Ako zvládnuť dve deti bez rodinnej pomoci?
Ahojte mamicky 😊 chcela by som Vam poprosit ( ak sa tu niekto najde ) zozdielat svoj pribeh vychovy dvoch-troch deticiek s rocnym rozdielom bez pomoci rodiny. Velmi tuzime s manzelom po druhom babatku, dcerka ma teraz 8 mesiacov, avsak sa trosku bojim ze to bude narocne, kedze rodina nam nevie pomoc. Menzel je vacsinu casu v praci, vidime sa 1x do tyzdna a ja si dcerku uzivam, ale su dni kedy potrebujem ist k lekarke, alebo nieco vybavit, alebo sa necitim dobre a vtedy by na pomocna ruka zisla. Kvazi som na dcerku sama 24/7, len naozaj v urgetnych pripadoch volame svokru, inac to nie je mozne. Tak sa mozno trosku motivovat Vami, alebo radsej teda este s druhym pockat 😀 dakujem vam
@karin_94 ano, s druhym pockaj.
radšej počkaj... my máme 3 deti do 4 rokov, ale bez pomoci mm a mamy by som to dosť ťažko zvládala... u mojich rodičov sme bývali, takže stačilo že deti viac plakali a mama bola hneď pri de´toch...
Pre mna bol skok z 1 na 2 deti (2r rozdiel) dost obrovsky skok. Aj vztahom to az po druhom zamavalo, lebo uz psychicky nevladzeme a to muz je pracovne velmi flexibilny. Deti su nonstop v pohybe, nerozmysla ani jeden ani druhy, striehnut musim 100% casu, aby spolu nieco nevyparatili a popritom stihat veci doma, upratat navarit. Ani take, ze si upracem pocas spanku nehrozi, lebo sa im spanky takmer neprelinaju. Ale kazdy rodic ma ine hranice a kazde dieta je takisto ine. Ja mam dost z dvoch deti, ina zvladne aj 5 s prstom v nose.
@karin_94 mam 3 deti, 5 rocnu, 18mesacnu a 4 mesacneho syna.a keby nemal muz od zaciatku home office a mama mi nechodila pomahat,tak by sme sa asi zblaznili doma.ist len tak na ihrisko sama s detmi nehrozi,syn v kociku nevydrzi pokial sa nehybe,a prostredna je šidlo skrizene s certom a je vsade..o uspavani ani nehovorim,budia sa navzajom..uprimne,sme vycerpani,nemame na nic cas a bez pomoci by sme to nedali..ja radim urcite pockat..
Ver mi ze to nechces, hlavne ked si na dieta sama.
Mam 2r a 11m, rozdiel 15 mesiacov. Na odstrel. A to muz robi z domu
Teraz maju obdobie ze sa na minuty presne striedaju v spanku…neskutocne som unavena, frustrovana z nedostatku vlastneho casu, uz sa to zacina odrazat na nasom vztahu s muzom.
Ale ja verim, ze ked budu vacsi to bude super, len to proste teraz prezit.
@hederamonstera teba som si všimla pred rokmi, keď ste sa ešte len snažili o dieťa a nešlo to. Vtedy si tak pekne písala, že keď nebude, ste veľmi šťastní aj bez dieťaťa 😉 Môj nemal ešte ani 3 keď pozerám, že ty máš už druhého. Akože klobúk dole žena. Ja ťa v podstate obdivujem, že si sa na ďalšie tak skoro dala. Je to určite ťažké nemať žiaden čas pre seba. Niekedy by som aj menila, mať 2 deti. Len u nás to nejde samo. A už sa mi ani nechce sebecky vzdávať toho času pre mňa. Drž sa.
@callisia no sranda, ze si takto pamatas 🙂
ano bolo to super, este aj pri prvom ale teraz pri druhom to uz zacina byt horsie, kedze ja som neustale podrazdena a tak trochu mu zavidim, ze on si stale moze robit co chce. Ale ja viem, ze to ustojime, staviame na pevnych zakladoch, len to musime prezit. Ale popravde by som nemenila, vzdy som chcela dve a je dobre ze takto skoro. Lebo ako pises aj ty, neskor by sa mi uz do toho urcite nechcelo ist. Je to take, ze vsetky moznosti maju milion plusov a milion minusov.
Drzim palce nech sa vam zadari, ak po druhom tuzite❤️
@hederamonstera bude to lepsie trochu casom, ja uprimne za seba hovorim ze nenavidim obdobie kym dieta nechodi,neje to co my a nic nechape 😀 Ale fakt syn ma zachvilu 2 a starsi v lete 4 a uz sa hrabeme trochu z tejto divociny, ale never again. 3 deti by som v zivote nedala, ja som taka prestimulovana, unavena, prehraná za tieto roky ze navrat do prace vyzeram z balkona kazdy den 😅😂😅🙌🏻🙌🏻🙌🏻 je to urcite preto ze sme ich mali tak rychlo za sebou a ono sa to nahromadilo.
@amelia89 joj uplne ta chapem, aj ja uz sa tesim do prace😂 ale zaroven ma desi predstava, ze nebudem pri nich. A to verim, ze to bude lepsie. Moj 2rocak je uz super, a presne ako vravis, neviem sa dockat, kedy moj 11m zacne chodit, teda este prezit to obdobie samovrazd pri chodeni a utekani…asi ano, je toho vela naraz, ale nic ine ako dat to nam neostava. Drzim palce😂 inak ako ste spavali ked mal starsi cca 2 roky? Myslim v noci…vsetci spolu?
@hederamonstera no jasné, nick svojej obľúbenej izbovky si človek ľahko zapamätá 😅
Tak podľa mňa o rok, keď už budú mať 2 a 3 to bude zas o niečom inom. A keď 3 ročný pôjde do škôlky, zas to budeš mať o niečo lepšie. Ja mám síce len jedného, ale ako som nazad v robote, zrazu mám kopec voľného času. Aj keď teda polku z neho sme kvôli škôlkárskym chorobám spolu doma. Ale už to není taký nápor na psychiku ako keď sme boli spolu celé dni. S návratom do roboty to je všetko už akési pohodovejšie.
Ak si sama, rozhodne by som do toho nešla. Mám rozdiel 16 mesiacov - staršia má momentálne 20 mesiacov, druhá 4 mesiace a ak by manžel nebol doma, neviem si to predstaviť. Už len ísť von je asi o 100x komplikovanejšie, keď beriem obe ako keď som mala len jedno dieťa. Ak by som muža videla 1x týždenne, druhé dieťa by som mala neskôr.
@hederamonstera vies co, ked som bola tehotna a starsi mal 18 mesiacov sme ho vyrichtovali do vlastnej izby 😅 takze on tam,mali sme tam pestunku takze ak sa zobudil hned sme tam sli. Som rada ze sme to tak urobili,mladsi naozaj prvy rok preplakal tak bolo by to narocnejsie.
Aj ja drzim palce a mas pravdu ze chcem ist do roboty ale zaroven ten pocit ze uz nemozem byt pre nich 24/7 je hrozny,ach toto schizofrenne materstvo 😂💕
Ahoj, mám 2r rozdiel medzi prvými dvomi a prvý rok bol najnáročnejší, potom to bolo lepšie v Tom, že sa vedeli zahrať i sami a potrebovali má niekedy menej...to samozrejme neznamená, že "občas" nepotrebujú i tu plnú pozornosť, i každý zvlášť .... Mne napr veľmi uľahčilo život tandemový dojčenie, tým som vedela ich aj naraz uspať...
O niečo väčší rozdiel má výhody, ale i nevýhody - staršie dieťa si viac uvedomuje "votrelca" a žiarli, hoci nevedome....
Ja by som poradila nájsť si nejakú pomoc, či už nejakú susedku s deťmi v podobnom veku, kedy si viete vzájomne vypomáhať/postrážiť a deti sa zahrajú.... Alebo nejakú dôchodkyňu, kt by ocenila spoločnosť iných ľudí, že môže k vám prísť "na kávu" a niekedy vieš s ňou chvíľku i detičky nechať (alebo aspoň jedno z nich, hoci pri zapnutej rozprávke). Rozprávky, mobil atď vedia tiež výnimočné chvíľku "postrážiť" dieťa, ale je to veľmi tenký ľad, aby to nespravili medvediu službu, čiže odporúčam naozaj ako poslednú možnosť...
Ja mam medzi detmi 3roky rozdiel.
Najstarsi bude mat 10. Dcerka 7. Syncek 4 a mam doma 3-mesacne.
Sme viac menej sami. Rodicia aj svokrovci 300km od nas. Niekedy ich vezme susedka k sebe alebo na prechadzku. Na zahradku a podobne.
Manzel max ked ku lekarom treba tak ide. Rano ich berie do skoly. Mensi vekovy rozdiel by som nechcela. To by som sama nedala.
@karin_94 odporúčam počkať, my máme rozdiel 20 m a muž je každy deň doma po 16, mama býva 300 km od nás a keď príde na týždeň otváram 🍾 😃 a konečne si v kľude upratujem,čo som zameškala (napríklad teraz to boli okná+žalúzie)
Medzi mojimi deťmi je rozdiel 13 mesiacov a je to úplne v pohode. Hrajú sa spolu ľúbia sa. Stačí si len zosuladit režim a ide a tiež som na nich väčšinu dna sama
@karin_94 Ja mam dve deti. Rozdiel skoro 5 rokov. Mne to takto vyhovuje keďže sme s manželom na ne skoro sami. Sem tam pomôžu starí rodičia. Nám takýto rozdiel vyhovuje.
Netreba odhovárať, keď túžia po druhé dieťa.... Je to úplne individuálne, niekto zvládne v pohode aj 3 deti, niekto ani jedno

Ja mam medzi detmi rozdiel 20 mesiacov, sme na ne sami s manzelom ale manzel mal prvy rok home office a zapajal sa do vsetkeho, aj napriek tomu to bolo a obcas este stale je extremne narocne. Az teraz si to zacinam uzivat a citim ze mam viac casu aj na seba.
Nazaciatku bolo pre mna narocne ist aj na ihrisko kedze babatko v kociku preplakalo takze len v nosici ale mladsi sa chcel smykat a hrat v piesku a to sa s nosicom tiez nerobi najlepsie.
Prve dieta som prevozila v kociku,pocuvala hudbu, ked mas ale druhe dieta tak sa musis prisposobovat aj jemu. Navyse som mala deti dost narocne takze pre mna to bolo naozaj nedobre obdobie,teraz bude mat mladsi 2 roky a uz zase dycham… to je moja skusenost ale kedze viem co to znamena nemat na blizku ziadnu rodinu ktora by aspon ked ides k dr, do banky alebo kamkolvek nachvilu postrazila/navarila/len navstivila tak az tak by som sa do druheho neponahlala.