 x týždenne umyť podlahu, raz za čas umyť napr kúpeľňu, proste úplne bežné veci, proste všetko úplne ignoruje. Aby bolo jasné, ja všetko urobím sama, nemám s tým problém, ale vadí mi jej absolútna ľahostajnosť k poriadku, dokonca aj kúpať ju musím vyháňať, kúpe sa raz za týždeň, ako za starých čias bolo, ale aj to jej musím povedať zvýšeným tónom. Pritom opakujem, nie je dementna, len mám pocit, že jej odkedy je doma na dôchodku kus preplo. Strašne ma to vytáča, nepoviem, keby bola chorá, imobilná. Ale nie je, len je strašne neporiadna, neprakticka, lenivá. Pol dňa prelezi v posteli s knihou, ďalší pol deň sedí pred TV. Nie že by bola rada, že je v takom veku sebestačná, ona akoby si normálne privolavala imobilnost a demenciu. Som z nej zúfalá, neviem ako jej to mám normálne povedať, aby sa neurazila. Normálne sa už teším, keď budem môcť vypadnúť

Strana
z3
anonym_1d62a0
Dnes o 17:29

@anonym_autor keďže asi nemáš vlastne bývanie, hoc pravdepodobne vek na to aby si niečo mala más, tak pomôž mamke a poprac doma

minenkaa
Dnes o 17:30

@anonym_autor a čo ta drží,zijes tam uprac,chodíš s mamou na prechádzku,na kávu,do cukrárne?
Kup vysávač a každý deň ho pusti ,podlahu máš vybavenú ,umývačka umyje riad

0silvia0
Dnes o 17:33

@anonym_autor niektori ludia zleniveju na dochodku. Moja mama je na tom este horsie a to ma len 73 rokov. Skus ju obcas vytiahnut niekam von obcas, kino, divadlo, nakupy, nech sa trochu rozprudi. Alebo na nejaku jogu raz do tyzdna ju motivuj chodit.

vler
Dnes o 17:34

Ako dlho je na dochodku? Co sa tyka vylihovania v posteli a sedenia pred TV, chapem ze Ta to vytaca, ale mama je svojpravna a jej to jej vec ako zije svoj zivot. Na druhej strane, ako obe pouzivate sporak, riady a kupelnu, aj ona by sa mala podielat na tom aby ste doma mali cisto

autor
Dnes o 17:37
@anonym_1d62a0

@anonym_autor keďže asi nemáš vlastne bývanie, hoc pravdepodobne vek na to aby si niečo mala más, tak pomôž mamke a poprac doma

@anonym_1d62a0 Väčšinu času bývam v inom meste, domov chodím raz za mesiac, prípadne ak treba niečo pomôcť, alebo vybaviť. A neviem, ty vieš čítať? Ja nemám absolútne problém pomôcť, mne ide o to, že mama sa na všetko úplne vypadla, nič ju nezaujima

anonym_fbcd71
Dnes o 17:38

@anonym_autor mám 27 žijem rovnako ako tvoja mama ..volá sa to depresia

anonym_ac1df0

Moja mamina je taká istá, má 72. Žial patrí k tým dôchodcom čo žijú politikou, nezavolá, nepríde, robí čo ju baví a to je telka, záhrada. Aj napriek tomu ju lúbim nadovšetko. Je taká aká je, odchovala 6 detí, dochovala 4 starých ludí, nestretáva sa a nikým a tým že sa úplne asocializovala tak jej vyhovuje tento režim. Niečo pozreť v telke, omša, politika a len posedávať. Namiesto súdenia som tu vždy pre ňu a pomáham, nakúpim. To že má bordel doma absolútne neriešim, keď to vyhovuje jej, prečo by to malo vadiť mne. Hlavne jej pohľad na život a žitie je diametrálne odlišný od môjho, nebojujem - rešpektujem 😉

luciaruz

U nas na vlas to iste. A nezmenilo to nic az kym dotyčná nezomrela. Obcas vyvencila psa, ale ináč preležala pri telke cele dni, mesiace, roky. Ochabli jej svaly, ostala imobilna. Nikto z rodiny s nou nepohol. Ona mala zmysel zivota v chlapoch a o tych prisla.

autor
Dnes o 17:39
@minenkaa

@anonym_autor a čo ta drží,zijes tam uprac,chodíš s mamou na prechádzku,na kávu,do cukrárne?
Kup vysávač a každý deň ho pusti ,podlahu máš vybavenú ,umývačka umyje riad

@minenkaa Ešte raz, nejde o upratovanie, ide o to, že mama sa úplne opustila, na všetko sa vykašľala, nič ju nezaujima. Áno, občas ju niekam vytiahnem, na kávu, na prechádzku, dokonca spolu chodíme raz, dvakrát do roka na dovolenky, ale čoraz viac sa uzaviera, na všetko kašle

autor
Dnes o 17:40
@0silvia0

@anonym_autor niektori ludia zleniveju na dochodku. Moja mama je na tom este horsie a to ma len 73 rokov. Skus ju obcas vytiahnut niekam von obcas, kino, divadlo, nakupy, nech sa trochu rozprudi. Alebo na nejaku jogu raz do tyzdna ju motivuj chodit.

@0silvia0 Ju " nerozprudis", vezmem ju občas von, na vychadzku, na kávu, na obed. Ide len z povinnosti, a na druhý deň sme tam kde sme boli. Normálne mňa to ubíja

anonym_ac1df0
Dnes o 17:41
@anonym_autor

@minenkaa Ešte raz, nejde o upratovanie, ide o to, že mama sa úplne opustila, na všetko sa vykašľala, nič ju nezaujima. Áno, občas ju niekam vytiahnem, na kávu, na prechádzku, dokonca spolu chodíme raz, dvakrát do roka na dovolenky, ale čoraz viac sa uzaviera, na všetko kašle

@anonym_autor môžeš ju skúsiť motivovať ale to ti uberie neskutočne energie, vlastná skúsenosť. Nezmeníš ju, najlepšie je prijať to a nebojovať. Zima starým ľuďom zhoršuje depresie, prehlbuje pocit menejcennosti, keď príde slnko a teplejšie dni bude lepšie

autor
Dnes o 17:41
@vler

Ako dlho je na dochodku? Co sa tyka vylihovania v posteli a sedenia pred TV, chapem ze Ta to vytaca, ale mama je svojpravna a jej to jej vec ako zije svoj zivot. Na druhej strane, ako obe pouzivate sporak, riady a kupelnu, aj ona by sa mala podielat na tom aby ste doma mali cisto

@vler Asi 4 roky je doma. A nemá absolútne žiadny záujem o nič mimo TV, kníh a psa

minenkaa
Dnes o 17:42
@anonym_autor

@anonym_autor takntreba chodiť každý deň na prechádzku ,nájsť nejaký kurz ,skupinku ľudí kde bude môcť chodiť
Ono keď ostane človek doma a nemá čo ,treba sa zas znova naučiť žiť

beata_k
@anonym_autor

@anonym_autor No dobre opustila sa. Lenze ludia sa neopustia bez dovodu. Zisti dovod a pokus sa jej pomoct. Kritizovat vie kazdy.

sulavikova

@anonym_autor mama konečne pochopila, že robí len to, čo chce ona sama. Alebo to musí urobiť.

autor
Dnes o 17:43
@anonym_fbcd71

@anonym_autor mám 27 žijem rovnako ako tvoja mama ..volá sa to depresia

@anonym_fbcd71 Určite nie, ja ako človek liečený na depresiu viem, čo depresia je. Toto je len prachsprosta lenivosť a rezignacia

autor
Dnes o 17:45
@anonym_ac1df0

Moja mamina je taká istá, má 72. Žial patrí k tým dôchodcom čo žijú politikou, nezavolá, nepríde, robí čo ju baví a to je telka, záhrada. Aj napriek tomu ju lúbim nadovšetko. Je taká aká je, odchovala 6 detí, dochovala 4 starých ludí, nestretáva sa a nikým a tým že sa úplne asocializovala tak jej vyhovuje tento režim. Niečo pozreť v telke, omša, politika a len posedávať. Namiesto súdenia som tu vždy pre ňu a pomáham, nakúpim. To že má bordel doma absolútne neriešim, keď to vyhovuje jej, prečo by to malo vadiť mne. Hlavne jej pohľad na život a žitie je diametrálne odlišný od môjho, nebojujem - rešpektujem 😉

@anonym_ac1df0 Ja pomáham tiež, nakupujem, vybavujem čo sa dá, každý mesiac finančné prispievam, aj keď tam nebyvam. Avšak táto jej rezignácia na život má úplne ubíja

michaela329
Dnes o 17:45

Vieš čo...to už jednoducho v tomto veku jej asi chýba nejaký impulz a tie staré návyky ohľadom hygieny môžu byť aj návykom. Moja svokra je v tomto veku, inak aktívna, určite nezaháľa, ešte sa aj vzdeláva. No tiež tomu sprchovaniu moc nedá, vraj človeku stačí si večer umyť tvár, ruky a nohy. Oblečenie prepotené dá opäť na seba, lebo však nie je očividne špinavé... keď je u nás na dlhšej návšteve, vie byť aj týždeň v jednom domácom oblečení - veď však nič také nerobí. Kedysi mi to bolo blbé, ale teraz jej normálne poviem, nech mi to určite dá do prania skôr. Toto nie je ani tak o aktivnosti človeka, môže to byť fakt len blbý zvyk.

autor
Dnes o 17:47
@luciaruz

U nas na vlas to iste. A nezmenilo to nic az kym dotyčná nezomrela. Obcas vyvencila psa, ale ináč preležala pri telke cele dni, mesiace, roky. Ochabli jej svaly, ostala imobilna. Nikto z rodiny s nou nepohol. Ona mala zmysel zivota v chlapoch a o tych prisla.

@luciaruz Presne toho sa bojím, že vlastne sama si odpili zdravie, fyzické, a to že sa jej ani nechce plánovať nejaké veci, socializovat sa, môže si odpilit aj duševné zdravie. Ale viem, že debata s ňou by nemala žiadny zmysel

vler
Dnes o 17:48
@anonym_autor

@anonym_ac1df0 Ja pomáham tiež, nakupujem, vybavujem čo sa dá, každý mesiac finančné prispievam, aj keď tam nebyvam. Avšak táto jej rezignácia na život má úplne ubíja

@anonym_autor nenechaj sa ubijat a kazit si svoj vlastny zivot. Iniciativu si uz mala, mozes len ponukat aktivity, ale ked ona nereaguje, fakt sa neda nic robit. Sustred sa hlavne na seba

msc22
Dnes o 17:48

Podľa mňa to závisí od človeka. Jednu babku sme nevedeli udržať doma a triasli sa, či ju v 75 na bicykli neprejde kamión, druhú sme nevedeli socializovať ani keby čo. Išla nakoniec do DSS a mysleli sme si, že tam bude v kruhu ľudí iná ale tam bola rovnaká. Sedela na zadku a pozerala
TV. Ona od 70tky vravela, že už iba čaká na smrť. Priateľov mala ale proste to mala tak nastavene. Aj keď bola u nás - telka, kniha, koniec. Nezajem.

anonym_094556
Dnes o 17:49

Robí to tak len keď si tam ty? Ako funguje v tie dni keď je sama? Nechá bordel tiež?
Ja len či nie je pohodlná a lenivá keď si pri nej, a spolieha sa že všetko urobíš ty.

0silvia0
Dnes o 17:51
@anonym_autor

@0silvia0 Ju " nerozprudis", vezmem ju občas von, na vychadzku, na kávu, na obed. Ide len z povinnosti, a na druhý deň sme tam kde sme boli. Normálne mňa to ubíja

@anonym_autor poznam, ani moja mama sa uz neda rozprudit. Nastastie otec je akcny a ten zastresuje vsetko. Varenie, nakupy, upratovanie. Ja im obcas napeciem, lebo toto otec nezvlada. Posuvam otcovi rychle recepty, ktore zvladne uvarit.
Mozno ked budem mat 70, budem taka ista😵‍💫

luciaruz
Dnes o 17:53
@anonym_autor

@luciaruz Presne toho sa bojím, že vlastne sama si odpili zdravie, fyzické, a to že sa jej ani nechce plánovať nejaké veci, socializovat sa, môže si odpilit aj duševné zdravie. Ale viem, že debata s ňou by nemala žiadny zmysel

@anonym_autor toto mate cez kopirak ako my. Uplne upadala aj mentalne. Za par rokov bola dementná a ležiaca. Mrzi ma to, ale nevyzerá to u vas nádejne.

autor
Dnes o 17:55
@minenkaa

@anonym_autor takntreba chodiť každý deň na prechádzku ,nájsť nejaký kurz ,skupinku ľudí kde bude môcť chodiť
Ono keď ostane človek doma a nemá čo ,treba sa zas znova naučiť žiť

@minenkaa Ju nedostaneš proste nikde, ona sa nechce socializovat, 100 krát som jej vravela mohla by si chodiť tam, alebo tam, pozrie na mňa, či mi šibe

biba_18
Dnes o 17:55

nič s tým nespravíš. tiež to mám doma 😏 aj keď moja mama si sama varila aj upratovala, ale inak len sedieť a sedieť, žiaden pohyb…

autor
Dnes o 17:56
@beata_k

@anonym_autor No dobre opustila sa. Lenze ludia sa neopustia bez dovodu. Zisti dovod a pokus sa jej pomoct. Kritizovat vie kazdy.

@beata_k Ako vážne? Dovod nie je žiadny, rozumieš, žiadny. Len ten, že " môže", lebo už je na dôchodku

minenkaa
Dnes o 17:57
@anonym_autor

@minenkaa Ju nedostaneš proste nikde, ona sa nechce socializovat, 100 krát som jej vravela mohla by si chodiť tam, alebo tam, pozrie na mňa, či mi šibe

@anonym_autor tak ako píšeš,možno už ma jednoducho toho pohybu za zivot dosť a konecne môže ,,nič”

autor
Dnes o 17:58
@vler

@anonym_autor nenechaj sa ubijat a kazit si svoj vlastny zivot. Iniciativu si uz mala, mozes len ponukat aktivity, ale ked ona nereaguje, fakt sa neda nic robit. Sustred sa hlavne na seba

@vler Ďakujem za normálny názor

autor
Dnes o 18:02
@anonym_094556

Robí to tak len keď si tam ty? Ako funguje v tie dni keď je sama? Nechá bordel tiež?
Ja len či nie je pohodlná a lenivá keď si pri nej, a spolieha sa že všetko urobíš ty.

@anonym_094556 Tak ona tomu poriadku veľmi nedá. Ako ok, možno raz za 2 týždne povysáva, frekvenciu umyvania podlahy si netrúfam ani odhadnúť. Ale bežne keď prídem domov, tak kúpeľňa nedotknutá, keď popratam, tak ostane tak ako bola do ďalšieho môjho pratania, keď 3 mesiace, tak 3 meiace, keď by som to nechala pol roka tak, nič sa nedeje, nechá tak polroka.

Strana
z3