icon

Strach zo skúšok na vysokej škole

darinka60
14. jan 2014

Chcela by som sa spýtať vás ktoré chodíte na vš,alebo tam máte deti.Ako prežívajú skúšky,naša dcéra je v1.ročniku a neskutočne aké cirkusy robí,že nič nevie,že má okno,plače,neje,nič si nepamatá,z 1 skúšky ma B-čko a teraz je na liekoch utišujúcich a na spanie.
Poradte čo máme robiť?psycholog??psychiater??lieky???

Strana
z2
zabka88
14. jan 2014

@darinka60 fuuuha, tak toto ma mrzí.. podľa mňa si tvoja dcéra ešte nezvykla na vysokoškolské štúdium, na množstvo a systém učenia a systém ktorý má zo strednej školy sa jednoducho nedá aplikovať.. prvý ročník je preto vždy o nervy kým si človek zvykne.. zjavne má dcéra na seba veľké nároky a nechce poľaviť.. ale hold vysoká škola často nie je o známkach a bohužiaľ často ani nie o miere vedomostí ale často aj o šťastí.. nie každá skúška výjde, na to si bude musieť asi časom zvyknúť.. držím palčeky 🙂

skús jej radšej odporučiť magnézium ako lieky a dohliadni ak je doma aby normálne a pravidelne spala, prípadne ju vezmi občas von na prechádzku (fyzický pohyb je dôležitý ventil) .. nedostatok spánku, jedla a málo pohybu sú skôr kontraproduktívne, bude si pamäť ešte menej a tak dookola.. začarovaný kruh..

zuzlicek44
14. jan 2014

@darinka60 tak to priomerana reakcia normalneho dievčaťa nie je....netlačili ste velmi na nu? to ak takto bude prežívať, že si musi davat lieky nebude jest a robit cirkusy, tak to nedopadne dobre....

zuzlicek44
14. jan 2014

@zabka88 tiež som chodila na vš, aj moji znamy od 19 až do 50rokov a nepoznam nikoho kto by to takto prežival.samorzejme strach bol, niektoré aj nejedli pred skuskou, boli nervozne..ale POTOM nerobil paniku už nikto... 🙂

tilly
14. jan 2014

no, treba uvolnit tlak... nejak jej vysvetlit, ze skusky su o tom, ze sa skusaju, svet sa nezruti, ak nieco neurobi na prvy krat... je to sice komplikacia, ale vsetko sa da riesit

mokon
14. jan 2014

@darinka60 asi by pomohol rozhovor s psychológom. Lieky nič neporiešia, len môžu byť návykové. Ak ešte nie je vyspelá pre štúdium na VŠ, asi by som prerušila na istý čas školu, aby ste jej neublížili, pretože poznám ľudí, ktorí neskôr skončili na psychiatrii, ale to už je fakt ojedinelý prípad. Takže pre začiatok psychológ, možno práve on jej ukáže, ako sa vyrovnať so stresom. Držím palce.

zabka88
14. jan 2014

@zuzlicek44 to áno, ale každý sa s novými vecami vyrovnávame a prežívame inak.. ja si ešte celkom živo pamätám na stres a paniku čo ma chytila pred prvou skúškou na výške , tri dni pred skúškou že si idem opakovať a to zdesenie že si vôbec nič nepamätám.. uff, ako zlý sen.. tiež som bola priveľmi náročná na seba, paradoxne mi pomohlo až to keď som z jednej skúšky vyletela ...ups stalo sa a čudujte sa svete na druhý deň som vstala - a zem sa ďalej krútila a život šiel ďalej.. 😀 😀 😀

veronicka1901
14. jan 2014

Ja som takyto problem nemala ani v prvom semestri, studium bolo narocne, ale ak sa svedomite pripravuje, nema dovod na strach. Ja by som poradila psychologa.

eeffka
14. jan 2014

@darinka60
asi by som si zistila, ci naozaj nevie alebo len stresuje
ak nevie, tak sa neucila alebo nerozumie? bud sa naucim alebo sa snazim pochopit, ak nerozumiem mozno to nie je skola pre nu
co sa stane ked ju vyhodia???? prizabijete ju, alebo pojde na 1.,2. opravny termin a ked to nevyjde tak do prace? Predychte to vy ako rodicia alebo je jeje VS stelesnenim vasho sna? chcela tam vobect ist?
ma vôbec na to? odpovedzte si, porozprávajte sa s dcérou a zabudnite na lieky. kkso ako mozete dat teenagerovi lieky na spanie a ukludnenie ??? 😠 😠 😠
stres je normalna reakcia ale toto co popisujete je hysteria.

letasi
14. jan 2014

@darinka60 no ak by moje dieta toto prezivalo pocas VS ze by mala depky,nespala a v 20musela jest tabletky na spanie a ukludnenie veru by tam uz viac neisla!!!!ja sa pamatam aj my sme sa bali ale v ramci normy...toto my pride uz moc...

jasminet
14. jan 2014

ja som napr. na vs vobec nechcela ist, nebavila ma, isla som tam z donutenia. z prvej skusky ma vyrazili, doma som si porevala, ani nie z toho, ze ma vyrazili, ale mama gulala ocami, proste ona nemala skolu vysoku, tak si cezo mna plnila sen... na opravaku som z tej skusky uz mala jednotku. postupne som ostala nejak nad vecou z tych skusok, respekt bol, ale ziadne cirkusy, divadla, zrutenia... nie je to aj u vas tak? 😅

lwhiterose
14. jan 2014

@darinka60 ahoj ja som vždy stresovala, aj na strednej a na VŠ to bolo ešte horšie. Síce som nebrala žiadne lieky, ale neustále som depkovala a bála som sa že keď nebudem mať áčka, tak budem mať málo bodov a nedostanem internát..no proste stále som sa kvôli niečomu strachovala. Aj som dosť pribrala, lebo som málo spávala a jedla som tak všelijako. Po prvom ročníku to z ničoho nič prestalo, asi som dospela a uvedomila som si, čo je v živote dôležité. Známky to nie sú 😅 Myslím že to u mňa celé vzniklo kvôli tomu, že keď som bola malá, tak som vždy musela mať jednotky...a keď som dostala dvojku, tak už so mnou rodičia neboli najspokojnejší. Často som miesto pochvaly počula len slová ako "mohlo to byť lepšie". Alebo keď som mala 2 dvojky na vysvedčení (ostatné jednotky) a pochválila som sa babke, tak mi zvykla povedať, že si mám brať príklad zo sesternice, ktorá mala samé jednotky...

hviezdicka111
14. jan 2014

@darinka60 na aku vs chodi? mozno je dany odbor na nu privela...to, ze ma z jednej skusky b, je pekne, ale asi sa boji dalsich, ktore jej este ostavaju, plus mozno strach, ci to stihne, atd...je prvacka, musi si zvykat na novy system, ktory je na strednej uplne odlisny...lieky by som urcite nedavala...skor by som povedala, ze jedno skuskove bude s nou mozno take tazke, kym zisti, ako to bezi, na dalsie by uz mohol byt pokoj 🙂

melleanor
14. jan 2014

@darinka60 podľa mňa je zbytočné dopovať dcéru liekmi. Vlastná skúsenosť: Chodila som pomerne nedávno na farmáciu v BA a pamätám si ešte celkom presne ako som ja stresovala pred skúškami 🙂 A boli spolužiačky, čo stresovali ešte viac. Postupne to prestalo... Je to len o zvyku a o prechode na VŠ. Takže, rada znie, radšej Magnézium ako lieky. Ja som tiež v prváku plakala mame večer pred skúškou že nič neviem 🙂 Je to prirodzené a nemusí to súvisieť ani s nárokmi rodičov na dieťa resp. dieťaťa na seba samé. Málokto, kto je v prostredí, kde každý stresuje sa dokáže postaviť k tomu s chladnou hlavou. Ale, záleží aj od školy... Ak chodí na ťažšiu školu, tak ju chápem...

zabka88
14. jan 2014

@melleanor úplne súhlasím 🙂

áno, dievča "hysači" ale to neznamená že na tu školu nemá alebo ju nakoniec nezvládne.. je to podľa mňa len šok z prechodu na vysokoškolské učivo.. hlavne ak má ťažkú školu , tak zrazu učiť sa tisíce strán a vedieť tie poznatky vytiahuť v správnej chvíli a súvislosti chce nájsť si systém a to chvíľku trvá..

melleanor
14. jan 2014

@zabka88 @darinka60 hehe, ja som prerevala aj akademický týždeň... a potom, po prvom ročníku sa človek znormalizuje, nájde si systém a bude to v pohode. Potom už len trochu zovretý žalúdok a sucho v ústach, ale to len preto, že sa človek bojí, že sa učil na skúšku 3 týždne a má strach, že si potiahne niečo, čo nevie na 110% 🙂

maryanna
14. jan 2014

ja studujem a studujemaj sdvoma detmi denne nie lahky odbor a sem tam na mna prijde take nieco ale v mensom rozsahu. keby nemam detia studujem nehrozi nieco take. zrejme si vynrala zlu skolu ktora ju napr nebavi alebo sa nevie efétivne ucit comu sa tiez da pomoct alebo len psychicky nezvlada tlak a system studia. treba to riesit normalne to nieje resp pouvazovat o vs ako takej. nie kazdy ma na to vlohy alebo predpoklady.

melleanor
14. jan 2014

@maryanna keby ju to nebavilo, nemala by dobre známky a netrápilo by ju, že "má okno". Je to len o inom systéme učenia ako na strednej.

zabka88
14. jan 2014

@darinka60 hlavne jej dajte vedieť, že ju máte radi a budete ju mať stále radi bez ohľadu na to ako sa jej v škole bude dariť či nedariť.. ona to zvládne, keď bude vedieť že stojíte za ňou, tak to nakoniec zvládne.. hlavne nech si nezvykne na tie lieky.. keď budete mať z toho lepší pocit navrhnite jej či sa nechce porozprávať s psychológom, tým nič nestratí..

@melleanor ja som prerevala prvý ročník tiež toho dosť a to aj dokonca aj kvôli zápočtom 😉 ako čistojednotkárka a predsedníčka triedy som si myslela že aká som dobrá a zrazu na výške to bolo celé často o hubu 🙂 a tiež sme toho všeličo pohltali.. pamätám že chalani na intráku mi dokonca vybrakovali všetky tabletky čo som mala proti menštruačným bolestiam lebo sa dočítali že obsahujú kofein či nejaký iný povzbudzovak ;-P Booože, niekedy sa čudujem že sme to všetko v zdraví - fyzickom aj psychickom prežili 🙂

melleanor
14. jan 2014

@zabka88 my sme boli farmaceuti 😉 takže tiež som počula o všelijakých expertoch. Hlavne to treba brať s nadhľadom - ešte mám dva termíny 🙂

darinka60
autor
14. jan 2014

@zabka88 asi tak ako si napísala to cítime aj my rodičia,nestihla si ešte zvyknúť na iný typ učenia ako bol na strednej škole+nemá problém nadviazať priateľstvá,ale akosi si nevie zvyknúť na internát.Podotýkam školu si vybrala sama,my sme ju do ničoho nenútili.Ani ju nežiadame aby mala samé dobré známky,hlavne nech kludne študuje,užíva si života a prelieza ako sa dá.
Asi si nevie správne "vypichnúť"čo je a čo nie je dôležité aby sa naučila,preto tá panika,že nič nestíha .My ju povzbudzujeme ako sa len dá.
Na ukludnenie si varila čaje,šumivé magnézium,alebo magne b6.

darinka60
autor
14. jan 2014

@tilly všetko v klude sme jej vysvetlovali,že má možnosť opravy ,poprípade preložiť skúšku...ale ona sa už dopredu "odpisuje"že nič nevie

billam
14. jan 2014

@darinka60 aku VŠ študuje?

darinka60
autor
14. jan 2014

techniku

zabka88
15. jan 2014

@darinka60 tak to je jasné, keď je ešte aj na intráku... to ti úplne zmení život, aj životný rytmus.. u nás na intráku bolo úplne normálne že sa ti niekto o pol tretej ráno oprel o dvere s elektrickou gitarou.. a všetky tie krúžkovice, chodbovice a iné -ice ... vieš si predstaviť ten hluk po chodbách... plus žiadne súkromie v izbe a keď si nepadneš so spolubývajúcou tak to býva o krk..
neboj, je vystrašená lebo je v novom prostredí , kolektíve, nová škola, profesori, iný systém.. to robí svoje, zjavne si neverí, ale jej sebavedomie sa bude zvyšovať každou urobenou skúškou... a sama zistí že keď skúšku nespraví tak sa svet nezrúti a práve kvôli tomu máme opravné termíny 😉 a časom si tam nájde aj spriaznené duše , a čo ty vieš, možno aj priateľa 🙂 držím palčeky 🙂

simonecka145
17. feb 2014

@darinka60 a môžem sa opýtať, má priateľa?

bellss
17. feb 2014

Jaj toto ja dobre poznam...ked pocas pisania pripravy uz na skuske musis zjest 4 tabletky na ukludnenie...a dva tyzdne pred zaciatkom skuskoveho nespis, nejes, len places a myslis na vsetko najhorsie...pre niekoho bolo skuskove v pohode. Pre mna nocna mora a zazit to este raz tak si 3x rozmyslim, ci tam vobec chcem ist...inak...mozno ju ta skola nebavi a na jej mieste by som uvazovala nad inou🙂

darinka60
autor
17. feb 2014

@simonecka145 priateľa má a veľmi dobrého chlapca

darinka60
autor
17. feb 2014

@bellss škola ju baví

adkasmolka
17. feb 2014

ahoj, ja som studovala 6r. na VS, ale taketo stavy som nemala. Jasne, ked som mala posledny pokus na skusku, tak som bola na nervy, ale nie na takyto stav. Bala som sa aj statnic, ale stale som niako upokojovala, ze preboha ved to musim dat. Dcerka sa velmi stresuje, neviem aku skolu studuje. Ak je to medina a ma nervy, tak to je na mieste 🙂 Ak studuje na STU tak ta skola je narocna, ale otom musela vediet dopredu, hlavne fakulty chemici, elektrikari a strojari.
Mozno si to prilis pripusta, ten prvotny neuspech. Ale otom to nieje. Ak ma fajn spoluziakov, tak nech si spolu sadnu na ucivo a zaroven sa preskusaju formou diskusie. bude sa citit istejsie. Ak si myslis, ze stav je neunosny, tak to rieste so psychológom, preco to tak preziva.

ianitka
17. feb 2014

@darinka60 ja som bola total stresmenka, stale som vyplakavala, ze nic neviem,ja tam nejdem, aj pred statnicami som sa skoro otocila pred dverami, ze v ziadnom pripade tam nevojdem atd. (u mna fungovalo negativne myslenie - cim viac stresu, tym lepsie dopadla skuska) - nakoniec som skoncila dve vysoke skoly (obe ma velmi bavili).... zavisi aj od povahy cloveka, to, ze to niekto tak neprezival a niekto ano... sa asi zovseobecnit neda a najma prve skuskove je zaberak hlavne na psychiku...

Strana
z2