icon

Potrebujeme stavebné povolenie na otvor v nosnom múre?

nicvolnenebolo
14. jan 2026

Dobrý večer, kúpili sme starší dom, kde sú priechodné izby. V jednom nosnom múre chceme urobiť otvor ba dvere a v druhom väčší otvor na prepojenie kuchyne a obývačky. Technicky to vieme zrealizovať. Je nutné stavebné povolenie a statický posudok? Ďakujem veľmi pekne

viestta
14. jan 2026

Staticky posudok by ste si mali zariadit vo vlastnom zaujme, nech si nezarobite na dalsie problemy

done
14. jan 2026

@nicvolnenebolo Na dodatočné otvory v nosnej stene treba statický posudok aj stavebné povolenie.

spoony
14. jan 2026

@nicvolnenebolo podľa nového stavebného zákona je potrebné podať ohlásenie stavebných úprav ku ktorému ako jeden z podkladov je aj statické posúdenie.
Realizovať zásah do nosných stien bez statického posudku je podľa mňa veľmi odvážne.

anonym_e5ba03
14. jan 2026
@done

@nicvolnenebolo Na dodatočné otvory v nosnej stene treba statický posudok aj stavebné povolenie.

@done
Aj zmena dispozie v dome je na stavebne povolenie

done
14. jan 2026
@anonym_e5ba03

@done

@anonym_e5ba03 ak nebude zásah do nosných stien, na zmenu priečok netreba ani ohlásenie 25/2025 Z.z. §18 (5) a) 2.

nicvolnenebolo
autor
14. jan 2026
@anonym_e5ba03

@done

@anonym_e5ba03 zmena dispozície nebude

nicvolnenebolo
autor
14. jan 2026
@spoony

@nicvolnenebolo podľa nového stavebného zákona je potrebné podať ohlásenie stavebných úprav ku ktorému ako jeden z podkladov je aj statické posúdenie.
Realizovať zásah do nosných stien bez statického posudku je podľa mňa veľmi odvážne.

@spoony áno, to už som sa stotožnila s tým, že je potrebný 😁

anonym_e5ba03
14. jan 2026
@nicvolnenebolo

@anonym_e5ba03 zmena dispozície nebude

@nicvolnenebolo
Ono dakedy to nevyzera ako zmena, ale je:"Pri kuchynských inštaláciách záleží na tom, či len meníte prvky na starých rozvodoch, alebo či nové rozvody (voda, odpad, el.) vyžadujú nové vedenie v stene, čo už by mohlo byť považované za stavebnú úpravu a podliehať režimu ohlásenia alebo povolenia.".

spoony
14. jan 2026
@done

@anonym_e5ba03 ak nebude zásah do nosných stien, na zmenu priečok netreba ani ohlásenie 25/2025 Z.z. §18 (5) a) 2.

@done pani priamo v príspevku píše, že chce robiť otvor v nosnej stene.

done
14. jan 2026
@spoony

@done pani priamo v príspevku píše, že chce robiť otvor v nosnej stene.

@spoony autorke bola moja odpoveď o 18:11

dadis
17. jan 2026
@done

@done My sme k ohlaseniu burania nenosnych priecok dokladali aj stavebny posudok.. ale v bytovom dome, mozno to je rozdiel

ivanztt
21. jan 2026

Ked sme este byvali v panelaku, tak suseda na prizemi chcela urobit dvere do nosnej steny. Statik jej povedal, ze ked nikto nad nou to este neurobil, tak moze. Teda parada... Ale z toho vyplyva, ze staci posudok statika. Aj ked je to Vas dom, urcite by som to nerobil na cierno, kvoli pripadnym problemom a prinajhorsom poistke