Prečo sú smartfóny mini verzie také veľké?
Prečo sú aj smartfóny ako mini verzie také veľké? Veď keby som porovnal Samsung Galaxy S5 Mini alebo iPhone 12 Mini s tými staršími Xperia-mi, alebo Galaxy S3 Mini, furt sú väčsie. Z tých dnešných len Cubot Pocket je ako iPhone5 taký malý, ale mne sa lúbia také ako bola iPhone4 alebo Xperia Tipo. Také volačo keby bolo.
Jediná nevýhoda starých kúskov je že nemajú softvérovú podporu. Apple bol posledný z bežných značiek ktorý ešte udržoval malé rozmery ale už sa ich tiež vzdáva. Mať Xperia Tipo, iPhone 4, Galaxy S3 Mini je ako mať počítač s Windowsom XP. To je ten problém. Ale paradoxom je že ja som v tých časoch pozeral filmy a videá na takých mobiloch, fotky tak isto a stačilo to. Dokonca som aktívne chatoval na tom, prispieval na diskusné fóra, pričom klávesnica je 2x menšia ako na dnšných mobiloch.
Jediná nevýhoda starých kúskov je že nemajú softvérovú podporu. Apple bol posledný z bežných značiek ktorý ešte udržoval malé rozmery ale už sa ich tiež vzdáva. Mať Xperia Tipo, iPhone 4, Galaxy S3 Mini je ako mať počítač s Windowsom XP. To je ten problém. Ale paradoxom je že ja som v tých časoch pozeral filmy a videá na takých mobiloch, fotky tak isto a stačilo to. Dokonca som aktívne chatoval na tom, prispieval na diskusné fóra, pričom klávesnica je 2x menšia ako na dnšných mobiloch.
@unbeholfen Lebo mini verzia je mini len v porovnaní s jej klasickou verziou. Tu máš Galaxy S5:
Rozmery · 142 x 72,5 x 8,1 mm ; Hmotnosť · 145 g ; Typ displeja · Super AMOLED ; Veľkosť displeja · 5,1" ; Rozlíšenie displeja · 1080 x 1920 pixelov.
A tu Galaxy S5 mini:
Rozmery · 131.1 x 64.8 x 9.1 mm ; Hmotnosť · 120 g ; Typ displeja · Super AMOLED ; Veľkosť displeja · 4,5" ; Rozlíšenie displeja · 1280 x 720
Ak je to pre niekoho stále veľký rozmer, má možnosť si kúpiť fakt mini smartfón, tento má rozmery len 89X49 mm:
Nepotrebujem ani pravítko keďže moja mánia sú malé mobily tak viem z hlavy že všetko nad 130x64 je už u mňa maximálna velkosť. A ten Galaxy S5 Mini mám takže viem. Zvyknem si ho porovnať so známimi tak viem že je to rozmer iphonu 12/13 Mini, a napríklad to SE druhej generácie je už velký z môjho hladiska. Moje najoblúbenejšie boli tieto: Sony Xperia Tipo, SonyEricsson X10 Mini, Cubot Pocket, iPhone SE1, Cubot King Kong. Okrem Cubot Pocket som všetky reálne mal a strašne mi vyhovovali. Keby sa vyrábali naďalej tak iné by som ani nechcel.
Paneboze zasa ty?

Smartfóny majú dnes jednu vlastnosť, ktorej sa výrobcovia nevedia vzdať = veľký displej predáva. Muži chcú videá, ženy chcú fotky, marketing chce čísla a celé to smeruje k tomu, že aj mini verzie sú dnes väčšie ako kedysi štandardná veľkosť.
veľký displej = viac obsahu naraz
batéria - výdrž = výrobcovia nechcú robiť malé batérie, lebo by im to muži zvozili v recenziách
všetko je fullscreen, takže potrebujú viac miesta na gestá a ovládanie
mini segment je dnes pre výrobcov úplne okrajový – nezarába a je riskantný
Preto sa stalo to, čo vidíš: dnešné mini je vlastne stredná veľkosť a to, čo bol kedysi malý telefón, dnes už nikto nerobí. Cubot Pocket je výnimka, lebo to je čínsky experiment pre úzky typ zákazníka. Ak by si chcel niečo naozaj v duchu iPhone 4 alebo Xperia Tipo, realita je taká, že nové modely v tej veľkosti prakticky nevznikajú. Jediná šanca je pozerať po ultrakompaktných niche značkách (ako Unihertz Jelly) alebo poňuchať bazár so zachovalými staršími kúskami.