Ako naučiť deti tolerovať sa?
Dobrý deň, bojujeme doma s takým "problémom" , že naše deti (13 rokov a 7 rokov ) neustále medzi sebou bojujú, hádajú sa, handrkujú. Neustále rozdeľovanie a separovanie nerieši situáciu. V podstate ich nič nebaví, pokiaľ nemajú telefón a telku, čo ja nepodporujem a tak sa len váľajú, nudia, kričia, hádajú, rypu do seba. Viem, že ten vekový rozdiel je vysoký avšak ja potrebujem ich naučiť ako vydržať, držať a existovať spolu. Ja som tak doma bola naučená so súrodencami a mne sa to darí. Nejaké typy, rady, nápady? Sem s nimi 🙂
Srdečne ďakujem....
To isté aj moje deti :( a pritom vekový rozdiel len 2 roky a vkuse si robia zle. Ale že vkuse. Robím im jesť, už sú v sebe. Idem na záchod, už počujem rev.. nedokážem doma nič urobiť bez bitiek, revu a kriku. Vonku zasa jeden druhého ochraňuje.. Nemám radu ale nie si v Tom sama 🙂
ahojko su deti ktore sa nemusia, najlepsie som spravila ked som im oddelila izby (mam take deti s rocnym odstupom chlapec dievca) ale tiez som im dala rezim od upratovania cez nakupy az po varenie. aby sa nenudili nemusia sa len spolu hrat, potom mam baby s vekovym rozdielom 7r. tiez sa zo zaciatku nemuseli puberta mrncanie nemali rozvake zaujmy neboj prejde to ked to mladsie dospeje o 2-3 roky a bude lepsie mozno si zacnu rozumiet. to vies jedno este sniva o jednorozcoch ci mcquinovi a to druhe uz chce riesit skoro dospelacke veci proste puberta 😀 tak sa k nim aj treba spravat obcas ich rozdelit dat im rovesnikov nech sa maju s kym hrat podla ich zaujmov kupit im spolocenske hry ktore ich budu vediet spojit (logicke) napr albi ma velmi dobre hry ktore spoja obe vekove skupiny napr. take ubonko, catan a pod. a nepotrebujes pri tom mobil 🙂 my sme teraz kupovali yogi super pohybova hra zaujala aj 17-18r. "deti" musis najst nieco co ich bude bavit oboch a zahrat si to s nimi. my napr. hrame karty a teraz sa hravaju aj sami sach... a tiez pomohlo izbu ako keby predeli na 1/2 jedna cast je jedneho dietata druha druheho ma tam stol postel skrinu a pomyslenu ciaru v prostriedku 😀 s tym ze ked chcu mat klud ostavaju vo svojej polovici vstrede je koberec kde sa stretavaju a hraju sa spolocnne spolocenske hry
Viac by mi vadilo, ze nevedia vydrzat bez mobilu/tabletu, ako to, ze sa handrkuju. To hadanie je normalne. Mam medzi detmi vacsi vekovy rozdiel a jasne, ze sa povadia, ale kazda ma tolko zaujmov, ze v podstate na nejake problemy nemaju cas. A ano, aj mobily maju, ale vedia bez nich vydrzat.
Ja mám viacerých...keď sa pochytia väčšinou dostanu obaja alebo aj traja štyria...skrátka všetky zúčastnené strany ultimátum, alebo sa hneď ospravedlníš surodencovi(meno samozrejme) za svoje nevhodné správanie a ty sa zase ospravedlníš jemu, udobríte sa a bude kľud a harmonia, alebo to vyriešim ja a dám vám nejakú zmysluplnú robotu.
To môže byť domáca práca, učenie,alebo v horšom prípade zaracha.
Už vedia, že sa udobria sami a rýchlo...chvíľu to samozrejme trvalo, kým na to došli.
Ak sa pochytili o nejakú vec, tak tú som si vzala ja na "uvidime dokedy".Nič tak neutuží súrodencov, ako spoločné "trpenie" za svoje nezhody. Zrazu sú na jednej lodi.
A samozrejme, každý vtedy dostal taký trest, ktorý jemu nebol pochuti...13ročný umyť riad, alebo vypočítať nejaké príklady(napríklad), alebo zaracha ísť von...7 ročný sem tam odpísal z čítanky nejakú tú vetičku...päť ročné muselo upratať kocky, alebo dostali zaracha na TV...skrátka podľa situácie, keď to nebolo dramatické, niekedy mi stačilo aj že sa udobrili.
Samosebou som im vysvetlila, že ani im sa nepáči, keď sa s manželom vadíme, tak ani mne sa nepáči, keď sa vadia, lebo ich všetkých rovnako ľúbim...
A na mobily odporúčam apky na sledovanie činnosti ratolestí na ich mobiloch...dajú sa rôzne nastaviť.
Musím sa priznať, že občas sa ešte pochytia, tak dva krát do týždňa...ale to je trochu aj zdravé a vedia sa aj udobriť...to je dôležité.

Podľa mňa je to normálne že sa hádajú, zasahujes im do sporov? My sme sa zo sestrou začali znášať keď som sa odsťahovala z domu :D dovtedy v puberte sme spoločný program v podstate nemali.