icon

Ako vybrať správnu teplovzdušnú fritézu pre 1-2 osoby?

16. okt 2025

Ahojte, zvazujem kupu. Vedeli by ste mi porodati ktoru radsej z tychto dvoch?

1. https://www.alza.sk/tesla-aircook-dualzone-q450...
2. https://www.alza.sk/tefal-ey905b10-dual-easy-fr...
3. https://www.alza.sk/philips-5000-series-airfrye...

Ak mate dva kose, viem varit iba v jednom? Som sa docitala, ze sa daju rozne nastavit na rozny zaciatok casu. Ale, ci vem si aj osobitne pripravit jedlo? Ze jedna bude vypnuta? Ak budem chciet pre 1-2 ludi...
Ďakujem

autor
16. okt 2025
@anonym_0e214e

@anonym_autor v kazdom pripade nou nahradis obsah tem na koniku🙂 . Mne sa velmi paci ze zeny ktore si tu vec vydupali, to budu obhajovat aj keby pri tom trpeli, iba aby neukazali same sebe ze kupili hlupost a nedajboze to priznat pred okolim. Ja tam spominam 4 take zeny, ktore sa cca 1 az 3 roky presviedcali same a aj okolie ze aka je to super vec az to hodili do pivnice hed vedla pece na chlieb 🙂 lebo to jedine je vacsi nezmysel ako toto 🙂

@anonym_0e214e ja neviem, preco tak tvrdo presadzujes svoj nazor. Ved ja sa pytam na toho, kto ju pouziva. Napr. u nas piecka na chlieb ide kazdy den. Na noc sa zapne a rano na ranajky nas caka cerstvy, peceny chlieb. Jedneho stravnika mame so specialnou stravou, takze jemu varime osobitne. Presne na tieto pripady by to volo v poriadku keby to tak islo. Casto si robime teple vecere, ja si sama pre seba do prace krabickujem jedlo (cize, viem si predstavit pripravit si presne v tomto).

simsalabim
16. okt 2025
@anonym_0e214e

@simsalabim ako dlho to mate?

@anonym_0e214e asi 4 roky.

simsalabim
16. okt 2025
@anonym_0e214e

@anonym_autor v kazdom pripade nou nahradis obsah tem na koniku🙂 . Mne sa velmi paci ze zeny ktore si tu vec vydupali, to budu obhajovat aj keby pri tom trpeli, iba aby neukazali same sebe ze kupili hlupost a nedajboze to priznat pred okolim. Ja tam spominam 4 take zeny, ktore sa cca 1 az 3 roky presviedcali same a aj okolie ze aka je to super vec az to hodili do pivnice hed vedla pece na chlieb 🙂 lebo to jedine je vacsi nezmysel ako toto 🙂

@anonym_0e214e pozri, kazdemu vyhovuje nieco ine. U nas sa pouziva nielen ta tebou zatracovana teplovzdusna friteza (prakticky denne), ale aj pekarnicka na chlieb. Ze ty to nepouzivas, nie je naozaj podstatne. Autorka sa pyta na skusenosti a ak si ju kupi, sama zisti, ci ano alebo nie. Stacilo jej raz povedat, ze podla teba to je blbost.

anonym_8889c9
16. okt 2025
@anonym_0e214e

@anonym_8889c9 chces piect 5 porcii 5 peceniami po 20 min alebo 5 porcii v jednom peceni za hodinu? .. ved ja to tam pisem, ak si 70 rocna babka a zijes sama a raz za tyzden si upecies 3 strehna naraz tak je to v pohode, ale pre rodinu je to nezmysel.

@anonym_0e214e 5 stehien sa ti zmestí aj do fritézy a naozaj neviem načo by nám bolo 5 kureniec 🥸

anonym_23684c
16. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_0e214e ja neviem, preco tak tvrdo presadzujes svoj nazor. Ved ja sa pytam na toho, kto ju pouziva. Napr. u nas piecka na chlieb ide kazdy den. Na noc sa zapne a rano na ranajky nas caka cerstvy, peceny chlieb. Jedneho stravnika mame so specialnou stravou, takze jemu varime osobitne. Presne na tieto pripady by to volo v poriadku keby to tak islo. Casto si robime teple vecere, ja si sama pre seba do prace krabickujem jedlo (cize, viem si predstavit pripravit si presne v tomto).

Rano staci dat vcerajsie rozky a okamzite za 2 minuty a su ako z pekarne chrumkave, jasne ze to je pre mensiu domactnost, vela krat sme robili grecku kvazi strudlu spanokopita co je spenat a feta syr. Haselback svedske zemiaky su ako z restauracie.

anonym_f387dd
16. okt 2025

Používam skoro denne a za mna super vec. Keďže je to friteza tak pečienku na cibuľke v nej nespravis 😉

anonym_2ca456
16. okt 2025
@anonym_0e214e

Teplovzdusna friteza je omyl techniky.. poznam 5 ludi co ju maju a 4 ju odstavili ako hlupost, piata , moja exsvokra ju ma na linke lebo vyzera pekne.

@anonym_0e214e ja ju doma používam zo spotrebičov najčastejšie 🤗
@anonym_autor my máme doma 3. Čo Si posielala

anonym_ad01af
16. okt 2025
@anonym_0e214e

Teplovzdusna friteza je omyl techniky.. poznam 5 ludi co ju maju a 4 ju odstavili ako hlupost, piata , moja exsvokra ju ma na linke lebo vyzera pekne.

@anonym_0e214e plne súhlasím

@anonym_autor Je to uplna zbytočnosť. To iste mi spraví teplovzdušná rúra a omnoho chutnejšie a nemusím nonstop prehadzovat aby sa to pekne spravilo.

simsalabim
16. okt 2025
@anonym_ad01af

@anonym_0e214e plne súhlasím

@anonym_autor Je to uplna zbytočnosť. To iste mi spraví teplovzdušná rúra a omnoho chutnejšie a nemusím nonstop prehadzovat aby sa to pekne spravilo.

@anonym_ad01af non stop prehadzovat? Nikdy nic neprehadzujem. A ano, mas pravdu, to iste urobi teplovzdusna rura - ak varis pre celu rodinu. Ak ti ide iba o to, aby si niekomu ohriala 1 stary rozok, alebo urobila 1 porciu hranoliek a rybu k tomu, je to podstatne rychlejsie a lacnejsie urobit v teplovzdusnej friteze. Takze urcite zalezi na dynamike rodiny. Ked sme ju my kupili, deti uz boli velke, casto jedli inokedy, ako my s muzom, bolo velmi pohodlne jedlo supnut do frizety vtedy, ked isli jest. Dnes rano si dcera robila vo friteze 6 ks fornetti na desiatu - fakt by bolo zbytocne kvoli 6 ks zapnut celu ruru - nehovoriac o tom, ze treba cakat, kym sa vyhreje a celkove sa to pecie dlhsie, ako vo friteze. Ja si casto v nej upeciem napr. kusok halloumi - bez tuku pekne zhnedne schrumkavie.... nemusim sa kaslat s panvicou a jedlo na nej strazit, ani zapinat kvoli tomu ruru.

tundra
16. okt 2025
@simsalabim

@anonym_ad01af non stop prehadzovat? Nikdy nic neprehadzujem. A ano, mas pravdu, to iste urobi teplovzdusna rura - ak varis pre celu rodinu. Ak ti ide iba o to, aby si niekomu ohriala 1 stary rozok, alebo urobila 1 porciu hranoliek a rybu k tomu, je to podstatne rychlejsie a lacnejsie urobit v teplovzdusnej friteze. Takze urcite zalezi na dynamike rodiny. Ked sme ju my kupili, deti uz boli velke, casto jedli inokedy, ako my s muzom, bolo velmi pohodlne jedlo supnut do frizety vtedy, ked isli jest. Dnes rano si dcera robila vo friteze 6 ks fornetti na desiatu - fakt by bolo zbytocne kvoli 6 ks zapnut celu ruru - nehovoriac o tom, ze treba cakat, kym sa vyhreje a celkove sa to pecie dlhsie, ako vo friteze. Ja si casto v nej upeciem napr. kusok halloumi - bez tuku pekne zhnedne schrumkavie.... nemusim sa kaslat s panvicou a jedlo na nej strazit, ani zapinat kvoli tomu ruru.

@simsalabim mudro pises👍.Mame doma dve,jednu malu,druhu velku,pouzivame celkom casto.U nas ma uplatnenie.Najchutnejsie su kuracie kridelka😋

alias313
16. okt 2025

@anonym_autor my máme doma klarstein tiež má dva šuplíky. Vyberala som podľa veľkosti a výkonu.Používam ju stále mám ju cca rok. Z týchto by som si vybrala 2. A áno dá sa variť len v jednom koši.

oslo1
16. okt 2025

mame iba s jednym kosikom, uz 4 roky.
Kupil este nebohy manzel, jemu z toho nechutilo jest, mne so synom ok. Tiez ju casto pouzivam.
Ja mam ale predvarene jedla/predpecene. Takze dost casto ked idem pre syna do skoly, tak tam hodim maso, prideme domov a je uvarene.
Cakam, kedy sa pokazi, aby som si kupila s dvoma suflikmi, ale furt slape ako nova.

anonym_5021b0
16. okt 2025

A mate niektora skusenosti aj s tym modelom, ktory ma nadobu zo skla? Nechcem kupovat tu s teflonovou mriezkou.

anonym_ad01af
16. okt 2025
@simsalabim

@simsalabim tak neviem ako ty ale ja mám rúru kvalitnú a vyhreje sa za 2 min.
Používala som aj ja fritezu teda viem. Jedlo z nej bolo mdle a suché. A nie nepoužívam a ani som nepoužívala veľa oleja ani tam ani tam. Všetko vo vlastnej šťave. Ale vám asi take chuti.
Však nik nezakazuje aby ste ju používali, napísala som len svoj názor a skúsenosť.

tundra
16. okt 2025
@anonym_ad01af

@simsalabim tak neviem ako ty ale ja mám rúru kvalitnú a vyhreje sa za 2 min.
Používala som aj ja fritezu teda viem. Jedlo z nej bolo mdle a suché. A nie nepoužívam a ani som nepoužívala veľa oleja ani tam ani tam. Všetko vo vlastnej šťave. Ale vám asi take chuti.
Však nik nezakazuje aby ste ju používali, napísala som len svoj názor a skúsenosť.

@anonym_ad01af trochu kecas,ziadna el.rura sa nezohreje za 2.min na 200°C.Priemerny cas u modernych zariadeni s Booster funkciou je 8-10 min.U starsich zariadeni je to 10-20 min.

rozculena
16. okt 2025
@anonym_0e214e

@anonym_8889c9 chces piect 5 porcii 5 peceniami po 20 min alebo 5 porcii v jednom peceni za hodinu? .. ved ja to tam pisem, ak si 70 rocna babka a zijes sama a raz za tyzden si upecies 3 strehna naraz tak je to v pohode, ale pre rodinu je to nezmysel.

@anonym_0e214e ale veď autorka nemá rodinu,chce to pre 1-2 ľudí

autor
16. okt 2025
@rozculena

@anonym_0e214e ale veď autorka nemá rodinu,chce to pre 1-2 ľudí

@rozculena nie, nás je doma 7, takže chcem čo najväčšou. Preto som dala všetky xxl, len som chcela vedieť, či sa dá urobiť aj pre 2 ľudí. To mi zmenili názov admini. Ja som tam nemala pre 1-2 ľudí

pink_lady
16. okt 2025

Ja som tiez bola proti teplovzdusnej friteze, lebo mama co mala tak to nic moc teda. Mala nejaku z lidla a potom tefal. No len potom ako malemu zistili alergie som zhanala nieco aby som nemusela kazdy den trubu zapinat, kedze varim/peciem v malych mnozstvach. Vybrala som COsori turbo blaze a zrazu v tom robim kazdy den niekolko krat, peciem v tom chhlieb, kolace, ciabatty, zemiaky, hranolky, štrudlu...velku trubu uz ani nezapinam....Vybrala som ju kvoli recenziam a že sa da nastavit teplota 230 stupnov...Fakt super vec
mam konkretne tuto, chcem ju ale dat mame a kupit vacsiu, tu poschodovu
https://www.nay.sk/friteza-teplovzdusna-cosori-...

autor
16. okt 2025
@anonym_2ca456

@anonym_0e214e ja ju doma používam zo spotrebičov najčastejšie 🤗
@anonym_autor my máme doma 3. Čo Si posielala

@anonym_2ca456 tá sa mi asi pozdáva najviac. Len, nevadí ti, že nemá hladké dno? Mi to príde horšie na udrzbu. A produkuje veľa pary. Musí byť umiestnená pod digestorom? A ako to je s tým, keď tie ostatné namaju tu nádobku hornú na paru?

rozculena
16. okt 2025
@anonym_autor

@rozculena nie, nás je doma 7, takže chcem čo najväčšou. Preto som dala všetky xxl, len som chcela vedieť, či sa dá urobiť aj pre 2 ľudí. To mi zmenili názov admini. Ja som tam nemala pre 1-2 ľudí

@anonym_autor jaj tak pre 7 to nekupuj,to je malé.
My sme dvaja,radšej použijem fritézu ako veľkú rúru,takže pre 1-2 osoby je to v pohode.

anonym_ad01af
16. okt 2025
@tundra

@anonym_ad01af trochu kecas,ziadna el.rura sa nezohreje za 2.min na 200°C.Priemerny cas u modernych zariadeni s Booster funkciou je 8-10 min.U starsich zariadeni je to 10-20 min.

@tundra tak asi viem. Kecat nepotrebujem, Áno aj sa bojím lebo keď sa mi pokazí tak asi takú už naozaj nezoženiem.

tundra
16. okt 2025
@anonym_ad01af

@tundra tak asi viem. Kecat nepotrebujem, Áno aj sa bojím lebo keď sa mi pokazí tak asi takú už naozaj nezoženiem.

@anonym_ad01af ok😁
Dosiahnuť teplotu 200 °C len za 2 minúty je pre väčšinu štandardných elektrických rúr (vstavaných alebo voľne stojacich s plným objemom) nedosiahnuteľný cieľ pri bežnom domácom používaní.
Najrýchlejšie modely, ktoré sú aktuálne na trhu a majú funkciu Rýchly predohrev, uvádzajú dosiahnutie teploty 200 °C za čas približne 5 minút.
Čo hľadať pre najrýchlejší ohrev (okolo 5 minút):
* Mini rúry/Kompaktné rúry: Menší objem sa zohrieva rýchlejšie ako veľká vstavaná rúra. Niektoré špičkové modely s vysokým výkonom (napr. 2400 W) a malým objemom sa môžu priblížiť k najkratším časom.
* Štandardné vstavané rúry s funkciou Rýchly predohrev/Boost: Viaceré značky (napr. MORA, AEG, Gorenje, Beko a iné) ponúkajú túto funkciu, ktorá zapojí všetky ohrevné telesá pre maximálny výkon. Tieto rúry bežne uvádzajú:
* 200 °C za 5 minút.
* Vysoký príkon: Rúry s príkonom nad 3000 W majú väčšiu šancu na rýchly ohrev.
* Kombinované rúry: Rúra s funkciou mikrovlnnej rúry (kombinovaná rúra) môže využiť mikrovlny na rýchlejšie predhriatie, ale to nemusí byť vždy započítané do "klasického" predohrevu len elektrickou energiou.
Záver: Ak je vaším cieľom skutočne 2 minúty, to je skôr čas pre špecializované, veľmi malé spotrebiče alebo profesionálne vybavenie. Pri hľadaní domácej elektrickej rúry hľadajte modely, ktoré špecificky uvádzajú "Rýchly predohrev na 200 °C za 5 minút", čo je momentálny štandard pre najrýchlejšie rúry.

anonym_28d7ca
16. okt 2025

@anonym_autor ahoj, my sme mali riadnu, ale syn zacal diety a fitko...a strasne chcel tepl.fritezu lebo, ze bez oleja.
Chcela som ninju, ale nebola som si ista, ci ji vyuzijeme 100% fakt chcem za 160 euro?
(Inac by som kupila cez blackfriday z amazonu).
Ale uz mi usi pilil, a stale posielal recepty, tak som kupila najlacnejsi, najjednoduchsi typ od Philips-u za 70 euro a bohato staci.
Inac, posepkam na tiktoku su dobre recepty a fakt ich spravi aj moj syn, takze veceru vacsinou pripravuje on, takze to bola dobra investicia.
Inac som kupila taky s xxl kosikom a sme len dvaja, zda sa mi to male.

anonym_ad01af
16. okt 2025
@tundra

@anonym_ad01af ok😁
Dosiahnuť teplotu 200 °C len za 2 minúty je pre väčšinu štandardných elektrických rúr (vstavaných alebo voľne stojacich s plným objemom) nedosiahnuteľný cieľ pri bežnom domácom používaní.
Najrýchlejšie modely, ktoré sú aktuálne na trhu a majú funkciu Rýchly predohrev, uvádzajú dosiahnutie teploty 200 °C za čas približne 5 minút.
Čo hľadať pre najrýchlejší ohrev (okolo 5 minút):
* Mini rúry/Kompaktné rúry: Menší objem sa zohrieva rýchlejšie ako veľká vstavaná rúra. Niektoré špičkové modely s vysokým výkonom (napr. 2400 W) a malým objemom sa môžu priblížiť k najkratším časom.
* Štandardné vstavané rúry s funkciou Rýchly predohrev/Boost: Viaceré značky (napr. MORA, AEG, Gorenje, Beko a iné) ponúkajú túto funkciu, ktorá zapojí všetky ohrevné telesá pre maximálny výkon. Tieto rúry bežne uvádzajú:
* 200 °C za 5 minút.
* Vysoký príkon: Rúry s príkonom nad 3000 W majú väčšiu šancu na rýchly ohrev.
* Kombinované rúry: Rúra s funkciou mikrovlnnej rúry (kombinovaná rúra) môže využiť mikrovlny na rýchlejšie predhriatie, ale to nemusí byť vždy započítané do "klasického" predohrevu len elektrickou energiou.
Záver: Ak je vaším cieľom skutočne 2 minúty, to je skôr čas pre špecializované, veľmi malé spotrebiče alebo profesionálne vybavenie. Pri hľadaní domácej elektrickej rúry hľadajte modely, ktoré špecificky uvádzajú "Rýchly predohrev na 200 °C za 5 minút", čo je momentálny štandard pre najrýchlejšie rúry.

@tundra no vidíš aké ja mám šťastie že moja starucka osvedčená zohrieva za 2. Teda už vieš prečo podlažná je teplovzdušná friteza blbosť. A aj keby zohrievala rúra 15 min tak vždy bude pre mna teplovzduška blbosť.

janage
16. okt 2025
@anonym_ad01af

@tundra no vidíš aké ja mám šťastie že moja starucka osvedčená zohrieva za 2. Teda už vieš prečo podlažná je teplovzdušná friteza blbosť. A aj keby zohrievala rúra 15 min tak vždy bude pre mna teplovzduška blbosť.

@anonym_ad01af ja mam obyč.rúru a teda na 180st. min.tych 10+minút kým sa nahreje. Cca 15min na 200st.
Keď som mala mikrovlnku s funkciou chips a speci tanierom za tých 10-15min. už ta porcia pre 2, 3 ľudí bola hotová.

janage
16. okt 2025
@anonym_ad01af

@anonym_ad01af a to je rúra ešte po našich, keď prerábanie kuchyňu. 20 rokov má určite. Takže tiež staručká

janage
16. okt 2025
@pink_lady

Ja som tiez bola proti teplovzdusnej friteze, lebo mama co mala tak to nic moc teda. Mala nejaku z lidla a potom tefal. No len potom ako malemu zistili alergie som zhanala nieco aby som nemusela kazdy den trubu zapinat, kedze varim/peciem v malych mnozstvach. Vybrala som COsori turbo blaze a zrazu v tom robim kazdy den niekolko krat, peciem v tom chhlieb, kolace, ciabatty, zemiaky, hranolky, štrudlu...velku trubu uz ani nezapinam....Vybrala som ju kvoli recenziam a že sa da nastavit teplota 230 stupnov...Fakt super vec
mam konkretne tuto, chcem ju ale dat mame a kupit vacsiu, tu poschodovu
https://www.nay.sk/friteza-teplovzdusna-cosori-...

@pink_lady ahoj, prosím ta, fakt v tom netreba to jedlo miešať a je rovnomerne urobené?

pink_lady
16. okt 2025
@janage

@pink_lady ahoj, prosím ta, fakt v tom netreba to jedlo miešať a je rovnomerne urobené?

@janage nie netreba (ale mozno zavisi od mnozstva, tie mnozstva co tam davam, netreba premiesavat). Je tam taka mriezka na spodu - takze je to zo vsetkych stran rovnomerne + na tomto modeli mi vyhovuje ze sa da nastavit rozne intenzity ako ventilatora tak aj teploty.
A na 205 stupnov je nahriata za 4 min, aj cas pecenia je ovela kratsi ako na normalnej rure...

anonym_ad01af
17. okt 2025
@janage

@anonym_ad01af a to je rúra ešte po našich, keď prerábanie kuchyňu. 20 rokov má určite. Takže tiež staručká

@janage no jasne moja má tiež možno 15 rokov a stále je super. To teraz je moderna doba nič nevydrží a všetko je slabé.

anonym_d3d289
17. okt 2025

Mam novu peciacu rúru gorenje s rýchlym ohrevom na 200 st do 5 min. Je to super funkcia, Stará rura vyhrievala na 180 viac ako 15 min.