6,5 ročný rozdiel medzi deťmi - zariaďovanie izby

nelinka2009
1. nov 2017

Ahojte dievcata. Zaujimaju ma hlavne nazory maminiek, ktore maju medzi detickami vacsi vekovy rozdiel a byvaju spolu v jednej detskej izbe. Ako to funguje? Je lepsie ak budu mat kazdy svoju? Popripade ako ste izbu- izby zariadili. Dakujem

dominika6
1. nov 2017

Ked budu spolu budu mat v pohode vztah..rozdelit ich mozes ked budu mat cca 10.vtedy uz budu mat kazdy ine zaujmy a viac si pojdu na nervy

deti95060810
1. nov 2017

ak máš 2 izby, tak ja by som ich dala od seba.... Zariadenie izby - to je už na vkuse maminky....

lorela
1. nov 2017

@nelinka2009 Kym su malicki, v pohode. Ale najneskor pred prahom puberty, t.j. cca 12 - 15 rokov by som zariadovala 2 izby 🙂.

nelinka2009
autor
1. nov 2017

A mate niekto skusenost, ze deti spolu aj cez tu pubertu???

leteku
1. nov 2017

Moji sú spolu a zatiaľ v pohode. Dcéra bude mať 12 takže začína puberta, ale zatiaľ v pohode. Majú sa radi, samozrejme, že občas si skočia do vlasov ale ináč pohoda. Máme len trojizbovak takže to musia zvládnuť.

lorela
1. nov 2017

@nelinka2009 No mam. Ak nie je ina moznost... Nic sa neda robit.

lenka_samorin
1. nov 2017

Ja som mala s bratom spoločnú izbu, on je mladší o 4 roky a zvládli sme to bez nejakých problémov. Je síce pravda, že detská nebola nikdy kráľovstvom ani jednoho z nás, naša rodina žila viacmenej v kuchyni a obývačke a my decká vonku a na krúžkoch, ale nepamätám si, že by niekedy medzi nami vznikli rozbroje. A naše deti sú ešte malé a je medzi nimi 2,5 roka rozdiel, tak uvidíme čo bude, keď bude mať syn10-12 rokov. Či nebude chcieť vlastnú izbu, lebo máme tú možnosť, ale zatiaľ je tam pracovňa.

nelinka2009
autor
1. nov 2017

@leteku no toto ma zaujima... My tiez trojizbak, ale uvazujeme, ci len prerabat, alebo kvoli nim kupovat vacsi byt... Zasa ked odrastu, tak nam bude zbytocny... Na druhej strane teraz investovat do prerabky a o 5-6 rokiv kupovat aj tak vacsi je tiez zbytocne... Preto ma zaujimaju skusenosti maminiek, ktore uz maju aj tu pubertu...

nelinka2009
autor
1. nov 2017

@lorela a je to zle???

nelinka2009
autor
1. nov 2017

@lenka_samorin a frajera si domov na noc nikdy nenosila??? Kamosky??? Lebo teda neviem si to prrdstavit... Ja,som jedinacik a muz zas zo 4 tak to je z extremu do extremu...

leteku
1. nov 2017

Ja si stále myslím, že ľudia žijú aj v skromnejsich podmienkach. Aspoň sa trochu naučia byť prisposobivi. Určite neplánujeme kúpu väčšieho bytu a ani radikálnu prestavbu.

nelinka2009
autor
1. nov 2017

@leteku ved toto... Vsetko ma svoje pre a proti... Preto ma zaujimaju skusenosti.. Zas ked sa tu maju povrazdit... Ale zas to je aj o vychove... Nevieme sa rozhodnut a cas sa krati...

lorela
1. nov 2017

@nelinka2009 Zalezi aj od povah deti, nie vzajomnej surodeneckej lasky, lebo mozu sa lubit nesmierne 🙂 ale v istom veku im proste doslova tesna blizkost vadi. Len obycajne prezliekanie, telefonovanie, klud pri uceni atd. proste nulove sukromie, minimalny priestor.
A ak mam byt konkretna, na tvoju otazku odpoviem ano, v urcitom veku je to zle. Moj nazor.

lenka_samorin
1. nov 2017

@nelinka2009 keď som bola na 1. stupni, mojou naj kamoškou bola suseda, ktorej brat bol naj kamošom môjho brata, tak sme sa vždy vystriedali, ja som išla k nej a jej brat k nám, alebo naopak. A keď som bola staršia, tak sme sa aj tak vždy stretávali vonku, k žiadnej z nás sme nechodili domov.

sayurinka
1. nov 2017

Ja si myslím, ze deti už v tej puberte potrebuju svoje sukromie, kúsok priestoru, ktorý je "ich" a môžu si ho prispôsobiť. Ešte keby to bolo tak, že dvaja chlapci v jednej izbe alebo dve dievčatá, tak to sa dá, ale opačné pohlavia + puberta, tak to je zabijak. Nepíšem z vlastnej skúsenosti ale so skusenosti kamaratiek zo zakladnej, ktoré svoju nespokojnosť a nepohodlnost vedeli veľmi rozvito opísať a nevedeli sa dočkať kedy budu mať konečne možnosť vypadnúť na intrak 😀

nelinka2009
autor
1. nov 2017

@sayurinka tak ono zas... To moze aj dopomoct k rychlejsiemu osamostatneniu😁😂😁😂 ked nebyde pohodlny mamahotel... To len tak uvazujem

sayurinka
1. nov 2017

@nelinka2009 ja som síce jedináčik ale pri predstave spoločnej izby s ci uz mladším alebo starším bratom by mi asi najviac prekážali tie situacie, keď prichádza už to intimnejsie obdobie, keď maju dievčatá prvu menstruaciu, prve lásky, tajne telefonáty atď. a jednoducho potrebuju svoje súkromie.
Môj názor je, že ak sa dá, tak každému vlastnú izbu 🙂

diablikovci
1. nov 2017

Ku mne mohol prísť priateľ iba na hodku dve a to bol brat v obývačke. Medzi nami je 4 roky rozdiel. My sme sa skôr hádali o hračky než o priestor a potom mne vadilo že on bol na PC a ja som pozerala telku alebo naopak. A raz nám mama rozdelila izbu a cítila som sa sama a on tiež. Ja som mala 20r a brat 16r a postele sme mali do L a hlavy pri sebe 😊😀

yanni
1. nov 2017

@nelinka2009 Tak nase maju kazdy vlastnu izbu ale len koli tomu, ze mame velky dom a vela miesta. Keby sme mali trojizbak, ani by som nespekulovala. Decka v jednej izbe a basta.
Ja som toho najlepsi priklad, ze sa vsetko da a vsetko v pohode. Mam brata o takmer 7 rokov mladsieho a nikdy neboli rozbroje koli izbe, kamaratom atd. Mali sme ako deti (jasne, obcas sme sa aj pobili ako vsetci surodenci. Uplna normalka) a mame doteraz super vztah a to ja budem o par mesiacov oslavovat 40tku grrrr
Ono vobec nezalezi od povahy dietata. Najviac zalezi od vychovy a ko sa k tomu stavaju samtotni rodicia. Ak vymyslaju, ze ako co a nebude a bude a zle a dobre atd., tak to vedome ci nevedome prenasaju na deti a potom sa aj tie deti tak spravaju. Brat to ako normalnu vec a bude vsetko fungovat.

PS. Strednu skolu sme obaja absolvovali v mieste bydliska, cize ziadny intrak. Ja som prve tri roky VS absolvovala na SK A tiez ziadny problem,stale som byvala doma aj s "malym" bratom. Poto som odisla dalej studovat na VS do zahranicia a uz som sa domov nikdy nevratila. Brat odisiel studovat VS mimo mesta, takze intrak. Po studiu na SK taktiez odisiel dalej studovat do zahranicia, takze ta izba ostala da sa povedat dost skoro prazdna a uz ju nik neobaval.
A este. Rodicia vlastnia aj velky pekny rodinny dom ale nik z nas sa tam nikdy nezberal ist byvat a uz toboz my deti. Ani za vidinou vlastnej izby. bolo na fajn tak, ako to bolo.

nelinka2009
autor
1. nov 2017

@yanni dakujeeeeemmm velmi dakujem taka skusenost z vlastnej koze mi chybala...

yanni
1. nov 2017

@nelinka2009 Nemas za co. Ono to vobec nie je take strasne ako si dnesni mladi rodicia myslia. Fakt zalezi vela od vztahov v rodine. Ako sa maju k sebe samotni rodicia, ako sa spravaju k detom. Nasi starsi tiez boli najskor v jednej izbe. Potom sme postavili dom ale aj tak casto trcia v jednej izbe. Ci uz sa hraju alebo citaju, alebo alebo alebo.
Mna osobne maly brat nikdy neobtazoval. Len raz ma nasr....ked mi popisal skolske zosity a vylial atrament. Aaaaale to sa moze stat (okrem atramentu, ten uz asi vo flasticke v detskych izbach nikde nenajdeme hihi) aj ked maju deti kazde vlastnu izbu.
My me mali kazdy vlastny kuti. Vlastnu postel, vlastny pisaci stol, vlastnu skrinu.
Ak kamosov sme si domov vodili, vzdy sa dalo dohodnut.
Uz tu spominana mensttruacia, no nechapem. Kde je tu problem?
Pocitac sme tiez mali, nebol problem. televizor v detskej nie.A nie preto, ze to bolo vtedy tak.
Nase deti tiez nemaju a NIKDY (a to uz je jeden pubertak) nebudu mat v izbach televizor.

yanni
1. nov 2017

@nelinka2009 Dvaja najstarsi a najmladsia. Kazdy ma vlastnu izbu ale aj tak su najradsej spolu. Bud v jednej z izieb, herni alebo okupuju vsetci spolu obyvacku.

nightrover
1. nov 2017

Medzi mnou a bratom je 5 rocny rozdiel (on je starsi) a bolo to neznesitelne. Nastastie som cca od 12 mala vlastnu izbu, ale prenho do 17 zdielat izbu s mladsou sestrou asi nic moc. Kazdodenne hadky, bitky, totalne vytacanie do nepricetnosti. Takze za mna spolocna izba urcite nie 🙂

nightrover
1. nov 2017

@yanni No s tym nesuhlasim, ze podla toho, aky postoj zaujmu rodicia. My sme to tiez brali ako samozrejmost, ze sme v jednej izbe, nikto nespekuloval a nehryzol si nechty, ze ci to bude ok. Proste sme boli a basta. A neznasali sme sa. Vela urobi povaha deti a aky maju vztah. My sme s bratom mali velmi malo normalnych chvilok. Absolutne sme sa nenavideli. Teraz spolu vychadzame, ale skor mame taky ziadny vztah, nez nejaky normalny.

selema
1. nov 2017

@nelinka2009 ja mám 8.ročný rozdiel medzi deťmi (syn 13 rokov, dcérka 5 rokov)
Doteraz boli v jednej izbe. V podstate to bolo v pohode. Problém bol vtedy, keď prišiel synovi kamarát a chceli byť v izbe sami. Alebo vadili synovi "rozhádzané" hračky.
Pred dvomi mesiacmi sme sa presťahovali a každý má svoju izbu. Aj keď dcérka ju má vlastne zbytočne, lebo je stále v synovej izbe 🙂 Spolu kuk telku, alebo sa tam pri ňom hrá.
Ale podľa mňa je to takto lepšie do budúcna. Predsa len postupom času budú chcieť mať súkromie, hlavne keď už budú mať známosť/lásku 😇
Viem to aj podľa seba. Boli sme dve sestry a napr. keď prišla moja kamoška za mnou, vadila mi sestra v izbe - predsa sme len s kamoškou mali svoje tajomstvá o ktorých som nechcela, aby vedela moja sestra. A keď som si našla priateľa/terajší manžel, to už ani nehovorím. Manžel je zo štyroch súrodecov, takže viac asi písať nemusím 😉
Takže za mňa jednoznačne oddelené izby 🙂👍

yanni
1. nov 2017

@nightrover Tak ja mam zase iny nazor. Mali vas rodicia trochu usmernit. Ja z mojho detstva som mala okolo seba kamosov a kamosky, susedovcov, spoluziakov vsetko LEN panelakove deti s minimalne jednym surodencov v spolocnej izbe. Ano boli rozbroje ale to su medzi vsetkymi surodencami, ci z je tam mensi alebo väcsi vekovy rozdiel, ci su v spolocnej izbe alebo ma kazde dieta vlastnu. Vsetky moje kamosky a susedovci, s ktorymi sme mali kamaratsky vztah boli minimalne dvaja v jednej izbe, dokonca aj traja aj styria. Styria je uz ale pre mna exrem, traja dost, dvaja pohoda. A musim povedat, nikde to nebolo tak, ze sa NENAVIDELi. Vzdy sa dalo dohodnut.
Mali ste byt spolu a nie proti sebe. MY sme sas braskom vzdy vedeli dohodnut, nikdy sme si navzajom nerobili napriek. A to sme velmi odlisne povahy. Podotykam, sme ako den noc.
Preco by mal but problem zdielat 17. rocnemu jednu imbue s maltose sestrou. Ja som v tom veku zdielala izbu s 10 rocnym bratom a bola to POHODICKA.
Ono aj velmi zalezi ako ta rodina zije ako celok, ake hobby, atd. maju.
Ked sa obhliadnem spät, my sme v tej izbe viac-menej len spavali.

petrofka
1. nov 2017

Moja kamoska mala izbu urobenu tak, ze nábytok bol presne v strede a rozdeloval takmer od dveri izbu na dve casti. Zas sused bol radikalnejsi a v izbe (domu) v strede okna az po dvere postavil normalnu priecku. Izby je uzke, ale je to maximalne sukromie. Takze mozno aj taka sadrokartonova priecka stredom izby alebo ten nabytok by bol aspon malou naplastou.

wejky
1. nov 2017

Ja som vyrastala v 3-izb., 6 surodenci (5 sestier a 1brat), boli casy, ked sme boli vsetci v jednej izbe pokope, neskor sme sa podelili 3 a 3, prezili sme,no rychlo a v kratkom rozostupe sme vsetci vyleteli z hniezda 🙂

erickatt
1. nov 2017

@nelinka2009 kamoška tak byvali do svadby s bratom. Dvojizbový byt. Nedálo sa inak. S bratom maju neskutočne krásny vzťah. ( To bolo ešte v ere bez mobilov ) Podľa mňa to je o povahe. Krsniatka byvaju doteraz v jednej izbe . Az teraz je starsia na intraku a to je uz na VŠ. A jej brat ma 4 dni v týždni voľnú izbu.

nelinka2009
autor
2. nov 2017

@yanni ptesne. Je to len na prespanie, preto tolk zvaxujeme.