icon

Môj 12-ročný nevlastný brat neustále klame a zvláštne sa správa

18. okt 2025

Ahojte. Moj nevlastny brat ma 12rokov. V poslednej dobe sa zacal zvlastne spravat. Neustale klame, vymysla si aj ked ho vsetci odhalia. Klame aj v banalnych veciach. Mam pocit, ze klame vo vsetkom. Nikdy nema vraj ulohy, ale vzdy pride s poznamkou. Zacal byt drzy a dovolovat si.
Som od neho starsia o 18rokov, niekedy pride na navstevu, pohrat sa s mojou dcerkou. Vcera bol u nas, velmi chcel jogurt aky som doma nemala a pilil mi s tym usi, tak som mu dala peniaze, aby si ho siel kupit. Vratil sa vsak bez penazi s tym, ze vraj bol obchod zatvoreny. Vraj spadol a boli ho ruka. Pravdepodobne ani nespadol a aj v tom klamal.
Jogurt skryl do bundy a trcal mu z vrecka. Ja som ho nasla a pytala sa ho preco klame. Vraj neklame🤷🏻‍♀️ Takych a podobnych situacii je xyz, kedy klame. Neviem, ci uputava pozornost, ci je to nejaky zaciatok puberty, alebo o co mu ide. S mamou nekomunikujeme, to by bolo na dlhu temu. V skratke, vydala sa mala s muzom syna, nedavno sa rozviedla a uz ma aj dalsieho priatela. Mozno je to na neho vela zmien? Uputava pozornost? Moja matka je sebec, neriesi ci ma jej syn problemy, je zahladena do seba, svojich planov. Co myslite? Je to vekom, pubertou,nezaujmom zo strany matky, ci zmenami? Pomohol by psycholog?
Dakujem

Strana
z2
anonym_0a017f
18. okt 2025

Možno bratovi chýba láska a skutočný záujem oňho.

0silvia0
18. okt 2025

@anonym_autor asi tieto krycie mechanizmy pouziva u matky a skusa to aj na teba. Asi sa mu to osvedcilo, mozno odpozoroval od matky a tak si to osvojil.

pribinak
18. okt 2025

Myslím, že si pyta pozornosť a nie je to klamanie ako take

anonym_5a842e
18. okt 2025

@anonym_autor od 18 rokov sa to už volá porucha osobnosti. Klamanie vo všetkom a aj v banalitach je podľa mňa psychicky problém, možno aj z rodinného prostredia. S ním si ešte užijete, toto nemôže dobre skončiť.

anonym_f7f0c9
18. okt 2025
@anonym_5a842e

@anonym_autor od 18 rokov sa to už volá porucha osobnosti. Klamanie vo všetkom a aj v banalitach je podľa mňa psychicky problém, možno aj z rodinného prostredia. S ním si ešte užijete, toto nemôže dobre skončiť.

@anonym_5a842e tiež sa prikláňam k tomuto názoru . Toto už nie je pytanie pozornosti z nelasky alebo tak. Treba proste nech to zhodnotí doktor a najlepšie psychiater a čím skôr. My nemôžme fakt tušiť čo mu je ale z popisu by som šla minimálne teda psychológ. Možno som tu napísala moc hr že psychiater ale za mňa je psychológ proste kamoš na pokec a nie lekár ( a to som psychológiu študovala pár rokov ). Držím palce

reela
18. okt 2025

Myslim, ze ked sa to nezmeni, tak je na mieste aj odstrihnut brata

biba_18
18. okt 2025

@anonym_0a017f nie možno ale určite… a že sa veci okolo neho neriešia je zjavné…

biba_18
18. okt 2025

@reela jasne, hodiť dieťa do sračiek je také dospelé…

anonym_5a842e
18. okt 2025

@anonym_autor určite je lepšie ísť za psychológom ako čakať, čo z toho bude. Mala by tam ísť jeho matka, alebo otec a popísať situáciu pravdivo a potom by mal aj psychológ zhodnotiť individuálna a dieťaťom . Tu už dohovor, alebo trest na dieťa neplatí, toto je hlbší psycho problém. Uvidíte, ako psychológ to zhodnotí. Do budúcna by sa mohlo jednať aj o poruchu osobnosti ( hraničná, narcistická, niečo emočne nestabilné aj psychopatia, bohužiaľ sa prejavuje klamaním a nedostatkom empatie, možno je to len nejaký posttraumaticky syndróm.

autor
18. okt 2025

Dakujem, len bohuzial ona sa velmi nezaujima o jeho emocie, pocity, prezivanie, ani tieto signaly, co vysiela ju nezaujimaju. Napisem to hnusne, ale ona je typ cloveka, ze mu da najest a vybavene.
Ja sa s nim snazim normalne komunikovat aj sa pytam, preco to robi, ale on vzdy az vrieska, ze mu vsetci robime zle a on neklame. Pritom sa mu venujeme aj s manzelom, aj keby sme nemuseli. Neviem, skusim jej napisat, ze sa zvlastne sprava, aby porozmyslala nad psychologom, ale viem hned ako to dopadne, aj poznam jej odpovede, ktore budu utocne, zlahcujuce alebo vysmesne.

anonym_e9bf6b
18. okt 2025

@anonym_autor skús to poriešiť čím skôr. Ja som robila toto iste ako dieťa a u mňa z toho boli psychické problémy

pribinak
18. okt 2025
@reela

Myslim, ze ked sa to nezmeni, tak je na mieste aj odstrihnut brata

@reela to mu určite pomôže 🤦🏻‍♀️ foter bohvie kde, mater už sexuje s ďalším chlapom a ešte sa na neho vykašle aj sestra
Určite mu to pomôže. Fakt

Čo tak ubezpečiť jo, že ona ho má rada, ak niečo potrebuje riediť, môže jej povedať, vytvorit mu bezpečný priestor
Je to 12 ročný chlapec

0silvia0
18. okt 2025
@anonym_autor

Dakujem, len bohuzial ona sa velmi nezaujima o jeho emocie, pocity, prezivanie, ani tieto signaly, co vysiela ju nezaujimaju. Napisem to hnusne, ale ona je typ cloveka, ze mu da najest a vybavene.
Ja sa s nim snazim normalne komunikovat aj sa pytam, preco to robi, ale on vzdy az vrieska, ze mu vsetci robime zle a on neklame. Pritom sa mu venujeme aj s manzelom, aj keby sme nemuseli. Neviem, skusim jej napisat, ze sa zvlastne sprava, aby porozmyslala nad psychologom, ale viem hned ako to dopadne, aj poznam jej odpovede, ktore budu utocne, zlahcujuce alebo vysmesne.

@anonym_autor ja by som sa snazila neupozornovat ho na to, ze klame, proste to neries, pokial ide o taketo banality. Pestuj s nim vztah, nech ma aspon jednu blizku osobu s uprimnym zaujmom. Skus sa poradit so psychologom zatial ty ako k nemu pristupovat.

anonym_a404a3
18. okt 2025

@anonym_autor Nedovol sa mu hrat s tvojou dcerou. Uz bolo viac takych pripadov, kedy doslo k zneuzitiu v rodine.

anonym_40bedd
18. okt 2025
@anonym_a404a3

@anonym_autor Nedovol sa mu hrat s tvojou dcerou. Uz bolo viac takych pripadov, kedy doslo k zneuzitiu v rodine.

@anonym_a404a3 šibe ti?

reela
18. okt 2025
@anonym_40bedd

@anonym_a404a3 šibe ti?

@anonym_40bedd ja by som sa ani necudovala, chlapec je uz teraz patologicky klamar. Bude to s nim len horsie.

pribinak
18. okt 2025
@reela

@anonym_40bedd ja by som sa ani necudovala, chlapec je uz teraz patologicky klamar. Bude to s nim len horsie.

@reela ty ani nevieš čo je patologicky klamár, tak tu prosím tá nedávaj diagnózy

althejka
18. okt 2025

Ked si ho mama nevsima,tak aj negativna reklama je reklama. Vtedy aspon trocha na seba upriami pozornost. Neverili by sme,kolko takych deti uz u tych psychologov sedi,namiesto aktivneho zaujmu zo strany rodica

reela
18. okt 2025
@pribinak

@reela ty ani nevieš čo je patologicky klamár, tak tu prosím tá nedávaj diagnózy

@pribinak klidek

pribinak
18. okt 2025
@reela

@pribinak klidek

@reela hlavne ty aby di mala klidek a nedristala blbosti

reela
18. okt 2025
@pribinak

@reela hlavne ty aby di mala klidek a nedristala blbosti

@pribinak neviem ako to je v skutocnosti. Ani ty. Ale viacej sa bojim o male dievcatko v pritomnosti ovela starsieho chlapca v puberte, ktory je z rozvratenej rodiny a klame uz aj o peniazoch.
Keby tam autorka nemala vlastnu malu dcerku, tak by som asi radila sa viacej angazovat s chlapcom a jeho vyvojom.

anonym_48b879
18. okt 2025

Chlapec citi velku neistotu - vela zmien v jeho mladuckom zivote. Ked je ta vasa mama taka ignorantska, on sa asi citi strasne opusteny, asi sa nema komu zverit s tym co ho trapi. Mozno sa citi velmi zneisteny, mama by ho mala ubezpecit, ze napriek zmenam, vzdy bude pre nu vela znamenat. Och, smutno mi je za neho.

Snazte sa ho aspon vy uistovat, ze ked by potreboval, moze sa vam s cimkolvek zverit, ze si tu pre neho a ze mu to pomozes riesit, ak by mal nejaky problem, dookola mu to prosim pripominajte. Je to este stale dieta.

Co robime my ludia, ked citime neistou? Chceme mat kontrolu, chceme mat veci pod kontrolou - on klame preto, lebo je to jedine, kde citi, ze ma moznost to ovplyvnovat.

Klamanie je ako nezitie v realite, on nechce zit v realite, v ktorej zit musi. Je to strasne smutne.

pribinak
18. okt 2025
@reela

@pribinak neviem ako to je v skutocnosti. Ani ty. Ale viacej sa bojim o male dievcatko v pritomnosti ovela starsieho chlapca v puberte, ktory je z rozvratenej rodiny a klame uz aj o peniazoch.
Keby tam autorka nemala vlastnu malu dcerku, tak by som asi radila sa viacej angazovat s chlapcom a jeho vyvojom.

@reela môže mu byt oporou aj keď má dcérku. Aspoň chalan uvidi ako vyzerá reálne funkčne puto matka a dieťa

svetlonos
18. okt 2025

Tiez zastavam nazor aby si sa ty poradila s osycholigom/osychiatrom. Blbu mater nedonutis vsimat si syna. Mozno dostanes rady ako s nim pracovat a pochopit ho, nasledne viesť.

autor
18. okt 2025
@anonym_48b879

Chlapec citi velku neistotu - vela zmien v jeho mladuckom zivote. Ked je ta vasa mama taka ignorantska, on sa asi citi strasne opusteny, asi sa nema komu zverit s tym co ho trapi. Mozno sa citi velmi zneisteny, mama by ho mala ubezpecit, ze napriek zmenam, vzdy bude pre nu vela znamenat. Och, smutno mi je za neho.

Snazte sa ho aspon vy uistovat, ze ked by potreboval, moze sa vam s cimkolvek zverit, ze si tu pre neho a ze mu to pomozes riesit, ak by mal nejaky problem, dookola mu to prosim pripominajte. Je to este stale dieta.

Co robime my ludia, ked citime neistou? Chceme mat kontrolu, chceme mat veci pod kontrolou - on klame preto, lebo je to jedine, kde citi, ze ma moznost to ovplyvnovat.

Klamanie je ako nezitie v realite, on nechce zit v realite, v ktorej zit musi. Je to strasne smutne.

On ma moju dcerku rad, nesprava sa k nej zle. Velakrat jej aj nieco kupi za peniaze, co dostane napriklad k narodeninam. On nie je zly chlapec alebo zakerny, aby jej nejako ublizoval ale nepaci sa mi to ako klame @anonym_a404a3

@pribinak uplne si to vystihla, otec nema velmi zaujem, matka je tiez nepodarena. Ja s nou aj preto nekomunikujem, pretoze mala za moje detstvo stale ineho chlapa a ja som bola na poslednom mieste. Nakoniec som byvala radsej s ocom.

@anonym_48b879 aj to je moznost. Mne je ho luto…

pribinak
18. okt 2025
@anonym_autor

On ma moju dcerku rad, nesprava sa k nej zle. Velakrat jej aj nieco kupi za peniaze, co dostane napriklad k narodeninam. On nie je zly chlapec alebo zakerny, aby jej nejako ublizoval ale nepaci sa mi to ako klame @anonym_a404a3

@pribinak uplne si to vystihla, otec nema velmi zaujem, matka je tiez nepodarena. Ja s nou aj preto nekomunikujem, pretoze mala za moje detstvo stale ineho chlapa a ja som bola na poslednom mieste. Nakoniec som byvala radsej s ocom.

@anonym_48b879 aj to je moznost. Mne je ho luto…

@anonym_autor držím ti palce

marsmykkok
18. okt 2025

12 rokov je už veľa, bohužiaľ sa prikláňam k tomu, že tvoj brat bude vplyvom prostredia v ktorom žil ako dieťa psychiatricky chorý navždy, lebo to na ňom zanechá následky. Vyzerá to tak, že chce byť ľutovaný, možno ani ten jogurt konkrétny nechcel (by ho zjedol nejako cestou domov a obal zahodil a bol by jeho príbeh uveriteľnejší) ale išlo mu o to, aby on bol chudák že chce veľmi nejaký jogurt a ty taký nemáš a on tým trpí. A preto ho aj skryl, nech je nadalej chudák, plus ešte spadol a udrel si ruku. Keby príde že ho kúpil chudák už nie je.

tiika
18. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ťažko povedať, prečo klame, ale ma to zložité vyrastať v takých rodinných pomeroch, s mamou, ktorá sa k nemu takto správa. V tomto obdobi u neho môže začínať puberta, a ajkeď sa to možno niekedy nezdá, deti sú citlivejšie a vzťahy oveľa viac prežívajú.
Ty máš svoju rodinu, nemusíš jeho problémy vyriešiť, ale môžeš byt pre neho dôležitou vztahovou osobou. Mozes povedať niečo ako: viem, že to nie je pravda a som z toho smutná. Ak máš nejaký problém, som tu a mozes sa na mna obrátiť. Pomyslí si, alebo mu povedz: nerozumiem, prečo klameš, možno to ale nevies ani ty sam. Ak však chceš, povedz, pokial ta nieco trapi.
A ďalej staci uz ho iba počúvať. Je fajn, ak sa bude mat komu vyrozprávať, niekoho komu môže dôverovať. To celkom staci. Ak o to bude stat, môžeš mu povedať svoj pohľad avšak s tým, že nebudes popierať a vyvracať mu jeho nazory.

0silvia0
18. okt 2025

Mna inak dost zaraza, ako niektore diskutujuce opovrhuju tymto zranenym dietatom. Ano, 12rocny je dieta, on nemoze za to, v akom prostredi vyrasta. Ma nevhodne spravanie, ok, ale jeho dospela nezrela matka je tou pricinou, kvoli ktoremu ma chlapec problemove spravanie. Ake je lahke odsudit dieta.

marsmykkok
18. okt 2025
@0silvia0

Mna inak dost zaraza, ako niektore diskutujuce opovrhuju tymto zranenym dietatom. Ano, 12rocny je dieta, on nemoze za to, v akom prostredi vyrasta. Ma nevhodne spravanie, ok, ale jeho dospela nezrela matka je tou pricinou, kvoli ktoremu ma chlapec problemove spravanie. Ake je lahke odsudit dieta.

@0silvia0 A kto konkrétne? Ja tu vidím len jeden opovrhujúci príspevok kde je radené odstrihnúť sa od neho... Inak vidím skôr realistické pohľady, bohužiaľ ten chlapec kvôli tomu prostrediu si ponesie následky navždy.

Strana
z2