Ako zvládnuť druhé dieťa s malým vekovým rozdielom?
Ahojte skor je to taka otázka. Ako ste zvládli 2 deti ak je medzi nimi napríklad 2-3 roky rozdiel? Lebo druhe by sme aj chceli, ale odrádza ma to, ze na to prvé uz nebudem mat toľko času a to mi pride tak ľúto potom.. ako ste to zvládli napr. Ak má syn 17m a bol by medzi nimi rok 2 rozdiel?
@anonym_autor mam rozdiel medzi detmi presne 3 roky. Tento rozostup je podla mna celkom zvladnutelny…zatial 😅. Starsie dieta je uz kognitivne ako tak dostupne, je vo faze, ked chce vsetko robit samo, nemusim ho nosit, krmit,kojit, prebalovat. V noci uz spi relativne dobre a cez den je doobeda v skolke. Skor si to neviem predstavit, ja osobne by som to nechcela s mensim rozdielom.
@anonym_autor Mam rozdiel 3 roky a uz by som to neurobila. Skolkar a novorodenec je zla kombinacia.
keď musíš tak musíš. máme tri deti do 4 rokov
bratranec s manželkou 4 deti do 5 rokov.
prežili sme oni a aj my.
Mám rozdiel 2 roky, tak som to chcela a za mňa super. Nemenila by som. Starsia so všetkým pomáhala, rozumeli si, ak by som vrátila čas, rozhodla by som sa rovnako.
Mam tri deti (Ch/D/Ch)...medzi prvym a druhym je rozdiel 2r a 1m, medzi druhym a tretim 19mesiacov. Tie dva roky su ideal, 19m bola uz makacka, co ti poviem...ale prezila som to - aj deti, lebo uz maju 13/coskoro 15 a coskoro 17.
Dva roky su tak idealne minimum podla mna, to uz mas starsie odplienkovane (aj dceru som mala - ale ona bola extra sikovna), samostatne co sa jedenia a obliekania ako tak tyka, uz sa aj troska zahra (moj dvojrocny najstarsi syn aj pekne rozpraval, chceli mi ho vziat uz aj do skolky).
Ale - toto vsetko ohladom toho veku co pisem plati jedine ak su deti zdrave, bez nejakych diagnoz a podobne. Mam to stastie ze take deti mam, lebo predstava nejakych -lexii a podobne by nebolo to prave orechove a potom ten vekovy rozdiel neprichadza do uvahy.
Ja to neradim nikomu, dobrovoľne a ak máš možnosť si vybrať tak vekový rozdiel aspon 4roky za mna. Padam na hubu popravde
Menší rozdiel je fajn vo veku 5+ a potom už navždy. Takže ked zvládneš prvych pár rokov, máš dve podobne staré deti, nemusíš riesit rozne programy pre nich atd.
Tvoj dovod nie je dobrý - je dolezite stále sa netočit okolo dieťata, nevenovat sa mu na 100 %. Je dolezite, aby sa dieta vedelo zabavit aj samé, aby sa stále necítilo ako stredobod vesmíru, aby vedelo počkat, podelit sa, atd...
@anonym_autor mam 20 mesiacov a v pohode. Závisí to od iných faktorov, ako od veku dieťaťa.
Mam rozdiel 17 mesiacov a dá sa to. Všetci majú predstavu, že je to niečo príšerné. Prvé mesiace je to náročné, treba si nájsť systém alebo nájsť nejakú pomoc/pripadne muž na materskú či nejaké voľno. No Časom je to super. Ja som s deťmi sama doma, mladšia má už takmer rok a pol, staršia má tri a nemenila by som. Sú partacky, hrajú sa, bláznia sa, majú spoločné aktivity. Za mňa nie veľký vekový rozdiel. Novorodenec a večne chorý škôlkar alebo školák s povinnosťami a krúžkami tiež nie je výhra. Ladiť režim bábätku a pritom robiť rozvozy do škôlky, školy, na krúžky, učiť sa s dieťaťom atď je rovnako náročné. V rodine máme deti všetkých vekových kategórii a žiadny vekový rozdiel nie je ideálny. Závisí skôr od toho, čo zvládneš ty a akú máš pomoc. Ak ti vie muž pomôcť so starším, tak je jedno, kedy máš druhé. Za mňa je malý vekový rozdiel fajn ak v tom, že naraz chodia do škôlky, školy, majú podobné záujmy, aj kamošov. Na začiatku je to ťažké, potom to začne byť fajn.
Ja som to zvladla a zvladam dokonca 2x. Medzi prvymi dvoma detmi rozdiel 21 mesiacov a medzi druhymi dvoma 2 roky a stale zijem. Mensi uz si teda neviem predstavit, nezazila som, ale keby sa mi take daco stalo, tak yo tiez prezijem. Preco by nie?
@anonym_autor ja mám rozdiel medzi deťmi (väčší) 5,5 roka a to bola pohoda. Áno, ich záujmy sa rozchádzajú, ale…
Keď si spomeniem na všetky moje kamarátky, ktoré maju a mali dieta s malým rozdielom, tak to mali naozaj ťažké.
Samozrejme, že teraz po rokoch už hovoria, že je to ok a aki sú deti partaci, ale ja si teda dobre pamätám aj tie časy zúfalstva a aké boli zničené, keď mali 2 malé deti. Fakt mi ich bolo luto.
Ja by som dobrovoľne do menšieho rozdielu ( do 2 rokov) nešla ani náhodou. Pre mňa to bolo strašne už len vidieť u druhých žien.
@anonym_autor ja mam rozdiel 2.4 roka medzi starším dieťaťom a dvojičkami. Neodporúčam.
s pevnymi nervami 🙂
keď musíš tak musíš. máme tri deti do 4 rokov
bratranec s manželkou 4 deti do 5 rokov.
prežili sme oni a aj my.
@anonym_22c66f pridávam sa...5 deti do 7 rokov....zijem
@anonym_autor mam medzi detmi rozdiel 17 mesiacov.a ako som to zvladla? Musela som
2 -3 roky nie je malý rozdiel. Okolo mňa je asi najbežnejší. Začiatky sú ťažšie, prvé mesiace, zladiť spánky.... Neskôr paradoxne asi pomohlo, že boli obe deti so mnou doma. Možno preto sú na seba úplne zvyknuté, zohraté. Aj sa pohádajú, aj pobijú, ale super sa zahrajú a sú parťáčky, majú sa veľmi rady.
@anonym_autor veľmi záleží od situácie, akú máte doma, či ma kto pomôcť, ake je prvé dieťa a aké bude druhé..ja mám doma 2,5 ročnú a teraz 1 mes..vedela som, že to bude tazke, ale je to masaker..myslela som, že prva bola narocna, ale teda toto druhé dáva zabrat..veľa place a stále je na rukach a hodiny a hodiny uspavam a keď položím do postieľky tak spi 5/20/30
min a raz za den dlhsi spanok, ale nikdy neviem ktory to bude😀manzel je nastastie na materskej so staršou a len vďaka tomu to zvládame, lebo ja by som sa staršej nemala kedy venovať, len keď ma vystrieda manzel v nosení a uspavani mladšej, tak sa mozem venovať staršej..starsia keď ma vidí kojiť, tak chce sedieť na mne, najlepšie rovno cez babatko 🙈alebo ju začne pusinkovat alebo jej otáčať hlavu a tak sa nevie s kludom kojiť.. na sekundu nemôžeme nechať staršiu pri malej bez dozoru, lebo by jej niečo nechtiac mohla urobit..keď si mala jedno dieťa a spalo ti, tak si si mohla oddýchnuť a pospat, ale ja sa musím vtedy venovať staršej, lebo žiarli a výslovne si ma pýta .. varit nemam čas, že skoro vôbec🤷♀️takze veľmi záleží, aké budeš mat druhé dieťa..ak take, čo zaspi, kde ho polozis a nebude mat koliky a place, tak to bude pohoda..ale za mna je to zahul 🤪ale mesiac som už prežila..nemáme v okoli starých rodicov, takze sme na to najmä ja s manzelom..ak máš tuto pomoc, tak to by mohlo byt viac v pohode
@anonym_autor ťažko 😀 mam.rozdiel 16 mesiacov🤣 ale nie žartujem. Je to ťažké, občas sranda občas nervy ale nemenila by som😀
@anonym_autor ja mam rozdiel 2r8m a popravde som si to predstavovala horšie. Ani neviem ako to ubehlo. Ale myslim, že to závisí od vela faktorov. Moja prvá bola na svoj vek velmi vyspelá aj rečovo/zručnostami/trpezlivostou aj sociálne. Malý zasa bol to bábätko ako z knižky, spokojnučké, spinkal dobre. 5 mesiacov som ich mala doma all day, potom už škôlka a to som teda pomoc nemala, manžel bol doma po pôrode tri dni, potom víkend 🤣 a už som si to potom riešila sama. Ale zvládneš, na všetko si nájdeš systém..
@anonym_autor skvely rozdiel medzi surodencami, co sa veku tyka. Moji maju.medzi sebou 2,5 roka rozdiel, starsie diveca, syn je mladsi.
A skvele si rozumeju, syn je skvely brst pre sestru, ochranuje ju. Vlastne si rozumeju pre jeho uzasnu bezprostrednu a pristelsku povahu. Stale sa spolu hraju, spolu vymyslaju.
Prvy rok bol najnarocnejsi, kedze nespali obaja.
Drzim ti palce. Zalezi, ako sa nastavis.

@anonym_autor ja mam rozdiel 2 roky, tak som to planovala a tak to bolo super, nemenila by som. Prvy pol rok bolo mladsie spinkave babatko, takze bolo na starsieho dost casu. Potom uz zacali pomaly spolu fungovat ako partaci… mladsie dieta sa vela veci uci od starsieho alebo spolu s nim. Problem po roku bol poobedny spanok, co sa vyriesilo tym, ze starsie dieta islo do skolky.