icon

Ako riešiť žiarlivosť staršieho dieťaťa?

21021996
5. dec 2023

Boli ste niekto v takej situacii? Nespoznavam starsiehi syna. Doteraz bol celkom ok 2 tyzdne s malym ziarlil ale nie az tak. Vadilo mu len kojenie mladsieho a stale ho chcel capnut po hlave. No dnes sa po mne zacal vesat, revat ako najaty, nemohla som maleho ani len drzat. Starsi doteraz skoro nikdy ani neplakal. Som zufala a chce sa mi plakat z toho alo to dalej s nimi bude. Pritom z 15 hodin sa 14 venujem starsiemu a maly spi v postielke nakojim a opat. Takym tempom budem o chcilu na psychiatrii z nejo

kristinka92
5. dec 2023

@21021996 áno, mame tiež 20 mes rozdiel. prvý tyzden katastrofa, snažila sa babatku aj ublížiť, neustale hádzanie sa o zem a upútavanie pozornosti. fňukanie neustale. trvalo to asi tyzden a pol. take to najhoršie obdobie. bolo to o nervy. potom postupne lepšie až sme v štádiu že už babatko viac menej ignoruje, dokonca sem tam pohladka. držím päste mama 🙂

pribinak
5. dec 2023

Je to normálna reakcia, pochopil že už sa rodičia netočia len okolo neho, ale o pozornosť sa bude musieť deliť s niekym iným

Ešte je maličký, naozaj maličký, potrebuje čas, aby to celé spracoval a bol kľudný
Bábätko nie je pre neho ničím zaujímavé, možno ho aj rusi.
Musí si zvyknúť a to chce čas

21021996
autor
5. dec 2023

@kristinka92 ako dlho vam to trvalo? Mladsi ma 3tyzdne a nemam pocit zlepsenia u starsieho 😫

nevenka
5. dec 2023

@21021996 no neviem, vzdy daco bude. My sme mali 21 mesacny rozdiel a starsi syn bol zlaticko, novorodenec narocny, nespavec, koliky...
No a potom prislo dieta cislo 3 a 4 a tam bol rozdiel 24 mesiacov a brutalne nieco. Este kym bola malinka, tak ako tak, horsie prislo, ked sa zacinala pohybocat v priestore a lozit a brat mu hracky. V kuse do nej strci, buchne ju dacim po hlave, ona sa drzi nabytku, strci jej do rucky a spadne. Alebo starsia 8 rocna ju necha samu na posteli, kde ju vylozi a "zabudne", a to staci, ze odbehnem daco do kupelne. No na prasky som. Toto sme prvy raz nezazili. Mala ma 11 mesiacov a maly bude mat 3 roky.
Takze ostava Ti len dufat, ze postupne si zvykne a bude to lepsie tym, ze zacne viac chapat a bude sa mu dat vysvetlit. Novorodenec vyrastie a bude reagovat, moze mu podavat hracky, Tebe poda plienku, kremik, u nas toto celkom zaberalo. Ked videl, ze "pomaha" a ze ho chvalim. Ale vzdy sa daco vyskytne, no.
Drzim palce, casom to bude snad u Vas lepsie.

elmivelmi
5. dec 2023

@21021996 no menej sa venuj starsiemu.Nech si zvyka,ignoruj to jeho ziarlenie,prejde bo to.Ale ty este si rozcitlicenq volyvom hormonov,je ti to luto ale A 3m uz budes odolnejsia.A taketo ziarlice sceny nebudes tak riesit.

elmivelmi
6. dec 2023

@nevenka ale ta 8r by uz mohla mat rozum,nie?Ako ona by ti uz pomaly aj kocikivat mohla anie byt taka nezodpovedna.

maryetta
6. dec 2023

Uplne normalne.doteraz tu bol len on. 24-hodin len a len on. A zrazu je tu “votrelec” ktory mu berie jeho mamu-tak kusok jednoducho povedane.
Kazde dieta to berie inac. Niektore ozaj babo prijme hned. Niekedy to trva kym to hlavicka spracuje ze to babo uz tu bude s vami. Ze je vasou sucastou. Ze to nie je iba na par dni. Ani ze to nie je hracka ktoru mozes odlozit. Moj prvy sice az tak neziarlil-uz bol vacsi-ale predsa babo na prsniku a s nim som listovala knihy. Hrala pexeso.
Kym babo aspon kusok spalo sme kreslili. Stiskali sa. Nech vie ze proste teraz nie je bokom…

mamatroch
6. dec 2023

@21021996 skus si precitat knihu Surodenci bez rivality, je fakt dobra a pisana strucne a jasne, ziadne dlhe omacky. Je tam vysvetlene velmi dobre z pohladu starsieho dietata, ako to vnima a tiez dobre rady k tomu. Ja som bola sokovana ako az to deti mozu vnimat a ked som si skusila predstavit seba v paralelnej situacii - vykreslena v knihe - tak som si uvedomila, ze ja by som toho "votrelca" asi otravila alebo co. Ozaj mi to pomohlo vela veci pochopit.
My mame tiez 20 mesiacov rozdiel a prvy rok bol fakt strasne narocny a ja tiez na vsetko sama. Mensia nespavec, v noci kazdu hodinu hore este aj ako 8-mesacna, cez den kazde dieta v iny cas spalo... som myslela, ze sa zrutim z toho, vychudla som pri vyske 168 cm na 49 kg... potom ako zacala uz aj mensia spavat 1 spanok denne, sa to zacalo zlepsovat a po roku uz sa spolu aj zabavili a odvtedy uz bolo fajn.
a potom prisiel najmladsi a potom zacala ta "prava" zabava, lebo to je typek, od ktoreho by sa aj Emil z Lönnebergy mal co ucit... To je rodina, nekonecny adrenalin... Aj ked... v poslednej dobe uz prestava robit tie vylomeniny a tusim mi uz aj zacinaju chybat...
Starsie dve maju 13 a 11 rokov a uz na seba neziarlia... vacsinou 😀 ...vyhoda je, ze ked sa hadaju teraz, mozem im jednoducho zavriet dvere na detskej izbe. takze neboj, ono to casom bude lepsie alebo teda aspon ine, menej narocne pre Teba, lebo uz nebudes musiet byt pri kazdom spore zo strachu, ze si ublizia na zdravi. ale tu knihu fakt odporucam.
A este take tie klasicke rady ako vyhradit si pravidelny cas, kedy si so starsim Ty a s mensim tato a plne sa venujes starsiemu (cize ani neriesis nic na mobile a pod, neriesis popritom rozhovor s manzelom). aj pol hodinka denne vie robit zazraky. Idealne ked vies starsiemu vysvetlit, kedy to bude - uz ako sa Ti da, kedy vie byt manzel doma. Napr. Ked sa vyspis alebo ked bude mala rucicka na hodinach na tomto cisle (eventl. si k tomu cislu nalepte nalepku). A nechaj starsie vybrat, ci si chce citat knizku / hrat sa / ist von.
Co sa kojenia tyka, u nas pomahalo, ze som kojila vzdy v tom istom kresle a vedla som mala polozenych niekolko detskych kniziek (obcas obmenit) a vzdy ked som kojila, som starsej citala, to ju zaujalo a tiez mala pocit, ze sa jej venujem. Zapajala som ju do citania otazkami, rozpravala sa s nou a pod.

nevenka
6. dec 2023

@elmivelmi vies co, na nu sa vacsinou mozem spolahnut, ale niekedy proste nedomysli, hlavne ked sa saleju, tak ja to tak beriem, ze je to stale dieta.

enoula
6. dec 2023

Žiarlivosť je uplne normalna, zmenil sa mu cely svet. Moze mat rozne formy, obdobia, striedat.. moze opakovat po mensom.. chce na ruky, lebo ved aj babo je. Babo place, bude aj on. Ostava len vydrzat. Postupne si zvyknete na seba. Ista forma ziarlivosti bude stale

21021996
autor
6. dec 2023

Dakujem vsetkym🙂 musime to zvladnut aj ked si niekedy poplacem. 😊

stanislavicenka
6. dec 2023

@21021996 ved nema ani 2 roky. Co od neho cakas? Pre neho je to najvacsia zmena v jeho zivote. Dietatu trva tak rok, kym skutocne prijme, zvykne si na noveho clena rodiny. Len trpezlivost, a vysvetlovat. Teraz ti to pride tazke, mas aj pravdu, lahke to nebude. Ale nasledne si to budes uzivat

lienka.7
6. dec 2023

@21021996 nechcem ta strašiť, ale tie pravé "hadky" ešte len prídu. Tiez mam 20 mesačný rozdiel, 2 baby ale. Mladsia mala teraz 2 roky. Doteraz žiadny problém som nemala, a teraz? Ťahajú sa za vlasy, berú si hračky, každá si presadzuje to svoje... raz reve jedna, potom zase druha ze jej to ta vzala🤦‍♀️ mladsia starsiu kuse, ta ju zase na oplátku odsoti, plesne jej.... tiež som z nich na prášky 🙈

21021996
autor
7. dec 2023

@stanislavicenka ja ho chapem, ale hormony nepustia. A zas nie vsetky deti su take. Vidim v okoli aj deti co su v poho s novym babom hned pusinky atd co ja zatial nemozem nechat msleho bez dozoru na sekundu

stanislavicenka
7. dec 2023

@21021996 dolezite je to hlavne to, ze to prijmes. Nic viac to neporadim. Kazdy z nas je iny. Mam 2 deti, a kazde je ine a stale je to v poriadku.
Neobzeraj sa po inych ludoch, neporovnavaj