Ako riešiť pochyby o štúdiu na vysokej škole?
Zdravim,
som prvačka na výške a študujem učiteľstvo biológie a geografie. Problém je v tom že vždy som sa učila v škole a mala celkom dobre výsledky. Tu ale na výške zrazu sa nemám chuť učiť, prokrastinujem...
Keď potom príde test a neviem nič skoro cítim sa mizerné. Ale nie je to tak že potom sa z toho poučim a nabudúce to dopadne inak. Stále sa to opakuje dookola.
Neviem či zmeniť odbor alebo to prať len ako prekážku ktorú musím zvládnuť a cieľ za to bude stáť.
Vždy som chcela študovať biológiu. Geografiu som si vybrala len preto že som nič iné nemala k biológii a učil má to ten istý učiteľ čo biológiu.
Mám poruchy učenia a tu to dosť cítim keď si mám sama spracovávať materiály. Jasne, niektoré veci si dokážem zohnať od starších no ale aj tak to potom nedopadne najlepšie.
Keď mám pravdu povedať je dosť možné, že som si učiteľstvo a tieto predmety vybrala kvôli tomu, že ten učiteľ čo má učil tak ma vždy dokázal zaujať.
Teraz to ale musím zvládnuť sama a k tomu viac menej samoštudiom.
Rozmýšľam aj nad tým, že len prestupim na iný odbor. Problém je v tom že neviem čo iné. Na strednej som rozmýšľala nad psychológiou a išlo mi to viac menej samo ale tu keď mám v rámci učiteľstva psychológiu tak to nemám rada a príde mi to len ako zbytočne omačky ktorými musím prejsť.
V lete som manuálne pracovala a zapáčil sa mi život bez stresu z toho čo bude nasledujúci deň. Bez pripraví na ďalší deň po práci viac menej len relax. Paradoxné keď som nemala ako povinnosť učiť sa som si obľúbila čítať knihy.
Ma niekto s tým skúsenosť?
Ďakujem
S manuálnou prácou je to tak, že žiadne prípravy nie sú, ale budeš vládať takto pracovať aj o 20-30 rokov?
@anonym_7a7f49 to som si tiež hovorila v lete preto som sa vrátila do školy ale napriek tomuto fakte stále mi nejde sústrediť sa
Áno, vysoká škola pre mňa bola šok, na gymnáziu išlo všetko bez väčšej snahy, nebola som naučená učiť sa a prefackalo ma to poriadne... postupne som sa do toho dostala, naučila som sa učiť, našla som si systém a dokončila dokonca aj doktorát...poruchy učenia si nahlásila? veľa študentov to nespraví a zbytočne sa ukráti o "úľavy"... chceš naozaj aj učiť? nechceš študovať vedecké zameranie bio? tam by mohol byť aj ten prestup relatívne bezproblémový a neskôr si vždy môžeš dorobiť DPŠ keby si chcela predsa len učiť...
A na psychológii ti bude kto chytať materiály? Veď tak je to tiež náročné
Áno, vysoká škola pre mňa bola šok, na gymnáziu išlo všetko bez väčšej snahy, nebola som naučená učiť sa a prefackalo ma to poriadne... postupne som sa do toho dostala, naučila som sa učiť, našla som si systém a dokončila dokonca aj doktorát...poruchy učenia si nahlásila? veľa študentov to nespraví a zbytočne sa ukráti o "úľavy"... chceš naozaj aj učiť? nechceš študovať vedecké zameranie bio? tam by mohol byť aj ten prestup relatívne bezproblémový a neskôr si vždy môžeš dorobiť DPŠ keby si chcela predsa len učiť...
@lindous rozmýšľala som aj nad vedeckou biolou ale mám strach že si nenájdem prácu. Rozmýšľala som aj nad tým, že by som dokončila bakalára z učiteľstva a potom šla len čisto biolu ale neviem či je to ideálne lebo sa tak nedokážem venovať 100% biole
@lindous rozmýšľala som aj nad vedeckou biolou ale mám strach že si nenájdem prácu. Rozmýšľala som aj nad tým, že by som dokončila bakalára z učiteľstva a potom šla len čisto biolu ale neviem či je to ideálne lebo sa tak nedokážem venovať 100% biole
@adriana_9705 s prácou to dosť záleží od odboru, ktorým by si sa vybrala na magistrovi, ale čo vidím, tak šikovní ľudia, ktorí sa snažia a makajú aj navyše popri škole si tú prácu nájdu... a ako vravím, vždy môžeš dorobiť do DPŠ a učiť... podľa mňa je úplny základ, aby človeka bavilo čo študuje, vtedy to ide omnoho ľahšie a príjemnejšie...
Máš poruchy učenia a chceš byť učiteľka? Myslím, že si hlavne spravila chybu pri výbere VŠ a lepšie to už bohužiaľ asi nebude. Skús možno rok pauzu, daj si čas na rozmyslenie
@adriana_9705 raz pri detičkach oceniš to, že si učiteľka. Nebudeš musieť riešiť stráženie, tábory, co s deťmi cez prázdniny. Jasne, ze je hlúposť to študovať len kvôli tomu, ale ak ta baví biológia, geografia je to super. Ono, školstvo nie je len monotónne ze odučiť a domov. Buduješ si aj vzťah s deťmi, nebudeš s tými najmenšími keď študuješ biolu a geo. Veľa škôl je dnes už aktívnych, zapajaju sa do rôznych projektov, cestujú, majú na skole Erazmus, kee väčšinou chodia angličtinarky a geografky. Určite to podľa mňa srojibza zváženie. Ja som študovala, bohužiaľ, politiku. Dnes musím riešiť deti pri všetkom keď som v práci. V ďalšom živote budem študovať učiteľstvo 🙂
@adriana_9705 raz pri detičkach oceniš to, že si učiteľka. Nebudeš musieť riešiť stráženie, tábory, co s deťmi cez prázdniny. Jasne, ze je hlúposť to študovať len kvôli tomu, ale ak ta baví biológia, geografia je to super. Ono, školstvo nie je len monotónne ze odučiť a domov. Buduješ si aj vzťah s deťmi, nebudeš s tými najmenšími keď študuješ biolu a geo. Veľa škôl je dnes už aktívnych, zapajaju sa do rôznych projektov, cestujú, majú na skole Erazmus, kee väčšinou chodia angličtinarky a geografky. Určite to podľa mňa srojibza zváženie. Ja som študovala, bohužiaľ, politiku. Dnes musím riešiť deti pri všetkom keď som v práci. V ďalšom živote budem študovať učiteľstvo 🙂
@didi_home Autorka práveže píše, že jej vyhovovala práca, kde padla a viac riešiť nemusí, veľa ľudí to takto má a učiteľstvo je práve tá práca, ktorá toto neponúka - prípravy, písomky, aktivity, projekty, olympiády sa často riešia práve po večeroch. Mne to najskôr nevadilo, ale práve pri tých deťoch ma to prevalcovalo a negatívne prevážilo aj tých viac dní dovolenky.
@adriana_9705 Mozes prerusit studium a skusit ist na rok robit. Ak budes aj po roku spokojna, mozes ostat, nemusi kazdy studovat. Ak sa ti to za ten rok zunuje a predsa len budes chciet studovat, tak pojdes a budes mat vacsiu motivaciu.
@adriana_9705 Kto má poruchy učenia, ten by sa mal už po ZŠ zamerať na nejaký odbor /SOŠ/ a ten študovať a len ak pociťuje, že zvládne aj VŠ tak ísť ďalej študovať, videla som viac prípadov, že na VŠ je toho už veľa a aj zdravý študent, má s niektorými predmetmi problémy.

S manuálnou prácou je to tak, že žiadne prípravy nie sú, ale budeš vládať takto pracovať aj o 20-30 rokov?