icon

Je bryndza Liptov vhodná v tehotenstve?

monika4255
20. okt 2025

Dobrý deň. Márne sa snažím nájsť na internete ci sa v tehotenstve môže bryndza Liptov. V starších príspevkoch som našla ze hej tak som ju par krát mala ale keďže som hľadala pozerala na ich stránkach nič som nenašla o info ze je pasterizovana. Ďakujem za info. Plánujem tam napísať len ci náhodou ste niektorá nevolala teraz niekedy

ninuska36
20. okt 2025

@monika4255 Jedla som. Nie raz. V pohode. A malému chutia všetky príkrmy zatiaľ 😀

chrobak7
20. okt 2025

@monika4255 A prečo by si nemohla? Tehotenstvo nie je choroba. Jedz čo ti chutí.

majus2323
20. okt 2025

@monika4255 ja som sa dozvedela po tehotenstve že som nemala údajne bryndzu jesť. Jedla som a žijeme obe spokojné 🫠

michaelam2
21. okt 2025
@chrobak7

@monika4255 A prečo by si nemohla? Tehotenstvo nie je choroba. Jedz čo ti chutí.

@chrobak7 nepasterizovane vyrobky sa v tehotenstve nesmu. Je to jedna z mala veci na ktoru upozorni aj gynekolog

barka1
21. okt 2025

Tato bryndza je termizovana a pre tehotne absolutne neškodná.

jaskolka
21. okt 2025

V tehotenstve môžeš všetko, čo je ošetrené pasterizaciou. A bryndza Liptov je taká,čiže môžeš ju normálne jesť

basaj
21. okt 2025

Možeš ju jesť, je pasterizovaná. Ja sa vyhýbam len bryndzi od lokálnych fariem (ktoré mimo tehtoenstva preferujem), tie nie sú pasterizované.

patricia2511
21. okt 2025

@monika4255 všetko čo je v obchode je pasterizovane alebo vyrobené zo “skladovaneho “mlieka ktore urcite otestujú .. maju na to normy, v obchode sa nepredávajú nepasterizované výrobky ..v dnešnej dobe jedine nejesť nič zo salaša 😀

anonym_7ae2e8
22. okt 2025

@monika4255 To už sú čo za otázky preboha 🙈 Tak by som priala poniektorím žiť v dobe bez mobilov a internetu.

gregik66
22. okt 2025
@anonym_7ae2e8

@monika4255 To už sú čo za otázky preboha 🙈 Tak by som priala poniektorím žiť v dobe bez mobilov a internetu.

@patricia2511 agrofarma ktora sa bezne predava v obchode je z nepasgerizovsneho mlieka
@anonym_7ae2e8 uplne normalne otazky. O listerioze si uz pocula?

anonym_7ae2e8
22. okt 2025
@gregik66

@patricia2511 agrofarma ktora sa bezne predava v obchode je z nepasgerizovsneho mlieka
@anonym_7ae2e8 uplne normalne otazky. O listerioze si uz pocula?

@gregik66 Tak ak by sme sa mali všetkého báť tak nezjeje nič. Poradila som tri deti a za vyše 50 rokov sme sa nepokazili nik.Kupujem mliečne výrobky nie len v obchode, ale aj od domácich chovateľov bryndzu aj syry.

gregik66
22. okt 2025
@anonym_7ae2e8

@gregik66 Tak ak by sme sa mali všetkého báť tak nezjeje nič. Poradila som tri deti a za vyše 50 rokov sme sa nepokazili nik.Kupujem mliečne výrobky nie len v obchode, ale aj od domácich chovateľov bryndzu aj syry.

@anonym_7ae2e8 tak to si mala stastie. Poznam zenu ktora listeriozu pocas tehotenstva dostala. Jej dieta take stastie ako tvoje nemalo…..
A je hlupost tvrdit ze by sme nezjedli nic. Su skratka potraviny, ktore su v tehotenstve rizikove. Naco pokusat stastie?

anonym_7ae2e8
22. okt 2025
@gregik66

@anonym_7ae2e8 tak to si mala stastie. Poznam zenu ktora listeriozu pocas tehotenstva dostala. Jej dieta take stastie ako tvoje nemalo…..
A je hlupost tvrdit ze by sme nezjedli nic. Su skratka potraviny, ktore su v tehotenstve rizikove. Naco pokusat stastie?

@gregik66 Neviem či šťastie, ale nikto s mojho okolia nikdy v tehotenstve také neriešil .A to mám vyse 50 .
Ale dnes je zrejme ina doba..

patricia2511
Autor odpoveď zmazal
anonym_c3c854
23. okt 2025

Ja jedávam v tehotenstve bežne bryndzu a aj nepasterizovane mlieko si dávam do kávy, podľa môjho názoru je to zdravšie, ale to je každého vec a osobné presvedčenie, nech každý robí podľa svojho vedomia a svedomia.

anonym_8ad755
23. okt 2025
@anonym_c3c854

Ja jedávam v tehotenstve bežne bryndzu a aj nepasterizovane mlieko si dávam do kávy, podľa môjho názoru je to zdravšie, ale to je každého vec a osobné presvedčenie, nech každý robí podľa svojho vedomia a svedomia.

@anonym_c3c854 Nejde o zdravsie/nezdravsie, ale v nepasterizovanom mlieku moze byt bakteria listeria, ktora moze sposobit potrat, predcasny porod, ci poskodenie plodu.

beata_k
23. okt 2025
@patricia2511
Odpoveď bola zmazaná

@patricia2511 Nerad zenam hluposti ked ich dieta moze zomriet. Tuto bryndzu stahovali z predaja lebo obsahovala listeriu.
https://sita.sk/vpotravinarstve/v-slovenskej-br...

beata_k
23. okt 2025
@anonym_c3c854

@anonym_c3c854 Tvoj nazor je mylny a ohrozuje zivot dietata. Ak sa nakazis listeriou z nepasterizovaneho mlieka tak mas bud postihnute dieta alebo mrtve dieta. Z toho sa vyliecit neda.

michaela329
23. okt 2025

Je pasterizovaná, takže áno. Ak sa moc bojíš, povar ju v mlieku pred pridaním do halušiek.

drahomirrra
23. okt 2025
@beata_k

@anonym_c3c854 Tvoj nazor je mylny a ohrozuje zivot dietata. Ak sa nakazis listeriou z nepasterizovaneho mlieka tak mas bud postihnute dieta alebo mrtve dieta. Z toho sa vyliecit neda.

@beata_k Ani toto nie je pravda, ak sa podá profylaxia atb dostatočne včas, nemusí sa nič stať. Avšak otázka je, čo je dostatočne včas.

drahomirrra
23. okt 2025

https://www.kosik.sk/p31050-nika-bryndza-2?utm_...
baby, táto má priamo v zložení pasterizované mliečko 🙂

anonym_8ad755
23. okt 2025
@beata_k

@patricia2511 Nerad zenam hluposti ked ich dieta moze zomriet. Tuto bryndzu stahovali z predaja lebo obsahovala listeriu.
https://sita.sk/vpotravinarstve/v-slovenskej-br...

@beata_k Toto si presne pamatam, ked som bola tehotna. V nasej terminovej skupine klasika 2 tabory: jedz vsetko vs na 9 mesiacov sa treba obmedzit. A ked bola potom tato kauza, tak vela zien panikarilo, ci nahodou prave tuto nejedli. V niektorych veciach skratka neplati "mozem jest ale v malom" ako to niektore propagovali. Ked raz bude ta bryndza infikovana, tak je jedno ci zjem 5 lyzic alebo celu bryndzu. To iste s medom pre deti do 1 roka, je jedno, ci to dieta zje lyzicku alebo celu flasku, ak raz je tam bakteria sposobujuca botulizmus, tak to organizmu poskodi. A ze niektore ten botulizmus nemali je o stasti, ze ich med tu bakteriu neobsahoval.

beata_k
23. okt 2025
@drahomirrra

@beata_k Ani toto nie je pravda, ak sa podá profylaxia atb dostatočne včas, nemusí sa nič stať. Avšak otázka je, čo je dostatočne včas.

@drahomirrra
To by som tu radsej ani nepisala. Sa toho chytia a budu odvazne hrdinky, ze ved len tabletku vezmem a vsetko bude ok. Raz si nedaju povedat ake je to obrovske riziko pre jedne hslusky

drahomirrra
23. okt 2025
@beata_k

@drahomirrra
To by som tu radsej ani nepisala. Sa toho chytia a budu odvazne hrdinky, ze ved len tabletku vezmem a vsetko bude ok. Raz si nedaju povedat ake je to obrovske riziko pre jedne hslusky

@beata_k No nebude to ok, najmä obdivujem tie, čo risknú bryndzu zo salaša, sushi, alebo tatarák.

gregik66
23. okt 2025
@drahomirrra

@beata_k No nebude to ok, najmä obdivujem tie, čo risknú bryndzu zo salaša, sushi, alebo tatarák.

@drahomirrra ono s tou profilaxiou to je take… listerioza moze prebiehat bez nejakych specifickych priznakov, kludne aj len ako bolest svalov, a kto to realne bude zistovat?

drahomirrra
23. okt 2025
@gregik66

@drahomirrra ono s tou profilaxiou to je take… listerioza moze prebiehat bez nejakych specifickych priznakov, kludne aj len ako bolest svalov, a kto to realne bude zistovat?

@gregik66 Preto píšem o včasnej profylaxii. V prípade podozrení je možné vykonať pcr test a následne podať profylaxiu. Reálne sa to deje málo.