icon

Chýba mladým ľuďom dnes pracovitosť a samostatnosť?

Dnes o 07:55

Čoraz viac tu čítam ako tom ako mladí ľudia nie sú schopní samostatného fungovania a mám pocit, že si myslia, že ak študujú, majú povinnosť sa o nich postarať rodičia. Ja mám 44 rokov. Strednú školu som skončila v roku 1999. Moja mamina chcela, aby som išla na strednú priemyselnú školu a v 18tich išla pracovať. Ja som veľmi túžila ísť na VŠ a tak mamina povedala ok, choď, ale nevieme ti platiť internát, čiže môžeš študovať v našom meste. Ale musíš od 18tich prispievať na domácnosť a všetky náklady si budeš platiť sama /šaty, kozmetika, výlety, telefón apd/. V roku 1999 som začala študovať na VŠ. Od svojich 16tich rokov som brigádovala. Predávala som na trhu, bola som čašníčka, predávala som v stánku s občerstvením. V tom čase boli nekvalifikované práce, prišlo k nám Tesco a všetci moji kamoši pracovali ako študenti v Tescu. Celú VŠ som pracovala. Predávala som spodné prádlo, popri tom čašníčka, požičovńa DVDčiek, od štvrtého ročníka už na polovičný úväzok, v piatom som mala individuálny študijný plán a pracovala som na full time. Rodičom som platila v tom čase 15000 SKK mesačne, sama som si hradila všetky moje náklady, plus som domov robila nákupy vždy na sviatky väčšie. Rovnako som sa podieľala na platení dane za byt, odpadu apd. Popri tom som si celé štúdium šetrila. Po skončení školy som ešte rok bývala doma a následne som si zobrala hypo, aby som si kúpila svoju garzónku a zadlĺžila sa na 30 rokov. Vstupná investícia boli našetrené peniaze a mamina mi dala peniaze, ktoré som jej dávala na domácnosť a ona mi ich odkladala. Neskôr som si kúpila auto, o niečo neskôr väčší 3i byt... a tak to išlo. Vypracovala som sa za do 29r na pozícu v manažmente veľkej firmy, v 33tke na C level pozíciu. A to zo mňa mamina chcela mať "sekretárku" vo firme.

Nikdy mi rodičia nedali nejaké špeci peniaze, pochádzala som z chudobnej robotníckej vrsty, kde ocino mal dve práce, aby sme vyžili a mamina pracovala ako drak, a všetko čo sme mohli sme si vypestovali na záhrade vzdialenej 60 km od nášho mesta. Sama som si platila jazyk, doučovanie, všetko... Toto celé mi dnes chýba u našich mladých. Samostatnosť, chuť pracovať, chuť sa osamostatniť a mať niečo svoje, pomôcť rodičom, nenaťahovať stále ruku, dajte mi peniaze, dajte mi bývanie, dajte mi...

Trošku zamakať, prevziať zodpovednosť za svoj život a postaviť sa tvárou tvár realite.
Tým len chcem povedať dnešným rodičom, aby nerobili zo svojich detí bábiky. Pripravte ich na život, aby ich ten reality check nezaskočil.

Samozrejme, z 10tich mladých ľudí sú dvaja makači, klobúk dole. Zvyšok sú čakatelia, povolenie dieťa svojich rodičov, budúci influencer, OF content creator. Lebo načo makať, keď natočím hanbaté video, zavesím na OF a mám korunky, že?

Strana
z3
anonym_b1f49d
Dnes o 08:02

@anonym_autor Uf, toto by som ako rodič neurobila svojmu dieťaťu. Podľa mňa si mala trošku ehm čudných rodičov. Každopádne, určite sa nájde veľmi veľa rodičov, ktorí chcú svoje dieťa podporovať počas VŠ, aby malo dieťa čas aj na štúdium. Sú aj rodičia, ktorí financujú dieťaťu zahraničné VŠ. To nie je o lenivosti deti, skôr o lenivosti rodičov si myslí.

anonym_4cc016
Dnes o 08:02

Mam podobny vek a tesne po skole bola davka cca 2500 korun. Takze neviem kde si pracovala a ci sa dalo z brigad prispievat 15000 mesacne. Moja prva vyplata v roku 2001 bola cca 6000 korun. Kupila som si z nej bicykel. Rodicia mi totiz povedali, nech si z prvej vyplaty kupim nieco, na co nezabudnem. Potom som uz tiez prispievala na domacnost, pracovala a robila si externe VS.

domkakvet
Dnes o 08:05

@anonym_autor ja som brigadovala uz od strednej skoly a nemyslim si, ze sa situacia nejako zmenila, aj teraz vidim mladych, ktori brigaduju popri studiu, tak ako v minulosti, tak aj teraz su medzi mladymi ludia, ktori pracuju a ktori pracovat nechcu, bolo to aj vtedy a je to aj teraz s tym rozdielom, ze dostat sa teraz k bytu je ovela tazsie ako to bolo kedysi, asi preto to stazovanie.

anonym_4cc016
@anonym_b1f49d

@anonym_autor Uf, toto by som ako rodič neurobila svojmu dieťaťu. Podľa mňa si mala trošku ehm čudných rodičov. Každopádne, určite sa nájde veľmi veľa rodičov, ktorí chcú svoje dieťa podporovať počas VŠ, aby malo dieťa čas aj na štúdium. Sú aj rodičia, ktorí financujú dieťaťu zahraničné VŠ. To nie je o lenivosti deti, skôr o lenivosti rodičov si myslí.

@anonym_b1f49d ved jej potom tie peniaze dali na byt. Odkladali jej to, ucili ju samostatnosti. Aj ked ta suma mi pride nerealna, asi sa o jednu nulu pomylila.

anonym_93e527

su deti ktorym sa nechce uz v skole nic robit a su deti ktore makaju aj pocas skoly a idu si za svojim snom, ono je to podla mna o nastaveni v rodine. tebe rodicia povedali nemame na VŠ ak chces mozes ale plat si to... tak je to aj dnes v mnohych rodinach. my sme tiez nie bohatsia rodina (nepovazujem sa za chudobnejsiu, lebo viem co je to chudoba - boli sme na hranici hmotnej nudzi). 2 deti mi studuju na VŠ maju moznost pracovat, ale... dcera pracuje aj popri skole, ale peniaze si odklada. skolu a veci okolo jej platime. taka bola nasa dohoda, my sme tazko zacinali tak nech si setri, ked mame teraz na to aby sme jej platili poplatky okolo školy. syn pocas VS nepracuje, ale ani nemina. dohodli sme sa, ze teraz nech sa venuje studiu (ma narocne), popri tom si robi dalsiu skolu (studuje japoncinu) a tak tahame aj jeho vydavky (minimalne). planuje ist po VS pracovat do japonska a robi pre to vsetko mozne aj nemozne. tak preco ho nepodporit?! 3 dieta je este na ZS ale tiez neplanujeme nutit ho pracovat, kedze nam to vychadza. moj nazor, cely zivot potom budu pracovat a vedieme ich k tomu, ze BUDU. takze nech si teraz uzivaju a potom nech makaju a prispievaju aj nam. takto ich vedieme k tomu my rodicia. 🙂

biba_18
Dnes o 08:06

že to tvoji rodičia tak mali - to boli tvoji rodičia. ja som študovala vš 10 rokov skôr ako ty - a ja som pracovať nemusela, bývala som u našich a riadne sa o mňa starali rovnako ako keď som chodila na gympel 😏
detto moje dieťa - keď študovalo, starali sme sa my. doštudovalo - stará sa samé o seba…
absolutne nerozumiem tomu príspevku 🤷‍♀️

zmrzlinka2021
Dnes o 08:08

@anonym_autor

Som z nízkej vrstvy ako ty.

Od 16 brigády, ale vôbec to nepovažujem za správne a budujuce. Brigáda ma byť o tom, keď chceš niečo speci, nie na základné fungovanie, štúdium. Rodič nemá žiadať od študenta prispievať. Má sa o dieťa starať aj finančne.

To čo ty opisujes, je skôr smutné.

ss1908
Dnes o 08:09

no vidis a su medzi nami aj taki, ktorym rodicia nic neodkladali ani nedali a hypo uz tiez nefunguje tak ze ti daju len tak 100percent. kazdy to ma inak.
ja keby som planovala deti tak ich planujem tak aby som ich vedela aspon po koniec studia zabezpecit

anonym_1e0649
Dnes o 08:11

Tvoja mama proste bola zvláštna. U mna by bol záujem dieťaťa študovať na 1. mieste

Veľmi smutný prístup rodiča.

autor
Dnes o 08:11

Moja prvá práca v 16tich bola vykladanie tovaru v potravinách za 16SKK/hodinu. Vykladala som od 5-7 každé ráno. PO-SO. Vstávala som o 4.00, aby som o 5.00 bola pripravená na predajni manuálne pracovať. Mala som 32 SKK na deň, čo bolo 192 SKK na týždeň a niečo viac ako 760 SKK mesačne, pre mňa veľké peniaze. Ako 16 ročná som bola mega happy. Neskôr som si našla prácu na blšáku, kde som zarobila 100 SKK na deň, cez sobotu a nedeľu 150 SKK. Potom, keď už som pracovala na lepšie peniaze som prispievala rodičom, najprv 500 SKK/mes, potom 1000 SKK, na full time už 1500 SKK. Moja prvá práca v Telekome po škole bola za 9200 SKK v hrubom a ja som si to neskutočne vážila.

anonym_1e0649
Dnes o 08:12

A čo z toho? Zaplatila si si to štúdium?

anonym_693ba6
Dnes o 08:13

@anonym_autor deti a neskôr mladi ľudia sú veľmi ovplyvnení výchovou, spoločnosťou a dobou. Kto o tej výchove, spoločnosti rozhoduje, kto ju už desaťročia pomáha tvoriť a ako? Sú to ti študenti na VŠ alebo dospeláci?
Myslím, že je normálne očakávať podporu počas štúdia, ak to situácia dovoľuje. U teba to bolo zložité. Nebráni im to samozrejme popri škole pracovať.
Skôr mi vadí, keď sa píše, že mladi nechcú prácu pod príjem xy €. V poriadku je to iba v prípade, ak majú prácu inú, nie že zostanú vtedy rodičom na krku.

autor
@anonym_1e0649

Tvoja mama proste bola zvláštna. U mna by bol záujem dieťaťa študovať na 1. mieste

Veľmi smutný prístup rodiča.

@anonym_1e0649 moja maina bola najlepšia mamina na svete a dopriala by som ju každému dieťaťu. Mala som lásku, mala som domov, mala som detstvo, mala som výchovu k viere, ku samostatnosti, ku váženiu si starších, chorých, veľa sme si navzájom pomáhali, chodila som dobrovoľníčiť, pracovala som sama na sebe. Vytvorila mi domov, zázemie, miesto, kde som sa cítila bezpečne.

jarvisstyle

To je taký paradox že každá generácia ma pocit že je lepšia ako ta po nich.
Prezradím ti tajomstvo je to presne opačne, dnešné decká sú šikovnejšie, múdrejšie majú určite vačší rozhľad a sny ako sme mali my.
Príde mi že si sa prišla len pochváliť že si sa za 20 rokov vypracovala na level C

autor
Dnes o 08:14
@jarvisstyle

To je taký paradox že každá generácia ma pocit že je lepšia ako ta po nich.
Prezradím ti tajomstvo je to presne opačne, dnešné decká sú šikovnejšie, múdrejšie majú určite vačší rozhľad a sny ako sme mali my.
Príde mi že si sa prišla len pochváliť že si sa za 20 rokov vypracovala na level C

@jarvisstyle nemyslím, že za 20r, od skončenia VŠ v 23r do získania pozície to bolo za 10r 🙂. Ak už by som sa chcela pochváliť.

anonym_1f5834
Dnes o 08:14

@anonym_autor a ty si svoje deti ako vychovala?

anonym_b1f49d
Dnes o 08:17
@biba_18

že to tvoji rodičia tak mali - to boli tvoji rodičia. ja som študovala vš 10 rokov skôr ako ty - a ja som pracovať nemusela, bývala som u našich a riadne sa o mňa starali rovnako ako keď som chodila na gympel 😏
detto moje dieťa - keď študovalo, starali sme sa my. doštudovalo - stará sa samé o seba…
absolutne nerozumiem tomu príspevku 🤷‍♀️

@biba_18 tiež nerozumiem príspevku, študovala som právo, nemala som čas na nič, v kuse v knihách, detto moji spolužiaci, rodičia boli radi, že budú má právnika a podporovali ako mohli. Veď o tom je predsa rodičovstvo. Teraz ja dám peniaze mame, keď potrebuje a všetko v jej byte platím, myslím opravy a pod. veď o tom je rodina.

anonym_a477cf
Dnes o 08:19
@anonym_autor

@jarvisstyle nemyslím, že za 20r, od skončenia VŠ v 23r do získania pozície to bolo za 10r 🙂. Ak už by som sa chcela pochváliť.

@anonym_autor A kde dávali tvoji rodičia peniaze? Ak obaja pracovali, otec mal dokonca dve práce, tak všetko prejedli, prepili? Celé je to divné. Na Tebe šetrili, nezaplatili ti ani to, čo bolo ich povinnosťou a ešte ich zavri obdivuješ.
Žiadny extrém nie je dobrý. Ani hnať decko do roboty od 15tich rokov, ani držať v detskej izbe lenivého parazita do 30ky, lebo je celoživotným študentom, zvyčajne zbytočného odboru.

autor
Dnes o 08:19
@anonym_1f5834

@anonym_autor a ty si svoje deti ako vychovala?

@anonym_1f5834 samostatne, veľmi samostatne. Zatiaľ je to základná škola. Ale tak učenie, ako pomáhanie v domácnosti, chodenie na krúžky, všetko zvládajú sami. Sami sa tešia, keď už budú vo veku a budú si môct niečo zarobiť oficiálne. Vedia, že od nás majú maximálnu podporu, ale zároveň vedia, že všetko si treba zaslúžiť a pracovať na tom. Moje deti športujú, učia sa, čítajú knihy, chodia ku starým rodičom, sú vonku s kamošmi. Nemajú zatiaľ mobily, na PC sú minimálne - keď potrebujú niečo do školy. Aktuálne vedia obaja dva jazyky, tretí im necháme na neskôr, na to majú ešte dosť času.

sissy27
Dnes o 08:22

@anonym_autor ja som podobny rocnik ako ty, rodicia po mne nechceli ani korunu, kym studujem a byvam u nich. A to tiez neboli milionari, normalne pracujuci ludia. Peniaze, ktore som si zarobila na brigadach ( brigadovala som od 15) boli len moje a mohla som s nimi nalozit ako uznam za vhodne. Pride mi uplne nezodpovedne od rodicov ziadat od studenta, aby prispieval na domacnost alebo si platil vydavky spojene so studiom - je predsa v mojom vlastnom zaujme ako rodica chciet, aby malo moje dieta co najlepsie vzdelanie, nech sa ma raz lepsie ako ja, nie?
Mam uz dospelu dceru, studuje a aj bez toho, aby som od nej pytala peniaze na domacnost, dobrovolne brigaduje, ma vyborne vysledky v skole, planuje pokracovat v studiu v zahranici a ja jej to rada umoznim aj keby to malo znamenat, ze ja sa budem musiet uskromnit. Pokial by bola flakac a prizivnik, tak to samozrejme podporovat nebudem, ale v aktualnej situacii nevidim dovod, preco by som jej nemala dopriat vsetok komfort, ktory mozem.
To, ze tvoji rodicia si nemohli dovolit dat ti viac a ze pravdepodobne ty sa k svojim detom zachovas rovnako len tak z trucu, z teba lepsieho cloveka nerobi.

autor
Dnes o 08:22
@anonym_a477cf

@anonym_autor A kde dávali tvoji rodičia peniaze? Ak obaja pracovali, otec mal dokonca dve práce, tak všetko prejedli, prepili? Celé je to divné. Na Tebe šetrili, nezaplatili ti ani to, čo bolo ich povinnosťou a ešte ich zavri obdivuješ.
Žiadny extrém nie je dobrý. Ani hnať decko do roboty od 15tich rokov, ani držať v detskej izbe lenivého parazita do 30ky, lebo je celoživotným študentom, zvyčajne zbytočného odboru.

@anonym_a477cf ty si nepostrehla. Mama ani otec ma nehnali. Ja sama som chcela. Chcela som si kúpiť niečo, na čo naši nemali, chcela som mať svoje vlastné peniaze. Preto som robila od 16tich. V 18tke som chcela mobil a paušál, chcela som si dať akrylové nechty, kupovať make up a krémy, nové handry a botasky, chodiť po výletoch. Moji rodičia na to všetky tieto vymoženosti jednoducho nemali. A tak som sama chcela pracovať a chcela som viac. Ak by som mame prispievala čo i len 50 SKK mesačne, nezavážilo by to, lebo mi všetky peniaze odkladala. Celé tie roky.

anonym_1e0649
Dnes o 08:23
@anonym_autor

@anonym_1e0649 moja maina bola najlepšia mamina na svete a dopriala by som ju každému dieťaťu. Mala som lásku, mala som domov, mala som detstvo, mala som výchovu k viere, ku samostatnosti, ku váženiu si starších, chorých, veľa sme si navzájom pomáhali, chodila som dobrovoľníčiť, pracovala som sama na sebe. Vytvorila mi domov, zázemie, miesto, kde som sa cítila bezpečne.

@anonym_autor to je asi skôr to čo by si chcela, aby bola najlepšia na svete
Mne to príde skôr taký studený odchov. Makat, dávať peniaze a nepodporia tá v štúdiu
Ale veď no dobre, už to nezmeníš

A asi nie si až tak veľmi s tým všetkým dobre vysporiadaná, inak by si nemala potrebu zakladať tuto tému a tak veľmi obhajovať mamu

autor
Dnes o 08:24
@sissy27

@anonym_autor ja som podobny rocnik ako ty, rodicia po mne nechceli ani korunu, kym studujem a byvam u nich. A to tiez neboli milionari, normalne pracujuci ludia. Peniaze, ktore som si zarobila na brigadach ( brigadovala som od 15) boli len moje a mohla som s nimi nalozit ako uznam za vhodne. Pride mi uplne nezodpovedne od rodicov ziadat od studenta, aby prispieval na domacnost alebo si platil vydavky spojene so studiom - je predsa v mojom vlastnom zaujme ako rodica chciet, aby malo moje dieta co najlepsie vzdelanie, nech sa ma raz lepsie ako ja, nie?
Mam uz dospelu dceru, studuje a aj bez toho, aby som od nej pytala peniaze na domacnost, dobrovolne brigaduje, ma vyborne vysledky v skole, planuje pokracovat v studiu v zahranici a ja jej to rada umoznim aj keby to malo znamenat, ze ja sa budem musiet uskromnit. Pokial by bola flakac a prizivnik, tak to samozrejme podporovat nebudem, ale v aktualnej situacii nevidim dovod, preco by som jej nemala dopriat vsetok komfort, ktory mozem.
To, ze tvoji rodicia si nemohli dovolit dat ti viac a ze pravdepodobne ty sa k svojim detom zachovas rovnako len tak z trucu, z teba lepsieho cloveka nerobi.

@sissy27 všetky peniaze ktoré som im dala mi odložili 🙂. Čo som si zarobila som mala na handry, kozmetiku, nechty, mobil, kávičky v meste, výlety a sporila som si.

anonym_7108a6
Dnes o 08:24

Prepac, ale mas nespravny pohlad na vec, toto nie je nikdy generacna zalezitost, ale individualna. Ja mam 25 rokov, som kratko po vyske, tiez pochadzam z chudobnej rodiny, kde som nemala velku podporu v studiu, casto prave naopak, skor polena pod nohy hadzane.. Aj napriek tomu som vystudovala, t.c. som odstahovana od rodicov, pracujem, makam na zvysovani kvalifikacie a naslednom odchode odtialto, lebo som spravila obrovsku chybu, ze som dala po skole sancu tejto krajine na zivot… ale to je uz o inom. Okolo seba mam vela takychto ludi, makacov, a len minumum povalacov.. a ked sa pozriem na tvoju generaciu, nie kazdy, koho poznam, je uspesny manazer, lekar, ci pravnik, taktiez je vela z nich povalacov, alkoholikov, narkomanov, kriminalnikov…

anonym_1e0649
Dnes o 08:25
@anonym_autor

@sissy27 všetky peniaze ktoré som im dala mi odložili 🙂. Čo som si zarobila som mala na handry, kozmetiku, nechty, mobil, kávičky v meste, výlety a sporila som si.

@anonym_autor handry kozmetika kavicka dostali prednosť pred vzdelaním? Tak toto je fakt zle

zonjushe
Dnes o 08:26

Ja rodica, ktoremu nezalezi na vzdelani dietata nepovazujem za dobreho rodica. Jedine ospravedlnenie pre tu starsiu generaciu je, ze vtedy to bol standard, nikto sa nad tym nezamyslal. Ziadne hlbsie rodinne debaty sa neviedli, len prakticke veci - dostudovat strednu, mat nieco v ruke a ist hned robit az do dochodku.

jamimo

@anonym_autor ja si myslím, že dosť záleží aj od rodičov a ako majú doma určené hranice, spôsob výchovy. Sama pozorujem v bežnom okolí Kult dieťaťa a výchovu Princov mamánkov už v útlom veku, a "výchovu" nesvojprávnych bytostí, budúcich bezdomovcov. Paradoxne v bohatých rodinách ( akože mega bohatých) ktoré poznám deti sekajú latinu a normálne makajú počas štúdiì. Podieľali sa na domácich prácach, varení, pečení od cca 6- 8 rokov čo pamätám. Tie deti sú dnes vo veku okolo 18 rokov a fakt sú to schopní jedinci do života. Klobúk dolu pred takými rodičmi všeobecne!

baboobchod
@anonym_autor

Moja prvá práca v 16tich bola vykladanie tovaru v potravinách za 16SKK/hodinu. Vykladala som od 5-7 každé ráno. PO-SO. Vstávala som o 4.00, aby som o 5.00 bola pripravená na predajni manuálne pracovať. Mala som 32 SKK na deň, čo bolo 192 SKK na týždeň a niečo viac ako 760 SKK mesačne, pre mňa veľké peniaze. Ako 16 ročná som bola mega happy. Neskôr som si našla prácu na blšáku, kde som zarobila 100 SKK na deň, cez sobotu a nedeľu 150 SKK. Potom, keď už som pracovala na lepšie peniaze som prispievala rodičom, najprv 500 SKK/mes, potom 1000 SKK, na full time už 1500 SKK. Moja prvá práca v Telekome po škole bola za 9200 SKK v hrubom a ja som si to neskutočne vážila.

@anonym_autor čiže si sa sekla a rodičom si neprispievala 15000, ale 1500. Veď nevadí, ale som v rovnakom veku ako ty a 15 000 mesačne sa mi zdalo tiež nereálne, ako tu už vyššie niekto spomenul 😉

anonym_5011cc

Koľko mladých ľudí, terajších stredoškolákov a vysokoškolákov, osobne poznáš a rozprávaš sa s nimi o tom čo robia, aké majú ciele a koľko z tohto súdiš len zo sociálnych sietí? Lebo ja som s nimi vďaka mojej práci v intenzívnom kontakte a poznam veľké množstvo cielavedomych, pracovitých a ambicióznych mladých ľudí. Opisuješ sa tu úplne dokonalo, ale koľko tvojich rovesníkov to malo rovnako ako ty? Keď si trúfaš hovoriť za celú generáciu. A nie je to nahodou tvoja generácia, ktorá vychováva túto mládež? Tak kde nastala chyba?

autor
Dnes o 08:27
@anonym_1e0649

@anonym_autor handry kozmetika kavicka dostali prednosť pred vzdelaním? Tak toto je fakt zle

@anonym_1e0649 mala som doma 2 mladších a jedného staršieho súrodenca. Otec mal dve práce, mala šila doma po večeroch, štrikovala nám a štopkala nám veci. Keď sme spali, tak nám plietla pulóvre, čiapky, šály a šila veci podľa burdy.

Strana
z3