icon

Podmienky státia sa asistentom cez úrad práce

alison11
14. feb 2026

Ahojte.Odporučila mi pedopsychologička byť asistentom svojmu synovi má viacero porúch a škola má málo asistentov.Zaujímalo by ma kto robí asistenta cez úrad práce a koľko platia?Treba nejaký kurz? Sú nejaké podmienky ktoré treba spĺňať?Vopred Ďakujem za odpovede.

anonym_90d344
14. feb 2026

Asistent v skole nie je cez urad prace, pomiesala si si niekolko veci. Pedagogicky asistent je plateny zriadovatelom skoly alebo z grantov EU, musis splnat aj podmienky vzdelania. Deti s poruchamibucenia hoaju na zoparbpredmetich, potom sa venuju inym detom. Cize ty tam nebudes len pre sboje dieta. Osobny asistent z uradu prace sa predsa nedava pre dieta s nejakymi poruchami ucenia. Mas velmi zle a nespravne info a mylne predstavy

anonym_9e9af8
14. feb 2026

@alison11 Ty asi myslíš osobného asistenta. Toho škola neplatí. Ak myslíš PA, tak na nich sa žiadajú peniaze,niekedy v júli sa bude vedieť čo a ako. Ale peňazí na nich je málo. Počty sa budú znižovať. A zmluva tak max na dva roky, na neurčito ti to nikto nedá, radšej vezmú potom vždy nového. A musíš mať pedagog vzdelanue, resp. si do dvoch rokov začať dorábať.

anonym_780f26
14. feb 2026

Nemyslela osobnú asistenciu ako formu starostlivosti o dieťa z ÚP?

anonym_612615
14. feb 2026

1. Musis mat minimalne pedagogicke vzdelanie, ak ho nemas , tak si to dorabaju. Su aj taki co nemaju, zalezi od skoly, zamestnavatela.
2. Asistentov vybera skola, na zaklade pridelenych penazi, ktore si ziadaju riaditelia v maji.
3. Asistenta ziakovi prideluju , na kolko % bude mat dieta asistenta, na zakkade diagnozy. Cize sa stava 20 deti 3 asistenti.
4. Urad prace nema s tym nic spolocne. Daj si ziadost do skoly na poziciu asistenta a v pripade potreby ta zoberu.
5. Vlastnemu dietatu v skole by som asistenta nerobila. Viac uskodi ako pomoze, ked to nieje nejake postihnute dieta, ze potrebuje 100% starostlivost.

anonym_9e9af8
14. feb 2026
@anonym_612615

1. Musis mat minimalne pedagogicke vzdelanie, ak ho nemas , tak si to dorabaju. Su aj taki co nemaju, zalezi od skoly, zamestnavatela.
2. Asistentov vybera skola, na zaklade pridelenych penazi, ktore si ziadaju riaditelia v maji.
3. Asistenta ziakovi prideluju , na kolko % bude mat dieta asistenta, na zakkade diagnozy. Cize sa stava 20 deti 3 asistenti.
4. Urad prace nema s tym nic spolocne. Daj si ziadost do skoly na poziciu asistenta a v pripade potreby ta zoberu.
5. Vlastnemu dietatu v skole by som asistenta nerobila. Viac uskodi ako pomoze, ked to nieje nejake postihnute dieta, ze potrebuje 100% starostlivost.

@anonym_612615 Pedagogické vzdelanie mať musí. PA nie je nikdy pridelený konkrétnemu žiakovi.

anonym_612615
14. feb 2026
@anonym_9e9af8

@anonym_612615 Pedagogické vzdelanie mať musí. PA nie je nikdy pridelený konkrétnemu žiakovi.

@anonym_9e9af8 zalezi od zamestnavatela. Poznam pripad6, ze nemaju pedohogicke vzdelanie. Skola si ku konkretnemu ziakovi prideli asistenta. Viem o com pisem...

anonym_9e9af8
14. feb 2026
@anonym_612615

@anonym_9e9af8 zalezi od zamestnavatela. Poznam pripad6, ze nemaju pedohogicke vzdelanie. Skola si ku konkretnemu ziakovi prideli asistenta. Viem o com pisem...

@anonym_612615 PA je v triede a pomáha aj ostatným žiakom, nielen tomu konkrétnemu, nie je to osobný asistent žiaka. Vzdelanie mať musí. Viem, o čom píšem ...

anonym_612615
14. feb 2026
@anonym_9e9af8

@anonym_612615 PA je v triede a pomáha aj ostatným žiakom, nielen tomu konkrétnemu, nie je to osobný asistent žiaka. Vzdelanie mať musí. Viem, o čom píšem ...

@anonym_9e9af8 ak by si citala s porozumenim, tak pisem, ze nemusi mat , ale si ho potom dorabaju. A vela zalezi od zamestnavatela 🙂
A nemusi asostent pomahat aj inym ziakom. Nevidim dovod. Pomahaju ziakom , ktori maju na to papier. U nas sa prideli asistent a venuje sa pridelenym ziakom.
A, ze u vas to tak je, nieje to tak vsade. Co skola ine podmienky ....

anonym_4a869e
14. feb 2026

@alison11 ma poruchy ucenia? Ako bolo uz napisane, asistent pedagoga musi splnat vdelanie a neodporuca sa svojmu dietatu asistovat. Ine je, ak by potreboval osobneho asistenta pre postihnutie, nie Vpu. Myslim, ze ak mu ho budes robit a budes brat za to peniaze, prides o opatrovatelsky. Mame tak mamicku, co chodi robit osobnu asistentku. poziadala riaditela a on musi suhlasit.

alison11
autor
16. feb 2026
@anonym_780f26

@anonym_780f26 Ale áno syn má elektívny mutizmus z pektrom autizmu a poruchu vývinu učenia.A Psycholog odporúča asistenta na celý deň a pedopsycholog mi povedal,že by som mohla aj ja ako matka byť.nemám pedagogické vzdelanie.

anonym_780f26
16. feb 2026
@alison11

@anonym_780f26 Ale áno syn má elektívny mutizmus z pektrom autizmu a poruchu vývinu učenia.A Psycholog odporúča asistenta na celý deň a pedopsycholog mi povedal,že by som mohla aj ja ako matka byť.nemám pedagogické vzdelanie.

@alison11 to sú dve rozdielne veci. BUď by si bola osobný asistent iba svojmu dieťaťu a dostávala peniaze z ÚP, alebo by si bola pedagogický asistent na škole a poskytovala asistenciu a dostávala peniaze zo štátneho rozpočtu keďže si zamestnanec školy.

alison11
autor
16. feb 2026
@anonym_780f26

@anonym_780f26 Viete niečo viac ako to je? Dieťa ke´dže pri cudzích ľu´doch nekomunikuje ani očný kontakt nenadviaže,nechávajú ho sedieť samého a tak nestíha alebo vôbec nepíše z tabule,prípadne nevie kde na ktorej strane si má otvoriť učebnicu...Psychologička to tak vidí,že pri mne je v bezpečí a teda by spolupracoval a komunikoval aspoň somnou majú málo asistentov lebo ich dávajú pre internátne deti zakaždým ktorích poslali pre školu pedopsycholgogovia oni odporučili cez ÚP,že takto by nám ho nesmeli vziať,ale je málo i tma čo sa hlásia,Nemám opatrovateľský pracujem na plný úväzok ináč by sme nevyžili,mesačne máme aj 2-3 lekárov.

anonym_780f26
16. feb 2026

Naštuduj si osobnú asistenciu cez ÚP viac informácií nájdeš na ich stránke a pedagogického asistenta cez portál školy. Na túto druhú formu asistencie je potrebné vzdelanie a nie si asistentom iba svojho dieťaťa.

alison11
autor
16. feb 2026
@anonym_780f26

@alison11 to sú dve rozdielne veci. BUď by si bola osobný asistent iba svojmu dieťaťu a dostávala peniaze z ÚP, alebo by si bola pedagogický asistent na škole a poskytovala asistenciu a dostávala peniaze zo štátneho rozpočtu keďže si zamestnanec školy.

@anonym_780f26 Áno rozumiem,tomu,len neviem ako to chodí ak by to bolo pre mňa nevýhodné oproti terajšiemu zárobku ponúkla by som švagrinej alebo mojej mame snimi tiež komunikuje,poznajú sa dosť nato aby s nimi nadviazal očný kontakt.

anonym_780f26
16. feb 2026
@alison11

@anonym_780f26 Áno rozumiem,tomu,len neviem ako to chodí ak by to bolo pre mňa nevýhodné oproti terajšiemu zárobku ponúkla by som švagrinej alebo mojej mame snimi tiež komunikuje,poznajú sa dosť nato aby s nimi nadviazal očný kontakt.

@alison11 pedagogického asistenta nemôže robiť každý, musí mať relevantné vzdelanie v odbore. A nie je asistentom iba jedného dieťaťa, je to zamestnanec školy. Na osobnú asistenciu treba požiadať o integrovaný posudok UP.

alison11
autor
16. feb 2026
@anonym_780f26

Naštuduj si osobnú asistenciu cez ÚP viac informácií nájdeš na ich stránke a pedagogického asistenta cez portál školy. Na túto druhú formu asistencie je potrebné vzdelanie a nie si asistentom iba svojho dieťaťa.

Ďakujem za odpove´d.

alison11
autor
16. feb 2026
@anonym_780f26

@alison11 pedagogického asistenta nemôže robiť každý, musí mať relevantné vzdelanie v odbore. A nie je asistentom iba jedného dieťaťa, je to zamestnanec školy. Na osobnú asistenciu treba požiadať o integrovaný posudok UP.

@anonym_780f26 Cez ÚP nie je asistent zamestnanec školy a teda ho nemôžu dať každému ale pre toho kto si dal žiadosť cez ÚP.

anonym_780f26
16. feb 2026
@alison11

@anonym_780f26 Cez ÚP nie je asistent zamestnanec školy a teda ho nemôžu dať každému ale pre toho kto si dal žiadosť cez ÚP.

@alison11 cez ÚP je osobný asistent daného občana. A nie je zamestnanec školy.