icon

Ako riešiť poškodenie nášho plota susedovými stromami?

26. feb 2026

Čaute, riešil tu niekto z vás prepadnutie plota zo strany suseda? Bývame v staršom dome, pred rokom sme si dali urobiť nový betónový plot za 3 litre aby sme mali súkromie. Sused má hneď vedľa nasadené tie vysoké tuje, ktoré vôbec nestrihá a už sa mu to celé váľa na náš plot. Ten betón začína v jednom mieste praskať lebo tie stromy do toho tlačia a je tam vlhko. Keď som bol za ním tak mi povedal že tie tuje tam boli skôr ako môj plot a že ak mi to vadí tak si mám tie konáre čo sú u mňa ostrihať sám. Lenže tie kmene sú úplne nalepené na plote z jeho strany. On je taký ten typ čo má na háku, celý deň pije pivo na terase a nič nerieši. Má zmysel volať na neho nejakú inšpekciu alebo to riešiť cez políciu? Ja mu tie stromy strihať nebudem a nechcem aby mi ten nový plot za pár rokov padol len kvôli jeho lenivosti.

anonym_d9b920
26. feb 2026

Preco sa taketo otazky pytate tu a nie na modrej streche,ktora je urcena prave na to.Tu sa maju riesit plienky,na streche vsetko okolo domov,bytov.Su tam chlapi,co vedia a poradia.

glorikarebeka
26. feb 2026

Tak by som to ostrihla ja,ale už by ma viac o to nežiadal tak by to vyzeralo

anonym_7fb8a0
26. feb 2026

Ostrihat a ak mate poistenie, nahlasit ako skodovu udalost. A poistovna zrejme bude hladat vinnika.

anonym_53dbb5
26. feb 2026

Ostrihala by som to tak ,ze by tuje casom posli,viac by nepovedal aby som ostrihala. Tak ci onak mu zachvilu uschnu,

anonym_6b6865
26. feb 2026

@anonym_autor keď vidíš ze je debil a ma na Háku nemala si nič vravieť....lebo bolo jasne že stým nič nespraví. Poliať kyselinou 🫣😉 a máš vybavené....aj ja mam suseda debila!? A neriešim ho lebo je to Obr.Debil - čakám kedy☠️ a bude pokoj

lauruska_sumienka
26. feb 2026

ako uplne prve si urobte fotografie, videa ako tie stromy nicia vas plot. nakolko na ustne prosby nereaguje, tak mu treba poslat doporuceny list, pisomnu vyzvu na napravu-napisete ako poskodzuju stromy vas plot, dajte mu cas na napravu (nech ich zreze vo vhodnom obdobi pre stromy-napasujte si podla toho cas). a upozornite ho, ze v pripade necinnosti to budete riesit sudnou cestou.
dajte pozor ak by ste to zrezavali vy v nevhodnom case pre stromy a stromy znicite, tak za skodu ste zodpovedni vy.
ak sused nereaguje mozete podat podnet na obecny urad aby riesili susedske spory alebo situaciu ako priestupok ( obtazovanie nad mieru primeranu pomerom)
a ako uplne posledne je ist sudnou cestou a podat zalobu.
tieto susedske veci riesi obciansky zakonnik paragraf 127.

co urcite nerobit je svojvolne tie stromy orezavat. bez suhlasu ci jeho alebo uradov by ste mohol byt za orez trestne stihany.

anonym_2bd9b5
26. feb 2026
@anonym_6b6865

@anonym_autor keď vidíš ze je debil a ma na Háku nemala si nič vravieť....lebo bolo jasne že stým nič nespraví. Poliať kyselinou 🫣😉 a máš vybavené....aj ja mam suseda debila!? A neriešim ho lebo je to Obr.Debil - čakám kedy☠️ a bude pokoj

@anonym_6b6865 waw silná kava,to musí byt nejaký vrah,ked čakáš pokým....

aliziana
26. feb 2026

@anonym_autor a to ste si ten plot robili, keď boli tuje ešte maličké? Za rok tak narástli? Alebo sa "iba" naklonili na plot? Nemohli ste ich nejako poškodiť pri stavbe plotu? A ako môžu byť konáre u vás, keď je to betónový nepriehľadný plot? Či myslíš zhora?
Prepáč za toľko otázok, len si to neviem predstaviť...

anonym_6b6865
26. feb 2026
@anonym_2bd9b5

@anonym_6b6865 waw silná kava,to musí byt nejaký vrah,ked čakáš pokým....

@anonym_2bd9b5 čistý psychopat Čudák, rozvedený-zatrpknutý & sám....A vsetko mu vadí!? ale kdo to nezažil 👎 ani nepochopí 😇😛

renka30
26. feb 2026

Riesili sme susedove tuje nalepene na nasom dome, trieskajuce pri vetre do maminej strechy, znecistujuce odkvapovu ruru...zial po dobrom to so susedmi neslo, obec nam nepomohla, tak to islo na sud..navrh na naodkladne opatrenie, samozrejme cez pravnika. Sud nariadil tuje orezat, nakoniec ich cele odstranili, lebo uz boli preschnute a sami z nich mali na dvore len bordel. Hlavne to treba vsetko zdokumentovat, fotky, videa...

pumpkins
26. feb 2026

Takého suseda mám aj ja. Hustý vysoký plot z tuji polovica na mojom pozemku. Bolo mu malo nasadil ešte medzi brečtan. Plázi sa mi po chodníku. Zničil mi plot. Povedať si nedá. Na obci sťažnosť. Nič. Jediné súd. Toto je o ľuďoch. Špeciálne tu na Slovensku.. Ta agresivita, bezohľadnosť. Ja,ja si môžem robiť na svojom pozemku čo chcem. Treba zmeniť legislatívu. Občiansky zákonník okopírovať od Rakúskeho a ver mi bol ,by tu pokoj. Možno.. Lebo mentalita zostáva.