Otvor v nosnom múre
Dobrý večer, kúpili sme starší dom, kde sú priechodné izby. V jednom nosnom múre chceme urobiť otvor ba dvere a v druhom väčší otvor na prepojenie kuchyne a obývačky. Technicky to vieme zrealizovať. Je nutné stavebné povolenie a statický posudok? Ďakujem veľmi pekne
@nicvolnenebolo Na dodatočné otvory v nosnej stene treba statický posudok aj stavebné povolenie.
@nicvolnenebolo podľa nového stavebného zákona je potrebné podať ohlásenie stavebných úprav ku ktorému ako jeden z podkladov je aj statické posúdenie.
Realizovať zásah do nosných stien bez statického posudku je podľa mňa veľmi odvážne.
@nicvolnenebolo Na dodatočné otvory v nosnej stene treba statický posudok aj stavebné povolenie.
@done
Aj zmena dispozie v dome je na stavebne povolenie
@done
Aj zmena dispozie v dome je na stavebne povolenie
@anonym_e5ba03 zmena dispozície nebude
@nicvolnenebolo podľa nového stavebného zákona je potrebné podať ohlásenie stavebných úprav ku ktorému ako jeden z podkladov je aj statické posúdenie.
Realizovať zásah do nosných stien bez statického posudku je podľa mňa veľmi odvážne.
@spoony áno, to už som sa stotožnila s tým, že je potrebný 😁
@anonym_e5ba03 zmena dispozície nebude
@nicvolnenebolo
Ono dakedy to nevyzera ako zmena, ale je:"Pri kuchynských inštaláciách záleží na tom, či len meníte prvky na starých rozvodoch, alebo či nové rozvody (voda, odpad, el.) vyžadujú nové vedenie v stene, čo už by mohlo byť považované za stavebnú úpravu a podliehať režimu ohlásenia alebo povolenia.".

Staticky posudok by ste si mali zariadit vo vlastnom zaujme, nech si nezarobite na dalsie problemy