icon

Ako riešiť konflikty medzi súrodencami?

duck19
6. okt 2025

Ahojte uz zaciname by doma trosku zufaly, syn 4r a 4 mesiace dcera 2 apol roka.
A neustale nieco medzi nimi riesime, to by mi az tak nevadilo su to deti, su na seba ziarlive atd, normalka. Ale syn mladsiu dceru niekedy tak zacne bit ze ja sa uz zacinam bat ze jej raz tak ublizi ze skoncime v nemocnici pri najlepsom.
Dnes napr si sla vybrat knihu a on proste zacne do nej trieskat kopat....manzelka ju hned utisi alebo ja. Pytam sa ho preco to urobil, lebo ona nanho predtym kricala, ok dohovorim obom ale nic nepomaha, je mu sa stale snazime dohovorit, zvysit hlas, nikdy sme ho ani neudreli. A aj tak je nasilnicky.
Mate nejaku radu prosim ? Lebo zas neda sa byt pri nich nonstop.
Dakujem, pekny den

sevrin
6. okt 2025

Obaja v sebe vidia tvrdú konkurenciu a takto sa snažia prevýšiť jeden druhého. Treba im len trpezlivo a prísne vysvetľovať, že takto sa to nerobí, časom z toho vyrastú.

javorinska
6. okt 2025

neviem veru, co by som ja robila. zatial taketo riesit nemusi. asi by som pristupila aj k nejakym trestom, akoze nie bitky, ale aby si zapamatali. a vela by som vysvetlovala. dala by som si nejake obdobie, a ak by to dovtedy nepreslo, vyhladala by som psychologicku pomoc. ved nemoze to ist takto do nekonecna.

zuzka565
6. okt 2025

Ja mam doma 2 chlapcov. Jeden má 8 a druhy 4. Mam to isté. Od kedy sa narodil mladší syn. Vysvetľujem, dohovaram... Na čas je kľud až nechápem ako vedia byť k sebe milí. A potom bum hádka, bitka... Čakám už 4 roky kedy z toho vyrastú.

anonym_92ad26
6. okt 2025

casom z toho vyrastu je najhorsia rada - aj ja mam starsieho brata a cely zivot ho zato ako ma v detstve otlkal NEZNASAM a nikdy som si k nemu nevytvorila vztah. ako mozte dovolit starsiemu a silnejsiemu bit mladsie slabsie dieta? aj rodicov doteraz za to vinim ze to dovolovali a tiez iba dohovarali. co z dohovarania ked je slabsie dieta uz zbite a place? ten pocit nespravodilovosti a bezbrannosti ma doteraz prepadne obcas a je mi z toho smutno.
radu ako to riesit bohuzail nemam kedze v tejto situacii ako rodic niesom :( kazdopadne ti chcem povedat nenechaj to tak a ries to... obzvlast ak je mladsie dievca, ktore sa mu silou nikdy nevyrovna (mladsi brat by mu to zachvilu vratil aj s priuckou)

domka222
6. okt 2025
@javorinska

neviem veru, co by som ja robila. zatial taketo riesit nemusi. asi by som pristupila aj k nejakym trestom, akoze nie bitky, ale aby si zapamatali. a vela by som vysvetlovala. dala by som si nejake obdobie, a ak by to dovtedy nepreslo, vyhladala by som psychologicku pomoc. ved nemoze to ist takto do nekonecna.

@javorinska zapamätaj si tento tvoj komentár, keď príde skutočná situácia 🤭

@duck19 mám deti z rozdielom dva roky a teda policat som stále. Tak isto som sa aj ja z bratom lomila. Tiež dúfam, že vekom to prejde 😀

viestta
6. okt 2025
@javorinska

@javorinska ty nemas surodenca? Lebo ja sa pamatam, ze s bratom sme sa hasterili este aj na strednej.
Male deti este nevedia zmysluplne komunikovat o konfliktoch, riesia to skratkovito, niekedy aj bitkou. Nepomoze len rozdelovat, vysvetlovat a znova vysvetlovat az kym nevyrastu a nepochopia. Aj riesit konflikty sa clovek musi naucit.

anonym_1f0119
6. okt 2025
@anonym_92ad26

casom z toho vyrastu je najhorsia rada - aj ja mam starsieho brata a cely zivot ho zato ako ma v detstve otlkal NEZNASAM a nikdy som si k nemu nevytvorila vztah. ako mozte dovolit starsiemu a silnejsiemu bit mladsie slabsie dieta? aj rodicov doteraz za to vinim ze to dovolovali a tiez iba dohovarali. co z dohovarania ked je slabsie dieta uz zbite a place? ten pocit nespravodilovosti a bezbrannosti ma doteraz prepadne obcas a je mi z toho smutno.
radu ako to riesit bohuzail nemam kedze v tejto situacii ako rodic niesom :( kazdopadne ti chcem povedat nenechaj to tak a ries to... obzvlast ak je mladsie dievca, ktore sa mu silou nikdy nevyrovna (mladsi brat by mu to zachvilu vratil aj s priuckou)

@anonym_92ad26 tak isto aj u nas, len s tym rozdielom, ze brat bol mladsi (ale fyzicky silnejsi). Cize este som sa musela o neho starat. A pocuvat "mudrejsi ustupi".

anonym_6bb0c6
6. okt 2025

@duck19 aj my so sestrou sme sa hadali ci bili... Nasi ani nevedia, ze kolko 😅. No jedna na druhu nedáme dopustit. Od jej puberty sme sa uz len hadali, napriek tomu spoločne kamosky, diskoteky.. aj moji sa niekedy pobili..
Skus u starsieho metodu aj vyjadrenia jeho pocitov a skus sa spytat, ze co ho nahnevalo, ale kedz eje maly, pomoct mu vyjadrit, co asi citi. Ale munaj treba razne vysvetlit, ze bitkou sa to neriesim, ze ludia sa nebiju..

anonym_9ff581
6. okt 2025

@duck19 dohovoriť a zvýšiť hlas zjavne nestačí, musí nasledovať trest. Samozrejme, že nie telesný. 4,5 ročný už veľmi dobre vie, ako sa má správať. Verím, že neuprednostňujete dcéru a že ak príde medzi nimi k niečomu, tak nemusí vždy ustúpiť starší, lebo "ona je ešte malá". Nie je a aj ona musí rešpektovať to, že si neubližujeme. Neexistuje, aby do sestry kopal a bil ju! Predpokladám, že je manželka ešte na RD, neviem, ako pracuješ ty, či syn chodí do škôlky, ale v nasledujúcich dňoch sa budete obaja snažiť, aby stále pri nich jeden z vás bol. Stále. Aj keby ste zanedbali domácnosť a mala objednať donášku. Nebudete zasahovať do ich hier, búdete iba pozorovatelia. Pri najmenšom náznaku agresie syna voči dcére, ho vezmete, musí sa jej ospravedlniť a posadíte ho na stoličku na pár minút a vysvetlíte mu, že ubližovať inému sa nesmie a ak to bude robiť, nebude sa hrať. Ak si spojí, že VŽDY po útoku na sestru bude nasledovať trest (ak by sa niekedy nepodarilo mu v tom zabrániť, tak by som mu zobrala obľúbenú hračku na pár dní), tak by to malo ustúpiť. Len treba byť dôslední a neustúpiť. Zároveň mu treba prejavovať dostatok záujmu a lásky. Ak to nepomôže, smer psychológ. Ak chodí do škôlky, tam sa prejavuje ako?

duck19
autor
8. okt 2025

dakujem vsetkym za podnety, verim ze aj s este vacsiou nasou pomocu (mojou a manzelkinou) sa to bude zlepsovat, majte pekny den