Čo nebudú vedieť robiť roboty a umelá inteligencia?
Co podla Vas nebudu vediet robit roboty a AI o 10, o 20, a o 30 rokov?
Mozno tu bola taka diskusia. Premyslam nad buducnostou nasich deti. A ked vidim ten enormny techno pokrok za poslednych 30 rokov... ja som napriklad netusila, nikto netusil, ze budu take ziadane remeselne profesie. V casoch pred 20 rokmi si kazdy povazoval pracu v kancli a tzv. inteligenciu. A tak vela ludi robilo maturity a VS a dnes ti, co sa castokrat ani dobre neucili a su z nich dnes automechanici, elektrikari a pod. su ziadani, lebo ich je stale menej.
Lenze pri tomto progrese sa obavam, ze za par rokov nabehnu tie humanoidne roboty a bez problemov vam nahodia tehly na stenu, alebo vyfukne aj unikatny kus skleneneho pohara. O tom, ze AI nahradi postupne uctovnikov, redaktorov, prekladatelov, a dalsie profesie, ani nehovorim.
Este stale bude treba obsluhu, ale casom mozno ani to nie, roboty sa budu navzajom programovat, opravovat, obsluhovat. Urcite bude stale treba programatorov, lebo roboty bude treba kontrolovat, aby sa nam to tu nevymklo spod kontroly.
Co nebude vediet urobit robot, humanoidny robot ci AI? Pripadne ake ine profesie budu na vzostupe, aby nas roboty neovladli v zlom zmysle slova?
@anonym_autor tiez sa nad tym zamyslam. myslim, ze remesla ostanu. Taktiez lekari, ucitelia.
Vela ludi v administrative bude nutenych naucit sa s AI pracovat.
Psychiatri a psychologovia budu mat stale co robit a cim dalej viac, ucitelia, lekari, v podstate cele zdravitnictvo a remeselnici tiez … len ich nastroje sa zmenia, ale nehradia ich komplet . Clovek a jeho spravanie a reakcie, je pre AI nepochopitelna premenna, urobi pracu … ale len priamociaru …nezjednava, nehada, nedotahuje sa s nikym atd .ak ju raz pochopi … tak cloveka jednoducho eliminuje ako skodnu. Ale toho sa nikto z nas uz nedozije … clovek skor znici sam seba
@anonym_autor zdravotníctvo a opatrovatelstvo.
@pr85 Zdravotníctvo asi úplne nie, už teraz roboti operujú a dokonca spoľahlivejšie ako lekári a viem si predstaviť že napríklad by aj diagnostikovali, prídeš do odbornej ambulancie, urobí vyšetrenia a vyhodnotí z nich výsledky. Možno napríklad urgent kde treba konať rýchlo ostane, ale plánovaná chirurgia, odborné ambulancie vie nahradiť aj robot.
Ľudia, píšete, že lekárov nenahradia, ste mimo. Už operujú roboty - samozrejme pod dohľadom, rovnako rozdávajú pacientom lieky, avšak nevedia vyhodnotiť subjektívne pocity ale vedia kopec toho v zdravotníctve nahradiť, resp.odbremeniť lekárov od jednoduchších úkonov ako apendix, hernia,…
Za mňa sa veľa nezmení rokmi, máme tu AI boom a ako začal, tak aj skončí. Ľudia začnú zas vyhľadávať služby ľudí, nie strojov, sociálne siete skončia, lebo tam bude len AI. Už tu toho za tie roky bolo a ani tu to nebude inak, ostane to ako príjemná pomoc a optimalizácia času ale nevidím v tom extra zásah. Jediné kde to má budúcnosť je automotive, ale to funguje už desaťročia vo vyspelejších krajinách (napr DE) 🙂.
Druhú teóriu mám, že každý bude mať svojho AI agenta, ktorý urobí všetko za nás. Avšak by bola cesta do záhuby ľudstva.
S AI pracujem (nemyslím konverzácie s gpt) a teda zatiaľ to nevidím tak, že by nás to šlo príliš zasiahnuť, ale rada sa nechám prekvapiť, čo svet a budúce generácie prinesú.
dufam, ze budu robit vsetko a my konecne nebudeme musiet robit nic a budeme si iba uzivat 😀 .. ci planujes detom, aby sa este museli mordovat aj v buducnosti? 🙂
@pr85 Zdravotníctvo asi úplne nie, už teraz roboti operujú a dokonca spoľahlivejšie ako lekári a viem si predstaviť že napríklad by aj diagnostikovali, prídeš do odbornej ambulancie, urobí vyšetrenia a vyhodnotí z nich výsledky. Možno napríklad urgent kde treba konať rýchlo ostane, ale plánovaná chirurgia, odborné ambulancie vie nahradiť aj robot.
@marsmykkok roboty neoperuju, roboticka podpora sa pouziva pri operacnych zakrokoch, lebo robotu sa "netrasu ruky a nekychne si v nespravny okamzik" ale za kazdym robotom stoji lekar, ktory ho riadi a ktory rozhoduje.
Nikto neušil? Veď stále už naše babky a mamy hovorili, že remeslo má zlaté dno. Že to pôjde stále - elektrikári, vodári, kúrenári, kaderníčky, krajčírky, kováči.
@anonym_autor Okrem vsetkeho vyssie spominaneho vzniknu uplne nove profesie, ake tu teraz nie su. Stroje nenahradzaju ludi v historii prvykrat a stale mame co robit aj my.
Presne to, čo si napísala. Práca, pri ktorej človek musí pracovať rukami, remeslá. Nastavovaci, elektrikári, machatronici, autotronici. Vodári, obkladačky, plynári, murari
@doriiis Aj to budu vediet roboty
No, je to zlé..... A bude ešte oveľa, oveľa horšie. Ale mnohí to stále nechápu.
Ale myslím, že remeslá, tvorivá činnosť (otázne, či bude bude na to niekto mať) bude na tom najlepšie.
Ľudia, píšete, že lekárov nenahradia, ste mimo. Už operujú roboty - samozrejme pod dohľadom, rovnako rozdávajú pacientom lieky, avšak nevedia vyhodnotiť subjektívne pocity ale vedia kopec toho v zdravotníctve nahradiť, resp.odbremeniť lekárov od jednoduchších úkonov ako apendix, hernia,…
Za mňa sa veľa nezmení rokmi, máme tu AI boom a ako začal, tak aj skončí. Ľudia začnú zas vyhľadávať služby ľudí, nie strojov, sociálne siete skončia, lebo tam bude len AI. Už tu toho za tie roky bolo a ani tu to nebude inak, ostane to ako príjemná pomoc a optimalizácia času ale nevidím v tom extra zásah. Jediné kde to má budúcnosť je automotive, ale to funguje už desaťročia vo vyspelejších krajinách (napr DE) 🙂.
Druhú teóriu mám, že každý bude mať svojho AI agenta, ktorý urobí všetko za nás. Avšak by bola cesta do záhuby ľudstva.
S AI pracujem (nemyslím konverzácie s gpt) a teda zatiaľ to nevidím tak, že by nás to šlo príliš zasiahnuť, ale rada sa nechám prekvapiť, čo svet a budúce generácie prinesú.
@a0 Preco si myslis,ze Al pojde do pozadia? Pokrok nezastavis a nikto nepojde spat. Este sa nestalo,aby sa ludstvo vratilo naspat.
Presne toto mi ide hlavou, že akú školu si ma dieťa budúci rok vybrať.....Hrozné.... Aby už človek mal vešteckú guľu.
no ale ti je dobre v dnesnom svete technologii a vymozenosti. asi lepsie ako ked sa kapalo na mor, ludia cestovali na konoch cele dni do nedalekeho mesta...
evolucia...
vzdy bola vzdy bude. a vzdy sa ludia bali novych veci. kacirov upalovali vedcov vyskumnikov zabijali a zabranovali vyvoju. historia je toho plna precitaj si predtym ako ta rozozerie vlastny strach.
zijes na prelome novych technologii rovnako ko zili ludia ked vynasli elektriku, ziarovku telefon auto .... vsetkeho noveho sa bali. teraz smiesne vtedy strach.
@a0 Preco si myslis,ze Al pojde do pozadia? Pokrok nezastavis a nikto nepojde spat. Este sa nestalo,aby sa ludstvo vratilo naspat.
@marca12 je to jedna z mojich teórii. Pokrok sa nezastaví, môže sa však smerovať inam. A keď začne byť pokrokom obrábať si pole a kŕmiť sliepky, tak to tak bude. To čo robia s naším mozgom technológie - napr často omieľaný dopamín, nás vie dostať veľmi späť vo veľa smeroch. Ja som otvorená vo všetkým konšpiráciám a teóriám. Pri tejto, čo som tu napísala, som sa zamyslela asi najviac zatiaľ, že to má niečo do seba.
Najmä, robí sa z AI teraz veľký strašiak -strach predáva 🙂. Preto to beriem celé viac s rezervou.
Presne toto mi ide hlavou, že akú školu si ma dieťa budúci rok vybrať.....Hrozné.... Aby už človek mal vešteckú guľu.
@anonym_5510b9 To je jedno. Dolezitejsie ako samotne vzdelanie je schopnst sa prisposobit a ucit sa cely zivot. Moj syn ide studovat informatiku - bavi ho, aj ked programatorska robota je medzi prvymi, ktoru ai postupne nahradza. Ale nepojde teraz studovat napr. polnohosppdarstvo, len preto aby nebol nahradeny. Dolezite bude, ako sa bude vediet prisposobit
@anonym_autor ziadane budu remesla a z vs odborov ucitelka v ms a zubar. Ucitelov pre starsie deti a ss a vs uz zrejme nahradi ai. Rovnako ako aj niektore lekarske odbory - vseobecny lekar, rehabilitacny lekar, to bude nahradene.
@a0 Súhlasím... nemyslím teda, že pôjde nutne do úzadia a že sa nebude ďalej rozvíjať, určite sa bude vo veľkom využívať, tam kde sa to oplatí, bude efektívne a rentabilné... ale pre bežného človeka ešte dlho nebude humanoidný pomocník do domácnosti finančne dostupný.... navyše už teraz vnímam, že ľudia začali v istých smeroch, najmä umení, viac ocenovať a vyhľadávať ľudskosť, aj s jej nedokonalosťou, napríklad AI generované reklamy veľkých firiem schytali obrovskú kritiku...
Nam na skoleni vraveli, ze skusaju aj prvych robotov ucitelov, ze chcu to tak ze ucitel clovek by vyucoval len vychovy a robot cez online vseobecne predmety uz to testuju v cechach na univerzite a vraj skvele vysledky
@anonym_5510b9 To je jedno. Dolezitejsie ako samotne vzdelanie je schopnst sa prisposobit a ucit sa cely zivot. Moj syn ide studovat informatiku - bavi ho, aj ked programatorska robota je medzi prvymi, ktoru ai postupne nahradza. Ale nepojde teraz studovat napr. polnohosppdarstvo, len preto aby nebol nahradeny. Dolezite bude, ako sa bude vediet prisposobit
@dadis nuž, starší má FIIT STU, doktorand.št. Pracuje popri tom pre zahraničie. Ale.... Musí byť špička,aby sa uplatnil v budúcnosti. Nie priemer. Mladší chce byť elektrikár. Učiteľka by ho rada videla na gymn. Ale rada budem ak bude robiť, čo ho baví. A verím, že remeslo má zlaté dno. Ako sa vraví. Aj umelecké nadanie má.
@a0 Súhlasím... nemyslím teda, že pôjde nutne do úzadia a že sa nebude ďalej rozvíjať, určite sa bude vo veľkom využívať, tam kde sa to oplatí, bude efektívne a rentabilné... ale pre bežného človeka ešte dlho nebude humanoidný pomocník do domácnosti finančne dostupný.... navyše už teraz vnímam, že ľudia začali v istých smeroch, najmä umení, viac ocenovať a vyhľadávať ľudskosť, aj s jej nedokonalosťou, napríklad AI generované reklamy veľkých firiem schytali obrovskú kritiku...
@anonym_9996b6 ozaj no, AI sa učí od toho, čo je na internete, keď tam nebudú ľudia dávať už aktuálne informácie, tak sa AI zacyklí 😅. K čomu teda tiež smeruje, lebo vďaka AI sa rapídne znížila návštevnosť webov a teda nemá zmysel extra písať pre kopec ľudí.
@a0 boom neskonci , bude rast, treba sa pozriet do ciny
@dadis treba nechať deti, nech si vyberú. Netlačit proti vôli . Vidím, že syn má na gymnázium a ďalej. No nechce. Netlačím ho. Nech ide svojou cestou. Len už veriť, že bude správna. Aj keby nie, vždy sa to dá zmeniť.
Úsilím, odhodlaním. Poznala som jedného "zubára" proti svojej vôli. Zo zub.famílie. Odborník k ničomu. Alkohol a po 50tke zomrel. Povedal, že ho práca nebavila
Hej hej... remesla... 🙂
https://www.facebook.com/watch/?v=2419929081774943
Hej hej... remesla... 🙂
https://www.facebook.com/watch/?v=2419929081774943
@anonym_3c1953 a je to o tom, "čo človek "dovolí.Všetko je o ľuďoch, koľko "pripustia"
No s tými učiteľmi by som bola opatrná. V USA už sú školy kde sa učia viac pomocou UI a tá pripravuje materiály a vysvetľuje.
Možno učitelia 1. stupňa ostanú. Ale druhý stupeň a stredná škola časom možno prejde na UI, avatarov a podobne aspoň pri predmetoch kde nieje prax.
Už teraz má moj syn hodiny kde im učiteľ pustí video z youtube kde sa vysvetľujú dejiny a robí si svoje. Tak to môže za neho robiť aj UI. A teda používa youtuberku DejepisInakz ktorá tak super vysvetľuje, že deti si kopec veci zapamätajú. Takže by som sa nedivila, že časom kvôli nedostatku učiteľov sa pôjde týmto smerom a ak zistia, že je to postačujúce tak sa to začne zavádzať celoplošne.
Ako, otázka? Ak sa profesie nahradia Ai, čo bude s ľuďmi? Nechcem teda rýpať.... Ale? Už teraz je problém nájsť prácu viac ako kedykoľvek predtým
@anonym_autor zdravotníctvo a opatrovatelstvo.
@pr85 zdravotníctvo? V tejto oblasti už dávno robot nahrádza človeka. Dokonca aj naprieč krajinami bez prítomnosti operátora v miestnosti.

Presne to, čo si napísala. Práca, pri ktorej človek musí pracovať rukami, remeslá. Nastavovaci, elektrikári, machatronici, autotronici. Vodári, obkladačky, plynári, murari