Výber štúdia - praktická sestra alebo učiteľka v MŠ
Ahojte baby, čo by ste si vybrali ako výber štúdia? Blížim sa k tridsiatke, po materskej sa mi žiada zmeny. Jednu maturitu už mám, preto by som šla na dvojročné pomaturitné štúdium. Neviem sa ale rozhodnúť kam.... praktická sestra alebo učiteľka v MŠ. Ďakujem pekne za rady. Povahovo sa hodím na obe, ale mám dve detičky, preto pri sestre sa bojím sviatkov a víkendov v práci.
No z hľadiska dopytu tá zdravotná sestra. Lebo to pomaturitné učiteľstvo si robí podľa mňa každá druhá mamička na MD a bude toho veľa. Ako sestra vieš aj robiť v ambulancii pondelok-piatok a ak deti podrastú, môžeš ísť do nemocnice na 12tky, čo znamená aj viac voľných dní ako pri osmičkách a aj oveľa lepší plat kvôli nočným, sviatkom, víkendom.
@kyra3 ahoj, pokial Ti môžem poradiť, v zmysle chystanej novely zákona sa rovno výbornú na pomaturitné štúdium a urob si Bc. z predškolskej. Podľa pripravovanej novely si ho budeš tak či tak dorábať. Lebo 10 rokov prace nestihneš získať. Áno, pri deťoch je to aj podľa mna ideálne zamestnanie.
@kyra3 ja osobne zdr.sestra. tiez som sa rozhodovala ci ucitelstvo alebo zdravotnictvo. Toto ma bavi viac.
ale prakticka sestra a zdravotna sestra nie je to iste, prakticka sestra je akysi medzistupen medzi zdravotnickym asistentom a zdravotnou sestrou. Myslim, ze by si mohla robit len na ambulancii, kde sa vyzaduje len manažment pacienta a nejake jednoduchsie ukony, myslim, ze prakticka sestra nemoze ani robit odbery krvi, jedine podat napr subkutannu injekciu.
Baby som na dedine, najbližšia nemocka je tak 45min cesty a mesto 20minut. Škôlky u nás na dedine majú dostatok učiteliek, veľmi zriedkavo hľadajú učiteľky. Je to veľmi ťažké sa rozhodnúť, láka ma aj práca v nemocnici ale aj s deťmi, čas ma ale už súri :D
Veľmi pekne ďakujem za rady
Keď si učiteľka v MŠ, neznamená, že máš každé prázdniny voľno. Prázdniny sa týkajú škôl, ale nie materských. Tie bežné fungujú.
zdravotnícky asistent je staré pomenovanie pre praktickú sestru, praktická sestra môže robiť v podstate takmer všetko ako diplomovaná okrem podávania infúzií, cievkovania a ešte neiktorých výkonov, sanitár je niečo úplne iné
@kyra3 no z toho čo píšeš ako to je u vás to uplatnenie bude ťažké.. aj tie uč hlavne na dediny si držia miesto jedna druhej 😁 ja síce pracujem v ms v menšom meste, ale je to tu podobne.. ťažko sa dostane niekto bez známosti..
ak si urobíš pomaturitné, platovo to nie je žiadna sláva a ak muž nezarába kráľovsky, tak to bude ťažké.. teraz sa externe štúdium skrátilo.. tak si vezmi, že pomaturitné trvá 2 roky a bc titul by si mala za 3… a samozrejme aj vyšší plat..
k sestre sa nevyjadrujem, o tej ti neviem nič povedat 😁
@sajmonka_1216 ďakujem za rady, veľmi ťažko sa rozhoduje. Žijeme v takzvanej hladovej doline, veľmi je to zlé s prácou u nás. Snažím sanmyslieť aj na budúcnosť keď budú deti veľké
pri dvoch malých deťoch mi lepšie vychádza MŠ ako nemocnica/ambulancia, jednak kvôli prázdninám, ale aj službám, ktoré v nemocnici budú aj cez víkendy a sviatky, nočné...
A ked to dostudujes aky mas plan? Je realne dochadzat do nemocnice, je realne zamestnat sa u vas v skolke?
@erifl moze, ale nemoze robit vsetko, co zdravotna sestra, citujem:
"Podľa návrhu by mala praktická sestra napríklad pozorovať zdravotný stav osoby, zmeny zaznamenávať do zdravotnej dokumentácie a informovať o nich lekára, sestru alebo pôrodnú asistentku. Mala by tiež napríklad pripravovať zdravotnú dokumentáciu na vizitu či preberať, kontrolovať a ukladať zdravotnícke pomôcky a materiál. Stará sa tiež o ich dostatočnú zásobu a podieľa sa na kontrole exspirácie liekov. Mala by tiež podávať jedlo, tekutiny a kŕmiť pacienta, ktorý to nedokáže sám.
V rámci náročnejších úkonov by mala podľa ministerstva napríklad aj odoberať vzorky moču, stolice či krvi, preväzovať a ošetrovať niektoré rany či aplikovať niektoré lieky. Lekárom či sestrám môže tiež asistovať pri malých chirurgických a invazívnych výkonoch, diagnostike, cievkovaní močového mechúra, fixácii zlomenín či pri príprave a podávaní liekov. Mala by sa tiež ďalej vzdelávať." moze teda pracovat v ambulancii, kde sa nevyzaduje podavanie injekcii, infuzii atd..., ako som pisala vyssie, len manažment pacienta

@kyra3 ucitelkav MS pri 2 detoch urcite lepsie. Vies si predstavit, ze by si bola na Vianoce v praci?