icon

Riešenie konfliktov pri obdarovaní súrodencov

rina272
16. aug 2025

Ahojte. Mám dvoch synov. (3 roky a 1,5roka). Nastáva u nás problem, keď ten mladší má sviatok a dostane darčeky. Starší syn to nevie pochopit, že on teraz nemá sviatok a darčeky nie su jeho. Stále mu ich berie a privlastňuje si ich. Vždy sa mu to snažíme pekne vysvetlit, a že si môže požičiať tie hračky a tak ale aj tak si ich privlastní a keď sa s nimi chce hrať mladší tak mu ich nechce dať. On keď niečo dostane tak, to nechce ani požičiat prvých pár dni.
Máte nejaké rady ?
Ďakujem

glade22
16. aug 2025

Veď normálne, upozorním, že nie sú jeho a aby ich dal súrodencovi. Ak neposluchne, proste mu ich vezmem a hotovo. Ak začne robiť scény, ide do kúta alebo do izby. Keď sa upokoji, môžeme sa ešte raz o tom v kľude pozhovárať.

denkabemommy
16. aug 2025

@rina272 moji chalani dostávajú vždy nejakú drobnosť na sviatok toho druhého, hoc aj pracovný zošit. A inak len hranice, ak sa mladšie dieťa hralo s hračkou, tak vezmem a vratim mladšiemu, staršiemu stačí povedať “teraz sa hrá s hračkou xy, keď sa dohrá, môžeš sa ty” kľudne mu to aj 20x zopakovať. Bude vrieskat? Áno, prvé razy ale má to zmysel robiť najmä do budúcnosti 🙂. (Prosím nerob staroveké praktiky spomenuté v komentári vyššie)

13uzivatelka11
16. aug 2025

Podľa mňa 3 ročný by to už mohol začať chápať 🤷‍♀️ neviem kedy ste to teda riešili, či pred polrokom keď bol ešte menší, keďže mladší má teraz 1,5 roka.. ak s bojíš ďalších narodenín za pol roka, tak to môže byť úplne iné ako pred rokom a nestresuj dopredu..

jana_eyre_2
16. aug 2025

A rozprávali ste sa o Tom ešte pred tým ako sa narodeniny oslavovali? To je podľa mňa dôležité, deti na takéto veci pripravovať dopredu, vysvetľovať im ako sa narodili, kto bol skor, ako ide čas - deti si to často neuvedomujú.. nakreslila by som s pomocou deti kalendár, kde by bolo vidno ktorý z nich má kedy narodeniny a postupne odskrtavali polícka.. aby starší videl, že aj jeho narodeniny sa blížia a zase darčeky dostane aj on.. medzi tým nech tam vidno Vianoce a meniny a podobne.. len proste aby si uvedomil ten čas ktorý beží..

jana_eyre_2
16. aug 2025
@13uzivatelka11

Podľa mňa 3 ročný by to už mohol začať chápať 🤷‍♀️ neviem kedy ste to teda riešili, či pred polrokom keď bol ešte menší, keďže mladší má teraz 1,5 roka.. ak s bojíš ďalších narodenín za pol roka, tak to môže byť úplne iné ako pred rokom a nestresuj dopredu..

@13uzivatelka11 každé dieťa je iné, nechápu len na základe toho aký majú vek - nie je na Tom nič divné ak 3r tomuto ešte nerozumie..

13uzivatelka11
16. aug 2025
@jana_eyre_2

@13uzivatelka11 každé dieťa je iné, nechápu len na základe toho aký majú vek - nie je na Tom nič divné ak 3r tomuto ešte nerozumie..

@jana_eyre_2 no neviem, to že mu ich stále berie a nechce mu ich dat a keď dostane niečo ten starší, tak ich nechce ani vôbec požičať, podľa mňa nie je úplne o tom že by to nechápal. 🤷‍♀️

jana_eyre_2
16. aug 2025
@13uzivatelka11

@jana_eyre_2 no neviem, to že mu ich stále berie a nechce mu ich dat a keď dostane niečo ten starší, tak ich nechce ani vôbec požičať, podľa mňa nie je úplne o tom že by to nechápal. 🤷‍♀️

@13uzivatelka11 úplne bežné chovanie medzi súrodencami v takomto veku.. mám tri deti a toto sa riešilo stále a proste naučili sa časom a vysvetľovaním ako to je.. každé dieťa má rado niečo vlastné a v takomto veku je bežné že nechápu všetko..

0silvia0
16. aug 2025

@rina272 nie je jednoduchsie tomu trojrocnemu kupit tiez nejaku drobnost? Nie, nevyrastie z neho grobian, ani lakomec ani sebec, len mu pomozete preklenut jeho obdobie, ktore este nevie pochopit.

anonym_811586
16. aug 2025

Kúpiť niečo aj staršiemu. Ja to tak robím aj u sestry, krsna ma trebars meniny a nieco malé dostane aj jej staršia sestra. ♥️

kaca222
16. aug 2025

Vždy kupujeme niečo aj druhému súrodencovi (aj keď ideme na oslavu k niekomu inému), ale vždy úplnú maličkosť, niečo symbolické, aj keď len balíček nejakých tyčiniek apod. Každopádne len držať hranice, zobrať hračku a vrátiť mladšiemu. Je to normálne, on sa to časom naučí 🙂
(Tiež prosím nerob staroveké praktiky z prvého komentáru. Doteraz s mužom spomíname na to, ako sme rodičov nenávideli, keď sme kľačali v kúte)

jablkovastrudla
16. aug 2025

Pri takychto malych detom vzdy berieme darcek aj starsiemu. Hot wheels auticko, mala knizka a podobne. Trojrocne je este stale male dieta, casom sa nauci, neboj nic. Treba vysvetlovat dopredu- Jurko bude mat narodeniny, dostane darcek ako ty Petko, ked si mal narodeniny v septembri, pamatas? Dostal si auto na ovladanie, ze? Teraz dostane darcek Jurko.
A tak dookola 🙂

anonym_b0c961
16. aug 2025
@jana_eyre_2

@jana_eyre_2 trojročné tomu rozumie veľmi dobre, aj oveľa mladšie, len tá túžba po tej hračke je silnejšia.
@rina272 tiež sa prikláňa, k tomu, aby aj starší dostal aspoň maličkosť, ale trvať na tom, že darček je mladšieho a požičia mu ho, keď sa s ním pohrá

777januska777
16. aug 2025

Podľa mna je este malý aby to chápal. Ved ma 3 roky, niekedy to nechápu deti co chodia do školy. Ono to časom prejde a začnú si to tie deti viac uvedomovať. Nedajú sa tieto veci urýchliť ani rozhovorom. Jednoducho na to musia dozrieť. Baby tu radia dávať nejaku drobnosť, ale to som ja nerobila, kedze som chcela aby mal kazdy svoj špeciálny deň, kde iba to dieťa dostane darčeky, trosku si poplakali ale naučili sa.

anonym_b0c961
16. aug 2025
@kaca222

Vždy kupujeme niečo aj druhému súrodencovi (aj keď ideme na oslavu k niekomu inému), ale vždy úplnú maličkosť, niečo symbolické, aj keď len balíček nejakých tyčiniek apod. Každopádne len držať hranice, zobrať hračku a vrátiť mladšiemu. Je to normálne, on sa to časom naučí 🙂
(Tiež prosím nerob staroveké praktiky z prvého komentáru. Doteraz s mužom spomíname na to, ako sme rodičov nenávideli, keď sme kľačali v kúte)

@kaca222 v prvom komenrtári nič o kľačaní v kúte nie je, v kúte sa dá aj stáť, ale nie je to vhodná metóda, je to ponižujúce pre dieťa. Napak, ak robí cirkus a nedá si to vysvetliť, nie je nevhodné ho poslať do izby, keď s cirkusom skončí, môžeme sa porozprávať, tak ak sa píše v tom komentári

anonym_b0c961
16. aug 2025
@777januska777

Podľa mna je este malý aby to chápal. Ved ma 3 roky, niekedy to nechápu deti co chodia do školy. Ono to časom prejde a začnú si to tie deti viac uvedomovať. Nedajú sa tieto veci urýchliť ani rozhovorom. Jednoducho na to musia dozrieť. Baby tu radia dávať nejaku drobnosť, ale to som ja nerobila, kedze som chcela aby mal kazdy svoj špeciálny deň, kde iba to dieťa dostane darčeky, trosku si poplakali ale naučili sa.

@777januska777 chápu to najmenšie deti v škôlke, 2-3 ročné

777januska777
16. aug 2025
@anonym_b0c961

@777januska777 chápu to najmenšie deti v škôlke, 2-3 ročné

@anonym_b0c961 za mna nechápu, mozno nejake iba. Mam 3 deti, kazde je iné a vidím, ze to co jedno chape, druhé nechápe. Ta individualita je silná aj v pochopeni situácii. Menej pausalizovat a viac počúvať a vnimat konkrétneho človeka.

kaca222
16. aug 2025
@anonym_b0c961

@kaca222 v prvom komenrtári nič o kľačaní v kúte nie je, v kúte sa dá aj stáť, ale nie je to vhodná metóda, je to ponižujúce pre dieťa. Napak, ak robí cirkus a nedá si to vysvetliť, nie je nevhodné ho poslať do izby, keď s cirkusom skončí, môžeme sa porozprávať, tak ak sa píše v tom komentári

@anonym_b0c961 je mi úplne jedno či má to dieťa v kúte stáť či kľačať, je to ponižujúce a rodič si len dokazuje svoju presilu

deti95060810
16. aug 2025

tento problém mala suseda. deti po sebe zazerali a pre darčeky sa bili. vyriešila to tak, že tomu "neoslávencovi" dali tiež darček , ale len taký malý omnoho nižšej cen. hodnoty. Mali kĺud, pokoj.

81alena81
16. aug 2025

Medzi mojimi detmi je rozdiel 1,5 roka. Vyrastaju ako dvojicky, vzdy som vsetko riesila dvojmo. Aj pri sviatkoch. Presne kvoli tahaniciam o darcek toho druheho. Nuz, niekolko rokov sme fungovali tak, ze pri sviatku jedneho dostal darcek (mensej hodnoty) ten druhy. Ako rastli, som im vysvetlovala, ze uz budeme davat iba jednemu atd. Ako rastli, pochopili. Obaja su uz teraz skolaci a uz vedia, ze kto ma sviatok, ten dostane darcek. Dokonca uz fungujeme na systeme, ze darcek alebo nejaky ich poziadavku iba pri sviatku kupujeme, pocas roka nie.

anonym_b0c961
16. aug 2025
@kaca222

@anonym_b0c961 je mi úplne jedno či má to dieťa v kúte stáť či kľačať, je to ponižujúce a rodič si len dokazuje svoju presilu

@kaca222 veď ja s tým súhlasím, čo sa týka toho kúta

anonym_b0c961
16. aug 2025
@777januska777

@anonym_b0c961 za mna nechápu, mozno nejake iba. Mam 3 deti, kazde je iné a vidím, ze to co jedno chape, druhé nechápe. Ta individualita je silná aj v pochopeni situácii. Menej pausalizovat a viac počúvať a vnimat konkrétneho človeka.

@777januska777 mám s deťmi tohoto veku dlhoročné skúsenosti, chápať chápu, len niektoré to emočne nezvládajú

letfenixa
16. aug 2025

@rina272 tak ten 1,5 ročný mal sviatok zatiaľ max 3x, staršiemu treba stále len vysvetľovať.

elz1920
16. aug 2025

Staršia a dvojčatá, rozdiel 22 mes.
Kupujeme trojmo, ak nie rovnaké, tak podobné, aj v rovnakej cene.
Aj sviečky zapaľujeme trikrát, nech si každá fúkne.
Aj vlk sýty, aj ovca celá 😆

glade22
16. aug 2025

U nás na "kúte" nie je nič ponizujuce, je to miesto, kde sa dieťa môže po amoku upokojiť a pritom je stále blízko mňa , že ho nepošlem do druhej izby. Poslanie preč moje deti napríklad znášali vždy horšie.
V škôlke majú naši takú "stoličku rozmyslajku" že ak si dieťa nevie rady, pár minút musí sedieť na stoličke