Ako motivovať pasívneho maturanta k štúdiu?
Prosím o skúsenosti rodičov, ktorí si prešli niečím podobným, syn tento rok maturuje, ale je strašne pasívny, o nič nemá záujem, je mu všetko akoby jedno aj keď chce ísť študovať ďalej. Ale ak sa nepripravuje, tak nielen že neurobí prijímačky ale ani neurobí maturitu. Slovenčiny a angličtiny sa až tak nebojím, ale maturuje ešte z matematiky (povinne). Dohovárame, tlačíme, vysvetľujeme, sedím s ním keď nerozumie a napriek tomu ťažká apatia alebo ako to nazvať. Hovorí, že je ako keby zamrznutý a nevie nič začať. U psychológov (u dvoch - školská aj klinická) sme boli nedávno, depresiu vraj nemá, testy pozornosti urobil (ADHD nie je aj keď on si niekde načítal, že má ADHD a preto sa nevie sústrediť), je nadpriemerný v mnohých oblastiach najmä v matematike a priestorovej predstavivosti čiže práve s matikou by nemal mať problém.
Čo s takýmto dieťaťom? Zažili ste niečo podobné? Ako sa uplatnili v živote? Akú prácu robia? Ak sa dostali na školu zvládli ju? Rada by som mu pomohla, ale neviem ako začať, psychológovia nám akosi nevedia pomôcť.
Prestan nanho tlacit. On vie ze ho caka maturita a je to len v jeho rukach. Ponukni pomoc- a tam to konci
@zuzinka888 keď neurobím nič tak nezmaturuje, potom neviem či má možnosť ísť na opravnú alebo ako by to bolo
Maturant nie je dieťa, je dospelý. Preber s ním ako si predstavuje svoju budúcnosť, čo chce robiť, z čoho chce žiť. Ak nezmaturuje, takých je veľmi málo, má možnosť opravnej alebo pôjde pracovať, bude sa živiť sám. Zvládne VŠ, keď už teraz má problém s učením?
Netlač, na neho, len mu popíš realitu, čo ho čaká.
@zuzinka888 keď neurobím nič tak nezmaturuje, potom neviem či má možnosť ísť na opravnú alebo ako by to bolo
@anonym_autor nemôžeš ho už viesť za ruku, presne preto neurobí nič, lebo mama to vyrieši zaňho. Ak nezmaturuje, tak nezmaturuje, musí niesť dôsledky, pôjde na opravný termín a chalan bude zrazu prebudený. VŠ môže začať aj o rok dva, nech si kľudne vyskúša nejakú náročnejšiu prácu, raz dva sa rozhýbe a zistí, čo ho bude baviť.
Ake vysledky ma teraz? Ak v poho zvlada skolu tak zmaturuje. Ty fakt nemusis nic robit iba, mozno len mu viac verit. Ziadna vysoka skola nie je zarukou stastneho a spokojneho zivota- a toto by mala byt tvoja priorita- aby tvoj syn zil spokojny zivot. Mozno ma uplne ine predstavy o zivote a tom co chce robit a vyska nie je jeho cielom.
práveže chce ísť na vysokú školu dokonca technického smeru, školu momentálne tiež nezvláda, úlohy a zadania nerobí, posledné dve z programovania ani neotvoril, učiteľka matiky im dáva testy na precvičenie tvrdí že v škole nerozumie, doma nič nerieši, proste čumí do blba
rozprávali sme sa x-krát o tom čo chce tak chce ísť študovať, do práce nie ale nejak len sedí a čaká na zázrak (ktorý sa ale konať nebude)
skôr som chcela počuť skúsenosti rodičov ktorí takéto niečo s deťmi zažili nech mi potom všetci nevyčítajú že som nič neurobila keď sa ešte dalo
@anonym_autor tak ma problem s matikou ci nie? Neciti len velky tlak a preto sa nevie praveze pohnut? Skusili ste nech sa uci po otazkach? Za tyzden si prejde 5 otazok?
A ked ma dobre znamky, tak zmaturuje, ked chce. Ako pisu, mozte mu pomoct, ak chce, ale vodit maturanta za rucicku a uz dospeleho cloveka fakt nie je cesta.
No dobre, budes sa s nim ucit- zmaturuje, zoberu ho na vysku a co potom.? Ked nebude plnit zadania- budes ich robit ty? Ked nepojde na skusku- pojdes ty? Jedine co mozes je ist na stranku vysokej skoly a pozriet kriteria na prijatie a ukazat ich synovi. Popripade dohladat niekoho kto tam chodi- aby referoval synovi ako treba na vyske makat a co to obnasa- Mozno sa prebudi.
mne nejde o to, aby išiel na vysokú školu, mne ide o to aby mal aspoň maturitu
lebo so základnou školou si ani prácu nenájde, no nič keď to neurobí teraz pôjde na náhradný termín a možno mu to pomôže pochopiť veci
ozaj tu nie je nikto kto si niečím podobným prešiel?
@anonym_autor nuž na rovinu mu vylož karty, VŠ technického smeru nie je pre ľudí, čo pasívne čakajú (mám vyštudovanú informatiku). Takže ak nerozumie aktuálne matike, navrhnúť mu doučovanie (aj na VŠ ho bude potrebovať). Ak odmietne, tak aj ty pasívne čakaj kam sa chlapec pohne. Súčasne mu povedz, že ak sa rozhýbať neplánuje, nech si začne pozerať prácu.
Ja som bola taká, akurát s diagnostikovaným adhd. Mne kým nehorí pod zadkom, neriešim. Kaslala som na celú maturitu. Nevedela som nič. Učiť som sa začala pár dni pred maturitou, vstávala som ráno o 3:30 a učila som sa, ale zas ja si extrémne rýchlo pamätám, zmaturovala som na 1-2. Na vs som sa nehlásila hneď, až keď som mala 23, potom som zistila že som tehotná, nešla som a nakoniec som aj rada lebo by som sa zabednila ako zdravotná sestra. Teraz podnikám ja svoje aj muž svoje a som spokojná, času mám kolko chcem.
Na mna otec nikdy netlačil, vedel že to nemá zmyslel, ale bola som asi mierne uvedomelá keď som to zvládla.
Teraz mám to iste čo som bola ja akurát 10rocne…. Už sa teším na strednú školu, keď bude salamista ako ja asi ma trafí šľak.
mne nejde o to, aby išiel na vysokú školu, mne ide o to aby mal aspoň maturitu
lebo so základnou školou si ani prácu nenájde, no nič keď to neurobí teraz pôjde na náhradný termín a možno mu to pomôže pochopiť veci
ozaj tu nie je nikto kto si niečím podobným prešiel?
@anonym_autor no poznám, to sú také dilemy, že vieš, že mu nemáš pomáhať a tlačiť ho, ale na druhej strane učitelia dávajú potom za vinu rodičovi, že ho netlačil a nekontroloval a áno, aj na strednej škole. Tak rodič ako medzi mlynskými kolesami intuitívne zachraňuje čo sa dá. Mám podobného syna, ale jeho zachránili covidové maturity, ktoré sa vtedy nekonali. Výšku skúsil, nebavilo ho to dištančne, pracuje.
Vyzerá to, že je unudeny a má sa komfortne, tak zahniva. Aj robí nejaké fyzické práce, šport? Čo vlastne robí, keď sa neučí? Čumi sociálne siete celé hodiny? Aké má povinnosti, okrem pasívneho sedenia v škole? Vreckové dostáva len tak, bez zásluh?
Videla som takéto prípady, nejako len zmaturovali , alebo o rok neskôr. Potom zistili, ze pre nich ešte vysokú školu nepostavili, tak sú vo fabrike za pásom a jje to ok. Vždy išlo o deti, ktoré vyrastali vo vysokej miere pohodlia.
@anonym_autor no poznám, to sú také dilemy, že vieš, že mu nemáš pomáhať a tlačiť ho, ale na druhej strane učitelia dávajú potom za vinu rodičovi, že ho netlačil a nekontroloval a áno, aj na strednej škole. Tak rodič ako medzi mlynskými kolesami intuitívne zachraňuje čo sa dá. Mám podobného syna, ale jeho zachránili covidové maturity, ktoré sa vtedy nekonali. Výšku skúsil, nebavilo ho to dištančne, pracuje.
@0silvia0 a v akej oblasti pracuje?
Mne toto vyzera ako autizmus ako vysity.
@anonym_autor nechaj mu čas, na školu nie je nikdy neskoro. Ja deriem nohavice v škole po 20tich rokoch. 🤷♀️ kvôli matike som to odkladala…. Nakoniec musím povedat, že hudobná je oveľa ťažšia. Prijímačky na VS sa už nezvyknú robit.
Je to dospelý človek, nesprávaj sa k nemu ako k malému. Po škole by mal ísť pracovať bez ohľadu na to, či zmaturuje alebo nie. Bez tak veľa ľudí má len základné vzdelanie ukončené a normálne fungujú.
Ak nepojde na vysku, poslat ho pracovat. Lebo skoncia ako 2 v mojej rodine, skoro 30nici, co sa valaju cele dni doma a cakaju, kedy sa vrati mama z prace😯
Ak by nezvládol maturitu v prvom termíne tak pôjde na druhý, nič sa nedeje. Prestaň na neho tlačiť je to teraz v jeho rukách. Stačí keď skončí so 4 na vysvedčení aj maturite, myslíš, že ani to nedá?
@anonym_autor V PRVOM RADE JE TO UŽ DOSPELÝ MLADÝ MUŽ A PREDSTAŇ HO BRAŤ AKO MALÉ DECKO.
Dohovoriť, poradiť aj pohroziť..ale tam.to končí. Mám odžité..môj bol 3,5 roka dobrý žiak,žiadne vážne problémy a v období korony dovi dopo...Nechcel nabehnúť na online vyucko a som šťastná, že zmaturoval. A vtedy si rozmyslel ,že na žiadnu výšku nejde,že on sa učiť online nebude...ok..Ešte nemal ani maturitné vysvedčenie už bol prijatý do zamestnania. Od vtedy ubehllo už pár rokov a stále pracuje, zarába, šetrí. Už počas brigády na strednej brigádoval za pásom a kúpil si sám z vlastných peňazí prvé auto .To bola najlepšia škola života. Pretože presne vedel čo robiť nikdy nechce! Niekde muklovať za pásom na normy a robiť nočné. Pretože skúsil. Vysoká škola ho ani teraz netrápi pretože má prácu čo ho baví, dobrý kolektív a zarobí.Nikdy som nevedela čo ke dávať vreckové, vždy so vedel od strednej zarobiť.

Prestan nanho tlacit. On vie ze ho caka maturita a je to len v jeho rukach. Ponukni pomoc- a tam to konci