icon

Štúdium v UK - Postgraduate

michaellaella
13. feb 2021

Dobry den,

mozete mi zdielat , ako sa Vam podarilo dostat na vysky v UK ? Mam spraveny NARIC, info po brexite mam, prihlasky a univerzity pozrete.

Kolko % z platu ste platili naklady spojene so studiom ?
Je tu nejako externá študentka , ktorá takú školu aj dokončila ?
Dakujem.

ivanizna
13. feb 2021

Ahoj, ja momentálne študujem Master v Jukej, robila som si tu aj bakalára. Ty si momentálne na Slovensku?

ivanizna
13. feb 2021

Ale ja tu aj žijem dlhé roky, čiže ja som sa tu na BSc prihlásila s oficiálne preloženými dokumentmi, napísala motivačný list, dala im všetko, čo potrebovali, a keďže som tu bola v tom čase viac ako 3 roky, už som bola akceptovaná ako študent z UK, aj so všetkými výhodami. Neplatila som zatiaľ nič, ale mám na krku pekný dlh od Student Finance, jeden rok ma vyšiel na cca £10.000, Master je trochu lacnejší, môj IR je okolo £6.000 na rok. Po ukončení štúdia ak zarobím viac ako £21.000 na rok, tak z rozdielu platím iba okolo 8%.

ivanizna
13. feb 2021

A mala som full-time bakalár štúdium, vždy som mala popri tom aj dve práce. Teraz mám postgrad part-time, tiež popri práci. Neviem, ako to budeš financovať ty, ale univerzita si s tebou dohodne splátky, u nás to sú väčšinou tri na rok. Dúfam, že som aspoň trochu pomohla 🙂

michaellaella
autor
15. feb 2021

@ivanizna to je super, že master je lacnejší,myslela som že drahší. Ak nie som v UK viac ako 3 roky - nemôžem byť študent ??? Robievali sa aj prijímačky formou testovania ? ℹ️🎓

michaellaella
autor
15. feb 2021

Ja ohľadom UK len konzultujtem , beriem to vážne , dokonca ešte vybavujem veľa vecí, lebo cez COVID je hlavne ťažké "prežiť v UK" ... Každopádne držím palce, nech sa Master alebo Postgraduate podarí.

ivanizna
16. feb 2021

@michaellaella Jasné, že môžeš študovať 🙂 ale aspoň predtým to tak bolo, keď tu bol niekto z EU a menej ako 3 roky, tak nemohol si zobrať financovanie od štátu a celkovo mal oveľa menej výhod oproti UK študentom. Minulý September, keď som sa aplikovala o financie, už vtedy písali, že sa to všetko zmení, že už to nebude také jednoduché, ale neviem, ako si ty plánuješ platiť za školu. Keď si dáš full-time Master, tak napríklad robíš rok, podľa toho, aký odbor, a zacvakáš "iba" 7 litrov, čo je celkom fajn

ivanizna
16. feb 2021

Ale myslím, že je dobré, že takto premýšľaš. Teraz je tu kríza, tak ako všade, ale práca sa stále dá nájsť, hlavne, keď nemáš veľké nároky 🙄 Štúdium v zahraničí je vynikajúca skúsenosť. Bola som aj na výmenný semester v Kanade, tam bolo super, trochu lacnejšie štúdium. Inak napríklad v tých severských krajinách ako je Švédsko a Nórsko, tam by si mala mať možnosť študovať úplne zadarmo, často v angličtine, ale niekedy chcú aj "ich" jazyk. To tiež nie je na škodu. Tiež ti držím palce, nech sa ti podarí, čo si plánuješ 🙂