icon

Ako správne kombinovať dojčenie s umelým mliekom?

patrissaa
25. júl 2025

Ahojte,keďže musím malú dokrmovať umelým (nemám dostatok svojho mliečka pre ňu) a chcem sa opýtať, pediatrická mi kázala každé 2he kojenie dať umelé,no lenže to čo by mala vypiť z cicíku tak nedokáže tolko,koľko by ona chcela a musím jej davat aj umele aj pri mojom mlieku 😏 tá flasa nam pokazila celé kojenie keďže malá sa bez klobúčika neprisaje (skúšali sme všetko možné) beriem asi všetko možné na podporu mliečka ale proste je toho málo,takže od včera som začala odsavat svoje aby som videla cca koľko vypije a koľko mam teda dorobiť UM
Niekedy odsajem 100ml,niekedy len 90ml a dorobím ešte umele,ale nieje mi celkom jasne,že koľko teda toho umeleho jej mam dorobiť pije Bebu HA expert pro...a na krabici sa píše ze od 2mesiaca ma vypit 150ml,takže ja to robím tak,že napríklad,keď odsajem čo ja viem 90ml tak jej tú 60tku ešte dorobím aby mala tú 150tku🤔,podľa mňa to robím zle😀 ale keď dávam čisto umelé urobím jej 150ml občas ju vypije celú a niekedy vypije len 120ml,tak neviem mám sa riadiť podľa malej? Ci bude ešte nespokojná po papani? Ze jej dam svoje,dorobím umele a ešte keď jej bude málo dorobím znova? 😊
Strasne mi to je ľúto,že to musím tak riešiť dost som bola stoho aj v depkách,ja som bola proti umelému proti fláškam celkovo som bola zasadená len na kojenie a dopadlo to úplne zle v mojom prípade 😀 ešte ktomu mám ABKM,a myslím si,že tá BEba malej nerobí vôbec dobre,poradňu máme nahuduci týždeň,ale čítala som o Nutrilone Allergy care syneo

patrissaa
autor
25. júl 2025

@patrissaa ževraj je pri takýchto abkm vhodné,lenže ja netuším či mala ma to abkm

anonym_5fb804
25. júl 2025

@patrissaa toto kombinovanie je na nervy a niekedy môže aj bábätku robiť zle. Prehoď sa na umelé a budeš kľudnejšia aj bábo. Vlastná skúsenosť, už ma porážalo z váženia pred po kojení koľko vypila koľko dokrmit.

oblecenie99
25. júl 2025

Šaškovala som takto s malou tri mesiace, predtým so synom dva mesiace (ale syn sa neprisal vôbec, čiže tam som len odsavala plus UM). Kojenie, odsávanie, prikrmovanie. Mala som dojčenskú váhu, po kojeni som odvážila a vedela som presne, koľko vypila (veľmi málo). Zo samotného odsavania nezistis, lebo sú ženy, ktore neodsaju skoro nič a pritom koja rok aj viac bez problémov. Ale v živote som toľko umelého mlieka nevyliala, ako keď som kombinovala s dojčením, lebo ako píšeš, to potom nevieš dobre vypočítať... A urobiť dávku musis podľa návodu. Čiže ak do toho započítam ešte aj prípravky na podporu kojenia (z ktorých som ešte aj smrdela neskutočne), plus doslova vylievane UM, išlo to dosť do peňazí. O Tom, že mala tiež reagovala na mliečnu bielkovinu blbo ani nehovorím, čiže ja som do toho bola na takej prísnej diéte, že som už fakt pomaly nič nemohla, žiadne mliečne, a ešte mi zostala aj cukrovka z tehotenstva, cize som o mlieko takto postupne prichádzala a bolo toho menej. Ale už som niečo podobné zažila u syna, čiže som to tentoraz vopred v hlave upratala, ze to nenechám zájsť tak ďaleko, že to celé pôjde na úkor môjho zdravia, ako vtedy. Inými slovami, včas som prestala a prešli sme úplne na UM. Spokojne dieťa, spokojná matka, pokoj v rodine.

anonym_9f0f07
25. júl 2025

@patrissaa tajyto system ta dovedie k nervovemu zruteniu. Ja som to tiez tak robila na zaciatku. Unavena ja, dieta, muz....Bud koj a sleduj ci pribera alebo davaj UM.

xena0
25. júl 2025

Súhlasím s komentármi vyššie... Takto sa veľmi ťažko funguje dlhodobo 🫠

svetlonos
25. júl 2025

Pomoz so takto zo zaciatku - 2-3 dni dávaj len um! A pocas tych dni aj odsavaj kazde 2-3 hodiny. To osdate potom ďalšie dni malej dávaj a odsavaj ďalej. Casto dieta vytiahne viac ako odsavacka aby mozno sa ti tým odsavanim aj viac mlieka začne tvoriť. Mali koj vzdy ked sa ti bude chcieť, dat - vtedy vysadiť odsávanie.
Každopádne za týždeň zistíš ako si na tom s tvojim mliekom.
Držím palce nech máš dosť mlieka nervov aj trpezlivosti. Ja som takto pumpovala a dokrmila obcas um 3 mesiace, potom maly zacal riadne sať a bolo.

saxana000
25. júl 2025

A musis nutne kojit?ja som nakojila a potom dokrmila ale nikdy mi.nezjedla celu davku rocna zjedla ledva 120 a to uz bola cisto na umelom viac proste nechcela.odsavaj svoje medzitym davaj umele a postupne prejdi len na umele odsavanim sa ti mliecko vytrati postupne a prirodzene..zachvilu idete na prikrmy. Ono to kojenie je fajn ked to ide bez priblemov ale zbytocne stresujes seba a mylis babo.. prvu.mam.cisto odkojenu druha isla v 5 mesiacoch na umele a je zatial zdravsia aj sikovnejsia.ja som konecne nebola otrok kojenia. flasu ked bolo treba jej dala babka muz alebo hocikto..ale musis s tym byt ty sama vnutorne ok.

patrissaa
autor
25. júl 2025
@svetlonos

Pomoz so takto zo zaciatku - 2-3 dni dávaj len um! A pocas tych dni aj odsavaj kazde 2-3 hodiny. To osdate potom ďalšie dni malej dávaj a odsavaj ďalej. Casto dieta vytiahne viac ako odsavacka aby mozno sa ti tým odsavanim aj viac mlieka začne tvoriť. Mali koj vzdy ked sa ti bude chcieť, dat - vtedy vysadiť odsávanie.
Každopádne za týždeň zistíš ako si na tom s tvojim mliekom.
Držím palce nech máš dosť mlieka nervov aj trpezlivosti. Ja som takto pumpovala a dokrmila obcas um 3 mesiace, potom maly zacal riadne sať a bolo.

@svetlonos lenže problem je ten,že ona sa prisaje len klobúčikom normalne som smutná a dnes uz ani sním nie 😏 len chvíľu pokiaľ jej tielko mliečko prúdom a potom strašne plakala

anonym_9f0f07
25. júl 2025

Poviem jeden nepopularny nazor. Ale flasa ti kojenie nepokazila. Vzhladom k tomu ze ju musis tak ci tak dokrmovat mlieka nemas dostatok. Nie kazdy to rozbeha. Mozes to zachranit ze budete stale skusat bez klobucikov. A nemusis cakat na poradnu. Kludne napis mail pediatricke alebo jej zavolaj a informuj sa. Toto vyriesite aj telefonicky.
Z vlastnej skusenosti ti viem povedat toto je tazky boj. Ja som ho vzdala a som spokojna mama na UM.

anonym_c6dc2e
25. júl 2025

@patrissaa ahoj, ja by som normalne napríklad jednu dávku dala len fľašu, svoje by som si potom odsala a cca za tie 3 hodiny, ako bude mať zase papať, tak by som dala svoje plus odstriekané. Aspoň ja som tak fungovala, kojila som s klobucikom krasnych 10 mesiacov.
A super je, si kúpiť váhu a bábätko si vážiť a zapisovať, aby si vedela, kedy a koľko mliečka vypilo

luli123
25. júl 2025

Ahoj. Myslim, ze babo ti strajkuje kvoli tomu, ze uz si navyklo na flasu. Je to pre neho matuce, ze z flase ide mliecko hned a z prsnika sa musi trosku potrapit, kym mliecko potecie. Mala by si sa rozhodnut, ktorou cestou sa chces vybrat, ci kojenie alebo UM. Materske mlieko je lahko stravitelne, preto moze vyhladnut babatku skor ako pri UM.

anonym_5cb086
25. júl 2025

ja som to takto (odsavanie/dokrmovanie) vydrzala 3m. Spatne by som to uz nerobila, pomaly som si ani babo neuzila lebo som dookola riesila odsavanie. Neriadila som sa instrukciami na skatule ale dietatom. Kolko vypila tolko som jej zarabala (prirodzene to ale samo od seba hore dole sedelo). Niekedy to bolo viac, niekedy menej. Ale pri tomto systeme -kojenie, odsavanie, dokrmovanie sa proste dost umeleho mlieka vylieva, ono sa to neda uplne odhadnut