icon

Rekonštrukcia domu - rady na dizajn a prestavbu stien

Dnes o 10:26

Ahojte,prosim vas o radu.Ideme rekonstruovat dom,chcela by som niekoho oslovit,kto nam povie ako sa da hybat so stenami a pomoze s dizajnom.
Mate niekto skusenost?Pripadne tipy na niekoho zo zapadu sk.dakujem

patrike
Dnes o 10:46

Hybat so stenami = statik, aby ste nedali prec nieco, co je podla vas priecka, ale v skutocnosti nosny mur.

done
Dnes o 11:38

priečka má hrúbku do 15 cm, vybúranie je možné. Ak je múr hrubší, treba prizvať statika. Všetko je vo výkresoch v projekte, ak ich máte.

patrike
Dnes o 11:40
@done

priečka má hrúbku do 15 cm, vybúranie je možné. Ak je múr hrubší, treba prizvať statika. Všetko je vo výkresoch v projekte, ak ich máte.

@done To nie je pravda, hrubka s tym suvisi len ciastocne.

autor
Dnes o 11:43
@patrike

Hybat so stenami = statik, aby ste nedali prec nieco, co je podla vas priecka, ale v skutocnosti nosny mur.

@patrike takze bez statika sa nepohnem?izby su priechodne chcela by som ich zavriet a urobit chodbu mury su hrube nad 15cm.

maryetta
Dnes o 11:45

Urcite statika. Tiez sme to riesili. Mam ho sice v rodine takze to slo. Ale beztak by som sa bala zburat priecku napr.

patrike
Dnes o 11:47
@anonym_autor

@patrike takze bez statika sa nepohnem?izby su priechodne chcela by som ich zavriet a urobit chodbu mury su hrube nad 15cm.

@anonym_autor Nebudes snad riskovat, ako ti to cele padne na hlavu. Statik je vhodny najma na starsie domy, ktore postavili chlapi z dediny len volne dodrziavajuc projekt a z toho, co nakradli vo fabrike a na druzstve. Dalsia chutovka je setrit cementom, taky domaci beton ma otaznu pevnost, urcite mensiu ako tabulkovu. Ty si nakresli nahrubo, ako to chces prerobit a zavolaj statika. Ak nepotrebujes papiere s peciatkou a blocek, urobi to tak za 300 - 500 podla lokality. Na oficialne ucely je to drahsie.

done
Dnes o 12:30
@patrike

@done To nie je pravda, hrubka s tym suvisi len ciastocne.

@patrike vzorec na vypocet dlzky ulozenia prekladu:
0,02 x l + 100 pri rozpati 4000 mm je to 180 mm/18 cm
Ako osadis preklad s dlzkou ulozenia 18 cm na mur hruby 15 cm?
V pripade vnutorneho nosneho muru je to 2 x 18 cm, teda min. hr. muru je 36 cm.
Pri svojpomocnej vystavbe rodinnych domov to davali na dlzku15 cm, nosne mury byvali od sirky 30 cm zo sedych popolcekovych kvadrov, od 45 cm z PP tehal, od 36,5 cm z CDM tehal priecne ulozenych a priecky z PP tehal pozdlzne lozenych, dutinkovych tehal, alebo CDM tehal pozdlzne lozenych, vsetko v hrubke 12 - 15 cm.