icon

Koľko stojí likvidácia a odvoz azbestovej strechy?

cca123
18. feb 2026

Ahojte koľko vás vyšlo zlikvidovanie a odvoz azbestovej strechy ?

matusontekkk
18. feb 2026

@cca123 ja som dal likvidovať azbest zo starej šopy. Cena za 20m2 bola 550 eur /300 eur z toho papiere/.

Hlavná vec, že v minulosti to vyrábali, naši rodičia to kúpili, platili za to a teraz ďalšie náklady na likvidáciu.

thirstymonk
18. feb 2026
@matusontekkk

@cca123 ja som dal likvidovať azbest zo starej šopy. Cena za 20m2 bola 550 eur /300 eur z toho papiere/.

Hlavná vec, že v minulosti to vyrábali, naši rodičia to kúpili, platili za to a teraz ďalšie náklady na likvidáciu.

@matusontekkk Lebo zrazu je azbest veľmi rakovinovy. Pritom je to prirodna látka, takže vidíte, typický príklad toho, že nie všetko, čo je prírodné je hneď aj zdravé a všetko, čo je syntetické, je hneď aj škodlivé :D

matusontekkk
18. feb 2026
@thirstymonk

@matusontekkk Lebo zrazu je azbest veľmi rakovinovy. Pritom je to prirodna látka, takže vidíte, typický príklad toho, že nie všetko, čo je prírodné je hneď aj zdravé a všetko, čo je syntetické, je hneď aj škodlivé :D

@thirstymonk môj názor je taký, že štát by mal zabezpečiť likvidáciu zadarmo, keďže to predával v minulosti. Na všetko peniaze majú, čo sa týka ich, ale pre ľudí nič neurobia.

thirstymonk
18. feb 2026
@matusontekkk

@thirstymonk môj názor je taký, že štát by mal zabezpečiť likvidáciu zadarmo, keďže to predával v minulosti. Na všetko peniaze majú, čo sa týka ich, ale pre ľudí nič neurobia.

@matusontekkk Ja si tiež myslím...

done
18. feb 2026

Azbest je nebezpečný len pri mechanickom opracovávaní, keď sa uvoľňujú azbestové vlákna. Ak sa azbestocement nereže, nevŕta, neláme, vlákna sú fixované a kontaminácia nehrozí. Strecha z azbestocementu nepredstavuje riziko, pokiaľ sa nezačne odstraňovať, počas rozoberania strechy už kontaminácia hrozí.

Eternitové krytiny na strechách budov, ako aj kanalizačné potrubia budú
našimi najbližšími azbestovými spoločníkmi ešte veľmi dlho. Väčšinou nepredstavujú akútny environmentálny problém, pretože ide o stabilne ukotvené stavebné dielce, ktoré nie sú vystavené vonkajšiemu mechanickému namáhaniu, a preto má uvoľňovanie azbestu zanedbateľný rozsah, ktorý možno minimalizovať, napr. nátermi.
Je ľahké zaujať k eternitovým strechám a kanalizačným rúram v našich panelákoch „prísne environmentálne stanovisko“, avšak je nutné si uvedomiť, že ich výmeny si často vyžadujú nemalé sprievodné stavebné zásahy do budov. Napriek tomu, že ich výmenu a likvidáciu by mali vykonávať iba špecializované firmy, je veľmi naivné sa
domnievať, že pri tom nedochádza ku kontaminácii okolia, ktorá zväčša výrazne prevyšuje stav pred výmenou.
prof. Ing. Karol Jesenák, CSc.
Katedra anorganickej chémie
Prírodovedecká fakulta UK, Mlynská dolina
842 15 Bratislava
jesenak@fns.uniba.sk
https://fns.uniba.sk/fileadmin/prif/chem/kag/Za...

anonym_9df15f
18. feb 2026

@cca123 My sme likvidovali zo starého humna v roku 2023, 86 M2 za 770e. Ale to som písala asi piatim firmám o cenovú ponuku. A vybrala som si najlacnejšiu. Takže doporučujem napísať viacerým firmám lebo rozdiel v cene bol aj 300e. Ak by si chcela kontakt, tak možno by som našla papier z pečiatkou.

matusontekkk
18. feb 2026
@anonym_9df15f

@cca123 My sme likvidovali zo starého humna v roku 2023, 86 M2 za 770e. Ale to som písala asi piatim firmám o cenovú ponuku. A vybrala som si najlacnejšiu. Takže doporučujem napísať viacerým firmám lebo rozdiel v cene bol aj 300e. Ak by si chcela kontakt, tak možno by som našla papier z pečiatkou.

@anonym_9df15f ak môžeš, posli mi kontakt na nich. Ďakujem

cca123
autor
18. feb 2026
@anonym_9df15f

@anonym_9df15f poprosim kontakt ďakujem 😊