icon

Koľko stojí prerábka starého bytu?

smejko47
15. feb 2026

Ahojte šli by ste do kúpy starého bytu, má nové iba okná.
3 izbový byt 78m2. Treba tam prerobiť všetko - elektrina, vymurovať steny v kúpeľni, urobiť klenbu do obývačky a kuchyne, vodu natiahnuť na niektoré miesta, stierky, podlahy, malovka, nové dvere 4x vnútorne 1x vchodové.. mame v rodine chlapov, ktorý by všetku prácu spravili sami až na elektrinu a vodu. Koľko by taká prerabka mohla stáť? Bez zariadenia.. máte poslednú dobu skúsenosti?

Strana
z2
anonym_057ced
15. feb 2026

Ahoj, nie, nikdy by som do toho nesla.
Presla som si ciastocnou prerabkou rovnako velkeho bytu a dakujem neprosim.
To, co to vo finale cloveka stoji penazi a nervov, mam rovno v cene prerobeneho bytu.

A navyse "mame chlapov v rodine co to spravia" to su kto? Majstri? Ti budu zadarmo robit fusky kym zakazky budu stat? Alebo normalne majstri co to spravia za peniaze? Alebo maju svoje zamestnania a myslis ze po veceroch a vikendoch Ti tam pridu burat a murovat? A nahanat a prosit ich bude kto, ak je to taka pomoc pre pekne oci?

Toto nemyslim v zlom. Ja som len realista na zaklade toho co vidim okolo seba alebo co som zazila. Takze odpoved na Tvoju prvu vetu je nie, ja osobne by som do toho urcite nesla.

tilly
15. feb 2026

Akurát idem jeden taký robiť. Okrem okien treba robiť všetko. Elektriku, podlahy, kúpeľňu, kuchyňu, dvere, balkón..
Som zvedavá koľko to vyjde.
Ale ja mám k dispozícii mojich mužov, ktorí vedia urobiť všetko.

smejko47
autor
15. feb 2026

Väčšinu prace bude robiť manžel s bratom a otcom.. takze myslím že to spravia zadarmo 🙈 preto píšem že elektrikára a vodára potrebovať budeme ale ostatné spravia oni.. preto ma zaujíma skôr cena materiálu poslednú dobu

tilly
15. feb 2026
@smejko47

Väčšinu prace bude robiť manžel s bratom a otcom.. takze myslím že to spravia zadarmo 🙈 preto píšem že elektrikára a vodára potrebovať budeme ale ostatné spravia oni.. preto ma zaujíma skôr cena materiálu poslednú dobu

@smejko47 cena materiálu bude taká, akú si vyjednáš 🤷‍♀️
So zháňaním elektrikára na prerábku paneláku držím palce. To je otrasná robota.

smejko47
autor
15. feb 2026

Plánujeme takmer v celom byte laminátovú podlahu až na kúpeľňu a wc.. kde by som chcela max 10€/m2, obklad a dlazbu max 20€/m2, neplánujem siahať po najdrahších materiáloch, no zas chcem aby niečo vydržali a aj vyzerali.. toto mi príde taký zlatý stred, našla som fóra kde písali pred rokom že ich to stalo 10 tisíc, inde 20 tisíc a niekde 50 tisíc… AI som posielala moje predstavy aj presne čo potrebujeme a vyšlo jej to na 8000€ bez prace, len materiál a to neviem či je reálne 🙈

anonym_d8b1af
15. feb 2026
@smejko47

Plánujeme takmer v celom byte laminátovú podlahu až na kúpeľňu a wc.. kde by som chcela max 10€/m2, obklad a dlazbu max 20€/m2, neplánujem siahať po najdrahších materiáloch, no zas chcem aby niečo vydržali a aj vyzerali.. toto mi príde taký zlatý stred, našla som fóra kde písali pred rokom že ich to stalo 10 tisíc, inde 20 tisíc a niekde 50 tisíc… AI som posielala moje predstavy aj presne čo potrebujeme a vyšlo jej to na 8000€ bez prace, len materiál a to neviem či je reálne 🙈

@smejko47 to este su v mode klenby?

tilly
15. feb 2026
@smejko47

@smejko47 prečo nezbehneš napr do mercury alebo siko a pod a nevyberies si veci, nedáš si to naceniť? A nerátaj len dlažbu, aj podložky, lepidlo, sokle apod. Pri dverách aj zárubne, podložky, kovanie atď.
To ti všetko narataju, plus pýtaj zľavu. Nám dali 27%. V metcury vieš mať 10%...
AI ti presne nepovie. Toto nie sú veci, čo ti ai napocita

smejko47
autor
15. feb 2026
@anonym_d8b1af

@anonym_d8b1af ako inak nazvať preberanie steny medzi kuchyňou a obývačkou? Výrez? 😀 tak v tom prípade výrez steny 😌

smejko47
autor
15. feb 2026
@tilly

@smejko47 prečo nezbehneš napr do mercury alebo siko a pod a nevyberies si veci, nedáš si to naceniť? A nerátaj len dlažbu, aj podložky, lepidlo, sokle apod. Pri dverách aj zárubne, podložky, kovanie atď.
To ti všetko narataju, plus pýtaj zľavu. Nám dali 27%. V metcury vieš mať 10%...
AI ti presne nepovie. Toto nie sú veci, čo ti ai napocita

@tilly takto to funguje? To je super, myslela som že Sitno všetko sami musíme prepočítať.. skúsim zbehnut tu u nás a pozisťovať, je to úplne čerstvá záležitosť, cez týždeň sa na to vrhneme, no nedá mi to spávať 😌

deedol
15. feb 2026
@smejko47

@smejko47 no nas vysiel 3i s podobnou rozlohou cca 25 tis material a 25 tis praca. ale mame vinyl, nie laminat, a materialy take stredne drahe (napr. wc kombo s bidetom, spotrebice bosch, davali sme klimu...) nepises nic o kupelni, kuchyni, to budu dalsie polozky. a vodari a elektrikari su samozrejme drahi.

monicazbb
15. feb 2026

@smejko47 cca 20 tisic... A veľa vecí sme nespravili dobre, čo ma mrzí , moja rada , poriadne prerobiť..pár tisíc hore dole uz pri tých palkach.

tilly
15. feb 2026
@smejko47

@tilly takto to funguje? To je super, myslela som že Sitno všetko sami musíme prepočítať.. skúsim zbehnut tu u nás a pozisťovať, je to úplne čerstvá záležitosť, cez týždeň sa na to vrhneme, no nedá mi to spávať 😌

@smejko47 jasne, zbehni niekam do hobby marketu a daj si všetko naratat

anonym_d0e455
15. feb 2026
@smejko47

@smejko47 za mňa to nie je úplne reálna cena, lebo minimálne 20% potrebuješ navyše, vždy sa dačo pokašle s čím človek neráta. Len dvere ťa vyjdu cez 1200€. Nepíšeš, či je jadro murované alebo umakart, či budete meniť nejak dispozíciu… ono sa to nazbiera.

tilly
15. feb 2026
@anonym_d8b1af

@anonym_d8b1af klenby boli v móde v 90tkach a tie sa vracajú, tak možno 😅

tilly
15. feb 2026
@anonym_d0e455

@smejko47 za mňa to nie je úplne reálna cena, lebo minimálne 20% potrebuješ navyše, vždy sa dačo pokašle s čím človek neráta. Len dvere ťa vyjdu cez 1200€. Nepíšeš, či je jadro murované alebo umakart, či budete meniť nejak dispozíciu… ono sa to nazbiera.

@anonym_d0e455 no jadro... ak tam je umakart, uuuu

smejko47
autor
15. feb 2026
@anonym_d0e455

@anonym_d0e455 áno je.. bude sa to musieť celé murovať.. bude sa spájať kuchyňa s obývačkou ostatné zostava..

anonym_057ced
15. feb 2026
@tilly

Akurát idem jeden taký robiť. Okrem okien treba robiť všetko. Elektriku, podlahy, kúpeľňu, kuchyňu, dvere, balkón..
Som zvedavá koľko to vyjde.
Ale ja mám k dispozícii mojich mužov, ktorí vedia urobiť všetko.

@tilly bolo by ferove autorke hlavne spomenut ze si realitacka. Pretoze si na uplne inej ciare co sa tyka nakupov, skusenosti, kontaktov a moznosti, ako ona 😉

anonym_d0e455
15. feb 2026
@tilly

@anonym_d0e455 no jadro... ak tam je umakart, uuuu

@tilly presne uuu… tam treba zarátať potom aj vývoz 🙄.. prerábali sme jeden byt pred 12r. Vtedy to vyšlo 16k aj s kuchyňou (56m2). Neviem si predstaviť, čo by to stalo dnes 🙈

reela
15. feb 2026

S vybavenim asi tak pocitaj 50k a vyssie

anonym_a97905
15. feb 2026
@smejko47

@smejko47 Ano kupila by som neprerobený, a prerobila podľa seba. Predpokladám, že bude za lepšiu cenu.

anonym_d0e455
15. feb 2026
@smejko47

@anonym_d0e455 áno je.. bude sa to musieť celé murovať.. bude sa spájať kuchyňa s obývačkou ostatné zostava..

@smejko47 tak 8 tisíc je len mokrý sen. Môžeš rátať raz toľko, najmä ak narazíš aj na škváru pod podlahou 🙈.

biba_18
15. feb 2026

my sme tak prvý byt prerábali, druhý tiež. v treťom to boli už len drobnosti , už sme nemali priestor ani časové možnosti, ani sily na generálnu opravu tak sme hľadali byt čo najviac vyhovujúci… ale ako mladej mi to nevadilo…

tilly
15. feb 2026
@anonym_057ced

@tilly bolo by ferove autorke hlavne spomenut ze si realitacka. Pretoze si na uplne inej ciare co sa tyka nakupov, skusenosti, kontaktov a moznosti, ako ona 😉

@anonym_057ced
Ale do obchodu, dať si naratat materiál môže ísť ktokoľvek, nie iba realitak...
Okrem toho, myslíš, že realitaci zároveň prerábajú byty?

tilly
15. feb 2026
@anonym_d0e455

@tilly presne uuu… tam treba zarátať potom aj vývoz 🙄.. prerábali sme jeden byt pred 12r. Vtedy to vyšlo 16k aj s kuchyňou (56m2). Neviem si predstaviť, čo by to stalo dnes 🙈

@anonym_d0e455 všetko. Umakart je komplikácia

biba_18
15. feb 2026

ale pred rokom sme prerábali garsonku synovi - tak na 10 vyšlo, plus robota… takže 3-izbák 25-30 by som tipla, ak robotu budete mať svoju… najdrahšie bolo jadro - dávali sme dole umakart a murovali sme…

tilly
15. feb 2026
@smejko47

@smejko47 tak to potrebuješ aj vyjadrenie statika, povolenie od správcu a ohlásenie na miestnom/obecnom úrade podľa toho, kde sa byť nachádza.
My nejdeme hýbať s dispozíciou práve kvôli povoleniam.

tilly
15. feb 2026
@smejko47

@smejko47 "v súvislosti so zámerom realizovať udržiavacie práce v byte Vám oznamujem nasledovné:
Podľa Stavebného zákona č. 25/2025 Z. z. platného od 01.04.2025, rekonštrukcia kúpeľne, výmena zariaďovacích predmetov, obkladov, dlažieb, podlahových krytín, okien a dverí
bez zmeny veľkosti otvoru, výmena rozvodov elektroinštalácie podľa § 18 ods. 5 písm. a), b) Stavebného zákona majú charakter
bežných udržiavacích prác, pri ktorých nie je potrebné ani ohlásenie stavebnému úradu.
V prípade zásahu do nosných konštrukcií (rozšírenie dverného otvoru v nosnej stene) je potrebné stavebnú úpravu ohlásiť a okrem statického posudku k búracím prácam doložiť aj Zápisnicu s výsledkom hlasovania, nakoľko sa jedná o zásah do spoločných častí
domu."
Toto mi odpísali zo stavebného úradu. Priamo pani, čo robí na ohlaseniach

dettilv
15. feb 2026

Ja by som asi porovnala aký prerobený byt by som si vedela z tých peňazí. Ak o veľa menší tak by som do toho šla. Ak väčší tak nie. Ale ja potrebujem veľa miesta. Mne nestačí 60m2 na 3izby

anonym_3603ce
15. feb 2026

@smejko47 Dvakrat som si kupila byt v doslova dezolatnom stave a zakazdym som ho prerabala. Zvazovala som kupit aj prerobeny ale vsetky vyzerali hrozne a tie naozaj dizajnove bol nad moj budget 😀 Urcite chod do toho, budes to mat podla seba a to je na nezaplatenie. Urcite ale odporucam architekta, s ktorym budes spolupracovat. Co sa tyka ceny, tak v BA ma stal dvojizbak pred 2 rokmi nieco cez 20k, menilo sa komplet vsetko a pouzivala som drahsie materialy. Len podlaha v celom byte stala skoro 4000. Bolo by to lacnejsie ak by som si vybrala lacnejsie materialy. Kupelna asi 5000, elektrina tusim 2500, vodarovi islo okolo 3000.

anonym_eb65f1
16. feb 2026

Pred 5timi rokmi 2i- 45m2, BA - komplet od zakladov, vyrovnanie podlah, zrusenie umakartu, murovanie kupelne, zrusenie 1 dveri, presun vody z povodnej kuchyne do novej, v obyvackovej casti, oprava 2 logii, nova elektrika, voda, omietky. Ceny staveb. materialu sme mali za velkoobchodne ceny bez DPH (mali sme zdroj). Jedine co sme na zaciatok robili sami, bolo odstranenie starej omietky a linolea, potom sme to vzdali a zvysok firma. So vstavanym nabytkom (chodba, spalna)-v cene cca 3500 eur, kuchyna ikea so spotrebicmi 5000 eur, zakladny nabytok (manz.postel, gauc, stolik so stolickami, zaclony, zavesy 2000 eur) stalo nas to okolo 25tisic do uzivaniaschopneho stavu.
Pri Vasom 3izbaku by som ratala tych 50tisic isto, ak to chcete mat naozaj kompletne a robene firmou a vratane zakladneho zariadenia.

Strana
z2