Ako sa vám žije s deťmi vo Švajčiarsku?

lenkaziva
12. feb 2024

Ahojte, nájdu sa tu nejaké žienky čo žijú s rodinou vo Švajčiarsku? Manžel tam dostal ponuku práce a budeme sa tam za ním teda sťahovať. Ja som zatiaľ na materskej s 14mesačnou dcérkou, pomaly rozbieham podnikanie z domu.
Tak pomaly zisťujem ako tam veci fungujú...Zaujímajú ma také praktické veci- ako tam trávite čas s deťmi? Sú tam vôbec nejaké mamičky čo sú s deťmi doma či sú všetky deti v jasliach? Ako tam fungujú ihriská, herne, iné aktivity pre deti...? Majú tam kaviarne s detskými kútikmi? Ako a kde ste si našli priateľov? Nemám svoje auto, čiže budem asi dosť cestovať s malou vlakom- majú mamičky a deti zľavy?
Kde nakupujete veci pre deti? Existuje tam niečo ako modrý koník?? 😀

Vďaka za rady! 😉

tundra
12. feb 2024

@lenkaziva Som sice chlap,ale zije sa nam dobre🤗💪😁.Kam sa stahujete,ktory kanton?Viac info.dostanes v skupine cesi a slovaci vo Svajciarsku.Drzim palce,v novej zivotnej vyzve.

lenkaziva
autor
12. feb 2024

@tundra do mesta Chur, kantón Graubunden.Vieš mi poradiť ohľadom zdravotného poistenia? Aké si zvoliť a koľko nás to bude stáť? (2dospelí a dieťa)

tundra
12. feb 2024

@lenkaziva Napisem ss.

martinmmartin
13. feb 2024

Ake mate byvanie? Svajciari si beru hypoteky ktore splacaju aj ich deti. Aky mate plan v tomto smere?

tundra
13. feb 2024

@martinmmartin hypotekarny system vo Švajciarsku je iny,ako je na Slovensku.Istina sa nesplaca,platis len uroky.V pripade,ze sa rozhodnes hypo vyplatit,platis dan z bohatstva a moze to byt viac,ako bola tvoja mesacna splatka hypoteky.Nikto to nerobi,aby vyplatil hypo.Da sa povedat,ze kazdy dom tu,vlastni banka.Na nehnutelnost potrebujes min.20%. ceny a spôsobilost platit hypo do vysky 5%.Potom sa pripocitava k splatke amortizacia,ktoru mozes,platit mesacne -tzn.priamo alebo nepriamo strhnu ti ciastku na konci z doplnkoveho dôchodkoveho poistenia.Pamätam si na ten clanok v jednom Slovenskom mediu😁.Kupit nehnutelnost vo Švajciarsku sa da bez problemov,pokial mas dobry prijem.Standardna dlzka hypoteky je cca.5 rokov,potom sa rozhodnes,ci predas a vratis dlh banke alebo zoberies dalsiu.To,ze splacaju hypo deti,bolo asi myslene,tak,ze dobry dom sa nepredava a zostava v rodine.Technicky neviem ci je to vobec mozne,pretoze pocas hypo sa so zmluvou neda nic robit,jedine presunut celu hypo na dalsiu osobu,to mozne je.Problem vidim v tom,ze sluzby su tu fakt drahe.Zavolas akehokolvek remeselnika a cena pod 100fr/hodina je zriedkava.Vymena strechy 100m2 50-60k.Instalacia ustredneho kurenia 50k.Vymena podlahy 100m2 5-6k.
Aj z tohto titulu, je pre vela domacich sen o vlastnom byvani nedostupny.Zaujem je obrovsky a ponuka mala.Napriklad v Zurichu su 200m rady pri obhliadkach najomnych bytov.Najst najom pod 2000fr je skoro nemozne.Neviem ci som trochu pomohol,ale toto je moj pohlad a skusenost na hypo a zivot v CH po 11 rokoch.🤗https://www.20min.ch/story/der-traum-vom-eigenh...
Clanok z roku 2021...

zuzika87
13. feb 2024

@lenkaziva pre mňa Graubunden jeden z najkrajších, žila som tam a chodila do školy v Passugu ❤️závidím kebyže môžem ihneď sa tam vrátim a žijem tam, systém, mentalita, úroveň, ľudia všetko je tam iné, áno drahé neskutočne ale všetko sa dá ak sa chce, veľmi vám držím palce