icon

Ako sa zbaviť prehnaného šetrenia a dopriať si viac?

11. okt 2025

A ako to zmeniť? Nie som chamtiva,rodicia ma učili šetriť lebo vela nemali.Ja mam ok plat,dieťa má všetko ale proste veľmi na sebe šetrím....rozmýšľam aj nat takym ze nedám si radšej kavu alebo nekúpim si kozmetiku ved netreba mi....ajn ked ju chcem.stale nemienim hore dole...ako to zmeniť?

petronelag
11. okt 2025

Také malé položky ako za kávu, kozmetiku nijako nenarušia rozpočet, ja si robím taký hrubý mesačný rozpočet a ak mi zvýši dosť, tak si kúpim niečo nové aj do kuchyne, aj dieťaťu som kúpila. Hlavne aby si dieťa nevšimlo takéto prílišné šetrenie.

anonym_3d934b
11. okt 2025

Lebo sa máš málo rada.

martinmmartin
11. okt 2025

Rodicia ti dali najsilnejsiu emociu detstva v spojeni s peniazmi tak chod asi reklamovat tam

anonym_f481d2
11. okt 2025

@anonym_autor ja som tiez podobna-rozmyslim si dvakrat ci nieco co nepotrebujem kupit alebo nie; vscsinou je to nie. Zasa, v dnesnej dobe konzumu som rada ze bezhlavo neminam. Postupom casu aj s tym ako sa mi zvysil majetok ( a vek 😀) si vsak tiez doprajem viac.

autor
11. okt 2025
@martinmmartin

Rodicia ti dali najsilnejsiu emociu detstva v spojeni s peniazmi tak chod asi reklamovat tam

@martinmmartin tam sa už nedá...🥲

lindayaaa
11. okt 2025

@anonym_autor neviem ja mam opacny problem. Detstvo take ako ty setrili sme boli sme chudobny. a na mna to v konecnom dosledku spravilo uplne opacny jav. Teraz si doslova potrebujem kupit vsetko. Milujem si kupovat veci, kozmetiku atd. Ma to ukludnuje neskutocny pocit euforie mam potom.

biba_18
11. okt 2025

na jednej strane je dobre že bezhlavo nemíňaš (ako ja napr.), ale zas sa treba aj zamyslieť, prečo si nedopraješ aj keď niečo chceš prípadne možno aj potrebuješ. ako už písali vyššie - máš sa rada?

majamat
11. okt 2025
@lindayaaa

@anonym_autor neviem ja mam opacny problem. Detstvo take ako ty setrili sme boli sme chudobny. a na mna to v konecnom dosledku spravilo uplne opacny jav. Teraz si doslova potrebujem kupit vsetko. Milujem si kupovat veci, kozmetiku atd. Ma to ukludnuje neskutocny pocit euforie mam potom.

tvoj problem ani nei je setrenie, ale to ze si to vycitas. ak ti taky zivot vyhovuje, je to tvoja vec. mozno keby si mala na seba ine naroky, neriesila by si to tolko, mozno by si si aj viac dovolila, ale teda to ej len spekulacia. mozno aj nie.
mnoho ludi triesi minimalizmus. ja som sa na to tiez pozerala a rada by som. amm pocit, ze cim viac toho mam, tym horsie.
moji rodicia tez setrili a ja si naopak doprajem aj viac ako potrebujem. potom mam pocit, ze toho mam zbytocne vela.

@lindayaaa ja rovnako. achytam casto tako maniu - zmeranie sa na nieco, potom sa tym zaoberama a nestaci mi vybrat jendu vec, ja musim mat milion. teraz mam maniu vone parfemy 😀
doteraz som mala len s DM a katalogov, tak 2 aj to som sa vzdy zabudla navonat a teraz za 2,5m som skusila 70 vzoriek, mam kupenych 11voni ( no z toho 5x mini verzie - snazim sa co najmensie, kedze sa mi toho viac nazibieralo a este nekoncim )
predtym boty, predtym pletovka, predtym dekoratvka, aj handry trosku, ale tie tak priebezne stale - tu ma obmedzene moznosti.

biba_18
11. okt 2025

@majamat ja tiež keď chcem niečo kúpiť - neviem si vybrať 1 tak kúpim 3 🤦‍♀️

anonym_fc791c
11. okt 2025

Aj ja setrim najviac na sebe a (pre mna) na zbytocnostiach ako ta kava niekde vonku alebo aj kozmetika, nemalujem sa ... ale napr. minam na blbosti ako 15ty skriatok na vyzdobu alebo 15ta kvetinka, nech mam nejake potesenie aj pre seba 😅
Mam mesacny rozpocet 50 eur na seba a svoje blbosti z vyplaty, aby nebolo len, ze pracujem od nevidim do nevidim, od dospelosti do staroby, len aby som splacala hyposku a bezne mesacne vydavky, prip. vylety.
Skus sa mat viac rada a dopriat si aj sebe nieco, niekedy, aj co sa ti zda zbytocnostou, nebudes tym horsim clovekom ;)

anonym_b52320
11. okt 2025

Ja mám opačný problém, ako kocky vyššie 🙈a to si furt hovorím že od budúceho mesiaca začnem šetriť

lindayaaa
11. okt 2025
@majamat

tvoj problem ani nei je setrenie, ale to ze si to vycitas. ak ti taky zivot vyhovuje, je to tvoja vec. mozno keby si mala na seba ine naroky, neriesila by si to tolko, mozno by si si aj viac dovolila, ale teda to ej len spekulacia. mozno aj nie.
mnoho ludi triesi minimalizmus. ja som sa na to tiez pozerala a rada by som. amm pocit, ze cim viac toho mam, tym horsie.
moji rodicia tez setrili a ja si naopak doprajem aj viac ako potrebujem. potom mam pocit, ze toho mam zbytocne vela.

@lindayaaa ja rovnako. achytam casto tako maniu - zmeranie sa na nieco, potom sa tym zaoberama a nestaci mi vybrat jendu vec, ja musim mat milion. teraz mam maniu vone parfemy 😀
doteraz som mala len s DM a katalogov, tak 2 aj to som sa vzdy zabudla navonat a teraz za 2,5m som skusila 70 vzoriek, mam kupenych 11voni ( no z toho 5x mini verzie - snazim sa co najmensie, kedze sa mi toho viac nazibieralo a este nekoncim )
predtym boty, predtym pletovka, predtym dekoratvka, aj handry trosku, ale tie tak priebezne stale - tu ma obmedzene moznosti.

@majamat ani nevrav mojich 52 parov topanok a 30 kabeliek ta pozdravuju 😂😂 z toho mam pol skrine rifli z kazdej farby aspon po 6ks. A bund? Ked to vytahujem teraz na jesen tak nemam to lde dat, uz som dalsiu skrinu kupila. A este som zistila ze mam dvojo rovnakych a ani som to tom nevedela…

anonym_d6f750
11. okt 2025
@lindayaaa

@lindayaaa mam to úplne rovnako. Síce sme neboli chudobní ale moja mama šetrila každý cent keď išlo o nás o deti. Minimum hračiek, nič sme vraj nepotrebovali, o všetko som ju musela prosíkať. V 16tke prvá brigáda aby som si konečne mohla kúpiť čo chcem. V 18tke som celú prvú výplatu komplet minula v jednom obchode na oblečenie. A keby som nemala sporiace účty tak do dnes pustím celú výplatu v jednom eshope. Keď po niečom zatúžim okamžite si to musím kúpiť. Akoby som potrebovala zažívať ten pocit že už nemusím o to nikoho prosiť.

moonlight1210
11. okt 2025

@anonym_autor tak si urob taku dohodu sama so sebou.
Ze si tu kavu doprajes napr. 1x tyzdenne. Niekam si zajdes a obdarujes sa takto. Lebo si to zasluzis. Zarobila si na nu.
Najdi si na to nejaku kaviaren, ktora je pre teba prijemna, utulna, alebo luxusna, alebo proste taka, aby ti vedela urobit prijemnu naladu.
Alebo si kup kavu v automate (ak chces), prelej do pekneho termohrnceka a chod si niekam sadnut, na svoje oblubene miesto v parku napriklad. A vychutnaj si ju. To je fuk, ze je z automatu. Ide o chvilku pre teba.
Naucit sa spajat si taketo veci s dobrym pocitim. Vdacnostou, ze to mas a je ti dobre.

V ostatnom (kozmetike, obleceni,…) si vyber jednu kvalitnu vec raz za cas a investuj do seba. Presne tak isto - ako darcek sama sebe. Zasluzis si ju.

Nepotrebujes minat. Potrebujes ale citit, ze mas pravo na taku chvilku. Sama sebe si nieco obcas dopriat. Bez vycitiek. Bez pocitu, ze je to marnost, zbytocnost, skoda penazi.
Tie peniaze si do hrobu nevezmes. Ten dobry pocit ano.

autor
11. okt 2025
@moonlight1210

@anonym_autor tak si urob taku dohodu sama so sebou.
Ze si tu kavu doprajes napr. 1x tyzdenne. Niekam si zajdes a obdarujes sa takto. Lebo si to zasluzis. Zarobila si na nu.
Najdi si na to nejaku kaviaren, ktora je pre teba prijemna, utulna, alebo luxusna, alebo proste taka, aby ti vedela urobit prijemnu naladu.
Alebo si kup kavu v automate (ak chces), prelej do pekneho termohrnceka a chod si niekam sadnut, na svoje oblubene miesto v parku napriklad. A vychutnaj si ju. To je fuk, ze je z automatu. Ide o chvilku pre teba.
Naucit sa spajat si taketo veci s dobrym pocitim. Vdacnostou, ze to mas a je ti dobre.

V ostatnom (kozmetike, obleceni,…) si vyber jednu kvalitnu vec raz za cas a investuj do seba. Presne tak isto - ako darcek sama sebe. Zasluzis si ju.

Nepotrebujes minat. Potrebujes ale citit, ze mas pravo na taku chvilku. Sama sebe si nieco obcas dopriat. Bez vycitiek. Bez pocitu, ze je to marnost, zbytocnost, skoda penazi.
Tie peniaze si do hrobu nevezmes. Ten dobry pocit ano.

@moonlight1210 krásne napísané vdaka

majamat
11. okt 2025
@lindayaaa

@majamat ani nevrav mojich 52 parov topanok a 30 kabeliek ta pozdravuju 😂😂 z toho mam pol skrine rifli z kazdej farby aspon po 6ks. A bund? Ked to vytahujem teraz na jesen tak nemam to lde dat, uz som dalsiu skrinu kupila. A este som zistila ze mam dvojo rovnakych a ani som to tom nevedela…

@lindayaaa och, ja som mala 50 ruzov, 15 paletiek, 12 amkeupov a pod. a to som pribezne aj davala prec, co mi nevyhovovalo.
boty, tie mam, neviem kolko, ale tiez dost a kabelky, tych mam len par. no aj keby mam via,c enmam ich kde dat a teda hocijake mi nevyhovuju.

ako musim povedat, ze obca triedim a niekto sa ma pri men aj dobre 😀 kamoska kozmeticka zdedi kozmetiku, ako nove kusky som aj predavala velmi pod cenu. boty obkecko hlavne po dcere rozdavam, pripadne nosim do Berto a pod.

anonym_c475b3
11. okt 2025
@martinmmartin

@martinmmartin To uz v cloveku ostane. Aj ked ma dost, tak stale mas kdesi v hlave "musis setrit".

majamat
11. okt 2025
@lindayaaa

@lindayaaa no ja oblecko vyradujem,a le stale plna skrina. velka vstavana a ja mam stale plno. normlane musim menit zimne a letne veci. ej fakt, ze nemam v celej skrini oblecko, ale aj tak.

anonym_980878
11. okt 2025

ja zas opacne na seba vela, druhym doprajem menej 😜 akoze nie ze by som im nekupila alebo nedopriala to zas nie ale pre seba viac tak som to myslela

madeincssr
11. okt 2025

@anonym_autor nekupuj si veci, dopraj si zazitky - cestuj, spoznavaj, zazivaj... Nemusi to byt ani daleko, ani draho. Su aj dobre poznavacie zajazdy, celorocne termaly/kupele, pekne mesta/mestecka, v sezone hrady, zamky, trhy/jarmoky, celorocne muzea, galerie. Peniaze a veci si do hrobu nevezmeme, ale pekne zazitky nas mozu obohacovat aj vo vyssom veku.

anonym_dfa00f
11. okt 2025

Uplne ta chapem, aj my sme boli doslova chudobni, niekedy ani na jedlo nebolo a keby nam suseda nedala sosovicu/fazulu/zemiaky, sem tam upeceny kolac, tak by sme ani nejedli niekedy.
Teraz zarabam 2100 v cistom, muz 2600 a chodim v 10 rocnej zimnej bunde. Kazdy rok si hovorim, ze si kupim a vzdy som ostala pri hovoreni (akurat cakan na jednu, ktoru som si objednala a uz dufam, ze mi nesadne a vratim ju, lebo ma skru vycitky). Hlavne, ze deti maju 3 nove kazdy rok, chodia na platene kruzky,...jedine na co na seba minam bez vycitiek je masaz 🙈 vacsinu oblecenia co mam mi kupuje muz 😂

anonym_1693d2
11. okt 2025
@anonym_dfa00f

Uplne ta chapem, aj my sme boli doslova chudobni, niekedy ani na jedlo nebolo a keby nam suseda nedala sosovicu/fazulu/zemiaky, sem tam upeceny kolac, tak by sme ani nejedli niekedy.
Teraz zarabam 2100 v cistom, muz 2600 a chodim v 10 rocnej zimnej bunde. Kazdy rok si hovorim, ze si kupim a vzdy som ostala pri hovoreni (akurat cakan na jednu, ktoru som si objednala a uz dufam, ze mi nesadne a vratim ju, lebo ma skru vycitky). Hlavne, ze deti maju 3 nove kazdy rok, chodia na platene kruzky,...jedine na co na seba minam bez vycitiek je masaz 🙈 vacsinu oblecenia co mam mi kupuje muz 😂

@anonym_dfa00f ty kokos tak ja zarabam v cistom 700€ a nakupujem jak urvata z retaze

anonym_bf9dc6
12. okt 2025

@anonym_autor to setrim aj ja, dat za kvu 3 eura mi pride cez. na druhu stranu radsej 3 eura natankujem a idem dakam na vylet. obrazne napisane

adaam
14. okt 2025
@madeincssr

@anonym_autor nekupuj si veci, dopraj si zazitky - cestuj, spoznavaj, zazivaj... Nemusi to byt ani daleko, ani draho. Su aj dobre poznavacie zajazdy, celorocne termaly/kupele, pekne mesta/mestecka, v sezone hrady, zamky, trhy/jarmoky, celorocne muzea, galerie. Peniaze a veci si do hrobu nevezmeme, ale pekne zazitky nas mozu obohacovat aj vo vyssom veku.

presne ako napísala @madeincssr nekupuj kávu, kozmetiku - ak máš výčitky a nepotrebuješ to. ak máš peniaze navyše, tak investuj do zážitkov. masáž, výlet, dovolenka,

luccija
14. okt 2025
@majamat

@lindayaaa och, ja som mala 50 ruzov, 15 paletiek, 12 amkeupov a pod. a to som pribezne aj davala prec, co mi nevyhovovalo.
boty, tie mam, neviem kolko, ale tiez dost a kabelky, tych mam len par. no aj keby mam via,c enmam ich kde dat a teda hocijake mi nevyhovuju.

ako musim povedat, ze obca triedim a niekto sa ma pri men aj dobre 😀 kamoska kozmeticka zdedi kozmetiku, ako nove kusky som aj predavala velmi pod cenu. boty obkecko hlavne po dcere rozdavam, pripadne nosim do Berto a pod.

@majamat mne je do plaču koľko som voľakedy nakúpila dcére oblečenia, hračiek všetkého.Vela aj sebe, mužovi a teraz to je v skriniach, nenosí sa, je mi to ľúto vyhodiť.Tiez si doprajem cez COVID, keď bolo všetko obmedzené som veľa nasetrila a uvedomila si, že sú to len márnosti a všetkého máme veľa.Ciapky, kabelky ani to nenosím už.Kozmetika plný šuflík.Ale zase mám mieru, ale dosť som to posledné roky obmedzila.Kazdy na niečo "svoje"
@anonym_autor to je naučené z detstva.Nie je dobré až tak šetriť vymedzila by som si sumu, ktoru bez výčitky miniem na seba

anonym_6f0db2
24. okt 2025

no veru, ja mám na jednej stránke v "obľúbených" kopec vecí a vždy si poviem, že po ďalšej výplate... keď vidím, ako sa nazbierajú mimoriadne výdavky (smetné, poistka za auto atď), tak si to odpustím vždy. mám rada minimalizmus, znervózňujú ma skrine plné nevyužitých handier, prebytky kozmetiky atď.. a tiež radšej objednám deťom ako sebe.. asi je to tiež vštepené z detstva, bola som tretie dieťa, peňazí málo, vždy mi bolo prízvukované, že musíme šetriť a všetko som dedila po súrodencoch. Tak teraz musím mať vždy pred výplatou aspoň 100-200€ z výplaty ušetrených.

carolynka
24. okt 2025

Skus si dat kazdy mesiac do obalky povedzme 50 , 100 eur na taketo ucely (kava, kozmetika, oblecenie atd. ) Budes mat na to vyhradene peniaze, a nebudes sa musiet stale zamyslat nad tym, ci to potrebujes alebo nie. Na co chodis do prace kazdy den, aby si si vycitala jednu kavu alebo sveter? Takto to len vytiahnes z obalky a ides. Pripadne si zaloz revolut a tam si posielaj peniaze na taketo minanie.

lucioques
27. okt 2025

@anonym_autor to by si mala byť rada, že si finančné gramotná, aspoň nemáš problém z financiami, ale ak reálne chceš niečo.. tak si kúp "dopraj" niečo čo ti zdvihne náladu, že si rada že to máš atď.. alebo sprav investíciu.. hocičo len nie nejakú kávu kde za 5 minút ani nevieš že si pila kávu.. čiže tak..

denithestrange1993
27. okt 2025

@anonym_autor podla mna je toto lepsi pripad ako ked niektori minaju az do minusu. Spytaj sa sama seba v com by si si chcela dopriat? Pre niekoho je to kava,kozmetika,drogeria,topanky atd. Za mna je najlepsi zlaty stred,pravidelne si odkladat bokom v ramci setrenia,investovania,zit dostojny zivot-nepozerat na kazdy jeden cent v obchode ale zas nekupovat kraviny lebo preto ze vysiel novy model mobilu,elektroniky.

unbeholfen
Včera o 21:15

@anonym_autor na to som expert ja. Zaujímavý paradox že moji rodičia sú strašne šetrní, aj brat celkom, a ešte aj neplnoletý synovec má viac peňazí ako ja pracujúci človek… Stále mi za to nadávajú, vyčítajú, učia ma finančnej gramotnosti, stále mi pripomínajú že zakrývaj sa pokial ti siaha perina. A ja dokážem prežrať výplatu za týždeň.