icon

Vnímate overenie užívateľa mikroplatbou ako bezpečnosť alebo ako prekážku?

maranco
Dnes o 11:05

Overenie užívateľa prostredníctvom mikroplatby, chcel by som vedieť názor užívateľov, ako by to vnímali, či by to bola pre nich prekážka, alebo nie.

Príklad, chcem pridať komentár na nejakom webe, chcem pridať inzerát, alebo založiť profil na sociálnej sieti, chcem si rezervovať termín a majú to vyriešené tak, že sa musím zaregistrovať a overiť svoj email prípadne telefónne číslo formou SMS.

Z pohľadu prevádzkovateľa overenie emailu je jednoduchá záležitosť, ale zároveň si viem za pár sekúnd založiť emaily koľko chcem a budem mať koľko len chcem profilov.

Overenie formou SMS už vyžaduje náklady na prevádzku tohto riešenia a aj tak sa dá relatívne ľahko obísť.

Overenie formou platby cez platobnú kartu, to by som nikdy nedával údaje karty na doteraz neznámom webe/aplikácii.

Overenie formou okamžitej platby, bol by QR kód aj payme.sk link, takže by to bolo prakticky na jeden klik, suma platby by bola symbolická napríklad 1 cent.
Pre prevádzkovateľa by to nevyžadovalo veľké náklady na príjem jendnocentových platieb a by mal istotu že komunikuje s reálnym človekom a nie s brigádnikom trolej farmy, alebo botom.

Výhoda pre zákazníka, že je to dôveryhodnejšie, napríklad vidím inzerát tak viem že je to naozaj osoba s daným menom, reálnou históriou inzerátov a nie vymyslená identita, alebo komentáre, anketu, hlasovanie naozaj sa zúčastnili reálni ľudia a nie hrajúce sa deti alebo duplicitné profily.

Váš pohľad ako zákazníka, odrádzalo by vás to?
Báli by ste sa niečoho? (že zneužije účet, vystopuje ma)
Bolo by to pre vás komplikované na použitie?
Vadila by vám nenávratná platba 1 cent, že nedáte na to peniaze?
Cítili by ste sa tam bezpečnejšie, alebo naopak že vás niekto sleduje a kontroluje?

viestta
Dnes o 11:16

Pre mna osobne uplna zbytocnost

biba_18
Dnes o 11:17

na to aby som pridala inzerát alebo sa zapojila do diskusie je mikroplatba somarina, to by som sa na takúto službu vykvajzla ...

maranco
autor
Dnes o 11:26
@biba_18

na to aby som pridala inzerát alebo sa zapojila do diskusie je mikroplatba somarina, to by som sa na takúto službu vykvajzla ...

@biba_18 čo by si navrhla za riešenie ak chceš obmedziť trool farmy ktoré ti manipulujú s anketou/hlasovaním, alebo podvodníkov čo dajú inzerát oklamú človeka a hneď založia nový profil/ďalší podvodný inzerát, alebo poskytuješ služby a ti vybookujú len tak termíny ktoré potom nevyužijú

viestta
Dnes o 11:31
@maranco

@biba_18 čo by si navrhla za riešenie ak chceš obmedziť trool farmy ktoré ti manipulujú s anketou/hlasovaním, alebo podvodníkov čo dajú inzerát oklamú človeka a hneď založia nový profil/ďalší podvodný inzerát, alebo poskytuješ služby a ti vybookujú len tak termíny ktoré potom nevyužijú

@maranco chranit sa ma kazdy sam. Clovek so vseobecnym prehladom prekukne trolla, clovek so vseobecnym prehladom sa neda oklamat podvodnikom. A tych ostatnych neochrani ziaden system, pretoze kazdy system sa da ojebabrat.

biba_18
Dnes o 11:35

@maranco v čase revolutu a podobných záležitostí ani miktoplatba z takých účtov ti nezaručí nič ...

viestta
Dnes o 11:37
@biba_18

@maranco v čase revolutu a podobných záležitostí ani miktoplatba z takých účtov ti nezaručí nič ...

@biba_18 okrem toho, ten 1 cent za registraciu pre trolliu farmu je ako prd do Sumavy

cutespider
Dnes o 11:54

Mňa by to odradilo, nemám rád ani overovanie kartou, našťastie existujú digitálne, ktoré môžem hneď po použití zrušiť.
Obávam sa, že toto nie je dobrý nápad aj preto, že takýto účet môže byť veľmi rýchlo zablokovaný kvôli podozreniu na pranie špinavých peňazí. Okrem toho by mali byť tieto prevody asi aj nejako evidované v účtovníctve a zdanené.
Tvoj problém možno vyrieši EU identita (https://commission.europa.eu/topics/digital-eco...)

maranco
autor
Dnes o 12:23
@cutespider

Mňa by to odradilo, nemám rád ani overovanie kartou, našťastie existujú digitálne, ktoré môžem hneď po použití zrušiť.
Obávam sa, že toto nie je dobrý nápad aj preto, že takýto účet môže byť veľmi rýchlo zablokovaný kvôli podozreniu na pranie špinavých peňazí. Okrem toho by mali byť tieto prevody asi aj nejako evidované v účtovníctve a zdanené.
Tvoj problém možno vyrieši EU identita (https://commission.europa.eu/topics/digital-eco...)

@viestta nakúpiť tisícky SIM kariet v krajine kde na aktiváciu karty nevyžadujú doklad je jednoduchšie ako založiť tisíc bankových účtov kde potrebuješ doklady a živého človeka

ako pre veľké firmy typu Meta by som si to vedel predstaviť takto overovať užívateľské účty a nie obyčajnou SMS

alebo weby typu bazoš, je tam overenie cez SMS a na inzerát píšu najprv podvodníci, keby prevádzkovateľ vedel meno + IBAN tak ich vedia lepšie zablokovať, nestačila by podvodníkom nová SIM karta na pokračovanie v podvode

na drobné lokálne veci asi by to potom nebolo riešenie, ak by sa k tomu takto stavali užívatelia že ich nehne

@biba_18 v Revolute vieš mať jeden účet pre každú menu a keby aj viac, tak ak podvod urobí Mária Horváthová a založí nový účet v banke znovu bude len Mária Horváthová a môžeš dohľadať že toto meno + novovytvorený účet je riziková osoba

@cutespider ak si účet založí firma a bude slúžiť len na príjem drobných centových platieb, tak ako sa dá použiť na prepranie peňazí?

viestta
Dnes o 12:29
@maranco

@viestta nakúpiť tisícky SIM kariet v krajine kde na aktiváciu karty nevyžadujú doklad je jednoduchšie ako založiť tisíc bankových účtov kde potrebuješ doklady a živého človeka

ako pre veľké firmy typu Meta by som si to vedel predstaviť takto overovať užívateľské účty a nie obyčajnou SMS

alebo weby typu bazoš, je tam overenie cez SMS a na inzerát píšu najprv podvodníci, keby prevádzkovateľ vedel meno + IBAN tak ich vedia lepšie zablokovať, nestačila by podvodníkom nová SIM karta na pokračovanie v podvode

na drobné lokálne veci asi by to potom nebolo riešenie, ak by sa k tomu takto stavali užívatelia že ich nehne

@biba_18 v Revolute vieš mať jeden účet pre každú menu a keby aj viac, tak ak podvod urobí Mária Horváthová a založí nový účet v banke znovu bude len Mária Horváthová a môžeš dohľadať že toto meno + novovytvorený účet je riziková osoba

@cutespider ak si účet založí firma a bude slúžiť len na príjem drobných centových platieb, tak ako sa dá použiť na prepranie peňazí?

@maranco napisala som v prvom prispevku, pre mna zbytocnost. Ked ty prevadzkujes web a robis si tu prieskum, tak mas odpovede. Pytal si sa, dostal si take ake si dostal. Podla toho sa zariad, mne detaily zbytocne vysvetlujes.

maranco
autor
Dnes o 12:42
@viestta

@maranco napisala som v prvom prispevku, pre mna zbytocnost. Ked ty prevadzkujes web a robis si tu prieskum, tak mas odpovede. Pytal si sa, dostal si take ake si dostal. Podla toho sa zariad, mne detaily zbytocne vysvetlujes.

@viestta nič také neprevádzkujem, len som sa zamyslel ako by sa toto dalo jednoduchšie riešiť a chcel som vedieť ako by to prijali užívatelia

keď už tu máme okamžité platby od 9.10.2025 tak ma toto napadlo ako šikovné využitie na jednoduché overovanie existencie človeka a lacnejšie ako overovanie cez SMS

anonym_a4e122
Dnes o 13:04

@maranco musela by to byt setsakramentsky dolezita sluzba pre mna (stranka), aby som take spravil...

masinka
Dnes o 13:14

@maranco ked som sa pred 100 rokmi prihlasovala na ebay, tak si ma takto preverovali aby mi dovolili tam prihodit ne nejaky inzerat. ten cent potom ale vratili.

anonym_a1e8c8
Autor odpoveď zmazal
cutespider
Dnes o 17:06
@maranco

@maranco, môžeš niekomu dať napr. euro za poslanie centu na účet. Je to blbosť, ale môže to vyhodnotiť nejaká AML kontrola banky ako podozrivý prevod.