icon

Ako riešiť problémy so susedmi kvôli rušičkám?

11. apr 2026

Prosím o radu. Bývam v radovej zástavbe na dedine. Pred polrokom sa vedľa nasťahovali noví susedia. Polrok sme sa zdravili, ale inak žiadny kontakt. Pred mesiacom si nainštalovali do prednej záhradky aj dozadu ultrazvukové rušičky na mačky, ktoré však pištia v jednom kuse (nie ma pohyb). Ja som s nimi hovorila 2x, 1x s mužom, prebehla slušná komunikácia, aj to hneď vypol, ale potom to zapol zas. Čakala som 2 týždne, že sa to zmení, ale keďže nie, zazvonila som znova. Tentoraz vyšla žena a keď som ju slušne poprosila, aby to vypla, lebo mám citlivý sluch, bolia ma z toho ušné bubienky, je mi na zvracanie, zhoršil sa mi tinitus, syn PAS s MP je nervóznejší odkedy to piští, tak sa na mňa oborila, že to robia kvôli našim mačkám, ktoré chodia srať na ich trávnik. Podotýkam, že mačky má každý sused v ulici oktem nich. A že keď to nebude môcť mať zapnuté, tak nastaví pasce. Ona ich síce nezabije, ale postará sa o to. Rozhovor som ukončila tým, že keď mi zmizne mačka, dávam trestné oznámenie a napísala som sťažnosť na obecný úrad. Teraz som sa informovala na obecnom, ako stojí moja sťažnosť, lebo prešiel ďalší týždeň v tomto pišťaní. Vraj sa s nimi porozprávali, na viac kompetenciu nemajú. A tie pekelné stroje pištia stále, ja neviem ísť na dvor, ani vešať ani plieť burinu do záhrady, som stále nervóznejšia aj ja aj syn. Na koho sa obrátiť?

Strana
z3
anonym_ba510f
11. apr 2026

Aj ona má pravdu a aj ty. Jej chodia tvoje mačky na pozemok, to by vadilo aj mne. Argument že "každý ma mačky", je smiešny. Takže to začala riešiť, ale nie uplne vhodnym spôsobom.

katkaseiner
11. apr 2026

Je mi ľúto čím si prechadzas, ale chapem obe strany. No ked vymàkneš suseda ktory kašle na všetko a všetkých, tak máš proste smolu

anonym_eda143
11. apr 2026

Nezavid8m Ti, ale ani pomoct neviem. Ja mam macky tiez, ale, aj respektujem to, ze kazdy nie.

anonym_5cf074
11. apr 2026

Prísť a požiadať ich o vypnutie pekelného stroja a zároveň sa vyhrážať trestným oznámením ….si fakt diplomat na pohľadanie 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ to si si mohla odpustiť a diskusia mohlo skončiť inak

anonym_17ad79
11. apr 2026

Nech sa páči, nech si dá pasce, moje mačky sú zabezpečené tak, aby ku susedom nelozili a neznepríjemňovali im život a teda sa nemusím báť, že sa im niečo stane...

simsalabim
11. apr 2026

@anonym_autor skus jej navrhnut, ze jej kupis a zaplatis take zariadenie, co prska vodu na macky. Ju to nebude nic stat, macky by to mohlo pomoct odstrasit a tebe nebude nic piskat. Chapem ju aj teba, ale tento boj nema ziadna z vas sancu vyhrat bez ustretovosti oboch stran.

anonym_5cf074
11. apr 2026
@anonym_17ad79

Nech sa páči, nech si dá pasce, moje mačky sú zabezpečené tak, aby ku susedom nelozili a neznepríjemňovali im život a teda sa nemusím báť, že sa im niečo stane...

@anonym_17ad79 má ich naozaj tak zabezpečené? No neviem. Nepíše o tom nič

autor
11. apr 2026

Kusok od domu máme pole, naše mačky chodia tam. Problem majú vzadu v záhrade. Existuje x iných spôsobov ako proti mačkám "bojovať". S mužom som sa teraz porozpravala, s nim sa dá. Navrhla som sprej, ktorý mačky odpudí. Je zaujímavé, že teraz tvrdil, že im neserú na trávu, ale do bylinkového záhonu, pritom ten mám aj ja a nikdy mi tam žiadna mačka nenasrala. Keby sa vám niekto vyhrážal zabotím mačky, vy by ste to nechali tak? K nám do záhrady chodia len cudzie od ostatných susedov, vpredu máme psa, ktorý nemá prístup do záhrady. Neviem, kde bývate vy, ale na dwdine, kde je x mačiek, či sa to dá zabezpečiť, aby neloziki hore dole po všetkých suswdoch, kde nemajú napr.psa.

anonym_e9b856
11. apr 2026
@anonym_autor

Kusok od domu máme pole, naše mačky chodia tam. Problem majú vzadu v záhrade. Existuje x iných spôsobov ako proti mačkám "bojovať". S mužom som sa teraz porozpravala, s nim sa dá. Navrhla som sprej, ktorý mačky odpudí. Je zaujímavé, že teraz tvrdil, že im neserú na trávu, ale do bylinkového záhonu, pritom ten mám aj ja a nikdy mi tam žiadna mačka nenasrala. Keby sa vám niekto vyhrážal zabotím mačky, vy by ste to nechali tak? K nám do záhrady chodia len cudzie od ostatných susedov, vpredu máme psa, ktorý nemá prístup do záhrady. Neviem, kde bývate vy, ale na dwdine, kde je x mačiek, či sa to dá zabezpečiť, aby neloziki hore dole po všetkých suswdoch, kde nemajú napr.psa.

@anonym_autor samozrejme, že vlastne mačky si neseru na domácu pôdu.Druha vec je, že to môžu byť mačky od xy iných ludi z dediny.Rusicku jej zakázať nemôžeš nevydáva to zvuk, ktorý dosiahne zakázané decibely.Pravdu mate obidve.Mne cudzie macky všetko označovali aj drahé sedenie na terase, aj mi seru na pozemku a môj pes dostal od nich chorobu a stalo to nemalo peňazí .To je život na dedine.

anonym_17ad79
11. apr 2026
@anonym_5cf074

@anonym_17ad79 má ich naozaj tak zabezpečené? No neviem. Nepíše o tom nič

@anonym_5cf074 zjavne nemá, písala som ako by som reagovala ja, lebo viem kde sa mi mačky pohybujú a ako odporúčanie autorke, aby si ich zabezpečila aj ona a nebude musieť stresovať... naše, aj keď sme na dedine, sú vo vnútri a nechodia kade tade, aby ich nejaký pes nelapol, či auto nezrazilo... chodia sa ku nám prikrmovať aj dedinské a berieme ich ako "naše" a postaráme sa o ne, ale tie keď zmiznú, tam človek nič nevyrieši, keďže oficiálne nie sú nikoho a dokazovať, že sa ich naozaj zbavili susedia by asi bolo na veeeľmi dlhé lakte

anonym_e59a96
11. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor do tvojho nekakaju, lepší je susedov. Vies co, ja mam fakt neskutocne nervy na susedove mačky, ku nam chodia robit potrebu ,mam malého bytového psa, a ked ho idem vencit ,musim najprv cely dvor kontrolovat, ci tam nie je ZNOVA MAČACIA S*AČKA SMRADLAVA 🙈 lebo jemu to náramne chuti a ja sa idem dogrcať. Nehovorím o tom, ze kazdy den mu nemozem davat odčervovačku ked požere mačacie hovna. Je to na nervy ,nemôžeme proste len vyjst a pohoda, na vlastnom dvore. Ty by si bola spokojna keby ti niekto chodil kakat na dvor? A este ked sa na nom hrajú deti ,fuj. Takze ja tych susedov chápem, prežívam to sama, a tiez rozmýšľam ako zabrániť prístupu maciek na dvor, ked macka je dost vynaliezava. Jaj no a este nehovorim o tom, ze ked sa im hara, tak kolko kocurov za ňou chodi. Každý rok niekolko mačeniec. Uz ani neviem spočítať kolko maciek ma.

anonym_23a855
11. apr 2026

tak mali sme xy mačiek a teda každá jedna išla na miesto kde si vie to svoje hovno zahrabať , vyhrabe jamku šup a zahrabe takže na travnik asi tažko
očividne nemajú so zvieratami , rušička je naozaj už extrém
to sú seda susededia

saraxyz
11. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor vyzerá, že iba Ty máš pravdu...aj čítaš po sebe co píšeš?

anonym_68c268
11. apr 2026

Nech kúpi pasce,to neruší nikoho

patrike
11. apr 2026

V zmysle obcianskeho zakonnika je to na oboch stranach obtazovanie imisiami. Vy ich obtazujete mackami, oni vas ultrazvukom. Mozete obaja podat na sud, aby nariadil prislusnu aktivitu ukoncit - budete sa roky tahat po sudoch a zaplatite nemale prostriedky pravnikom.
Spomente si na pripad "spievajuci dom", kde to cele trvalo roky.

autor
11. apr 2026
@anonym_e59a96

@anonym_autor do tvojho nekakaju, lepší je susedov. Vies co, ja mam fakt neskutocne nervy na susedove mačky, ku nam chodia robit potrebu ,mam malého bytového psa, a ked ho idem vencit ,musim najprv cely dvor kontrolovat, ci tam nie je ZNOVA MAČACIA S*AČKA SMRADLAVA 🙈 lebo jemu to náramne chuti a ja sa idem dogrcať. Nehovorím o tom, ze kazdy den mu nemozem davat odčervovačku ked požere mačacie hovna. Je to na nervy ,nemôžeme proste len vyjst a pohoda, na vlastnom dvore. Ty by si bola spokojna keby ti niekto chodil kakat na dvor? A este ked sa na nom hrajú deti ,fuj. Takze ja tych susedov chápem, prežívam to sama, a tiez rozmýšľam ako zabrániť prístupu maciek na dvor, ked macka je dost vynaliezava. Jaj no a este nehovorim o tom, ze ked sa im hara, tak kolko kocurov za ňou chodi. Každý rok niekolko mačeniec. Uz ani neviem spočítať kolko maciek ma.

@anonym_e59a96 ako som už písala, chodia aj k nám do záhrady od susedov, čo sú vo vedľajšej ulici. Čiže aj keď svoje zavriem donútra, kakanice to nevyrieši a rušička pôjde ďalej. Moje sú kastrované a predsa chodia kocúri. Toto je život na dedine. Mám aj ja robiť cirkusy so susedmi kvôli mačkám, alebo byť pohádaná s horným susedom, ktorý má doma zverinec a potkany, ktoré chodia aj k nám?

terezia74
11. apr 2026

Teba by som za susedu mať nechcela, už len spôsob akým sa vyjadruješ a ako konaš

anonym_986003
11. apr 2026

@anonym_autor V prvom rade si zabezpeč svoje mačky, aby neliezli a neobsierali cudzie pozemky. Tvoj argument, že každý má mačky je smiešny.
Je naozaj radosť, keď ti vyhrabávajú a serú na na cudzom pozemku, ničia tým rastliny … no to nestačí, pravidelne si označkujú rohožku a prah dverí (rozumej oštia ju). Píšem z vlastnej skúsenosti, a to sme už naozaj vyskúšali všetko možné na odplašenie cudzích mačiek. Takže ak by nám na odplašenie pomohla hoci aj spomínaná rušička, kľudne by som ju použila a teba aj nech rozdrapí.

autor
11. apr 2026
@terezia74

Teba by som za susedu mať nechcela, už len spôsob akým sa vyjadruješ a ako konaš

@terezia74 to si úžasne zhodnotila na základe príspevkov. Ani ja by som teba nechcela za susedu 😉

autor
11. apr 2026
@anonym_986003

@anonym_autor V prvom rade si zabezpeč svoje mačky, aby neliezli a neobsierali cudzie pozemky. Tvoj argument, že každý má mačky je smiešny.
Je naozaj radosť, keď ti vyhrabávajú a serú na na cudzom pozemku, ničia tým rastliny … no to nestačí, pravidelne si označkujú rohožku a prah dverí (rozumej oštia ju). Píšem z vlastnej skúsenosti, a to sme už naozaj vyskúšali všetko možné na odplašenie cudzích mačiek. Takže ak by nám na odplašenie pomohla hoci aj spomínaná rušička, kľudne by som ju použila a teba aj nech rozdrapí.

@anonym_986003 kúp si psa a máš po probléme. Taký poľovnívky pes by to poriešil raz dva.
Ako vám ešte vysvetliť, že moje 2 ak by aj hneď neboli, tak je v ulici x ďalších. To nie je výhovorka, ale konštatovanie. Ale rušička ruší vpredu len mňa, nie susedov z vedľajšej ulice ani tých naproti, lebo tam to nepočuť.

patrike
11. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ak chov zvierat obtazuje susedov, si povinna urobit opatrenia, aby to tak nebolo. Pri mackach je tazke urcit, ktore patria komu a cast je v polodivokom rezime, ked sa chodia len najest niekomu k domu.
Co teda musis urobit ty :
- nedavat vonku krmivo pre vlastne macky, aby to nelakalo tulave
- macky chovat v dome alebo voliere, aby nemali volny pohyb v okoli
Ak toto vykonas, mozes debatovat so susedom dalej, potom bude na 100%, ze mu tam nechodia srat tvoje, ale len cudzie macky.

autor
11. apr 2026

Vidím, že sa tu pozbierala slušná kôpka ľudí, ktorí by nemali problém ísť až za čiaru, ale ani jeden sa nevyjadril, čo s tou rušičkou. Nie je v mojich silách poriešiť všetky mačky z okolia, ale kvôli rušičke trpím len ja a syn.

anonym_5b74fd
11. apr 2026
@anonym_autor

@terezia74 to si úžasne zhodnotila na základe príspevkov. Ani ja by som teba nechcela za susedu 😉

@anonym_autor ono niekedy stačí ozaj chvíľa, keď človek otvori ústa , veľa to o ňom napovie

autor
11. apr 2026
@anonym_5b74fd

@anonym_autor ono niekedy stačí ozaj chvíľa, keď človek otvori ústa , veľa to o ňom napovie

@anonym_5b74fd vieš o mne holý prd, ale nemáš problém odsúdiť ma. To o tebe tiež veľa napovedá...

cyberk
11. apr 2026

aj mne by vadilo, keby mi niekto sral na zahrade 🙂 akoze tym uz, ze tie macky pustas von ich sama nechavas na pospas osudu, takze sa necuduj, ked jednu najdes niekde bez hlavy. V tomto som na strane susedy.

anonym_e9b856
11. apr 2026
@anonym_autor

Vidím, že sa tu pozbierala slušná kôpka ľudí, ktorí by nemali problém ísť až za čiaru, ale ani jeden sa nevyjadril, čo s tou rušičkou. Nie je v mojich silách poriešiť všetky mačky z okolia, ale kvôli rušičke trpím len ja a syn.

@anonym_autor nič zvyknúť si na rušičku.Sused ju má a mňa ten zvuk nevadí.😏nemáš páky, zákon donútiť ich dať rušičku prec.Susede, ktorú poznám vadí zvonkohra na dvore

anonym_046aa6
11. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor prezrad, ako si tvoje macky naučila chodiť na pole😆. Porad to aj ostatným a problém bude vyriešený. Ty odstran mačky, potom máš morálny nárok ho žiadať o odstránenie rušičky. Inak nie.

tatiana288
11. apr 2026

Susedom je jedno či im chodí srať do záhrady tvoja mačka alebo mačka od susedov o päť domov ďalej. To, že bývate na dedine neznamená, že majú byť celí šťastní za mačacie hovná po celej záhrade. So susedmi sa skús v dobrom dohodnúť na inej alternatíve. Ak sa budeš hneď oháňať TO a budeš protivná ako tu, nevypnú ti to už z princípu.

anonym_d602e5
11. apr 2026

A tá rušička skutočne funguje? Svokra má neskutočný problém s mačkami a nevie, čo s nimi. Skúšala všetko možné a nič nezaberá.

anonym_986003
11. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_986003 kúp si psa a máš po probléme. Taký poľovnívky pes by to poriešil raz dva.
Ako vám ešte vysvetliť, že moje 2 ak by aj hneď neboli, tak je v ulici x ďalších. To nie je výhovorka, ale konštatovanie. Ale rušička ruší vpredu len mňa, nie susedov z vedľajšej ulice ani tých naproti, lebo tam to nepočuť.

@anonym_autor Ďakujem za radu, ale psa si určite nekúpim. Nemôžem a dôvody tu písať nebudem. Po radu si si prišla ty, takže mne neraď čo mám robiť ja. O nevyžiadané rady naozaj nestojím.
A len tak mimochodom, keď tu radíš kúpu psa - som zvedavá, kde by si sa zase išla sťažovať, keby susedov pes ublížil tvojej mačke. A možno aj fatálne.

Strana
z3