icon

Ako sa vyhnúť plagiátorstvu pri písaní bakalárskej práce?

Dnes o 19:41

Ahojte, chcela by som sa len spýtať, či by ste mi nevedeli trošku toto objasniť ak sa v tom vyznáte. Píšem moju bakalársku prácu. A samozrejme, pracujem s knižnými zdrojmi asi ako každý. Všetko sa snažím parafrázovať a napísať to nejak inak, obmeniť to a zachovať myšlienku. Problém je, že niekedy ani poriadne neviem, ako inak to napísať aby som tam nezachovala nejaké slová rovnaké. A potom sa mi zdá, že ten môj parafrázovaný text sa príliš podobá tomu pôvodnému textu. Ale nie je to od slova do slova to isté. Celkom sa toho bojím. Aj keď poviem, že dobre, idem to skúsiť napísať po svojom, stále mám v myšlienkach ten pôvodný text a jeho štruktúru a slová, čo mi akoby bráni vymyslieť niečo nové. Našťastie moja teoretická časť je dosť taká povedala by som aj originálna. Lebo asi len na 3 stranách budem mať čisto veci z knižiek. Na nete som čítala, že už len keď nejaké rovnaké slovo použijem tak je to plagiát. Neviem no, záleží mi na tom dosť. A bojím sa, že na tom extrémne bazírujú. Veď sa čudujem ako niekomu mohli prejsť totálne plagiáty a ja tu polemizujem nad slovíčkami….

anonym_51f8b5
Dnes o 19:53

@anonym_autor Ono to závisí aj od toho, o aký odbor ide, viem, že u nás bola nejaká vyššia tolerancia (právo), lebo to vykazovalo aj nejaké zákony. Bakalárku aj diplomovku som mala 0 percent, ale písala som úplne o takej téme, že sa ani nečudujem, to by som skôr bola prekvapena, ak by tam niečo vôbec vyslo. A samozrejme, bolo to už dávno, vtedy bolo v systéme menej prac. Mne pri "rigo" vyhodilo zhodu napr. v presnom znení zákona v poznámke pod čiarou. Ani keď má zabiješ si teraz nespomeniem na zhodu, ale tiež to nebolo nič hrozne. A okrem jednej kapitole som mala samú zahraničnú literatúru a zdroje, a že sa tomu ozaj nikto predo mnou nevenoval, takže som vedela, že to bude OK. Plus keď som to rozkuskovala, tak som presne videla, čo a ako sa zhoduje a že to boli presne také blbosti.. myslím si, že ak píšeš prácu naozaj sama, poctivo a snažíš sa, tak sa naozaj nemáš prečo báť tej zhody. Jasné, každý má pred tým rešpekt, ale keď na to ideš poctivo, nebude problém.

mullerova46
Dnes o 19:54

@anonym_autor ja som písala skorom celú prácu bez zdrojov a aj tak som mala zhodu nad 5% 🤷 nemala som zdroje z kadiaľ čerpať. Ono sa ani neoplatí písať bez zdrojov lebo potom je práca neprofesionálna. Vieš si zaplatiť nejaké mince na kontrolu pred odovzdaním aby si prácu s kľudom odovzdala.

lindous
Dnes o 19:56

Určite nie je plagiát, keď použiješ nejaké rovnaké slovo, toho sa fakt nemusíš báť... úplne súhlasím, že keď píšeš sama a poctivo, tak nebude problém, hlavne všetko správne odcituj, označ zdroje a bude to fajn... záleží od témy a odboru, ale nejaké tie percentá zhody sú úplne prirodzené... systém ukáže, kde presne sa nachádzajú a v akom rozsahu, väčšinou je to na úplných blbostiach, ja som mala v jednom odseku zhodu s prácou, ktorú som nikdy pred tým nevidela, to všetko sa dá ale obhájiť, keď človek vie čo a prečo písal

marianarem
Dnes o 20:02

@anonym_autor K tomu, co tu odznelo, este doplnim, ze ked vyjde nejaka zhoda, mal by sa k tomu vyjadrit skolitel. Ak ten pracu odobri, tak z toho problem nebude, to je aspon moja skusenost mnohonasobneho skolitela.

autor
Dnes o 20:19
@anonym_51f8b5

@anonym_autor Ono to závisí aj od toho, o aký odbor ide, viem, že u nás bola nejaká vyššia tolerancia (právo), lebo to vykazovalo aj nejaké zákony. Bakalárku aj diplomovku som mala 0 percent, ale písala som úplne o takej téme, že sa ani nečudujem, to by som skôr bola prekvapena, ak by tam niečo vôbec vyslo. A samozrejme, bolo to už dávno, vtedy bolo v systéme menej prac. Mne pri "rigo" vyhodilo zhodu napr. v presnom znení zákona v poznámke pod čiarou. Ani keď má zabiješ si teraz nespomeniem na zhodu, ale tiež to nebolo nič hrozne. A okrem jednej kapitole som mala samú zahraničnú literatúru a zdroje, a že sa tomu ozaj nikto predo mnou nevenoval, takže som vedela, že to bude OK. Plus keď som to rozkuskovala, tak som presne videla, čo a ako sa zhoduje a že to boli presne také blbosti.. myslím si, že ak píšeš prácu naozaj sama, poctivo a snažíš sa, tak sa naozaj nemáš prečo báť tej zhody. Jasné, každý má pred tým rešpekt, ale keď na to ideš poctivo, nebude problém.

@anonym_51f8b5 mám prácu literárneho zamerania. Je to celkom nová téma, nikto sa jej predtým nevenoval.

autor
Dnes o 20:27
@lindous

Určite nie je plagiát, keď použiješ nejaké rovnaké slovo, toho sa fakt nemusíš báť... úplne súhlasím, že keď píšeš sama a poctivo, tak nebude problém, hlavne všetko správne odcituj, označ zdroje a bude to fajn... záleží od témy a odboru, ale nejaké tie percentá zhody sú úplne prirodzené... systém ukáže, kde presne sa nachádzajú a v akom rozsahu, väčšinou je to na úplných blbostiach, ja som mala v jednom odseku zhodu s prácou, ktorú som nikdy pred tým nevidela, to všetko sa dá ale obhájiť, keď človek vie čo a prečo písal

@lindous snažím sa písať sama, občas si pomôžem s AI na štruktúru, trošku pri písaní ale primárne sa snažím vlastné veci...

anonym_aff3cd
Dnes o 20:46
@anonym_autor

@anonym_51f8b5 mám prácu literárneho zamerania. Je to celkom nová téma, nikto sa jej predtým nevenoval.

@anonym_autor, mam skonceny slovensky jazyk a literaturu, zhodu som vzdy mala nieco nad 10%, aj pri rigoroznej praci. Ak uvedies zdroje, nemas sa coho bat 🙂 hlavne v tej teoretickej casti. V praktickej by uz ta zhoda nemala byt velka, pretoze ma ist o tvoj vyskum. Drzim palce! 🙂

anavixy
Dnes o 20:52

Ale ved ked je to nova tema, tak nemas od koho “odpisovat” a zdroje predsa uvedies, citacie, parafrazy, za vsetko daj zdroj..