Ako sa naučiť písať dobrý príbeh?
Vždy bolo mojím snom napísať knihu, aj keby len pár kusov pre seba, ale nejako mi to nejde. Stále začnem, no nie som si istá, že či to je dobré. Vymyslieť dej je pre mňa jednoduché, ale opísať ho mi robí ťažkosti. Je to podľa vás niečo, čo sa človek dokáže naučiť?
V minulosti som mala Wattpad, kde som schytávala dosť guľu od čitateľov, že sa mám na to vybodnúť, ale nejak tá túžba ma ďalej núti písať. Názor môjho kamaráta je, že to netreba robiť silou, keď to nejde. Vraj – ,,Vieš, koľko "spisovateľov" napísalo úplný brak za ktorý sa hanbí?"
Otázka znie: Ako napísať dobrý príbeh? Musí to mať človek v sebe?
Ja by som chcela natočiť o jednom vzťahu 3-4 minútový klip. Do ktorého by som zhrnula celé od zoznámenia sa, až po jeho smrť a všetko to okolo. Dnes som počula jednu skladbu a normálne mi to tam celé išlo a priemietlo sa. Knihu som chcela napísať. Moji známi hovoria, že o mojom živote by som mohla napísať tri hnihy. Detstvo, dospievanie do 18 rokov je samostatná kniha. Potom celé tie roky od 18-27, to by bola hrubá kniha, veľmi hrubá. A napokon kniha po... tá by bola tragikomédia, thriller, román, miestami aj groteska. Podtitul, stalo sa mi všetko dať nemôžem, taká kniha už existuje.
Talent je určite výhodou, ale veľa vecí ohľadom písania sa dá študovať a áno, prvé texty budú veľmi pravdepodobne nič moc a chce to vypísať sa, nájsť svoj hlas a štýl... existujú napríklad kurzy tvorivého písania alebo knihy o písaní, kde sa vieš pozrieť teoreticky na výstavbu deju, postáv a ich motivácie, ako udržať dynamiku, ako pracovať s tempom... podrobne vieš študovať a rozoberať diela, ktoré ťa zaujali a inšpirovali z odborného hľadiska, to tiež dokáže človeka posunúť, zamyslieť sa nad tým prečo je táto kniha dobrá... a rozoberať aj to čo napíšeš ty
@anonym_autor moja známa napísala dve knižky, vydavateľstvá sa o to netrvhali. Zaplatila z vlastných grafické návrhy, korekciu tlač, a stále má dosť kusov doma v štatuliach. Výsledok korekcia sa jej vôbec jepáčil, sem tam mal nový text úplne iný význam ako ona chcela. Prvé ktoré dala tlačiť tam kde bolo najlacnejšie mali mizernú kalitu. Chcela si splniť sen. Za rok sa predá možno 30-50ks.
Keď nemás vydrží niečo napísať neviem či to má zmysel

ja by som chcela odspievať koncert. Jediný problém je ten, že neviem spievať. Rovnako je to asi u teba s písaním. Nie každý sen sa nám splní.