Ako riešiť súrodeneckú rivalitu u malých detí?
Ahojte ,
V prvom rade si naozaj vážim každého kto prispeje do diskusie🙏🏻 Mám deti (2 a 5 rokov ) doteraz to bolo fakt ako z rozprávky ale keďže sa začína obdobie vzdoru chcem vás poprosiť možno o rady ,skúsenosti hlavne v tom zmysle spolužitia so súrodencom . Kým bol sám naozaj sme nemali problém ,všetko fungovalo ale teraz sa všetko zmenilo a nerozumiem tomu pretože všetko robíme tak isto o to som zúfalejšia asi .
Samé bitky , strkanie ,búchanie paradoxne mladší staršiemu aj keď nemá to odkiaľ vidieť fakt to nerobí ten starší . Je to normálne ? Tá rivalita medzi nimi? Donekonečna a ešte ďalej vysvetľujeme , učíme aj starší fakt pekne a len potom z ničoho nič príde uhryzne ho tak ,že staršiemu tečie krv . Aký ,,trest,, už zvoliť alebo ako postupovať v takýchto prípadoch ?
Ja viem ,že ide hlavne asi o zaujatie pozornosti a my máme usmerniť ,že takto nie verte robím to .. len sa niekedy citim ako neschopák
Hlavne teraz keď sú obaja doma a človek musí urobiť aj bežne činnosti. A to som si myslela ,že deti v tomto veku už naozaj by mali ostať chvíľu aspoň samé a aspoň snaha o jednoduchú hru ale opak je pravdou . Čo robím zle?
Ak máte aj nejaké knihy , články na túto tému budem vďačná 🙏🏻
Ahoj, ja si myslim ze je to normalne spravanie, hlavne pri chlapcoch. My so sestrou sme o 2 roky a ako deti sme sa tiez vela bili a hadali,mali medzi sebou tu rivalitu. Ale bolo vela aj krasnych momentov. Rady moc nemam osobnu skusenost ako matka zatial nemam ale drzim palce aby ste situaciu zvladli s nadhladom a kludom. Verim ze sa coskoro zahraju a ty si aj porobis/oddychnes.
@anonym_autor úprimne, rob to čo dozerať, videla som to na svojich chalanoch aj na xy ďalších, kde sú 2 chlapci a musí to len prejsť, nič iné nepomôže 🙂. Teraz majú moji 4 a 7 a síce sa občas pohdajú, už sú úžasní partáci, lebo sa vedia dohodnúť normálne
@anonym_autor Ja mam tiez dvoch chlapcov a obcas sa stretnu, ale fyzicke utoky su neakceptovatelne. Za taky pokus ide trest a vysvetlenie. Trest nemyslim bitku, ale osobne sity na mieru dietata lebo kazde je ine.
@anonym_autor Ja mam tiez dvoch chlapcov a obcas sa stretnu, ale fyzicke utoky su neakceptovatelne. Za taky pokus ide trest a vysvetlenie. Trest nemyslim bitku, ale osobne sity na mieru dietata lebo kazde je ine.
@beata_k tak napríklad ak vás môžem poprosiť aký trest takto šitý na mieru by som mohla dať 21 mesačnej ?
Moji majú 3,5 a 2r a sú v sebe od rána snáď odkedy otvoria oči, oboch mám stále doma, som z toho úplne na nervy... Snažím sa s nimi dodržiavať nejaké základné súrodenecké pravidlá o striedaní, požičiavaní, byť spravodlivá, uznať im emócie atď, aj vidím, že sa vlastne majú radi, ale tlčú sa jednoducho stále... Každá ich hra tak končí, starší dáva mladšiemu akoze "nenápadné" kopance, mladší staršieho zase uhryzne keď sa bráni, dokonca aj keď sa pusinkuju a objímajú tak nakoniec si musia streliť autíčkom do hlavy... Ak kričím, nervačím, dávam tresty, ešte sa to nevhodné správanie stupňuje by som povedala... Takže naviac mám momentálne osvedčené nespustiť z nich oči aby sa nestalo nič vážne a sama byť v kľude, čo je väčšinou pre mňa nadľudský výkon...
Moji majú 3,5 a 2r a sú v sebe od rána snáď odkedy otvoria oči, oboch mám stále doma, som z toho úplne na nervy... Snažím sa s nimi dodržiavať nejaké základné súrodenecké pravidlá o striedaní, požičiavaní, byť spravodlivá, uznať im emócie atď, aj vidím, že sa vlastne majú radi, ale tlčú sa jednoducho stále... Každá ich hra tak končí, starší dáva mladšiemu akoze "nenápadné" kopance, mladší staršieho zase uhryzne keď sa bráni, dokonca aj keď sa pusinkuju a objímajú tak nakoniec si musia streliť autíčkom do hlavy... Ak kričím, nervačím, dávam tresty, ešte sa to nevhodné správanie stupňuje by som povedala... Takže naviac mám momentálne osvedčené nespustiť z nich oči aby sa nestalo nič vážne a sama byť v kľude, čo je väčšinou pre mňa nadľudský výkon...
@beky223 ďakujem za úprimný názor vážim si to 🙏🏻 je to veľmi ťažké dnes takto ,,priznať,, napísať aj cez to ,že určite viem ,že ste slušná rodina a robíte všetko tak ako sa má a vedieme ich k správnym hodnotám o to ťažšie to je
Keď si asi cudzí ľudia myslia ,že doma s mužom sa kopeme a hryzieme
Už len vydržať tento vek 🙏🏻🙏🏻🙏🏻 a byť vďačná za to ,že su zdraví
Ale dnes pri instagramoch a všetkých supermatkách ,ktoré raz vo výške očí vysvetlia dieťaťu a ono sa to podarí a všetci serú jednorožcov s dúhou je rarita byť matka ktorej deti sa aj pobijú
Ako ja som zo 4 súrodencov a my sme sa teda bili uff a musím povedat ,že z každého z nás vyrástol skvelý človek a máme rodiny a skvelé vzťahy medzi sebou
Len to čo si musela moja maminka prežiť s nami jej každý jeden deň pripomínam ako som jej veľmi vďačná a vážim si to 🙏🏻 o to viac ako som mamou
Výchova je najťažšia vec
@anonym_autor Napr. oddelit mladsiu na isty cas do inej izby. Take spravanie sa netoleruje a preto bude sama.
@beata_k jasné toto robím aj jej jasne chytím napr.ruku a rázne poviem NIE tu nejaké vysvetľovačky v emócii sú zbytočné potom áno keď to odznie ale koľko krát to človek musí spraviť 1000000000 krát ?
@beata_k jasné toto robím aj jej jasne chytím napr.ruku a rázne poviem NIE tu nejaké vysvetľovačky v emócii sú zbytočné potom áno keď to odznie ale koľko krát to človek musí spraviť 1000000000 krát ?
@anonym_autor my mame to iste mladsia 2r hryzie a bije starsiu 7r. Odporucili mi knihu - surodenci bez rivality. Zatial co som precitala dava zmysel a aj som pochopila preco sa to u nas deje.
Mam 3 deti. Ked mal prostredny 2, kusal vkuse o rok starsiu sestru, robil jej zle, dookola sme vysvetlovali- vyrastol z toho(ano hasteria sa, aj sa pobiju, ale uz je to ine, su partaci neskutocni). Teraz ma najmladsi 2 a schytava jeho utoky prostredny. Vysvetlujeme, vidim, ze je to lepsie. Ja nemam rada ten vek od 2 do cca 3 rokov. Mam aj nejake knihy o vychove nacitane, nieco sa da aplikovat a funguje to, niekedy nemam trpezlivost. Zalezi aj od povahy dietatka. Ale z toho hryzenia a provokovania okolo 2 rokov vyrastie. Nesledujem instagram, ale vidim realne, ze nie vsetko je idealne pri detoch 🙂
U nás začali trenice odkedy mladšia chodí. Má 13 mesiacov a hocikedy chytí staršiu za vlasy a potiahne ju, alebo jej pacne po tvári. Vôbec to neakceptujem, mladšej chytím ručičku a vysvetlím, že sa to nerobí. Mam pocit, že už to nie je také intenzívne, no hranice nastavujeme od útleho veku.
@anonym_autor kebyže mam deti ako moja dcéra, tak by si spolu pekne kreslili srdiečka, ak by boli obaja ako syn, ušla by som žiť do lesa 🤣 Našťastie sú teda rozdielni a hlavne je medzi nimi 9 rokov. Syn má už 4 a prestal hrýzť keď mal skoro 3 a začína aj z neho byť viac menej zlatíčko. Ale teda od roka do 3 moje nervy dostali riadne zabrať. Ani neviem co ti chcem poradiť. Asi len vydržať. 😁
@anonym_autor asi ta nepotesim. Mam dvoch mladaich bratov. Mali sme sa radi ale aj tak sme sa bili asi kym neprisla puberta. Takze do 12-13 r . Potom som pochopili zibidu vazne nasledky, zlomena ruka, sitie hlavy a tak. Tak sme uz stym prestali. Vela trpezlivosti dalsich 10r. Rivalita medzi chlapmi stale bude, ani my sme to nikde nevideli predsa bola botka. Na 90 % provokoval moj najmladai brat /mladsi o 4r/
Ak by sa vám nedarilo vo všich ťažkostiach posunúť môžete skúsiť aj online poradňu, ak by ste potrebovali. Síce je to platené avšak cena je prijateľná. Union poisťovňa dáva aj zľavu. Aktuálne som úplne novou členkou mojra online psychologickej poradne, predtým som viedla aj poradňu psychológie tu na modrom koníku a v oblasti psychológie pracujem už viac ako 10 rokov. Termíny sú dostupné aj vo večerných hodinách. Nezabúdajte, že aj náročná cesta k cieľu môže byť jednoduchšia, keď ju môžete s niekým zdieľať, kto vás nebude súdiť, či situáciu zľahčovať. Pridávam linky:
https://mojra.sk/psychologicka-poradna/psycholo...