Ako zvládnuť dve deti s 20-mesačným vekovým rozdielom?
Ahojte. Mám jedného syna, ktorý má momentálne 19 mesiacov. Syn bol plánovaný. Vždy sme s mužom chceli mať dve deti, nakoľko dookola v našej rodine nie je nik, kto by mohol mať deti (všetci sú buď v zahraničí alebo majú už deti vyrastené) a nechceli sme pre syna aby bol "sám". Kvôli mojej práci, ktorú tu nechcem rozoberať sme sa s mužom dohodli, že o súrodenca sa začneme snažiť cca, keď bude mať malý rok. Tak aj bolo a ja som otehotnela veľmi rýchlo. Momentálne som v 35. týždni tehotenstva a mňa začína prepadať neskutočný strach na to ako celú situáciu zvládnem s dvomi malými deťmi. Dohodla som sa s mužom, že so mnou ostane chvíľu na materskej, hlavne kvôli tomu, aby sa venoval synovi, keď sa malá narodí a ja netuším v akom stave či už fyzickom (telo po pôrode) alebo psychyckom (zmena hormónov, kojenie) budem. Mám však aj mierne obavy ako to s mužom zvládneme, keďže on na syna vôbec nemá takú trpezlivosť ako ja a veľmi často po ňom kričí. Syn má momentálne prvé obdobie vzdoru, skúša nové veci a samozrejme najradšej by všetko robil sám plus učí sa rozprávať (čiže momentálne je aj problém so spaním a má regresiu) a idú mu zadné stoličky... Jednoducho nie je to práve najľahšie obdobie. Čím bližšie som pôrodu, tým viac ma začína prepadať pocit viny, že na syna nebudem mať toľko času a že sme mali ešte počkať... Veľmi sa bojím ako to budeme zvládať. Prosím vás mamičky čo máte deti s takýmto malým rozdielom, je to naozaj také strašné? Ako sa pripraviť na prvé mesiace? Čo čakať? Máte nejaké rady? Naozaj ma prepadajú strašné výčirky a aj strach, že ako to všetko vlastne zvládneme...
Pozri, kazdy to zvlada inak. To je taka otazka ... Ja mam dve male deticky s rozdielom 1 rok. A vobec som sa nebala ze to nezvladneme, a to sme na to sami dvaja, ziadne babky tetky pomoc. Manzel siel po 2tyzdnovej otcovskej dovolenke do prace kazdy den, takze som ostala sama s novorodencom a rocnym. A zvladame, tak ako dalsie tisicky inych rodin ci matiek co ma podobne vekove rozdiely... A uz vobec by som sa tym nestresovala pred porodom, Tvoje strachy vobec nemusia byt realne. Ale tak ja nie som "stresovaci" typ. A tiez som bola fit na druhy den po porode, plne samoobsluzna a schopna...
Takze, za prve sa ukludni.
A co sa tyka praktickych rad, ktore mne pomohli...
Nuz tak pre mna bolo uplne najdolezitejsia vec c.1 to, ze som si povedala a naozaj som sa zzila s tym, ze realne mozno cely den co som s detmi sama doma, neurobim nic ine. Proste som sa zmierila s tym, ze nenavarim, neupracem, praca nic, konicky zatial nic, ze fakt boli dni kedy som realne nerobila ine len prebalovala krmila uspavala a hrala sa... Na striedacku alebo aj naraz. Ze vela veci robim jednou rukou, lebo v druhej je babatko, ci uz sa chce prave nosit a nespi, alebo aktualne sa dojci popri inych veciach 🙃
A c.2, pre mna najhorsie bolo varenie/strava a to najma obedy... Jednoducho nakupy som sice objednala, ale som nemala sancu riesit varenie, takze vela som fungovala na veciach z mrazaku, aj polotovary, alebo donaska. Proste nieco zjest musim 😁 a na ten najhorsi cas prvych tyzdnov to staci.
A co sa tyka manzela, ten moj ma tiez menej trpezlivosti ale pri druhom sa zapojil ovela viac takze super. Ale tiez jedina vec co som mu prizvukovala a co u nas fungovala, ze aby si uvedomil ze ked sa proste venuje dietatu alebo ma ho riesit a ma ho na starosti, ze nech kasle na hocico ine, vsetko pocka, a nech sa venuje len malemu. Lebo muz ma pocit ze este nutne musi spravit v dome ci na zahrade to, pripadne aj popri malom, no ale jemu to uz vobec nejde tak ako tej zene, co je zvyknuta vsetko popri dietati robit 😃 a vtedy stupa chlapska nervozita. Cize mne pomohlo muzovi toto pripominat a vsetko bolo vo vacsom klude.
Drzim palce, nech si v pokoji najdete dobry system v rodine a nech vsetko pekne zvladnete.
aj my máme deti s takýmto malým rozdielom. 18 m
len my deti nemáme len dve ale omnoho viac. áno je to zaberák - najmä ak sú deti nespavci ako naše. určite prídu aj ťažšie chvíľky, ale musíš všetko zvládnuť.
Mam rozdiel 16 mesiacov a zvládli sme. Druha už má 15 mesiacov, staršia bude mať v zime 3 roky. Muž nebol na materskej ani otcovskej. Zvládli sme za pomoci okolia. Žiadny vekový rozdiel nie je ideálny, všetko závisí len od toho, aké tie deti sú a ako sa vy dvaja nastavíte. Ja osobne malý vekový rozdiel neľutujem. Nemám pocit, že niekoho zanedbávam. Vďaka malému rozdielu robíme kopec spoločných aktivít a veľmi mi pomohol surodenecký kočík. Obe som naložila do kočíka a išli sme na prechádzky, ihrisko, krúžky… Keby si mala pocit, že to nedávaš, staršieho môžeš dať v 2 rokoch do škôlky. Nikde nie je napísané, že musí byť s tebou doma do 3 rokov. To je hrozný prežitok. V zahraničí sú bežne 2ročné deti a mladšie v škôlkach a nikto to nerieši.
@anonym_autor mam za sebou prveho polroka s takymto vekovym rozdielom a je to najkrajsie obdobie v mojim zivote. Tiez som sa obavala tie posledne cca 2 mesiace co bude lebo starsie dieta dostavalo “svoj rozum”. Ale vsetko to tak nejako do seba pekne zapadlo. Starsie dieta je odplienkovane, naucilo sa same obliekat, najest. Vsetky spankove regresie skoncili. To coho som sa najviac obavala prve mesiace to sa nenaplnilo. Po 2 roku dieta nabera take vedomosti a tal sa mu vyvija mozog, uz vela veci vysvetlim a vela veci konecne aj pochopi;) Ale hej ten cas ze treba zrazu delit medzi dve deti to ma niektore dni zamrzi ze chvilu jedno dieta, chvilu druhe dieta, chvilu domacnost navarit atd. Ale to sa zas vsetko upravi ze raz si budeme citat spolu, budu so mnou varit v kuchyni, budu sa spolu hrat.
A doplnim ze v podstate som na vsetko sama ale obidve deti mam dokonalych spacov, asi nie je nad to ked je mama oddychnuta a ked sa detom nachvilu kryje aspon jeden spanok.
Ja mám rozdiel 11 mesiacov medzi synmi a nebolo to také hrozné. Teraz som tomu aj rada, že boli obidvaja takto "naraz". Treba si nájsť v tom systém.. samozrejme sú dni kedy to bolo náročnejšie ale zvládli sme a určite to zvládneš aj ty 👍🏻
@anonym_autor jedna slecna od nas. Medzi prvym a druhym dietatom je rozdiel jeden rok a 4 mesiace a medzi druhym a tretim 11 mesiacov. Takze isto to zvladnes

prosim ta xy rodin ma deti s 1,5-2r rozdielom nie je to nic strasne. prezijete aj vy vobec sa nemusis obavat. ja som mala deti po roku najhektickejsie obdobie bolo prve tyzdne po porode kym som si spravila rezim a potom az v roku ked mladsie zacalo chodit kym sa naucilo stabilne tak som len striehla aby jej starsie neublizilo nechtiac. neboj vsetko dobre dopadne. ano urcite budu chvile kedy toho budes mat po krk a plne zuby ale casom sa to bude zlepsovat. drzim palceky