icon

Ako prestať míňať na nepotrebné veci?

5. jan 2026

Na Novy rok som sa rozhodla urobit zmeny a to aj tie financne.

Uvedomujem si, ze vela minam na hluposti, resp. nie na hluposti, ale skor na veci, ktore ani nepotrebujem. Napriklad idem do obchodu a tam kupim krem - aj ked doma mam 4 a este nevyuzite, kupim deodorant - aj ked doma mam 3. To iste oblecenie, kupim si pyzamo, aj ked ho nepotrebujem alebo nejake tricka, bluzky ci topanky, pritom nepotrebujem. Kupujem akoby "na sklad", ale realne tie veci nemusim kupovat.

Chcem zacat viac setrit a ked som pozerala IB kde minam najviac, tak som sa zhrozila kolko minam na hore uvedene.

Mate nejake tipy, ako nekupovat, ked netreba? Mna to proste laka. Uz som mohla mat nasetrene na zaklad hypoteky, na dovolenku, ale ja to prehajdakam na blbostiach.

Strana
z3
ivik4
5. jan 2026

Fuha
Tak si ber do obchodu len hotovost a predtym si napis co kupis a podla toho si aj vezmes penazi kolko bude cca treba

januska12323
5. jan 2026

Vyčleň si hotovosť na týždeň na jedlo, drogériu a ostatné čo potrebuješ kúpiť. Do obchodu choď len keď je to potrebné so zoznamom a danou sumou v ruke. Neprechádzaj sa po obchode bezcieľne.

autor
5. jan 2026
@januska12323

Vyčleň si hotovosť na týždeň na jedlo, drogériu a ostatné čo potrebuješ kúpiť. Do obchodu choď len keď je to potrebné so zoznamom a danou sumou v ruke. Neprechádzaj sa po obchode bezcieľne.

@januska12323 To robim, tulam sa bezcielne a potom samozrejme narazim na nieco, co by sa mi "hodilo", rozumej, co nepotrebujem, ale ved je to pekne, budem to nosit, hodi sa to... Neviem, ci je to uz moja negramotnost (ako decko som stale chodila v tom istom, rodicia nemali penazi nazvys) alebo cim to je.

amy2807
5. jan 2026

aj moja sestra toto kedysi robila pomohlo jej naozaj to ze si zobrala peniaze len na to co isla realne kupit ( chlieb, maslo rozky, mlieko) ani cent navyse bankomatovu kartu nechala doma..lebo tiez isla kupit tri veci a odisla s plnou taskou nepotrebnych somarin, a peniaze co mali usetrene sa im postupne minali..cize suhlasim s @ivik4

sisska96
5. jan 2026

Však nemínaj toľko

autor
5. jan 2026
@sisska96

Však nemínaj toľko

@sisska96 To je rada na nezaplatenie.

dorizzz
5. jan 2026

Musíš si to nastaviť v hlave tak. Ako radia vyššie- keď ideš do obchodu, maj zoznam a riaď sa podľa neho. Kúpiť len to, čo je na zozname, nemotať sa medzi regálmi zbytočne. Chce to trocha disciplíny a vedieť vypnúť okolie, dá sa to, len ako som napísala musíš si to v hlave tak nastaviť.

autor
5. jan 2026
@dorizzz

Musíš si to nastaviť v hlave tak. Ako radia vyššie- keď ideš do obchodu, maj zoznam a riaď sa podľa neho. Kúpiť len to, čo je na zozname, nemotať sa medzi regálmi zbytočne. Chce to trocha disciplíny a vedieť vypnúť okolie, dá sa to, len ako som napísala musíš si to v hlave tak nastaviť.

@dorizzz Ja uz teraz po vyplate co mi pride si poplatim co treba a sumu, ktoru chcem usetrit dam na sporiaci ucet. A bacovat skusim s tym co mi zostane.

amy2807
5. jan 2026

ale toto moze byt aj nejaka diagnoza..to pisem samozrejme v dobrom..cize naozaj len zobrat peniazky na to co ides realne nakupit..presne si vyratat..ved snad mas prehlad o cenach co kolko stoji v obchode a zvysne peniaze nechat doma..mojej sestre naozaj toto pomohlo..lebo ona minala nenormalne uz jej hrozil pomaly rozvod.

autor
5. jan 2026
@amy2807

ale toto moze byt aj nejaka diagnoza..to pisem samozrejme v dobrom..cize naozaj len zobrat peniazky na to co ides realne nakupit..presne si vyratat..ved snad mas prehlad o cenach co kolko stoji v obchode a zvysne peniaze nechat doma..mojej sestre naozaj toto pomohlo..lebo ona minala nenormalne uz jej hrozil pomaly rozvod.

@amy2807 Je to mozne, ale nastastie nikdy nekupujem tak, ze by som bola na nule. Nieco malo vzdy zostane, ale viem, ze by mohlo viacej. Tak chcem na tom zapracovat. Ja pouzivam vylucne kartu, v bankomate som bola naposledy niekedy v novembri. Nedrzim hotovost, len nejake drobne.

amy2807
5. jan 2026
@anonym_autor

@amy2807 Je to mozne, ale nastastie nikdy nekupujem tak, ze by som bola na nule. Nieco malo vzdy zostane, ale viem, ze by mohlo viacej. Tak chcem na tom zapracovat. Ja pouzivam vylucne kartu, v bankomate som bola naposledy niekedy v novembri. Nedrzim hotovost, len nejake drobne.

@anonym_autor tak toto treba zmenit vybrat pekne peniazky v bankomate a chodit s nevyhnutnou hotovostou, uvidis ze ti to pomoze

anonym_775955
5. jan 2026

kolko si vies odlozit? lebo ak si odlozis co ja viem, 1000- 1500 eur, tak v pohode - kupuj, ked sa ti raci, ale zahlcujes si domacnost vecami zbytocne

mas rodinu? deti? mas vlastne byvanie? malo info si dala - ale z popisu vyzera, ze nemas nic z toho vyssie uvedeneho, oprav ma, ak sa mylim
podla mna si takto vytvaras ten dopamin, si uz mozno aj zavisla na nakupovani, doverne to poznam, mam osobnu skusenost z rodiny

anonym_643864
5. jan 2026

Daj si otazku preco kupujes? Co ti chyba? To kupenie je kratkodoba radost, vyplnenie niecoho ako nahrada. Ked zistis co tieto malickosti nahradzaju … prestanes nakupovat

anonym_21774c
5. jan 2026
@anonym_autor

@januska12323 To robim, tulam sa bezcielne a potom samozrejme narazim na nieco, co by sa mi "hodilo", rozumej, co nepotrebujem, ale ved je to pekne, budem to nosit, hodi sa to... Neviem, ci je to uz moja negramotnost (ako decko som stale chodila v tom istom, rodicia nemali penazi nazvys) alebo cim to je.

@anonym_autor "tulam sa bezcielne" - po obchodoch? Tam je problem. Zabijas tym nudu alebo frustraciu alebo co? Najdi si zmysluplny program a nebude sa ti toto diat. Ja mam niekedy taky nabity program, ze musim normalne kalkulovat, kedy pojdem nakupit - podotykam potraviny, nie blbosti. Ty v tych obchodoch ocividne vyplnas cas, ktory nevies inak vyuzit.

anonym_4e8797
5. jan 2026

Kym nieco kupim a zaplatim pri pokladni, tak porozmyslam, ci to naozaj potrebujem. Velakrat tovar vratim do regalu, pretoze je to zbytocnost alebo este doma mam neminute. Dalej nechodit do obchodov, obchodnyxh centier. To je zaklad.

anonym_6274d8
5. jan 2026

@anonym_autor ked zistim,co s tým,dam vediet, mam rovnaký problem :p

dorizzz
5. jan 2026
@anonym_21774c

@anonym_autor "tulam sa bezcielne" - po obchodoch? Tam je problem. Zabijas tym nudu alebo frustraciu alebo co? Najdi si zmysluplny program a nebude sa ti toto diat. Ja mam niekedy taky nabity program, ze musim normalne kalkulovat, kedy pojdem nakupit - podotykam potraviny, nie blbosti. Ty v tych obchodoch ocividne vyplnas cas, ktory nevies inak vyuzit.

@anonym_21774c tiež si myslím, ja tiež niekedy mám takú chvíľu, že nudím sa- čo idem robiť- idem do obchodu. Chválabohu nemávam to často a viem si povedať- aha, toto je blbosť, toto nie

autor
5. jan 2026
@anonym_775955

kolko si vies odlozit? lebo ak si odlozis co ja viem, 1000- 1500 eur, tak v pohode - kupuj, ked sa ti raci, ale zahlcujes si domacnost vecami zbytocne

mas rodinu? deti? mas vlastne byvanie? malo info si dala - ale z popisu vyzera, ze nemas nic z toho vyssie uvedeneho, oprav ma, ak sa mylim
podla mna si takto vytvaras ten dopamin, si uz mozno aj zavisla na nakupovani, doverne to poznam, mam osobnu skusenost z rodiny

@anonym_775955 Nic z toho vyssie uvedeneho nemam. Nemam deti ani vlastne byvanie. Odlozim 150 eur aj ked by som mohla odlozit 350 - 400. Lenze ja tie peniaze miniem.

autor
5. jan 2026
@anonym_21774c

@anonym_21774c Praveze neviem, nie som nestastna, ani necitim, ze mi nieco extremne chyba. Mozno to mam z detstva, ked sme nic nemali, netusim, nie som psycholog. Ale tuzim velmi po vlastnom domove a vdaka tomuto je mi to vzdialene. Ale nehadzem flintu do zita, len proste musim s tym nieco robit.

dorizzz
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_775955 Nic z toho vyssie uvedeneho nemam. Nemam deti ani vlastne byvanie. Odlozim 150 eur aj ked by som mohla odlozit 350 - 400. Lenze ja tie peniaze miniem.

@anonym_autor tak to urob opačne- odlož hneď po výplate 350eur a ostatok si rozlož na mesiac, do ďalšej výplaty, kľudne po týždňoch. A ako si napísala- bačuj s tým, čo ti ostane. Neboj, naučíš sa.

autor
5. jan 2026
@dorizzz

@anonym_autor tak to urob opačne- odlož hneď po výplate 350eur a ostatok si rozlož na mesiac, do ďalšej výplaty, kľudne po týždňoch. A ako si napísala- bačuj s tým, čo ti ostane. Neboj, naučíš sa.

@dorizzz Dakujem, presne to hned urobim, ako mi pride vyplata. Poplatim co treba, cielovu sumu dam hned na sporiaci ucet a zo zvyskom budem fungovat. Nemoze to ist takto dalej. Ved ja mam v kupelnovej skrinke sampony a kondicionery este z minulych Vianoc, co som aj podostavala. Kremy, parfemy a tak dalej.

autor
5. jan 2026

A najhorsie, ze na internete travim vela casu a pozreram nonstop oblecenie. Uz som objednala pyzamo, tricko, dokopy za 60 eur, nejake eko cistiace prostriedky za 20 eur.

dorizzz
5. jan 2026
@anonym_autor

@dorizzz Dakujem, presne to hned urobim, ako mi pride vyplata. Poplatim co treba, cielovu sumu dam hned na sporiaci ucet a zo zvyskom budem fungovat. Nemoze to ist takto dalej. Ved ja mam v kupelnovej skrinke sampony a kondicionery este z minulych Vianoc, co som aj podostavala. Kremy, parfemy a tak dalej.

@anonym_autor základ je, že si uvedomuješ, že niečo nie je v poriadku a že si sa rozhodla s tým niečo urobiť. Inak ja to učím aj deti, aby si odložili z každého príjmu (aj malého) 20% ihneď a aby sa zariadili s tým, čo im ostane. Držím palce.

anonym_95e49c
5. jan 2026

Ja robím to, že do obchodu nejdem až kým niečo nepotrebujem. A ak do toho obchodu idem tak mám zoznam, idem podla neho a neobzerám sa zbytočne po iných veciach. A vždy keď mám niečo chuť si kúpiť tak si položím otázku, či je to ozaj treba. Tým myslím aj veci ktoré využijem, ale snažím sa ich nekupovať až kým ich nevyhnutne nepotrebujem.

anonym_daa057
5. jan 2026

Nakupuj rychlo,sup,sup podla zoznamu ako baby radia,vies kde co je a chod tam,tam,tam a hned von z obchodu.Najlepsie chodit do obchodu,co najmenej.
Ja uz som oplieskala 400eur od noveho roku,raz dva.A stale chodime do mesta,dnes ale treba,lebo maly ide do skolky treba ho vychystat a snad sa do 200eur zmestim.

marci9
5. jan 2026

Keď máš v obchode nutkanie niečo kúpiť, polož si otázku: "Naozaj toto bezpodmienečne nutne potrebujem?" Odpoveď bude takmer vždy NIE, danú veci odložíš späť do regálu a máš ušetrené. Mne sa táto metóda veľmi osvedčila.

anonym_21774c
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_21774c Praveze neviem, nie som nestastna, ani necitim, ze mi nieco extremne chyba. Mozno to mam z detstva, ked sme nic nemali, netusim, nie som psycholog. Ale tuzim velmi po vlastnom domove a vdaka tomuto je mi to vzdialene. Ale nehadzem flintu do zita, len proste musim s tym nieco robit.

@anonym_autor ani ja som v detstve nemala nic nazvys, mama bola samozivitelka a nemala ziadnu terno pracu, takze zili sme sice normalne, ale nie luxusne. Len ja som bola odjakziva nastavena tak, ze na veciach nezalezi. To, co mne chybalo, boli zazitky - typu dovolenka, vylet a podobne. Ano, obcas sme chodili, ale to bolo na poslednom mieste rebricka toho, co treba zabezpecit. Preco ja teraz radsej uprednostnim toto. Radsej budem mat v skrini dvoje gate, ale pojdem na vylet/doprajem si iny zazitok. Veci su pominutelne, zazitok ti nikto nevezme. A kopa zazitkov je zadarmo alebo za minimalne naklady. U teba treba hlavne prenastavit hlavu, namiesto scrollovania oblecenia scrolluj stranku, kde sa mozes ucit jazyk, niekam sa posunut alebo nieco take. Alebo si scrolluj stranku s nehnutelnostami, hned ta prejde chut minat na blbosti.

anonym_0d7ed3
5. jan 2026

prestan chodiť do obchodov , ak sa chces tulať tak chod do prírody , ked ti príde výplata zaplať čo máš , vyčlen si peniaze do dalšej výplaty a zvyšok odlož na účet odial to nemôžeš vybrať
zriad si bazar (nemenovaný ) popredaj všetko čo máš zbytočné a peniaze odlož

pieksamaki
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor je to o dobe......ale ty si si to uvedomila.....to je prvy krok k tomu ze budes setrit

marsmykkok
5. jan 2026

@anonym_autor A minieš tie krémy, deodoranty, nosíš to oblečenie? Zase napríklad jeden deodorant nie je mať zle v zásobe-nech nemusíš bežať do obchodu ked sa minie, ale 3 sú moc, ja mám doma tiež 4 krémy v zásobe, ale miniem ich, 1 sérum na zimu lebo to čo mám mi dochádza a začnem používať čoskoro, 1 očný krém, jedno SPF a jeden krém na leto, ale teda do leta všetky dostanú využitie a nemusím potom kupovať. A napríklad za tieto 2 mesiace som kúpila veľa teplejších legín aj na doma aj do mesta, ale využijem, nebudem musieť kupovať budúci rok. Vyslovene nemám veci na ktoré by som zabudla a nenosila ich alebo že by som ich kúpila a potom nechcela...

Strana
z3