icon

Prerábka starého domu - cena v roku 2025

15. okt 2025

Zdravím, keďže tu je možnosť písať anonymne, prosím vás, prerabali ste tento rok niekto starý dom ? Ako veľký a koľko vás to vyšlo? Zaujíma ma nejaký dom v pôvodnom stave. Že koľko to môže vyjsť. Zväzujeme nad stavbou nového domu/ vs kúpiť starý dom a prerobiť, chceme si cca vypočítať cenovo/ časovo ako to vyjde.

anonym_e94417
15. okt 2025

@anonym_autor nový dom ťa vyjde lacnejšie + si ho urobíš ako chceš. Kdežto v starom budete rátať so 100k prerabkou a bude to tak 150k, lebo sa pri prerábke odokryje xy ďalších chýb 🙂

bumsakalaka
15. okt 2025

@anonym_autor ahoj nevidela by som to tak negatívne . My sme šli do prerabky staršieho RD obývateľná plocha 110 štvorcov momentálne sme na sume cca 20000 a je to uz v štádiu holodomu by som povedala. Ale taktiež väčšinu si robíme sami okrem takých tých veci na ktoré musí byť stempel to znamená elektrika a tak

anonym_bd944f
15. okt 2025

máme starší rod. dom. zavolali sme si odborníkov nech sa na stavbu pozrú a zhodnotia stav. popr. odhadnú cenu prerábky.
takže min. 150 tisíc .e
jedine čo je na celom dome OK je krásny suchý pozemok.
Jednoduchšie a rýchlejšie postavíš dom ako zrekonštruuješ. Rakonštrukcie sú náročné po každej stránke.

anonym_432417
15. okt 2025

50000 🙂

anonym_50992e
15. okt 2025

U nás spodok cca 90m hore cca 55m štvorcových , prerábali sme všetko komplet okrem strechy ( voda , elektrika , plyn ,podlahové kúrenie , okná , dvere , dlažby schody sa museli búrať a stavať nové , trámy na strechu sa niektoré menily , celý strop lebo tam bol palach no a vyšlo nás to cca 130000€ plus samozrejme zariadenie to už je na každom koľko za čo dá a ešte nás čaká fasáda , plot , brána , no celkovo dvor ...ale robila nám všetko firma takže myslím že keď je človek šikovný a urobí si veľa veci sám tak ušetrí

liusa82
15. okt 2025

ja som za stavbu nového po našich skúsenostiach.My sme mali možnosť zostať v čiastočne prerobenom že len zvonka by sa dala fasáda a strecha inak vnutri bolo všetko porobene aj zariadené aj elektrika nová atd ale odmietli sme to išli sme potom len stavať firmou.Pretože čo do toho naleješ plus ktovie aj od spodu aky problém pozerá keď by to náhodou presakovalo a všetko to búrať a čo ja viem čo.To sa oplati iba vtedy ak túžite velmi po tom pozemku kde stoji tá haraburda inak by som do toho vôbec nešla.Ale niekto sa v prestavbách a búračkách vyžíva.Ja som už chcela svätý pokoj.A ešte si pripravte aj další obnos navyše bokom pri takejto prerábke lebo ako je vyššie napísané nevieš kde ti aký problém vykukne,za mňa nie.Vždy sa čudujem tým ludom čo idu do prerábky totálnej stariny .Ešte nepoviem ak ju zburaju na tom pozemku postavia nové to ešte hej

anonym_e5e3ac
15. okt 2025

My sme prerábali pred 5timi rokmi starší RD, všetko komplet nové sme robili a vyšlo nás to 20tisic eur.
Teraz sú ceny úplne inde ale do 50tisic by ste vyšli podľa mňa. A najlepšie je pri kúpe staršieho RD že môžeš bývať ihneď a nemusíš stavať roky nový dom. A aj ušetris lebo s RD sa predáva aj pozemok na ktorom dom stojí.

estelle10
15. okt 2025

Ak chceš všetko na komplet prestavať a prerobiť od pivnice po strechu, moderné, kvalitne, aj so zariadením, tak 2 podlažný dom 250 tis. Radšej stavať nový, i keď starý je už väčšinou v zastavanom území, len zas náklady na vývoz sute a búranie...

anonym_87a205
15. okt 2025

@anonym_autor záleží, čo bude treba prerobiť, iná je cena ak je strecha menená pred desiatimi rokmi, nebude treba meniť dispozíciu, maximálne jednu priečku zbúrať a postaviť inde, vymeniť okná, podlahy, vnútorné omietky, elektrika nanovo, dvere, zárubne, kúpelňa, linka, to by ste sa mohli vojsť do 60000 - 80000, ak si veľa vecí dokážete urobiť sami, ale skôr by som počítala 80000-100000. Ak bude treba meniť strechu, dispozíciu viacerými stavebnými zásahmi, tak oveľa viac. A to nepočítam zateplenie, vonkajšie omietky, okolie, ploty a pod. a väčšinou v starom dome treba riešiť izoláciu, vlhnutie alebo praskanie múrov, čo môže cenu značne navýšiť. Nešla by som do toho.
Pozri na stránku https://www.modrastrecha.sk/