Študentské výzvy a úvahy o pokračovaní v štúdiu medicíny
Dobrý deň, aktuálne som študentka 2.ročníka LFUK a premýšľam o štúdiu, či pokračovať alebo hľadať cestu niekde inde. Z prvého ročníka si prenášam skúšku z chémie- nebol umožnený opravný termín kvôli plnej kapacite prihlásených študentov. Biológiu som tiež spravila až na tretíkrát. Momentálne je skúškové obdobie, mam pred sebou anatómiu ktorú neustále prekladám pretože sa mi vôbec nedá učiť. Neviem či to je vyhorenie, frustrácia alebo jednoducho znamenie, že na to nemám. K učeniu mám vyložene až taký odpor a mam pocit že už mi ani hlava nechce tie informácie pobrať, taký začarovaný kolobeh z ktorého neviem ako von. Pocit, že do niečoho vkladám energiu a tá sa nevracia naspäť je veľmi ubíjajúci.
Študovať medicinu nebol môj sen, avšak som vedela že by ma bavilo ísť cestou zdravotníctva. Dostala som sa na 1.krát.
Ak by ste mali nejaké názory, postrehy alebo skúsenosti, bola by som veľmi vďačná za odpovede.
Ahoj, ostatne skusky mas a chyba ti uz „len” anatomia a prenasana chemia? Do konca skuskoveho mas kolko? Este cca 2 tyzdne? Myslim, ze ked si naucena, este by si to mohla dat. Nekalkuluj, proste sadni na zadok, uc sa a chod na tu skusku. Najhorsie je stale odkladat, potom ked nespravis, opravny budes mat az v lete, kde je este aj fyziologia a biochemia, na ktoru je prerekvizita prave ta chemia a to uz je celkom problem.
@anonym_35d60f nemám ešte ani histologiu, tú by som musela preniesť do letného semestra..
A kedy planujes mat tu anatomiu a chemiu?
A kedy planujes mat tu anatomiu a chemiu?
@anonym_35d60f anatómiu mam zajtra, ale nevidím to veľmi nádejne a chémiu 12.2.
@anonym_35d60f anatómiu mam zajtra, ale nevidím to veľmi nádejne a chémiu 12.2.
@veva_ve anatomia je fest tazka skuska, ja si nepamatam nikoho, kto na nu siel s pocitom, ze skusku spravi, nakolko je to prva najtazsia skuska na medicine, vsetci sme mali obavy. Tvoje pocity su normalne, ale snaz sa tam zajtra zo seba dostat co najviac. Drzim palce.
Pozri, mas realne sancu to urobit a potom histolu urobis v predtermine a pojdes na letne skusky. Len musis holt makat, medicina nie je zadarmo.. a v praxi bude este horsie😓, ale tym ta teraz nejdem deptat😂😅
Pozri, mas realne sancu to urobit a potom histolu urobis v predtermine a pojdes na letne skusky. Len musis holt makat, medicina nie je zadarmo.. a v praxi bude este horsie😓, ale tym ta teraz nejdem deptat😂😅
@anonym_35d60f ja viem že musim makať, aj som s tým do toho išla, a aj som bola zvyknutá počas semestrov sedieť nad knihami a učiť sa, ale prišlo toto skúškové a zrazu tá nechuť a doslova až neschopnosť učiť sa a zapamätať si informácie..
@anonym_35d60f ja viem že musim makať, aj som s tým do toho išla, a aj som bola zvyknutá počas semestrov sedieť nad knihami a učiť sa, ale prišlo toto skúškové a zrazu tá nechuť a doslova až neschopnosť učiť sa a zapamätať si informácie..
@veva_ve si pod tlakom, je to normalne. Kazdy sa s tym vysporiadavame inak. Ja si doteraz pamatam noc pred skuskou z anatomie. O jednej v noci som sa vybrala prejst - akurat snezilo, bola strasna zima, ja som mala len tenky kabatik, ale bolo mi to jedno, taka som bola znicena z predstavy, ze predmet, ktoremu som venovala tolko casu o par hodin na skuske nemam sancu zvladnut a malovala som si v hlave najhorsie scenare. Nakoniec som ale skusku spravila a bol to pre mna taky zlom. Vtedy som si uvedomila, ze este budu tazke obdobia na medicine - aj tazsie -, a veruze boli…, ale uz som vedela mat nadhlad. Ja som to stale hovorila, na medicine pocas skuskoveho treba prepnut na autopilota, ucit sa a neriesit, co ak… Je to narocne studium a po skole sa este len bude treba co ucit.. ale ak to skutocne chces, tak si vzdy najdes dovod, preco ist dalej, aj ked to je narocne.
@veva_ve si pod tlakom, je to normalne. Kazdy sa s tym vysporiadavame inak. Ja si doteraz pamatam noc pred skuskou z anatomie. O jednej v noci som sa vybrala prejst - akurat snezilo, bola strasna zima, ja som mala len tenky kabatik, ale bolo mi to jedno, taka som bola znicena z predstavy, ze predmet, ktoremu som venovala tolko casu o par hodin na skuske nemam sancu zvladnut a malovala som si v hlave najhorsie scenare. Nakoniec som ale skusku spravila a bol to pre mna taky zlom. Vtedy som si uvedomila, ze este budu tazke obdobia na medicine - aj tazsie -, a veruze boli…, ale uz som vedela mat nadhlad. Ja som to stale hovorila, na medicine pocas skuskoveho treba prepnut na autopilota, ucit sa a neriesit, co ak… Je to narocne studium a po skole sa este len bude treba co ucit.. ale ak to skutocne chces, tak si vzdy najdes dovod, preco ist dalej, aj ked to je narocne.
@anonym_35d60f Lenže ja sa bojím toho, že keď už teraz je to pre mňa takto náročné , že už prenášam predmet z prvého ročníka, že v ďalších ročníkoch toho už bude tak veľa že to nebude pre mňa zvládnuteľné.. že aká je realita toho, že takýto študenti ako ja vlastne aj tú školu reálne dokončia.
@anonym_35d60f Lenže ja sa bojím toho, že keď už teraz je to pre mňa takto náročné , že už prenášam predmet z prvého ročníka, že v ďalších ročníkoch toho už bude tak veľa že to nebude pre mňa zvládnuteľné.. že aká je realita toho, že takýto študenti ako ja vlastne aj tú školu reálne dokončia.
@veva_ve Urob maximum a snaž sa učiť, nie premýšľať o tom, prečo a ako ti to nejde. Ak zo školy vyletíš, nech to je aspoň s pocitom, že si urobila maximum a viac si už fakt nevládala, nie kvôli tomu, že si sa vzdala.
@veva_ve tak to uz zavisi len a len od teba…
Ďakujem za odpovede. Máte nejaké typy na učenie čo vám pomohli v takejto situácii? Alebo všeobecne ako sa efektívnejšie učiť? A je reálne ísť na skúšku s každou prejdenou otázkou?
Ďakujem za odpovede. Máte nejaké typy na učenie čo vám pomohli v takejto situácii? Alebo všeobecne ako sa efektívnejšie učiť? A je reálne ísť na skúšku s každou prejdenou otázkou?
@veva_ve reálne to je, ba až nutné. Keď máš stresy, tak si niečo " zobkaj" guajacuran, alebo možno magnézium postačí. Ak máš v rodine nejakých lekárov, nech ti niečo predpisu, prečistí sa ti hlava a budeš kludnejsia. To sú nervy. Choď na.prechadzky, alebo bycikel, aby si mala okysličeny mozog, neseď len doma. Choď sa učiť do prírody, keď bude lepšie počasie, alebo do knižnice, mne sa lepšie sústredilo. Hlavne sa dobre vyspi.
Daj si predpísať neurol. Deň pred skúškou už máš stresy a si jednoducho až paralyzovaná stresom. Dcéra si dá 1/2 neurolu a pokračuje v učení. Na uši si dá slúchadlá - aby nepočula postihnutého súrodenca vrieskať a učí sa aj do 3 h. rána. Slúchadlá používa ako robotníci na stavbách - nepočuje nič. Nevzdávaj to. Určite to zajtra dáš.
Nezabudni na ten oblbovák - škoda že som za mojich študentských čias nemala. Omnoho lepšie by som školu zvládala. Mne to povedali na urgente že študenti si dávajú neurol na skúšky aby zvládli stres - spomenú si.
@veva_ve ver mi, väčšina ľudí nechodí na skúšku tak, že by vedeli všetky otázky.... Chod na tu skúšku a nevzdávaj sa. Mne to veľmi pomohlo, večer pred skúškou som sa nastavila v hlave tak, že nech sa deje čokoľvek, nevzdám to. Napr na anatómii - šla som začiatkom januára, 1.den skúšania, keďže druhu možnosť som mala až koncom januára a to mi strategický prišli veľmi neskoro , tak som to skúsila 1.mozny den. 4 otázky som vedela a piatu - vnútorné ucho (vieš, aké je to zložité a ťažké) - som vôbec nemala precitanu. Vypotila som k tomu asi 2-3vety, prof videl, že to neviem, mohol ma vyhodiť.... Ale zároveň videl, že sa snažím, že sa nevzdávam, že ostatné 4 otázky som vedela veľmi dobre a ani, mohol ma aj vyhodiť, ale dal mi tu skúšku, dokonca som dostala B. Potom mi "všetci" závideli, že už mám po skúške.
A keby ta aj vyhodia, alebo zistíš, že to nie je pre teba - nebudeš prvá ani posledná, u nás letela 1/3rocnika v 2-3.rocniku. A ano, niektorí odišli dobrovoľne, kebo zistili, že to nie je pre nich.
Svet sa nezruti, možno v tej chvíli trochu ano, ale z dlhodobého hľadiska to nič neznsmena. Možno o 10rokov budeš stanstejsia ako zubná asistentka alebo sestrička, než by si robila lekárku.
Daj nám prosím vedieť, ako si dnes uspela
Ahojte, tak dnes mam teda za sebou úspešne iba praktickú časť.. na ústnej vôbec nesadli otázky a dostala som úplne okno.
Ahojte, tak dnes mam teda za sebou úspešne iba praktickú časť.. na ústnej vôbec nesadli otázky a dostala som úplne okno.
@veva_ve pozri, môžeš si dat prihlášku na inú vš, ak vieš, čo iné by ta bavilo a menej náročné. Ideálne bez prijímaciek. A zároveň sa môžeš učiť ďalej, dat tomu šancu. Možno stihneš opravný termín. Ja by som sa zamerala na tu anatómiu teraz to máš v hlave, už len to treba vylepšiť, a je ťažšia skúška než chémia. Avšak, reálne, keď aj anatómia spravíš teraz, prenášať histologiu aj chémiu do leta a pritom mat ešte fyziológiu, biochemiu a imunológiu je masaker, fest ťažké skúšky. Mnohí neporobia všetky aj keď neprenášajú nič z predošlých semestrov. Aspoň za mojich čias to tak bolo. 3.rocnik je tiež ťažký, takže tie ťažké skúšky sa budú nabalovat, ak teraz niektoré nespravíš.
Nie je to však ešte stratené. Ak nie si rozhodnutá, nechaj ešte čas pre seba, makaj a uvidíš do leta, ako to budeš cítiť. Hlavne maj plán B, aby si náhodou neprišla o ďalší rok.

Ahoj, ostatne skusky mas a chyba ti uz „len” anatomia a prenasana chemia? Do konca skuskoveho mas kolko? Este cca 2 tyzdne? Myslim, ze ked si naucena, este by si to mohla dat. Nekalkuluj, proste sadni na zadok, uc sa a chod na tu skusku. Najhorsie je stale odkladat, potom ked nespravis, opravny budes mat az v lete, kde je este aj fyziologia a biochemia, na ktoru je prerekvizita prave ta chemia a to uz je celkom problem.