Ako najlepšie konsolidovať financie a investície?
Ahoj, je tu nejaky odbornik na financie? Ako by ste človeku okolo 30r poradili s konsolidovanim volnych financii a investicii?
Momentalna situacia:
Cash 11000e 0%p.a.
Sporenie 10000e 2% p.a.
Dlhopisy 9500e 6% p.a.
Akcie 18800e
ETF sp500 900e
To ake dlhopisy maju 6% vynos ?
@patrike Privatbanka skoro vsetky, aj viac 6,30 - penta
To ake dlhopisy maju 6% vynos ?
@patrike korporatne, prakticky rizikovejsie ako ETF alebo jednotlivé akcie.
@anonym_autor ja len že keby som mala toľko peňazí, tak by som neľutovala pár eur na dobrého poradcu, radšej ako na koňovi 🙂
@anonym_autor ja len že keby som mala toľko peňazí, tak by som neľutovala pár eur na dobrého poradcu, radšej ako na koňovi 🙂
@any_soj hádam slepo neveríš poradcovi. Aj tí si všelijakí.
Vidím tam priestor na diverzifikáciu celého portfólia.
Ak máš 30r. a tieto peniaze "chystáš" až na dôchodok, prehodnotil by som držanie dlhopisov, sporenia a zredukoval cash. Neviem do akých akcii investuješ ale vieš si tam "namiešať" veľmi slišne diverzifikované portfólio cez celé spektrum biznisov a politík.
Ja mám posobný vek a idem 1/3 mesačných investícii do techu, 1/3 do trošku defenzívnejších akcii (poväčšine dividendových) a poslednú 1/3 do ETFiek (2xUSA a 1x EU).
Pár percent mám na "špekulácie" - nejaké krypto, nejaké penny akcia atď. - ale pravdupovediac som tam ledva pár percent v pluse - na takéto veci musíš mať len šťastie ako v lotérii.
Kúpil by som investičnú nehnuteľnosť, nech nemáš všetko len vo fin. sektore.
Ak už vlastníš aktívum v podobe nehnuteľnosti na Slovensku, popozeral by som sa po nehnuteľnosti v zahraničí.
@anonym_autor Podľa mňa by som sa sústredil najprv na zefektívnenie hotovosti a nízkoúročeného sporenia. Tvoje 11 000 € cash na 0 % a 10 000 € na 2 % p.a. strácajú kúpnu silu infláciou. Zvážil by som presun časti do krátkodobých termínovaných vkladov alebo likvidných ETF s nízkym poplatkom, aby peniaze pracovali. Dlhopisy s 6 % sú fajn, ale skontroloval by som ich rating a likviditu. Akcie a SP500 ETF držať diverzifikovane, možno postupne pridať menší podiel do rozšírených ETF alebo dividendových akcií, aby pasívny príjem rástol. Celkovo by som riešil likviditu + ochranu kapitálu + mierny rast cez diverzifikované investície. Dôležité je zachovať rezervu na 3–6 mesiacov životných nákladov. Pri investovaní sledujte tieto poplatky - https://kryptomagazin.sk/3-poplatky-o-ktorych-m...
Ja som si tiez presla obdobim, ked som mala v tom uplny chaos – nieco na ucte, nieco v podielovych fondoch, k tomu rezerva pre deti a clovek ani nevie, kolko vlastne kde ma. Mne osobne pomohlo si to cele spisat, spravit si jednu rezervu bokom a az potom riesit investicie. Cast mam klasicky konzervativnejsie a malu cast som si dovolila dat aj do investovania do kryptomien cez https://fumbi.network/sk/
, ale beriem to skor ako doplnok a nie zaklad rodinnych financii. Hlavne je podla mna mat najprv istotu a az potom skusat nieco rizikovejsie.

@anonym_autor Aky mas ciel na jednotlive sumy? Ak mas 30, tak vsetko co sporis na dochodok daj do akcii (akciovych ETF)... dlhopisy su ti nanic.
Dokonca aj v dochodkovom veku je zbytocne mat viac konzervativnych aktiv (dlhopisy, peniaze) ako na nejake 2-3 roky vopred)...
Rezervu (6 -12 mesacnych vydavkov) daj na terminak / sporiaci (niektori spekuluju aj na nejake penazne ETF, ale tak to nie je nic 100% garantovane)...