icon

Má štúdium businessu a podnikania zmysel?

nikol88nikol
30. mar 2026

Ahojte po maturite si dávam GAP year aby som nabrala skúsenosti,cestovala ,dobrovolnicila a možno aj zistila co chcem ísť študovať.

Momentálne ma zaujal business/managment alebo niečo také. No už 3 roky som si myslela,že budem študovať fyzioterapiu. Ale toto(business) je niečo co sa zhoduje možno trosku viac s tým , co chcem robiť v budúcnosti - chcem sa venovať turizmu ,podnikať v ňom alebo minimálne žiť freelance život.

Lenže co citam na internete vela ľudí business neodporúča. Ja viem ,že na to aby som mala svoj business nepotrebujem mat VŠ-ale ja viem ,že VŠ chcem. Baví ma turizmus ,no ten študovať nechcem. Schválne chcem študovať niečo iné nech mám možnosti. Taktiež viem ,že na turizmus VŠ nepotrebujem. Už teraz idem pracovať do zahraničia ako delegatka a to koncim iba gympel…

Matika mi nejde ,biológia je fajn ale zas nie som uplny nadšenec. Skôr viem,že VŠ chcem ale musí mat aj význam…ano baví ma politika,turizmus,geografia,Blízky východ ,jazyky…ale tam nie je take uplatnenie…

Chcem proste takú,ano poviem to na rovinu, ľahšiu školu. Som ochotná sa učiť ,z gympla som na to zvyknutá,no zas nejaká academic weapon nie som. Skola ktorá bude ponúkať nejake interships,cestovanie a jazyky by bola super . Bolo by super keby to nie je len teoretické..A ano viem ,že matiku musím očakávať. I keď mi nejde ,z gympla som niečo naučená…

Business je široké spektrum ,ja viem,ale keby sa do toho dostanem,verím,že si vyberiem nejaké bližšie zameranie.

Aký máte názor na moju situáciu alebo poprípade štúdium business/managment?Ma to zmysel alebo nie?
Ďakujem za rady🙂

anonym_533e22
30. mar 2026

A to chces studovat na Slovensku a po slovensky??

sisa_s
30. mar 2026

Na ktorej skole to planujes studovat?

nikol88nikol
autor
30. mar 2026
@anonym_533e22

A to chces studovat na Slovensku a po slovensky??

@anonym_533e22 najlepšie v zahraničí (Nemecko) po anglicky,alebo keď Čr/sk tak tiež po AJ keby ma zoberú. Robiť pretože by som aj tak chcela robiť v zahraničí

nikol88nikol
autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_3dc0e8
30. mar 2026

Nejde ti matika a chces studovat management 🙉. To, ze ides pracovat ako delegatka, este nic neznamena.Cestovky beru najlacnejsiu pracovnu silu. Prepac. Daju ti rodicia k dispozicii aspon 1000E mesacne? Ved VS aj v CR stoji minimalne 600E mesacne, ubytko, strava, cestovanie.

nikol88nikol
autor
Autor odpoveď zmazal
nikol88nikol
autor
Autor odpoveď zmazal
melanta
31. mar 2026

Absolútne neodporúčam takéto štúdium. Keď som išla študovať VŠ, bola som už člen korporátneho boardu, nechcela som školu len kvôli 3 písmenkám, tak som si vybrala manažment na UK. Celá VŠ bola utrpenie, neskutočné more teoretických kecov. Ak by som študovala práve preto, aby som mohla byť dobrým členom manažmentu, tak by to bolo 5 zbytočných rokov. Teraz mám 49 a študujem právo, lebo chcem.
Takže ja odporúčam si vybrať odbor buď taký, čo ťa bude baviť alebo potom niečo "konkrétne", čím mám na mysli žiadne teoretické štúdiá.

Mimochodom, smer Blízky východ a jazyky vôbec nie je smer, ktorý nemá uplatnenie. Uplatnenie má množstvo smerom, o akých ľudia ani netušia.

melanta
31. mar 2026
@anonym_3dc0e8

Nejde ti matika a chces studovat management 🙉. To, ze ides pracovat ako delegatka, este nic neznamena.Cestovky beru najlacnejsiu pracovnu silu. Prepac. Daju ti rodicia k dispozicii aspon 1000E mesacne? Ved VS aj v CR stoji minimalne 600E mesacne, ubytko, strava, cestovanie.

@anonym_3dc0e8 súhlas s tou delegátkou. Robia to ľudia s maturitou aj z najľahšej SŠ, čiže argument autorky, že ide robiť delegátku, pretože má gymnázium - zdržím sa komentára, že je to na smiech, napíšem, že autorka ešte nemá rozhľad, ale že žiadny. Na druhej strane, ak pôjde pracovať, tak má šancu ho získať.

nikol88nikol
autor
31. mar 2026
@melanta

Absolútne neodporúčam takéto štúdium. Keď som išla študovať VŠ, bola som už člen korporátneho boardu, nechcela som školu len kvôli 3 písmenkám, tak som si vybrala manažment na UK. Celá VŠ bola utrpenie, neskutočné more teoretických kecov. Ak by som študovala práve preto, aby som mohla byť dobrým členom manažmentu, tak by to bolo 5 zbytočných rokov. Teraz mám 49 a študujem právo, lebo chcem.
Takže ja odporúčam si vybrať odbor buď taký, čo ťa bude baviť alebo potom niečo "konkrétne", čím mám na mysli žiadne teoretické štúdiá.

Mimochodom, smer Blízky východ a jazyky vôbec nie je smer, ktorý nemá uplatnenie. Uplatnenie má množstvo smerom, o akých ľudia ani netušia.

@melanta tak mi môžete povedať ake uplatnenie a za aký peniaz :D

melanta
31. mar 2026
@nikol88nikol

@nikol88nikol uplatenie koho? Absolventa gymnázia? Také, aké má každý stredoškolák. Gymnázium je vhodné ako základ pre toho, kto chce ísť na VŠ. Samo o sebe nemá absolvent gymnázia nijakú vyššiu váhu ako absolvent akejkoľvek inej SŠ. Ide výlučne o schopnosti daného mladého človeka. Zaujímajú ma iba zručnosti. Ak mám npríklad na referentskú či asistentskú či akúkoľvek administratívnu pozíciu 2 kandidátov, jeden gymnazista, druhý z hotelovky, vôbec neriešim, kto z akej je školy. Riešim len zručnosti, ktoré potrebujem od daného kandidáta. A čo sa týka peňazí, absolvent strednej školy ak má záujem profesne, kariérne a finančne rásť, tak na začiatku nemá byť orientovaný na príjem, ale má mať záujem získať prax, rozhľad, skúsenosti, rozšíriť si zručnosti.

melanta
31. mar 2026
@nikol88nikol

@nikol88nikol a ak sa pýtaš na tipy na VŠ odbory, ktoré majú vysoké uplatnenie a za zaujímavé príjmy, tak určite odbory ako biomedicína, biochémia, biofyzika, jadrová chémia, rôzne enviro a geo odbory. To sú pozície, ktoré veľmi často obsadzujem v zahraničí. Potom veľmi často riešim IT pozície, ale hovorím o pozíciách s potrebným VŠ vzdelaním, od kybernetiky, cez sieťové a softvérové inžinierstvo, po AI. A samozrejme gro pozícií, ktoré riešim, sú vyšší a vysoký manažment, ale nikdy nie je podmienka mať vyštudovaný manažment. Väčšina vrcholových manažérov začínala ako odborníci a potom sa začali venovať tomu, aby rástli ako manažéri. A to trvá roky. Poznám z praxe veľa ľudí, ktorí vyštudovali manažment a ani po rokoch praxe nie sú manažérmi a ani nikdy nebudú. Pretože byť manažérom sa človek v škole nenaučí. Ešte dodám, že pozície, ktoré tu spomínam, obsadzujem mimo SR - Blízky Východ, USA, nemecky hovoriace krajiny, občas UK a Kanada, občas severské krajiny Európy. Aj na úrovni C1 je automatika a mimo UK a USA takmer vždy aj ďalší jazyk.

nikol88nikol
autor
31. mar 2026
@melanta

@nikol88nikol a ak sa pýtaš na tipy na VŠ odbory, ktoré majú vysoké uplatnenie a za zaujímavé príjmy, tak určite odbory ako biomedicína, biochémia, biofyzika, jadrová chémia, rôzne enviro a geo odbory. To sú pozície, ktoré veľmi často obsadzujem v zahraničí. Potom veľmi často riešim IT pozície, ale hovorím o pozíciách s potrebným VŠ vzdelaním, od kybernetiky, cez sieťové a softvérové inžinierstvo, po AI. A samozrejme gro pozícií, ktoré riešim, sú vyšší a vysoký manažment, ale nikdy nie je podmienka mať vyštudovaný manažment. Väčšina vrcholových manažérov začínala ako odborníci a potom sa začali venovať tomu, aby rástli ako manažéri. A to trvá roky. Poznám z praxe veľa ľudí, ktorí vyštudovali manažment a ani po rokoch praxe nie sú manažérmi a ani nikdy nebudú. Pretože byť manažérom sa človek v škole nenaučí. Ešte dodám, že pozície, ktoré tu spomínam, obsadzujem mimo SR - Blízky Východ, USA, nemecky hovoriace krajiny, občas UK a Kanada, občas severské krajiny Európy. Aj na úrovni C1 je automatika a mimo UK a USA takmer vždy aj ďalší jazyk.

@melanta nie , pytam sa na uplatnenie zo štúdia Blízkeho Východu ci jazykov - reagovala som na vaš komentár.

anonym_28af05
1. apr 2026

Ahooj, ja som momentalne prvacka na fyzio a ak ti mam pravdu povedať, neodporúčam🙈. A zhodou okolonosgi, budem budúci rok prestupovať na manažment 😅. Fyzio je super pre ludi, ktorých napĺňa práca s ľuďmi, ale ze úplne. To co sme robili na praxi v nemocnici mna osobne vobec nebavilo- stavili sme ludi z posteli a prechádzali sa s nimi. Takze ak netúžiš po tomto tak fyzio asi nie je správna cesta. Samozrejme, je to o niečom inom ak planujes mat niečo svoje, nejaké štúdio alebo tak, ale v dnešnej dobr je to ozaj náročné a tak ci tak si musis tou nemocnicou prejsť. Neviem ako na iných školách fyzio, ja som v TN, co nie je úplne prestížna škola, ale to štúdium je primitívne. Ja som z gympla bola zvyknutá sa biflit, bavi ma ucit sa a na tejto škole nemám anj možnosť sa posúvať niekam. T

nikol88nikol
autor
2. apr 2026
@anonym_28af05

Ahooj, ja som momentalne prvacka na fyzio a ak ti mam pravdu povedať, neodporúčam🙈. A zhodou okolonosgi, budem budúci rok prestupovať na manažment 😅. Fyzio je super pre ludi, ktorých napĺňa práca s ľuďmi, ale ze úplne. To co sme robili na praxi v nemocnici mna osobne vobec nebavilo- stavili sme ludi z posteli a prechádzali sa s nimi. Takze ak netúžiš po tomto tak fyzio asi nie je správna cesta. Samozrejme, je to o niečom inom ak planujes mat niečo svoje, nejaké štúdio alebo tak, ale v dnešnej dobr je to ozaj náročné a tak ci tak si musis tou nemocnicou prejsť. Neviem ako na iných školách fyzio, ja som v TN, co nie je úplne prestížna škola, ale to štúdium je primitívne. Ja som z gympla bola zvyknutá sa biflit, bavi ma ucit sa a na tejto škole nemám anj možnosť sa posúvať niekam. T

@anonym_28af05 ahoj mohla by si mi napísať súkromnú správu prosím ? Ďakujem