icon

Prijímačky - 1500 m pod 7 minút

andrea1235356
25. aug 2021

Dobrý deň , chystám sa na VŠ a v primackach je napísané , že mám ubehnúť 1500 m za 7 min(5 kôl) Mohli by ste mi poradiť ako to zlepšiť ? Poprípade čo si sledovať ? Ako vystačiť s dychom? Ďakujem za odpovede

klip0
25. aug 2021

@andrea1235356 ahoj. Ono to je minimálna hranica ktorú musíš splniť aby si prijímačky absolvovala. A z tých čo to splnia potom zostavia rebríček podľa toho kto zabehne najrýchlejšie. A tak aj v iných disciplínach. O akú školu ide ? Športová VŠ ? Alebo nejaká policajná/vojenská ?

kitycat
25. aug 2021

A aky mas teraz cas na tych 1500?
Kondicka sa ziskava tazko

andrea1235356
autor
25. aug 2021

@klip0 športová

andrea1235356
autor
25. aug 2021

@kitycat 7,25

andrea1235356
autor
25. aug 2021

@klip0 Poprípade by som rada vedela z nejaké tipy ohľadom techniky behu, ako sa mi bude lepšie behať ,ako vystačiť s dychom, ako sa namotivovať zabehnúť limit a podobne.

klip0
25. aug 2021

@andrea1235356 a ostatné disciplíny zvládas v pohode ? Lebo to je veľmi ťažká škola na športové výkony

nikiki29
25. aug 2021

@andrea1235356 skús osloviť športového trénera. Môj muž pred tým než začal behať tak oslovil jedného trénera, ktorý aktuálne končí športovú VŠ no už dlhšie aktívne trénuje… ten sa najprv pozrel na techniku jeho behu, zhodnotil, poradil kde mal chyby a ako to zlepšiť atď a potom už len behať behať. Pár krát behal sám a potom zas hodina s trénerom ktorý zas zhodnotil… inak motivácia prijatie na VŠ by mala byť dostatočná 😁 a keď ťa beh nebaví, skús si nájsť parťáka 😊

andrea1235356
autor
25. aug 2021

@klip0 áno zvládam len mám problém s behom

klip0
25. aug 2021

@andrea1235356 tak treba len behať behať a najlepšie sa poradiť s trénerom. Ja som bola tiež na prijímačkách a treba rátať s tým že väčšina uchádzačov tam sú profesionálny športovci

zafir01
25. aug 2021

@andrea1235356 no musíš bežať teda v tempe 4:55... Teraz to nezvládas?
Teda mam 33 rokov, po 3 pôrodoch. Behám len tak hobby a teda v pohode to dávam.
Takže ak rátam, že máš aspoň o 10 rokov menej, tak by to malo ísť ľavou zadnou.
Aj keď teda nie každý má predpoklad na všetko.
Na zrýchlenie v tak krátkom úseku musíš zvysit Vo2max. A to najlepšie intervalovymi behmi. Avšak intervaly majú význam, až vtedy, ak máš vybudovanú základnú vytrvalosť, ktorú trénuje s v Z1 (na nízkych tepoch). Tam budujes v podstate základ aj iných športov.
Koľko máš času do prijímaciek?

ofzuza
25. aug 2021

Na ktoru skolu sa hlasis? Zarad si do treningu dlhe behy na vytrvalost a intervaly na zvysenie rychlosti.

draik
25. aug 2021

@zafir01
Potrebuje 4:40 z aktuálnych 4:55. Za pár týždňov to nedá, ak dané tempo je skutočne absolútne Max, o čom však skôr pochybujem.

zafir01
25. aug 2021

@draik no.. Veru, ono sa to zda, že stačí sa rozbehnúť a hurá, bežím. Ale v skutočnosti som aj na sebe za 3 roky behania videla, kedy bola stagnácia, a kedy progres. Stačili detaily. Osvojenie si správnej techniky, výmena obuvy, naučiť sa ako sa efektívne rozcvicit, co jest.... Všetko na mňa vplyvalo. A keď som sa snažila v každom segmente zlepšovať, zlepšila sa aj ekonomika behu a zrazu, vo bolo nedosiahnutelne, som dosiahla.
Akurát mi nejde do hlavy, že mladý človek. Ktorý sa hlasi na športovú vš (asi fakulta telovýchovy) ma problém s dychom pri 1500m,

ofzuza
25. aug 2021

@zafir01 ftvs uk nema beh na 1500m na prijimackach. Dokonca by som povedala, ze tam su tie prijimacky velmi mierne.

zafir01
25. aug 2021

@ofzuza nikdy som to nepozerala. Aši si žijem v myšlienke, že absolventi ftv by mali byť ekvivalentom dávnych gréckych športovcov na antických hrách 🙈😂 mam známeho, ktorý mi ponáhľal s behom, je absolvent ftv a živí sa trenerstvom. A teda nároky aj na mňa ako mamcu s deťmi, čo netúži vyhrávať, mal dosť vysoké.

ofzuza
25. aug 2021

@zafir01 naroky vedia mat 😁 ale mozem ti povedat, ze ked su tam profi sportovci, tak su dobri v tom svojom, zvysok ledva preliezaju. Mimo sport je to vacsinou riadny des. A tie naroky na absolvovanie su dost nizko a pomaly znizuju latku, lebo by za chvilu nemali absolventov....