Výber základnej školy pre nadané dieťa v Trnave
Dobry den,
so synom som bola na podnet MS uciteliek na testoch a vyslo mu velmi vysoke IQ, na hranici s genialitou ( povodne sme riesili podozrenie na aspergera, ktore sa nepotvrdilo).
Psychologicka odporucila 2 moznosti- bud skorsi nastup do skoly ( a nadanie dokompenzovavat kruzkami a potom dat gymnazium), alebo ZS pre nadane deticky. Pri rovesnikoch je syn frustrovany, nerozumie si s nimi.
Otazka na mamicky, co nieco podobne riesili- ako ste sa rozhodli? S akou skolou ste spokojne? Pripadne zvazujeme aj sukromnu ZS ( Felix alebo Narniu), videli ste rozdiel v pristupe k nadanym detickam?
Dakujem za odpovede
@guudy dakujem. Ja som aj zvazovala, v nasom meste je skola v tomto programe, no manzel ma obavy, aby ho nepretazovala skola ( manzel ho chce radsej rozvijat vo volnocasovom obdobi). Preto hladam nejake recenzie a skusenosti. Ak vase dieta chodi do takej skoly, vedeli by ste zhodnotit, v com sa odlisuje od beznej?
@karla21 je toho vela. Uz ako maly bol narocne dieta, odmietal akekolvek rozkazy, stacilo mu malo spanku. Rec nabehla velmi rychlo. Nikdy ho nezaujimali bezne hry- bud islo o tvorive veci ( rozne vyrabania mydielok, domacich gumikov atd), konstrukcne hry ( lego), puzzle. Vo volnom case si kresli knizky a dopisuje do nich texty ( pisat sa uci sam, ak nieco nevie napisat, poprosi ma o vzor a prepise to). Vie ratat, odcitavat, porovnavat- skratka prvacku a druhacku matiku.
Okrem beznych kresieb obcas nakresli nejaku "whow" kresbu- na temu jesen v skolke nakreslil zivotny cyklus gastana- ako gastan vyklici, vznikne z neho rastlina, potom strom, na ktorom su gastany. Alebo ked kreslil duhu, presne dodrzal poradie farieb podla lomu svetla.
Oblubene aktivity su edukacne casopisy ( hladanie rozdielov, zratavanie veci, priradovanie...), ma rad encyklopedie pre deti, knihu mytov z roznych kutov sveta. Vie vysvetlit, preco cez noc mesiac svieti a nevidime slnko, pozna rozne informacie o vesmire, ludskom tele ( vie popisat napr priebeh stravy jednotlivymi organmi v tele az po vylucenie, kde vznika moc, kde sa skladuje...) S rovesnikmi si nerozumie, je z nich frustrovany, sikanuje ich, uprednostnuje spolocnost dospelych, alebo starsie deti.
Ma 4 r.
@belle_vie ahoj, prosim, kde si bola dat testovat syna? Cez CPP?
@maxik24 najprv u Lazikovej ( mali sme podozrenie na aspergera), ta mu diagnostikovala, ze je "iny" z dovodu vysokeho iq, aj priblizne odhadla vysku iq, odporucila predcasne zaskolenie. No a teraz nas caka cpp, kde ideme dat testovat skolsku zrelost.
@belle_vie mozem poprosit tel.c., ze si zavolame...
Ja mam rovnaky problem, teda nie je genius ma 138, ale neodporucam Felix mozno Narniu ale maju tam plno a neberu...
Ta situacia tu je zalostna, pre tieto deti nie je nikde miesto a ucitelia s nimi nevedia pracovat....
Prosim napis mi do spravy a mozeme si zavolat.
Katka.

@belle_vie felix ani narnia nie. Prikladam zoznam skol zapojenych do programu Aprogen. Za nas vrelo odporucam.
http://www.zshrnche.edu.sk/aprogen/aprogen_skol...