Ako efektívne hospodáriť so 600 eurami mesačne?
Ahojte, vedeli by ste vyzit z 600€? Sme dvaja dospely, 2 rocne dieta a pes. Po zaplateni vsetkych vydavkov nam ostane 600€ na bezne pouzivanie, potraviny, drogeria, oblecenie, sem tam nejaky vylet alebo jedlo vonku. Vzdy tyzden pred vyplatou uz ideme z uspor. Ako na to aby sme dokazali vyjst?
Varim na viac dni, vonku jeme len obcas. Manzel sa stravuje doma, vsetko oblecenie uz aj tak kupujem z druhej ruky.
Je to jednoducho malo peniazi
@anonym_autor niekde robis chybu, viem vyzit z mensich penazi po odpocitani potrebnych vydajov. a sme 3.
Pri dnesnej dražobe je to veľmi málo peňazí.
Tazko radit, nie je to vysoka suma a clovek nevie carovat.. Asi by som uplne zrusila restauracie, ak to ide v podstate z uspor.
@anonym_autor oblečenie a asi ani drogériu nekupujem každý mesiac. Pri 2r ti asi najviac zhltnú plienky - možno zvážiť nejakú lacnejšiu alternatívu ak sa dá? Po odplienkovaní ti táto položka odpadne úplne.
Odpustiť si jedlo vonku a výlet, ak na to jednoducho nie sú peniaze a nesiahať na úspory.
Skúsiť nájsť nejakú brigádu, keby to hodilo len 100-200€ mesačne, tak vám to pomôže.
Ešte možno prehodnotiť tie fixné výdavky - napr. internet, paušál, nejaké splátky, poistenie... ťažko povedať, nepíšeš, čo všetko a v akej sume tam je zarátané.
Tak u nas v rodine by išlo 450€ len na jedlo, takže 150€ na ostatné veci je velmi málo.
Peniaze vyber, daj do 3 obalok, každá bude na 10 dní. Máš 200 Eur na 10 dní. To nie je málo. Dá sa usetrit aj na strave ( nekupovat predrazene a zbytocne pochutiny, drahé jogurty, sladké vody, polotovary, atd), stačí 1xteple jedlo denne. Prások v DM sa dá kupit za 4 eura, netreba Persil či Ariel.
A hlavne okresať jedlo vonku. Proste na nulu.
nejest vonku vobec a inak neviem, my sme traja a to mame tak akurat na jedlo na mesiac, ale neobmedzujeme sa. ale zas nemame psa.
Ano, je to dost malo penazi, ale vzdy sa to da nejako skresat. Dnes som citala prispevok jednej pani na fb, ktora sa stazovala, ze nedokazu vyzit z jej platu 680 a muzovho 1300. Deti idu na lyziarsky, muz vyfajci 2 krabicky tyzdenne, behaju po oslavach a bude vyplakat, ze nemaju penazi. Okresat, co sa da a pojde to. Alebo teda je samozrejme este jedna moznost - zvysit prijem, najst si dalsiu pracu popri tej aktualnej, robit nieco z domu, proste cokolvek.
nikdy som psa nemala tak ma zaujima, kolko stoji taky pes mesacne?
@tykat skoro nic 😅 teda nic pravidelne. je to maly pes, vela toho nezje, len sem tam veterina, ockovania, tabletky na odcervenie ale napriklad v lete si rozrezal labu, mal 10 stehov v celkovej anesteze, a operacia aj s liekmi nas vysla do cca 150€
@tykat skoro nic 😅 teda nic pravidelne. je to maly pes, vela toho nezje, len sem tam veterina, ockovania, tabletky na odcervenie ale napriklad v lete si rozrezal labu, mal 10 stehov v celkovej anesteze, a operacia aj s liekmi nas vysla do cca 150€
@anonym_autor skoro nič, ale zároveň sú to peniaze, ktoré ti niekde chýbajú, keďže každý mesiac musíš ísť do úspor. Nehovorím, že sa máš psa teraz vzdať, ale prehodnoť to svoje "skoro nič" - lebo to si očividne povieš pri viacerých veciach a z toho "skoro nič" vlastne nevieš vyjsť s peniazmi.
@anonym_autor tak nekupuj šunky, drahé džúsy, termixy, kadejaké drahé potraviny, navar šošovicovu polievku na večeru, ďalší deň tekvicový prívarok, potom zemiakovú polievku, takú hustú s chlebom, cesnakovu. Je to zdravé, teplé a chutná a hlavne lacné, teraz sú jablká v akcii, narob kompóty. Daj si mrkvu do mrazáku nakrájanu, keď je v akcii a urob polievku. Mäso kupuj v akcii, daj do mrazáku. V peňaženke máj len obnos, čo mi ides minút. Drogériu v akcii, lacný prášok na pranie, per, keď máš plnú práčku. V dm drogerii máš zubné pasty za 1 eur a sú dobré a je tam veľa pasty.
600 e nie je ani veľa, ani málo. Výdaja na psa sú potrebné a treba s nimi počítať, hlavne tá veterina je občas drahá, ináč t nie je tak veľa. Čo sa týka ostatných veci: ja drogériu kupujem v bezobalovom a výjde to podstatne menej ako v drogerii, jedlo varím na viacej dní ( ale to robíš aj ty), isto dieťa odplienkovať ( ja som používal látkové plienky, takže u nás to nebolo až také drahé, prípadne prejsť na lacné z Tesca - tie sa mne osvedčili najviac), Jedlo v reštaurácii si dajte max 1x do mesiaca, ako také prilepšenie. Jedlo na výlety baliť z domu. Neviem, čo kupuješ dieťaťu na jedenie, ale ideálne je variť mu doma. Hoď sme taký bežný nákup a značky, ktoré kupuješ, potom sa dá niečo poriešiť. Jedlo napr: variť mäso len 2x do týždňa, napr. veľa jedál sa dá variť tak, že máš síce mäso, ale hlavne je tam veľa omáčky tým pádom vieš navariť aj na 3 dni ( napr sviešková- tam je len veľa zeleniny, kúsok mäsa a smotana. Nič iné. No, potom + knedlík. Francúzske zemiaky, rôzne prívarky, ....
Nepíšeš čo sú tie nutné výdavky a či sa nedajú okresať, drogériu nekupuješ každý mesiac, na výlet a reštauráciu nemáš tak tam nepôjdeš a už vôbec by som nesiahala na úspory ak to nie je nutné.
Na čo máte PSA keď nemáte na to peniaze a zbytočne išlo 150 na zákrok. Toto nepochopím. Ďalej nejesť vonku, pozerať akcie a variť si len doma. Oblečenie z bazáru, vy dospelý hádam nepotrebujete každý mesiac oblečenie a obuv 🫣
začnite si písať koľko kde a za čo miniete, po 2 týždňoch/mesiaci môžete vyhodnotiť, kde míňate "zbytočne", kde sa dá ubrať, a uvidíte, či je to málo peňazí alebo len "utrácate" na niečo, čo momentálne nepotrebujete. ale písať fakt každý cent, nie že euro sem euro tam, to netreba, to je len 50 centov.
Na čo máte PSA keď nemáte na to peniaze a zbytočne išlo 150 na zákrok. Toto nepochopím. Ďalej nejesť vonku, pozerať akcie a variť si len doma. Oblečenie z bazáru, vy dospelý hádam nepotrebujete každý mesiac oblečenie a obuv 🫣
@anonym_df629a možno mali psa skôr ako dieťa, možno mali predtým vyšší príjem. Proste, zrazu sa nezbavíš psa, len preto, že to už až tak nevychádza. Pre 90% ľudí, ktorí majú psa je to člen rodiny. Tie vet zákroky nie sú každý mesiac. Niektoré psy naozaj potrebujú len jedlo a odčerveie, odbšenie a vakcíny. A to je, ak to rozpočítam na mesiac možno 10-15 E.
@anonym_df629a tak toho psa asi nekúpili minulý týždeň, možno ho majú 10 rokov, kedy boli finančne inde, čo majú teraz psa dať utratiť aby ušetrili 30€ mesačne??
To jedlo vonku by som okresala. Dopriat dietatu a vy si rozdelite alebo nebudete mat...
Cez vikend som bola s malou v trznici, bolo chladno a kupila som babycino, stalo 25 korun... za to mam liter mlieka, ked je v akcii aj dva litre... peniaze sa kotulaju ani nevies ako
máte taky maly prijem? alebo vysoku splátku na hypo?
Mali informácií.
Taký štandard kde každý minie veľa a tvári sa že o tom to nie je - fajčíte, pijete alkohol? Kupujete polotovary alebo základné suroviny? Platíte nejaké úvery, pôžičky, poistky?
@tykat závisí od veľkosti psa, od aktivít, kotré s ním podnikáš, od kvality jeho krmenia od zdravotného stavu. Napr: my máme dva samojedy, tj cca25 kg pes: jedlo 45 E granuly každý mesiac, odčervenie, tabletky proti kliešťom a blchám - 55 E raz za 3 mesiace, očkovanie - cca 50E raz ročne. My chodíme občas aj na preteky a výstavy, takže tam sa to navyšuje, ale to nemusí každý. A napr, jednej sme museli dať operovať nohy, čo bolo 1200 E, prípadne nejaké sono, vyšetrenie krvi ak je zdrav problém a to je tak cca 300 E. Ale to je tak možno raz za život, alebo raz za 5 rokov. Takže mesačne cca nás asi 50-70. E.
Mali informácií.
Taký štandard kde každý minie veľa a tvári sa že o tom to nie je - fajčíte, pijete alkohol? Kupujete polotovary alebo základné suroviny? Platíte nejaké úvery, pôžičky, poistky?
@bomba36 nefajcime, nepijeme, polotovary len veelmi vynimocne ked sa nestiha, inak kupujeme zakladne potraviny. Co je ale pravda, na oblceni a obuve si dam zalezat a tam kupujem kvalitnejsie znacky, hlavne pre dieta, ale to z bazarov, takze som trochu nad cenou noveho pepca.
a co banky? su nejake v okoli? vela ludi to riesi prave bankou. Ak ich nechytia tak sa maju celkom v pohode.
@bomba36 nefajcime, nepijeme, polotovary len veelmi vynimocne ked sa nestiha, inak kupujeme zakladne potraviny. Co je ale pravda, na oblceni a obuve si dam zalezat a tam kupujem kvalitnejsie znacky, hlavne pre dieta, ale to z bazarov, takze som trochu nad cenou noveho pepca.
@anonym_autor si ešte doma na RD? Keď pôjde dieťa o rok do škôlky a pôjdeš do práce, bude lepšie
@anonym_autor ja sa vážne pýtam, ako často potrebuješ kupovať oblečenie a obuv pre dospelých. Pre dieťa chápem, rastie, ale ak si ja ako dospelá kúpim kvalitné zimné topánky, tak neexistuje, že o rok potrebujem ďalšie. Ako kľudne si kúpim, ale to je môj rozmar a môžem si to dovoliť.
a co banky? su nejake v okoli? vela ludi to riesi prave bankou. Ak ich nechytia tak sa maju celkom v pohode.
@anonym_6793d3 😂😂 nemame daleko, ale neriskujeme

Zvysit prijem