Je bryndza Liptov vhodná v tehotenstve?
Dobrý deň. Márne sa snažím nájsť na internete ci sa v tehotenstve môže bryndza Liptov. V starších príspevkoch som našla ze hej tak som ju par krát mala ale keďže som hľadala pozerala na ich stránkach nič som nenašla o info ze je pasterizovana. Ďakujem za info. Plánujem tam napísať len ci náhodou ste niektorá nevolala teraz niekedy
@monika4255 A prečo by si nemohla? Tehotenstvo nie je choroba. Jedz čo ti chutí.
@monika4255 ja som sa dozvedela po tehotenstve že som nemala údajne bryndzu jesť. Jedla som a žijeme obe spokojné 🫠
@monika4255 A prečo by si nemohla? Tehotenstvo nie je choroba. Jedz čo ti chutí.
@chrobak7 nepasterizovane vyrobky sa v tehotenstve nesmu. Je to jedna z mala veci na ktoru upozorni aj gynekolog
Tato bryndza je termizovana a pre tehotne absolutne neškodná.
V tehotenstve môžeš všetko, čo je ošetrené pasterizaciou. A bryndza Liptov je taká,čiže môžeš ju normálne jesť
Možeš ju jesť, je pasterizovaná. Ja sa vyhýbam len bryndzi od lokálnych fariem (ktoré mimo tehtoenstva preferujem), tie nie sú pasterizované.
@monika4255 všetko čo je v obchode je pasterizovane alebo vyrobené zo “skladovaneho “mlieka ktore urcite otestujú .. maju na to normy, v obchode sa nepredávajú nepasterizované výrobky ..v dnešnej dobe jedine nejesť nič zo salaša 😀
@monika4255 To už sú čo za otázky preboha 🙈 Tak by som priala poniektorím žiť v dobe bez mobilov a internetu.
@monika4255 To už sú čo za otázky preboha 🙈 Tak by som priala poniektorím žiť v dobe bez mobilov a internetu.
@patricia2511 agrofarma ktora sa bezne predava v obchode je z nepasgerizovsneho mlieka
@anonym_7ae2e8 uplne normalne otazky. O listerioze si uz pocula?
@patricia2511 agrofarma ktora sa bezne predava v obchode je z nepasgerizovsneho mlieka
@anonym_7ae2e8 uplne normalne otazky. O listerioze si uz pocula?
@gregik66 Tak ak by sme sa mali všetkého báť tak nezjeje nič. Poradila som tri deti a za vyše 50 rokov sme sa nepokazili nik.Kupujem mliečne výrobky nie len v obchode, ale aj od domácich chovateľov bryndzu aj syry.
@gregik66 Tak ak by sme sa mali všetkého báť tak nezjeje nič. Poradila som tri deti a za vyše 50 rokov sme sa nepokazili nik.Kupujem mliečne výrobky nie len v obchode, ale aj od domácich chovateľov bryndzu aj syry.
@anonym_7ae2e8 tak to si mala stastie. Poznam zenu ktora listeriozu pocas tehotenstva dostala. Jej dieta take stastie ako tvoje nemalo…..
A je hlupost tvrdit ze by sme nezjedli nic. Su skratka potraviny, ktore su v tehotenstve rizikove. Naco pokusat stastie?
@anonym_7ae2e8 tak to si mala stastie. Poznam zenu ktora listeriozu pocas tehotenstva dostala. Jej dieta take stastie ako tvoje nemalo…..
A je hlupost tvrdit ze by sme nezjedli nic. Su skratka potraviny, ktore su v tehotenstve rizikove. Naco pokusat stastie?
@gregik66 Neviem či šťastie, ale nikto s mojho okolia nikdy v tehotenstve také neriešil .A to mám vyse 50 .
Ale dnes je zrejme ina doba..
Ja jedávam v tehotenstve bežne bryndzu a aj nepasterizovane mlieko si dávam do kávy, podľa môjho názoru je to zdravšie, ale to je každého vec a osobné presvedčenie, nech každý robí podľa svojho vedomia a svedomia.
Ja jedávam v tehotenstve bežne bryndzu a aj nepasterizovane mlieko si dávam do kávy, podľa môjho názoru je to zdravšie, ale to je každého vec a osobné presvedčenie, nech každý robí podľa svojho vedomia a svedomia.
@anonym_c3c854 Nejde o zdravsie/nezdravsie, ale v nepasterizovanom mlieku moze byt bakteria listeria, ktora moze sposobit potrat, predcasny porod, ci poskodenie plodu.
@patricia2511 Nerad zenam hluposti ked ich dieta moze zomriet. Tuto bryndzu stahovali z predaja lebo obsahovala listeriu.
https://sita.sk/vpotravinarstve/v-slovenskej-br...
@anonym_c3c854 Tvoj nazor je mylny a ohrozuje zivot dietata. Ak sa nakazis listeriou z nepasterizovaneho mlieka tak mas bud postihnute dieta alebo mrtve dieta. Z toho sa vyliecit neda.
Je pasterizovaná, takže áno. Ak sa moc bojíš, povar ju v mlieku pred pridaním do halušiek.
@anonym_c3c854 Tvoj nazor je mylny a ohrozuje zivot dietata. Ak sa nakazis listeriou z nepasterizovaneho mlieka tak mas bud postihnute dieta alebo mrtve dieta. Z toho sa vyliecit neda.
@beata_k Ani toto nie je pravda, ak sa podá profylaxia atb dostatočne včas, nemusí sa nič stať. Avšak otázka je, čo je dostatočne včas.
https://www.kosik.sk/p31050-nika-bryndza-2?utm_...
baby, táto má priamo v zložení pasterizované mliečko 🙂
@patricia2511 Nerad zenam hluposti ked ich dieta moze zomriet. Tuto bryndzu stahovali z predaja lebo obsahovala listeriu.
https://sita.sk/vpotravinarstve/v-slovenskej-br...
@beata_k Toto si presne pamatam, ked som bola tehotna. V nasej terminovej skupine klasika 2 tabory: jedz vsetko vs na 9 mesiacov sa treba obmedzit. A ked bola potom tato kauza, tak vela zien panikarilo, ci nahodou prave tuto nejedli. V niektorych veciach skratka neplati "mozem jest ale v malom" ako to niektore propagovali. Ked raz bude ta bryndza infikovana, tak je jedno ci zjem 5 lyzic alebo celu bryndzu. To iste s medom pre deti do 1 roka, je jedno, ci to dieta zje lyzicku alebo celu flasku, ak raz je tam bakteria sposobujuca botulizmus, tak to organizmu poskodi. A ze niektore ten botulizmus nemali je o stasti, ze ich med tu bakteriu neobsahoval.
@beata_k Ani toto nie je pravda, ak sa podá profylaxia atb dostatočne včas, nemusí sa nič stať. Avšak otázka je, čo je dostatočne včas.
@drahomirrra
To by som tu radsej ani nepisala. Sa toho chytia a budu odvazne hrdinky, ze ved len tabletku vezmem a vsetko bude ok. Raz si nedaju povedat ake je to obrovske riziko pre jedne hslusky
@drahomirrra
To by som tu radsej ani nepisala. Sa toho chytia a budu odvazne hrdinky, ze ved len tabletku vezmem a vsetko bude ok. Raz si nedaju povedat ake je to obrovske riziko pre jedne hslusky
@beata_k No nebude to ok, najmä obdivujem tie, čo risknú bryndzu zo salaša, sushi, alebo tatarák.
@beata_k No nebude to ok, najmä obdivujem tie, čo risknú bryndzu zo salaša, sushi, alebo tatarák.
@drahomirrra ono s tou profilaxiou to je take… listerioza moze prebiehat bez nejakych specifickych priznakov, kludne aj len ako bolest svalov, a kto to realne bude zistovat?
@drahomirrra ono s tou profilaxiou to je take… listerioza moze prebiehat bez nejakych specifickych priznakov, kludne aj len ako bolest svalov, a kto to realne bude zistovat?
@gregik66 Preto píšem o včasnej profylaxii. V prípade podozrení je možné vykonať pcr test a následne podať profylaxiu. Reálne sa to deje málo.

@monika4255 Jedla som. Nie raz. V pohode. A malému chutia všetky príkrmy zatiaľ 😀