Žijeme vo svete digitálnych náhradníkov?
Keď vyšiel film .....Nahradníci.... s Bruceom Willisom, mnohí ho brali ako číru fikciu. No dnes sa zdá, že sme sa k tejto vízii priblížili viac, než by nám bolo milé. V snímke ľudia žili cez svoje dokonalé robotické verzie, zatiaľ čo skutočné telá hnili v izolácii. My nepotrebujeme robotov, stačia nám sociálne siete. Tam každý vytvára vlastného ..náhradníka.. vyretušovanú tvár, prehnane pozitívny život, vyumelkované postoje a virtuálnu odvahu, ktorú by v realite nikdy nemal. Najvýraznejšie je to vidieť na správaní v anonymite. Ľudia, ktorí v živote pôsobia nevýrazne, sa online menia na sebaistých mudrlantov. Nadávajú, moralizujú a hrajú sa na autority. To, čo by si nikdy nedovolili v bežnom rozhovore, bez váhania vypustia na cudzinca cez komentár. Sociálne siete stvorili generáciu papierových hrdinov, drsných len za klávesnicou. Špecifickým fenoménom je však ženský božský komplex....., ktorý sa rozrastá na diskusných fórach, napríklad na Modrom koníku. Mnohé ženy, ktoré v realite zostávajú nevypočuté, ich názory nikoho nezaujímajú, ich hlas zaniká v každodennom chaose, nachádzajú vo virtuálnom svete zrazu nečakanú moc. Z obyčajných matiek a manželiek sa stávajú samozvané spasiteľky. Ich profil im dáva krídla, pocit nadradenosti, presvedčenie, že práve ony musia radiť, usmerňovať a zachraňovať každú dušu, ktorá si nevie poradiť. Tam, kde ich reálne okolie nepočúva, sa cítia ako bohyne, ktorých slovo má váhu zákona. Lenže táto moc je iluzórna. Je to rovnaká maska ako vyretušovaná selfie, náhrada za skutočný vplyv a rešpekt. V realite často zostávajú osamelé, frustrované a odtrhnuté od života, ktorý im uniká pomedzi prsty. Ich online všemohúcnosť je len únik pred vlastnou bezmocnosťou. A práve tu sa prelína fikcia filmu ....Nahradníci... s dnešnou realitou. Všetci si budujeme ideálne verzie seba, krásne, sebavedomé, neomylné. Ale keď zhasne obrazovka, zostane nám len človek, ktorý je zraňujúco obyčajný. To, čo na sieťach pôsobí božsky, sa v skutočnom svete rozpadá ako kulisa z papiera. Sociálne siete nám dali ilúziu moci, krásy a hlasu. Ale ak ich jedného dňa vypneme, ukáže sa, že sme len ľudia, nedokonalí, slabí, a ďaleko od tých digitálnych bohov, ktorých hráme online.
A kde je problém, však ži v realite 😀
@anonym_autor “ presvedčenie, že práve ony musia radiť, usmerňovať a zachraňovať každú dušu, ktorá si nevie poradiť”
A teraz si odpovedz : chces zazit, ze niekam napises svoj problem a nikto, absolutne nikto ti nan neodpovie, ani neporadi?
Lebo sa budu vsetci riadit tvojim nazorom, ze je to iba daky ich komplex, ak to urobia?
Ako sa budes citit? Lepsie? Ci horsie? Ze tvoj problem ostane prehliadnuty (spolu s tebou), aj ked ho napises na verejnu stranku.
Brw. teraz len tak mimochodom robis to, co kritizujes.
Snazis sa o “zachranu”, (nevyziadane) radenie, chces menit niekomu zivot.
S pocitom, ze tvoj hlas je jediny, co pocut, ako zakon, ktory treba posluchnut, lebo najlepsie vies, co je … najlepsie pre druhych.
Proste - chodiaci paradox. 🙂
Brw. teraz len tak mimochodom robis to, co kritizujes.
Snazis sa o “zachranu”, (nevyziadane) radenie, chces menit niekomu zivot.
S pocitom, ze tvoj hlas je jediny, co pocut, ako zakon, ktory treba posluchnut, lebo najlepsie vies, co je … najlepsie pre druhych.
Proste - chodiaci paradox. 🙂
@moonlight1210 jožka, ako inak...
Zase ty?
Jozka, tvoj psychiater ma este stale dovolenku?
@viestta ako viete, ze Jožka? Nejako som to nepostrehla, ten začiatok.
@lukbe nepáčilo sa jej, že jej v téme ženy povedali názor, čiže už sme vedeli, že koncipuje druhú tému. Ona to má takto. U nej je veľmi jasne čitateľný rukopis. Odpovedať bude až neskôr. O hodinku cca. Ak vôbec.
🤔 a kto je to tá Jožka? Už pár krát som zazrela, nejakú tému a tiež sa pýtali,že či Jožka. Akože nemusím vedieť,ja len,či nejaká známa osoba 🤭.
🤔 a kto je to tá Jožka? Už pár krát som zazrela, nejakú tému a tiež sa pýtali,že či Jožka. Akože nemusím vedieť,ja len,či nejaká známa osoba 🤭.
@zuzanita1609 žije vo svojom vlastnom svete. Má asi 42 rokov, je z okolia Gelnice. Nesie si so sebou traumy z mladosti a z detstva a žije v minulosti / filmy, hudba, móda apd. / a je veľmi citlivá na vnímanie samej seba na MK. Keď nenachádza tu pochopenie, píše po česky na českého MK. Aj tú istú tému tam skopíruje a odpovedá po česky.
@anonym_autor Ze sa ti to chcelo az tak dlho pisat, ? Ale vsetkych si nas hodila do jedneho mecha,a kazda sme uplne ina
od digitálnych náhradníkov k božským matkám… som sa v tom stratila 😒
@anonym_autor prepáč, chcela som si to prečítať celé, ale došla som po - najvýraznejšie je to na vidieť na spravaní v anonymite. Sám/sama si anonym, tak sa pýtam, o čo sa ti jedná?

Vôbec nie všetci a vôbec nie kazdý. Trochu aj rozmýšľaj pri písaní úvahy🙈.