Ako ušetriť s kolísavým príjmom?
Je plno rád pre ľudí že mali by mať rezervu vo výške 6 mesačných výdavkov + dlhodobé sporenie (najlepšie vo forme investovania). Ale čo s tými čo majú príležitostné brigády a majú kolísavý príjem. Teda jeden mesic tak, druhý mesiac tak, takže sa nedajú príjmy spriemerovať, a výdavky tak isto nie lebo logicky ak zarobíte menej tak sa uskromníte, ak zarobíte viac tak si doprajete. Tak pre tých neni rozumnejšie si odkladať napr. 30% z aktuálneho príjmu?
Investovanie, ponúka aj banka ktorú využívam. Fio Globální fond. Je to akciový fond ale ako to je s výnos i?
Priemerny prijem sa da vypocitat aj ked je kazdy mesiac v roku iny. Spocitat vsetky prijmy za rok a vydelit 12, dostanes priemerny mesacny prijem. Je to matematika ZS
Ale ak budes sporit pevne percento z aktualneho mesiaca nie je zly model.
Kľudne v %. Ale najprv si potrebuješ ušetriť tých min, 6 mesačný príjem, nech máš pokoj. A potom rozlož, niečo šetriť, ďalšie investovať. Lenže pozor, to investovanie je na dlho, 20, 30 rokov.
Ja mám aj pri pravidelnom príjme nastavené koľko % príjmu šetrím… tých xy mesiacov príjmu je to čo držím ako rezervu na bočnom účte tak, aby to bolo kedykoľvek k dispozícii, teda nie v investíciách ani na žiadnom termínovanom…
@simona_racz Však máš mať rezervu vo výške výdavkov, nie príjmov, normálne si spočítaš mesačné platby, stravu, cestovné, lieky a napríklad ak ťa to stojí mesačne 1 000 eur mala by si mať odložené 6 000 eur. A je jedno že jeden mesiac zarobíš 200 eur a druhý 2 000. Tiež som mala kolísavé príjmy a odkladala som si ako železnú rezervu sumu, čo som potrebovala na mesačné výdavky krát 6.
No tak neviem zoberme si priklad - jeden mesiac mam 1000€ a druhy 3000€ - tak co z toho vyplyva? Ze jeden mesiac neodlozim/neinvestuje nic a druhy 2000€ - ak ma niekto stabilny prijem 2000€ tak odlozi kazdy mesiac rovnako tu 1000€ a budete na rovnako. Ci niecomu nerozumiem?
A ak za rok zarobis 20 000, tak priemerne si zarobila xy a podla toho si tvor rezervu. Alebo skor, ak vies, ze nevyhnutne vydavky + aby clovek vyzil predstavuje sumu xy, tak sa snazim mat sest takychto sum.
Odkladam kolko sa mi da, ked sa neda tak sa neda a ked mam mimoriadny prijem (napr. kvartalne bonusy) odkladam cele.
Taky co ma brigadu je rad, ze vyzije z mesiaca na mesiac a nie odkladat 30%. Aj pri priemernej mzde a dnesnych nakladoch odlozit 30% beznej rodine je dost.
Financna gramotnost je jedno a realita je ine.
Taky co ma brigadu je rad, ze vyzije z mesiaca na mesiac a nie odkladat 30%. Aj pri priemernej mzde a dnesnych nakladoch odlozit 30% beznej rodine je dost.
Financna gramotnost je jedno a realita je ine.
@anonym_dac20a veru presne tak. Z 1000 euro čistého moc nenavyskakuješ.
Šetri koľko môžeš, kým si nevytvoríš rezervu s ktorou budeš spokojná. Neviem ti úplne poradiť, lebo nevieme tvoje príjmy a výdavky aspoň v priemere. Ale my máme tiež takto príjem a žijeme stále rovnako, či je ten príjem vyšší alebo nižší. Keď sú dobré mesiace ušetríme veľa, aby v mesiacoch kedy je menej sme sa nemuseli nijak uskromniť. Zaplať čo potrebuješ, na chvilku by som sa vzdala kávičiek v meste, reštaurácii a podobným výdavkom kým si nenašetríš. Veď ušetri koľko sa ti dá. Ak máš príjem 800€ tak moc z neho neušetríš v ten mesiac a ak máš iný mesiac vysoky prijem tak si nepovedz že ideš rozhadzovať, ale ušetri viac. Načo sa bičovať nejakým presným percentom alebo sumou.
Tak ja som ešte mladá, mám to všetko pred sebou, len počujem rôzne verzie ako na to. Našu generáciu už chcú tym podchytiť, propaguje sa to, len nedá sa použiť rovnaký model na každého lebo čo človek to iná finančná situácia. Mladý človek, prvé zamestnanie, odloží si polovicu platu, tak je to ľahké, ale príde to že sa osamostnaní, podnájom alebo hypotéka, nebodaj svadba, dieťa a už sa situácie menia. Ale ďakujem vám za komentáre. Z každého som si niečo zobrala. Ja sa snažím tak že ak nemusím, nemíňam. Ale to si môžem dovoliť kým som mladá a bezdetná.
Tam dole som klikla na túto tému kde radí odborník:
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/financn...
V podstate pre nás mladých na začiatku.
Ak mám ale urobiť zhrnutie toho čo ste všetci napísali, tak to vidím takto:
1. Rezerva 6 mesačných výdavkov, okamžite k dispozícii napr. na bežnom účte?
2. Dlhodobejšia rezerva na tých 10-20 rokov čo si len šetrím a nedotýkam sa toho. Sporiaci účet? Alebo investičný?
3. Úplne celoživotné sporenie ktoré vyberiem napr až v starobe takže tam aj menšie sume keď dám za 50 rokov sa tam nazbiera niečo.
Malo by to byť nieco protiinflačné takže s výnosni. Ak som dobre pochopila. Lebo 10000€ za 10 rokov nebude mať tú hodnotu asi.
Presne to robím anonym. Ďakujem.
Tak ja som ešte mladá, mám to všetko pred sebou, len počujem rôzne verzie ako na to. Našu generáciu už chcú tym podchytiť, propaguje sa to, len nedá sa použiť rovnaký model na každého lebo čo človek to iná finančná situácia. Mladý človek, prvé zamestnanie, odloží si polovicu platu, tak je to ľahké, ale príde to že sa osamostnaní, podnájom alebo hypotéka, nebodaj svadba, dieťa a už sa situácie menia. Ale ďakujem vám za komentáre. Z každého som si niečo zobrala. Ja sa snažím tak že ak nemusím, nemíňam. Ale to si môžem dovoliť kým som mladá a bezdetná.
@simona_racz Financna gramotnost je okrem samotnych vedomosti aj o pristupe. Vpodstate nezalezi na tom, kolko clovek zarobi (ked odmyslime extremy na oboch stranach), ale ako dokaze s tymi peniazmi gazdovat... lebo aj niekto s nadpriemernym zarobkom to moze vsetko rozhadzat... Tak isto niekto s nizsim zarobkom moze dobre vychadzat s peniazmi...
Dalsia vec, co vidim, ze ludia si myslia, ze rezerva je nieco ako moznost a menej chapu, ze je to totalny zaklad... uplna priorita - nieco ako poistenie... Za to, ze ju zatial nepotrebovali je skor nahoda a stastie... Jej vytvorenie (tak isto ako poistenie) by malo byt tou najvyssou prioritou a nie odkladat to, lebo dovod sa vzdy najde.
A to je vlastne ta financna gramotnost... Chapat, ze aj 10 eur usetrit a odlozit je nieco...
Tam dole som klikla na túto tému kde radí odborník:
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/financn...
V podstate pre nás mladých na začiatku.
Ak mám ale urobiť zhrnutie toho čo ste všetci napísali, tak to vidím takto:
1. Rezerva 6 mesačných výdavkov, okamžite k dispozícii napr. na bežnom účte?
2. Dlhodobejšia rezerva na tých 10-20 rokov čo si len šetrím a nedotýkam sa toho. Sporiaci účet? Alebo investičný?
3. Úplne celoživotné sporenie ktoré vyberiem napr až v starobe takže tam aj menšie sume keď dám za 50 rokov sa tam nazbiera niečo.
Malo by to byť nieco protiinflačné takže s výnosni. Ak som dobre pochopila. Lebo 10000€ za 10 rokov nebude mať tú hodnotu asi.
@simona_racz
1, rezerva 6 mesacnych vydavkov - bezny, alebo sporiaci ucet... okamzita dostupnost... maximalne terminak, ktory mozes zrusit bez pokuty vlozenej sumy
2, poistenie (toho, co zrovna potrebujes v tvojej zivotnej situacii... to znamena, ze (takmer) kazdy uraz, trvale nasledky a choroby... ak od teba zavisia ini ludia, tak aj smrt...
3, investicie (2. pilier, 3. pilier, vlastne investicie)... Mysliet dlhodobo, nebyt hamizny a nenechat sa zlakat na nejake supervynosy... Idealne tolko omielane ETF cez lacneho brokera alebo sprostredkovatela s najnizsim vstupny a HLAVNE priebeznym poplatkom
Toto vsetko sa pochopitelne lahsie dosiahne niekomu, kto lepsie zaraba (to znamena, vzdelavat sa, studovat, pracovat na sebe...)
@simona_racz keby som mala kolisavy príjem a žiadnu rezervu, tak by som určite logicky pri vyššom prijme viac odložila a nie ako píšeš, si viac dopriala.
@simona_racz keby som mala kolisavy príjem a žiadnu rezervu, tak by som určite logicky pri vyššom prijme viac odložila a nie ako píšeš, si viac dopriala.
@jaroe nemusí to tak robiť každý, skôr som myslela že dáte na pevno odložiť 500€ a príde mesiac keď ich proste nemáte. Tak odložíte 200€ ale tým pádom to už nieje sporenie pevnej sumy. Kým ste mladé a slobodné odkladajte čo najviac to súhlasím. Sú situácie keď sa to nedá. To že sa vzdelávať aby bol zárobok vyšší, na to je tu tiež téma “pracujem na sebe” či ako. To aj robím. Len vidím niektorých ludí v akých extrémoch žijú, ako riskujú, a kolko chýb robia vďaka ktorým si sami za to môžu. Ja sa im to snažím vysvetliť. Niekto na to dá. Niekto nie.
@simona_racz daj si doma obálku SPORENIE, do nej vlož každý mesiac, podľa príjmu určitú sumu, aj v tom prípade, ak máš v daný mesiac nižší príjem, vlož teda menšiu čiastku, inokedy väčšiu čiastku. Takto si nazbieraj tu rezervu.
Áno už si to pozerám. Ja mám hneď v bankovej aplikácii (Fio banka) aj sporiaci účet s investičným fondom. Vždy dám nieco nabok. Niesom bez rezervy. Ale bohužial veľa ľudí (aj mojich známych je) tak som len tak všeobecne dala tému o tom.
@masarykovaaaaa je to bomba, veľmi dobre to napísali! Odporúčam každému tú stránku pozrieť. Ono je to psychologický efekt. Veľa ludí to robí tak že “čo mi zostane, to si dám bokom” zle! Celé zle! Ja hneď ako mám peniaze, tak niečo prevediem na sporiaci. A potom si zvyknem na sumu, čo je na bežnom účte, a mozog sa mi automaticky nastaví, že to je môj rozpočet. Keď zaplatim kartou tak mi príde notifikácia, že zostatok je tolko, a ukazuje len z bežného účtu. Sporiaci ani nevidím, kým sa tam nepreklikám v aplikácii.
@simona_racz Pre ľudí s kolísavým príjmom je realistickejšie odkladať percento z aktuálneho príjmu, napríklad 20–30 %, namiesto striktnej rezervy 6 mesiacov. Takto sa sporenie prispôsobí finančnej situácii a nezaťaží vás v slabších mesiacoch. Čo sa týka investovania cez bankové fondy, ako Fio Globálny fond, treba byť opatrný – bankové produkty často majú vysoké poplatky a obmedzené možnosti riadenia rizika. Najefektívnejšie je investovať samostatne, napríklad do ETF alebo indexových fondov, kde máte väčšiu kontrolu nad výnosom aj nákladmi. Dlhodobý rast je kľúč, ale poplatky môžu výnos výrazne znížiť.
Odporúčam článok kde sú tipy ako ušetriť peniaze: https://kryptomagazin.sk/3-jednoduche-kroky-ako...

@simona_racz Co by malo byt s vynosmi? Ak sa firmam ktore mas v tom fonde bude darit tak zarobis ak ich vacsina bude krachovat tak krachujes s nimi....to je caro investovania.