icon

Vzťahy medzi nevlastnými súrodencami

17. nov 2025

Na SK je momentálne veľmi vysoká rozvodovosť. Keď som ja bola dieťa, bol z nekompletnej/ rozvedenej rodiny naozaj málokto, teraz? Takmer každý koho poznám a majú deti sa rozvádza/maju nový vzťah. Tak mi napada otázka, keď ma každý z rodičov ďalšie dieťa s novým partnerom, čiže 2 nevlastných súrodencov, ktorí spolu nevyrastaju denne alebo takmer vôbec, aké majú a budú mať v dospelosti tieto deti vzťahy? Budú sa brat navzájom ako rodina alebo naopak, bude tam nenávisť, súperenie…? 🤔

anonym_68806f
17. nov 2025

ja mam 3 nevlastnych surodencov, nikdy sme sa nestretavali, ani nemali nic spolocne, dedenie prebehlo viac menej kazdy rovnakym dielom

biba_18
18. nov 2025

záleží na rodine 😏🤷‍♀️

barka1
18. nov 2025

Vobec to nemusí byť takto vyhrotene. To je taky slovenský pohlad - buď rodinkarstvo alebo nenávist. A dost závisí od toho daného spoločneho rodiča, akym sposobom buduje ich vztah.
Moje deti svojho nevlastneho brata už roky nevideli. Nemyslím, že v dospelosti budu mat nejaký vzťah.

anonym_3900c2
18. nov 2025

@anonym_autor Vzťahy budú mať rovnako katastrofálne ako tie, v akých vyrastali. Deti si budú robiť s hocikým, bez premýšľania a bez zodpovednosti. Chlapec oplodní počas života viac žien, dievčatám bude jedno, že ich vyvolený už má deti inde. Bude sa im zdať normálne, že otec opustí matku, urobí dieťa inej, ich deti nevlastných súrodencov nebudú ani poznať.
A tie vzťahové traumy, čo si ponesú... Navyše, každý životný problém budú zvaľovať na detstvo v takejto narušenej rodine. Psychológovia si na nich dobre zarobia.

a0
18. nov 2025

Mám nevlastného súrodenca - i keď je to nesprávne pomenovanie a vychádzam s ním úplne normálne, len je medzi nami väčší vekový rozdiel, takže sme si zrovna bunkre nestavali ani po večeroch nehovorili tajnosti 🙂🙂. Necítim voči nemu nič nenávistné, práve naopak podporujem ho čo najviac v jeho snoch.

vroni
18. nov 2025

Budú mať vzťahy presne také isté ako akékoľvek iné vzťahy v rodinách. Niektorí výborne, ini ľahostajné a ďalší príšerné. Traumy dieťaťu spôsobuje rodič magor a nie fakt, či má nevlastných súrodencov.

anonym_7f02da
18. nov 2025

moja mama ma nevlastneho surodenca s ktorym sa zacala stykat az ako dospela, lebo v tom case ked bol este maly boli 80 roky a moja babka a macocha viedli vojnu o deda.. Dedo nebol zrovna charakter a narobil vela zleho... mamu vydedil dokonca mu nebola ani na pohrebe a vela vela klamal.. div sa svet... mama sa s macochou celkom dost stretava - pochopili vsetci, ze nebol problem v iných ale v nom a kazdý si vela vytrpel... s nevlastným bratom sú si nerozlucní, velká podpora, priatelstvo, dovera.. mama hovori, ze je to to najlepsie co jej otec dal... dokonca macocha so synom teda maminym nevlastnym bratom ju dobrovolne vyplatili z dedictva aj ked nemuseli... mali pocit, ze si to zasluzi... takze vztahy mozu byt aj hodnotne

biba_18
18. nov 2025

@a0 ale vyrastali ste v osobitných domácnostiach?

a0
18. nov 2025
@biba_18

@a0 ale vyrastali ste v osobitných domácnostiach?

@biba_18 nie, spolu. Lenže len prvých 5r, ja som sa potom osamostatnila, ale stále keď potrebuje poradiť, tak volá mne, cez leto príde ku mne vždy na prázdniny. A síce je to môj súrodenec ale je tam skôr také materské puto, než súrodenecké. Máme medzi sebou 14r rozdiel.

anna777115
18. nov 2025

Ja mám troch nevlastnych surodencov a cely zivot smr da brali ako vlastny. Dokonca som si ich beravala aj domov na vykendy a na prazdniny. Keď náš spolocny otec zomrel, tak sa to trochu narusilo kedže on as spajal, ale taktiež sme dospeli zalozili si vlastné rodiny. Dokonca jeden nevlastny surodene zije s rodinou v ďalekom zahranici. Ale sme v telefonickom a internetovom kontakte so sestrami aj v osobnom. Dokonca moja mamina dobre vychadzala, aj s otcovou druhou ženou. Telefonovali si, rozpravali sa, dokonca, aj ked otec,už bol po smrri.

procrastique
18. nov 2025

Mám nevlastného brata a je mi ako brat, resp. absolútne tam nevidím rozdiel, žili sme spolu v jednej izbe roky...

anonym_b6733b
18. nov 2025

Ja mam nevlastných surodencov a super vzťahy
Takže skôr to záleží od ľudí a nie či sú vlastní nevlastní

biba_18
18. nov 2025

@procrastique čo znamená nevlastný, nemáte ani jedného rodiča spoločného?

mane01
18. nov 2025

@anonym_autor ja pochadzam z kompletnej viacdetnej rodiny a vzťahy máme katastrofálne. Takže spoločne gény dobre vzťahy nezaručia…

senta_sofia
18. nov 2025

@anonym_autor neviem, aky si rocnik, ano, rozvodov bolo menej, ale vela deti v tom case zilo v nefunkcnych rodinach, otec alkoholik, bitky deti, partnerov, ale zili spolu, lebo co by ludia povedali, keby sa rozviedli. Teraz uz az tak vela parov nehra taketo divadlo. Co sa tyka vztahov so surodencami, ani biologicki surodenci z funkcnej rodiny si casto v dospelosti nemaju co povedat.

misulka22
18. nov 2025

Mam nevlastneho brata ( syn maminy) je medzi nami dobry vztah. Ziju mimo sk ,ale chodia sem bravame ho na vylety,bol u nas v lete na prazdniny.mamina zas tak bere moju dceru.jej manzel ma synov s nimi ziadny vztah nemam,nestretavame sa.moj otec mal synov tych nepoznam vobec

anonym_d8678c
18. nov 2025

Mam nevlastnú sestru a začali sme sa spolu rozprávať až ako dospelé (ona je z druhého manželstva). Kedze tie vztahy aj žiarlivosť a aj nenávisť tam bola z mojej strany a smútok a hnev, ze som ju ignorovala z jej strany. Ona je dnes na vysokej škole a ja mam už svoju rodinu a vychádzame fajn k vekovému rozdielu.