icon

Podanie prihlášky na strednú po resocializácii

19. feb 2026

Dobrý večer, budem rada, ak sa nájde niekto, kto mi poradí.
Mám 25 rokov a takmer 3 roky dozadu nám zomrela mamička. Mladší brat má momentálne 17. Maminka zomrela presne týždeň na to, čo nastúpil na strednú. Nechcem moc rozoberať okolnosti smrti, skôr prítomnosť, aby som bratovi čo najviac pomohla. Brat napriek skutočnostiam úspešne ukončil prvý ročník na strednej, nastúpil do druhého, no na konci ho čakali komisionálky (časté vynechávanie školy a pod.)Cez leto sa dostal do nemocnice, pretože dostal veľmi silný tetanický záchvat, nastal kolobeh vyšetrení, kde mu zistili závislosť na marihuane. Nebolo teda možné, aby sa na komisionálky dostavil. Dostal sa resocializačného zariadenia, kde je doteraz. Brat bude mať v auguste 18 rokov a má možnosť zostať tam, dokončiť si strednú školu, má možnosť časom si spraviť vodičák, nie je to tam ako väzenie, deťom sa venujú. A tu nastáva problém. Brat chce v 18 odtiaľ odísť a ja neviem, čo s ním ďalej, je možné, aby som mu podala prihlášku na nejakú strednú? Už som písala jednej škole v našom meste (brat si ju vybral) ako máme postupovať v našej situácii, oni mi odpísali, že chcú osobné stretnutie, na ktoré samozrejme pôjdeme, len otec je z toho už zničený, pretože brat nedokončil jednu školu, tam kde je má problém navštevovať druhú (vraj sa mu nechce vstávať, nechuť, depresie…) a bojí sa, že opäť mu niečo vybavíme a zas sa na to vykašle. A tiež sa bojíme, že povedia, že niekoho, kto mal takéto problémy na tú školu nezoberú. Keby mamina žije, nič z tohto sa nedeje, samozrejme aj ja som doteraz zničená, ale musíme ísť ďalej. Podľa otca by mu bolo lepšie, keby sa brat zamestná a školu si dokončí nejakú externe. Len či ho vôbec zamestnajú iba zo základnou. Brata samozrejme podporujeme po každej stránke, pravidelne ho navštevujeme, vždy mal a má všetko, čo potrebuje, ale smrť maminky ho zničila. Takže moja otázka znie: Môžem bratovi niekam podať prihlášku, alebo to v jeho prípade nie je možné resp. Či ho škola môže odmietnuť? Alebo ako postupovať? Vopred ďakujem za odpovede.

petronelag
19. feb 2026

To je ťažko povedať, najviac záleží od neho akú má pevnú vôľu, ale veľa záleží aj od podpory od rodiny. Niekde takéto problémové deti odmietajú. Možno by bolo najlepšie, aby tam skončil strednú školu (a depresie mu liečiť) a až potom ho zobrať domov a začal by pracovať. V tom zariadení je to pre neho ťažké, ale aj doma, v škole alebo v práci sú tak isto problémy, musí poslúchať príkazy, vzťahy všeliaké, ani tu to nie je ľahké.

negymama
19. feb 2026

ma ukoncenu povinnu sk. dochadzku, na jednoduche prace ho kludne zamestnaju aj so zakl. vzdelanim.
ak ma depresie, nechce vstavat do skoly, tak je jedno kde ho vezmu, nebude tam chodit. a nedokonci to. Na vasom mieste riesim tu jeho depresiu, prip. zavislosti - chodi ku psychiatrovi? berie lieky?
az ked sa da dokopy, moze si dorobit maturitu.

autor
20. feb 2026
@negymama

ma ukoncenu povinnu sk. dochadzku, na jednoduche prace ho kludne zamestnaju aj so zakl. vzdelanim.
ak ma depresie, nechce vstavat do skoly, tak je jedno kde ho vezmu, nebude tam chodit. a nedokonci to. Na vasom mieste riesim tu jeho depresiu, prip. zavislosti - chodi ku psychiatrovi? berie lieky?
az ked sa da dokopy, moze si dorobit maturitu.

@petronelag ďakujem za radu, problém je v tom, že od 18ky sa on sám môže rozhodnúť, či chce z tade odísť, nakoľko tam nebol daný súdom, ale šiel tam dobrovoľne, resp. Keďže nie je plnoletý, rozhodol otec, na základe odporučenia psychiatričky, samozrejme som mu vysvetľovala, že by mu bolo lepšie, keby zostane dlhšie a školu dokončí, ale on nechce.

@negymama samozrejme lieky berie, majú tam aj psychológa, tiež chodí k psychiatrovi a taktiež raz za mesiac tam chodíme na rodinnú terapiu, tiež sme tam boli za ním aj na víkend, na sviatky bol doma na pár dní, len on by bol rád doma už nonstop. Ďakujem za radu.

vevesh
20. feb 2026
@anonym_autor

@petronelag ďakujem za radu, problém je v tom, že od 18ky sa on sám môže rozhodnúť, či chce z tade odísť, nakoľko tam nebol daný súdom, ale šiel tam dobrovoľne, resp. Keďže nie je plnoletý, rozhodol otec, na základe odporučenia psychiatričky, samozrejme som mu vysvetľovala, že by mu bolo lepšie, keby zostane dlhšie a školu dokončí, ale on nechce.

@negymama samozrejme lieky berie, majú tam aj psychológa, tiež chodí k psychiatrovi a taktiež raz za mesiac tam chodíme na rodinnú terapiu, tiež sme tam boli za ním aj na víkend, na sviatky bol doma na pár dní, len on by bol rád doma už nonstop. Ďakujem za radu.

@anonym_autor tak ja ho aj chapem, ze chce ist domov- to da inu pohodu (jedine, ze by vasa mamka zomrela nasilnou smrtou doma, to dava iny pohlad na vec). Cize by som dala podmienku skola+pravidelne psychologicke sedenia. A ak by nahodou nedokoncil skolu, dalsia podmienka by bola okamzita praca (ale to by som mu nehovorila, aby si nemyslel, ze to bude "tak lahke"). A pracu dostane- pomocne prace v obchode, na stavbe a podobne. Je kopec ludi, ktore maju ukoncene iba zakladne vzdelanie a robia, lebo musia (napriklad aj romovia). On sa musi hlavne dostat do pohody a zacat zit zivot a mozno potrebuje u vas doma tu pohodu. Predsa len zariadenie je zariadenie, akokolvek su tam mily pracovnici, nie su stali, maju svoje rodiny a on tam nie je doma. Drzim palce.

autor
20. feb 2026
@vevesh

@anonym_autor tak ja ho aj chapem, ze chce ist domov- to da inu pohodu (jedine, ze by vasa mamka zomrela nasilnou smrtou doma, to dava iny pohlad na vec). Cize by som dala podmienku skola+pravidelne psychologicke sedenia. A ak by nahodou nedokoncil skolu, dalsia podmienka by bola okamzita praca (ale to by som mu nehovorila, aby si nemyslel, ze to bude "tak lahke"). A pracu dostane- pomocne prace v obchode, na stavbe a podobne. Je kopec ludi, ktore maju ukoncene iba zakladne vzdelanie a robia, lebo musia (napriklad aj romovia). On sa musi hlavne dostat do pohody a zacat zit zivot a mozno potrebuje u vas doma tu pohodu. Predsa len zariadenie je zariadenie, akokolvek su tam mily pracovnici, nie su stali, maju svoje rodiny a on tam nie je doma. Drzim palce.

@vevesh mamina zomrela na rakovinu, bolo to hrozne rýchle, 3 mesiace. Podmienky sú samozrejme dané, skôr riešim, či je vôbec možné, aby si prihlášku podal, či ho škola neodmietne, keby chce ísť na normálne denné štúdium. Pohodu sa mu snažíme vytvárať, má všetko čo potrebuje, komunikujeme, dobre vie, že sa môže hocikedy na nás obrátiť, len nevieme s ním byť nonstop, nakoľko momentálne žijem v inom meste, ešte študujem VŠ a popritom pracujem, len na víkendy som doma, ale po ukončení školy sa sťahujem naspäť, kúpili sme tam s priateľom dom, nemám problém si aj brata zobrať potom tam, ale nejde to hneď teraz…otec je tiež často a dlho v práci a bojíme sa, že bude chvílu sáma zas do niečo stane, nedá sa mať ho 24/7 na očiach. A ďakujem pekne za radu, máš pravdu, potrebuje začať žiť život.

negymama
20. feb 2026

autorka a mas predstavu, ze by studoval odznova od prveho rocnika strednu nejaku strednu skolu, alebo pokracoval v povodnej skole od druheho rocnika? Kedze neurobil komisionálky?
alebo chcete riesit prestup na inu skolu? teraz v tom zariadeni studuje aky rocnik? druhy?

negymama
20. feb 2026

v rodine mame dieta, ktore tiez urobilo prvy rocnik a druhy opakovalo, pre psych . problemy a hospitalizacii na psychiatrii - kvoli vynech. vela hodin muselo opakovat este raz, lebo ani nepristupilo ku komisioalka pocas prazdnin. Takze skola mu umoznila este raz opakovat druhy rocnik s mladsimi ziakmi . a nakoniec chvalabohu bolo studium po 6 rokoch ukoncene maturitou /slo o 5 rocne biling. gymnazium/

autor
20. feb 2026
@negymama

v rodine mame dieta, ktore tiez urobilo prvy rocnik a druhy opakovalo, pre psych . problemy a hospitalizacii na psychiatrii - kvoli vynech. vela hodin muselo opakovat este raz, lebo ani nepristupilo ku komisioalka pocas prazdnin. Takze skola mu umoznila este raz opakovat druhy rocnik s mladsimi ziakmi . a nakoniec chvalabohu bolo studium po 6 rokoch ukoncene maturitou /slo o 5 rocne biling. gymnazium/

@negymama škola, na ktorú chodil predtým bola technického zamerania a povedal, že sa tam vrátiť nechce, nebaví ho to, inak mal veľmi dobrého triedneho učiteľa, ktorý s nami zostali v kontakte a povedal, že keby brat plánuje návrat, máme sa mu ozvať, len keď tam ísť nechce, tak ho nechceme do toho tlačiť, teraz študuje za kuchára, baví ho to, ale aj tak má problémy do školy chodiť, študuje 1. Ročník… predstavu mám takú, že nastúpi do prvého ročníka v odbore kuchár, bola by som radšej, keby do druhého ale pri tom jeho chodení-nechodení neviem, či by mu tento ročník uznali… To je fajn, že to dieťa u vás nakoniec zvládlo 🙂 len u nás to bude asi komplikovanejšie…

negymama
20. feb 2026
@anonym_autor

@negymama škola, na ktorú chodil predtým bola technického zamerania a povedal, že sa tam vrátiť nechce, nebaví ho to, inak mal veľmi dobrého triedneho učiteľa, ktorý s nami zostali v kontakte a povedal, že keby brat plánuje návrat, máme sa mu ozvať, len keď tam ísť nechce, tak ho nechceme do toho tlačiť, teraz študuje za kuchára, baví ho to, ale aj tak má problémy do školy chodiť, študuje 1. Ročník… predstavu mám takú, že nastúpi do prvého ročníka v odbore kuchár, bola by som radšej, keby do druhého ale pri tom jeho chodení-nechodení neviem, či by mu tento ročník uznali… To je fajn, že to dieťa u vás nakoniec zvládlo 🙂 len u nás to bude asi komplikovanejšie…

@anonym_autor neviem, ci sa aj vas tykaju e-prihlasky, ci je to len pre deti z 9 rocnikov, ale dnes je posledny termin na pridanie. neviem ci to stihnete a ci ho vobec vezmu do prveho. treba tam nahrat znamky 6-9 rocnik koncorocne , 9tka polrocne.

autor
21. feb 2026
@negymama

@anonym_autor neviem, ci sa aj vas tykaju e-prihlasky, ci je to len pre deti z 9 rocnikov, ale dnes je posledny termin na pridanie. neviem ci to stihnete a ci ho vobec vezmu do prveho. treba tam nahrat znamky 6-9 rocnik koncorocne , 9tka polrocne.

@negymama áno, to som riešila už predtým, ale to je len pre žiakov 9. Ročníka.

petronelag
22. feb 2026

Skúsiť môžete, ak ho zoberú, ale treba ho aj dôrazne upozorniť, že po 18-tich rokoch také niečo ako brať drogy, je už nielen na resocial. zariadenie, ale na väzenie a škola mu tiež nebude tolerovať nejakú zlú dochádzku, tak isto zamestnávateľ.